Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 авг. 2011, 15:03 ч.

Как се изчислява общия успех на дипломата?

 • 19 685
 • 39
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 261
Искам да попитам знаете ли как се изчислява общия успех на диплома за средно образование, издадена 2002 година от Езикова гимназия. Аз днес реших да сверя моята много на време съм се сетила и не успях да получа общия успех, който е посочен в дипломата ми. Thinking 
Рових в нета и на всякъде попадах на един и същи начин за изчисление.
http://www.agruse.com/obsh%20uspeh.pdf Ето това е начина, по който изчислявах.
Моля, ако има някой с диплома издадена през съответната година или -/+ 1 или 2 години, да сметне по горепосочения линк и да сподели дали получава общия си успех.  Praynig

# 1
 • София
 • Мнения: 18 098
Доколкото помня по средно аритметично се изчисляваше - т.е. събират се всички оценки и числото се дели на броя им.

# 2
 • Мнения: 1 261
За съжаление и така не получавам общия успех, който ми е написан. Как ли не смятах и все не ми излиза.
В дипломата ми фигурират следните раздели:
1. Оценки от Държавните зрелостни изпити
2. Оценки от задължителна подготовка
3. Оценки от профилираната подготовка
4. Оценки от свободноизбираема подготовка - като тези мисля, че по никакъв начин не влизат в общия успех, но и дори да ги включа в сметките, резултата пак не се получава.# 3
 • Мнения: X
За съжаление и така не получавам общия успех, който ми е написан. Как ли не смятах и все не ми излиза.
В дипломата ми фигурират следните раздели:
1. Оценки от Държавните зрелостни изпити
2. Оценки от задължителна подготовка
3. Оценки от профилираната подготовка
4. Оценки от свободноизбираема подготовка - като тези мисля, че по никакъв начин не влизат в общия успех, но и дори да ги включа в сметките, резултата пак не се получава.
Трябвало е още тогава да се обадиш. Най-вероятно секретарката не е изчислила правилно.  Wink  Ти да не мислиш, че не е възможно?
Нашата секретарката навремето в Исторически факултет три пъти ми я смята и трите пъти грешно. Накрая вече ми писна и не се обадих, че ми е написала две десети отгоре и така си остана.  Wink

# 4
 • Мнения: 1 261
Жаве, аз чак сега се сетих да я проверя. ooooh! Кандидатствах си тогава, приеха ме и никъде не е ставало дума за грешка в дипломата и изчислението на общия успех. А и последното, което ми минаваше през акъла, е че могат да объркат нещо при сметките.  След това дипломата за средно образование повече не ми е трябвала. Но сега реших да кандидатствам в чужбина и преди да я дам за превод и легализация реших все пак и аз да си направя една проверка и най-лошото е, че общия успех ми е значително занижен (ако все пак се окаже, че има грешка)  ooooh!
Просто при никакви сметки не получавам, това което пише.. Утре мисля да отскоча до гимназията, която завърших да ги питам и ако наистина има грешка, дали могат да я поправят. Но първо исках да се уверя, че наистина има грешка, ако някой все пак изкара по горните сметки общия си успех от дипломата или пък каже тогава по кой метод е смятан въпросния успех и при проверка дали се получава.

# 5
 • София
 • Мнения: 2 561
И аз открих същата грешка, но вече беше твърде късно.
Бях завършила висшето си образование, но специалност,
която не ми харесваше. Не знам каква беше причината
да сметна дипломата от средното, но ми стана много криво,
защото и моя резултат беше занижен, а е могло да бъда
класирана в по-хубава специалност. За съжаление - минало, свършено  ooooh!

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 1 646
Завърших средно 1999 година и си спомням, че тогава успехът ни се смяташе средноаритметично от 11 предмета за трите години - 9, 10 и 11 клас. Миналата есен се местих в нов апартамент и дипломата за средното май ми е още в стария апартамент, та не мога да погледна нищо в момента. Ако не се лъжа, за успеха взимаха - БЕЛ, чуждите езици (и двата - АЕ и ФЕ при мен), математика, информатика, история, география, биология, физика, химия, философия. Докарах ги 11 дотук. За естетическия цикъл ми се губи дали влизаше по онова време.

Дипломата ми е от Хуманитарна гимназия - не знам дали е от значение. При мен също би трябвало да има графа за зрелостни изпити, но там съм сигурна, че са ми взели оценките по БЕЛ и история от ЗП за трите години. Просто за онези години при успех поне 5.00 по двата предмета за трите години се освобождавахме от матура. За 2002 важеше същото правило, защото сестра ми завърши тогава - отново Хуманитарна гимназия, с първи език френски и си го беше писала като матуритетен. След това се явяваше на матура по него, защото просто имаше някаква тенденциозност и беше накрая с успех под 5.00.

Последна редакция: нд, 21 авг 2011, 16:12 от tonitabrandtner

# 7
 • Мнения: 1 261
Мнее, и така не се получава. Смятах с изброените 11 предмета и пак не  ooooh!
Вече се обърках тотално от сметки, но продължавам докато не съм на 100% сигурна, че има грешка  Tired

# 8
 • Германия
 • Мнения: 656
Завърших езикова гимназия тази година и не знам дали това, което ще ти кажа върши работа. При мен в дипломата фигурират същите видове оценки и предполагам, че средната аритметична се изчислява по същия начин.

Ето как е при мен:
1. Оценките по български език, математика, първи и втори чужд език и физическо възпитание се взимат от 9 до 12 клас. На всеки предмет отделно се прави средно аритметична оценка от годишните такива, която се записва в дипломата.
2. Оценките по музика и изобразително изкуство са годишните от 9. клас.
3. Годишните оценки по физика, химия, биология и всички предмети, които не си учила в 8. клас, а си започнала в 9. се взимат за периода 10-12 или 10-11 клас (в зависимост до кога си ги учила) и на всяка от тях също се прави поотделно средноаритметична оценка.
4. Всяка от оценките от философския цикъл (психология и логика, етика и право и т.н.) се вписва отделно в дипломата като важи годишната оценка от съответната година.

5. След като имаш всички тези средноаритметични оценки, ги събираш, делиш ги на броя и получаваш някакво число х, което не е дипломата ти.
6. Събираш оценките от двете (?) задължителни матури, делиш на 2 и получаваш второ число у, което също записваш някъде.
7. Събираш оценките от задължителноизбираемата подготовка, правиш и на тях средноаритметично, получаваш число z.
8. Събираш х+у+z, делиш на 3 и получаваш колко е дипломата ти.

Опитай по този начин. Не съм сигурна дали е същия като през 2002г., но нищо не пречи да пробваш. Simple Smile

# 9
 • Мнения: 1 261
Илайза много ти благодаря за подробната информация. Това е първия начин, по който смятах и не ми излезе общия успех. Аз нямах задължителна матура, а тогава ако успеха от профилираните предмети е 5,00 или повече се освобождавахме от матура и не знам дали в случая точно този метод е действал и тогава. А и сега философския цикъл е разделен в дипломата, а при мен е един общ предмет "Философия", но включва всички оценки от цикъла.
Моята диплома не се различава по нищо от тази на tonitabrandtner или нейната сестра, но и по тези сметки не излиза написаното в дипломата. Моята сестра е завършила 2000 година същата Езикова гимназия, но при нея всичко е 6,00 и просто няма как да сметна и проверя по нейната диплома.
Та май е най добре човек да има само еднакви оценки, че да няма объркване в сметките  Mr. Green

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 1 646
Илайза, за времето, което ние говорим, 8 клас си беше нормален клас, а сегашния 8 клас тогава беше подготвителен клас. При нас в 8 клас си взехме свидетелство за основно образование, а дипломата за средно беше за 9, 10 и 11 клас.

Трябва да си я намеря тая диплома и да видя как стоят нещата, но 99% съм сигурна, че е така, както го написах в предния пост. При мен успехът беше 4,90 и нещо и си излизаше съвсем точно, когато си проверявахме нещата в училище, преди да ни печатат дипломите.

Сиви, освен да отидеш в гимназията и там на място да провериш, не знам какво друго да ти кажа. Всеки ученик в гимназиален курс има личен картон, в който му се вписват оценките от всички години. И после на база това се пише и дипломата. Пазят се определено доста дълго време, та ако проявят разбиране, биха направили справка. Или поне биха ти обяснили как точно е сметнат успеха.

# 11
 • Мнения: 1 261
tonitabrandtner утре отивам до Гимназията да ги питам, защото предстои превод и легализация на дипломата и не знам в МОМН дали правят чак толкова подробни проверки, но ако правят предполагам ще ми я върнат за да се поправи. Но до утре ще си ме "човърка" това въпросче  Tired

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 646
Така май ще е най-добре, защото нямам идея иначе как би се получил този успех. Почти съм сигурна, че музика, рисуване и ФВС не се смятаха в успеха, макар че ги има в дипломата. Ноооо . . . пак уточнявам, че дипломата ми не е под ръка, за да проверя точно.

# 13
 • Мнения: 1 261
Много благодаря за информацията и помощта. Но явно наистина се касае за грешка. Не ми се искаше да повярвам, но колкото и да смятам не излиза. Добавям и махам предмети, но по никакъв начин не получавам точно това, което пише. А и при всяко смятане резултата винаги е по-висок от написаното  Tired Както jullianna по-горе е написала.. можех да уча в желания от мен университет, където не ме класираха, но пък имах късмета да си прехвърля оценката в друг университет, където записах и завърших желаната специалност.

# 14
 • Мнения: X
tonitabrandtner утре отивам до Гимназията да ги питам, защото предстои превод и легализация на дипломата и не знам в МОМН дали правят чак толкова подробни проверки, но ако правят предполагам ще ми я върнат за да се поправи. Но до утре ще си ме "човърка" това въпросче  Tired
Не проверяват. Когато си легализирах дипломата за висше образование /онази с двете десети отгоре  Grinning/ нищо не ми казаха. Биха си печата като пичове.

Общи условия

Активация на акаунт