Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Очаквам някой да ми даде съвет как да си намеря работа в Италия. До сега се опитвах да работя частен бизнес в България ,но няма да се класирам за пенсия както много други.Вече съм на 48години ,трябва да помисля и за това . Смятам че така ще съм по-полезна и на децата си,които израстнаха.

# 1
 • Мнения: 1 187
Единствено според мен е възможно почистване на къщи или гледане на възрастен човек. Но все пак трябва да имаш познати при които поне да отседнеш в началото. Иначе даже и с документи на тази възраст е доста трудно да те вземат където и било на работа. Не бих искала да те засегна за възрастта, аз самата съм горе долу на тази, но виждам как предпочитат младия и евтин персонал в редица браншове.

# 2
 • в рока
 • Мнения: 1 082
Не е лошо преди да тръгнеш ,  да се научиш как правилно се пише страната ,в която отиваш PeaceИначе успех Peace

# 3
 • Мнения: 64
Не е лошо преди да тръгнеш ,  да се научиш как правилно се пише страната ,в която отиваш PeaceИначе успех Peace

Хаха, не  може  да  мине  без  злобна  забележка  за  правописа.  Mr. Green Wink Ей, страшни  сте!  Whistling Whistling Whistling

# 4
 • Мнения: 1 447
А говориш ли езика?

# 5
 • Мнения: 52
Здравей! Аз живея в Италия и бих могла да ти отговоря на някои въпроси, но напиши:
1. Каква работа търсиш?
2. Какво образование имаш?
3. Какво си работила до сега?
4. Знаеш ли езика и до каква степен?
5. Какви други езици знаеш? (не че е от голяма полза, те италианците си говорят италиански и хич не се напъват за други езици)
6. Защо избра Италия? (познати ли имаш или си чула нещо за работа тук, или...)

Заб.1 Не смятам , че си много възрастна.Преди няколко дена Берлускони вкара закон за увеличаване на годините за жените поетапно до 65.На 50 да започнеш, пак 15 години ще имаш. За пенсия по старост трябват 5 години осигуровки (става въпрос за някакъв процент от минималната пенсия, но сигурно е по–висока от тази в БГ)
Заб.2 Тук на никого не му пука дали можеш да пишеш правилно името на държавата на български, а на италиански се пише Italia Simple Smile
Заб.3 Не зная дали ще ти помогнем за намиране на работа, но със сигурност ще ти помогнем да не направиш някои грешки.

# 6
 • Мнения: 5 720
5 години за социална пенсия след макс. възраст, която до 2012 ще е 65, след 10г. а ще стане и 67.
тези пенсии са интересни с това, че могат да се получават само тук.
тоест, ако си например болногледачка и очакваш да си взимаш пенсията в румъния, няма да стане, защото това се води не пенсия, а помощ.
хич не тръгвай, е моя дружески съвет.

# 7
 • Мнения: 60
според мен жената има предвид , че тук няма да се класира за пенсия и затова иска да работи в чужбина , за да поспести

# 8
 • Мнения: 5 720
да проучи точно как стоят нещата, защото да не излезе накрая, че се класира за въпросната помощ ( процент от миним. пенсия), а после да не може да ги взима.
в момента в Италия всички знаете какво е, нещата доста се закучват, разходи се режат и ще се режат тепърва.
обаче факт е, че в сферата на грижата за възрастното население ситуацията ще остава същата и там ще има дори повече търсене - тоест, много възрастни, на пенсиите никой няма да посегне, разходите по социални услуги ще се съкратят много, така че нужда от болногледачки ще има.
ако си намери такава работа, попадне на добри хора и има договор ( което горещо й препоръчвам), ако си гледа добре работата, и не е някаква простакеса, и има здрави нерви - в тази област няма да секне търсенето. А научат ли те, от уста на уста ще намира работа.

# 9
 • Мнения: 52
10 чентезими, пиша тук, а не ти пиша на лични, защото мисля, че и други могат да имат полза от написаното.В официалния сайт на ИМПС има упоменати 2 вида пенсии
1. по старост , 5 години соц. осигуровки и възраст 60 г. за жените (още не е коригирана  с друга възраст, гледахме го преди 4,5 дни)
2. социална пенсия,  понеже не ме интересува, мисля, че и сега е 65г. за жени и май няма изискване за стаж. За тази пенсия със сигурност трябва да си резидент.
За първата обаче, не съм сигурна за резиденца, не знам и други неща. Ще ходим в средата на октомври в ИМПС и до едни синдикати, защото и аз имам доста въпроси.
Ако знаеш нещо със сигурност (не че утре няма да го променят), драсни 2 реда, може и на лични.

Последна редакция: пн, 22 авг 2011, 22:17 от Camomilla1

# 10
 • IT
 • Мнения: 2 764
В INPS има отделен документ за така наречените интернационални пенсии. В случая за Бг/Италия, като член на ЕС се прилагат регламентите на общността и всяка от държавите, плаща нейната част отнатрупаните пенсионни права, според една система за калкулиране. Спомням си, че една колежка беше питала специално. Е това, ако са плащани контрибутите де.

# 11
 • Мнения: 5 720
Не, не знам нищо конкретно, много ми е далечно това време.
Просто съм чувала, че има страшно много жени, които идват с идеята да изкарат 4-5г. трудов стаж и после да си получават пенсия в страните им, обаче не им се получава.
Предполагам, че тези нормативи ще се променят тепърва, така че запътилите се трябва много добре да си прочетат документите, така че да са сигурни, че един ден сметката ще им излезе

като писах преди за болногледачките мисля, че е важно и да се каже още нещо - в момента този пазар е покрит от румънки, украинки и жени от южна италия, някои други нации също.
Само че все повече хора ще разберат, че това са много добри доходи и ще има конкуренция от местни. Защото ако се сметне, че една болногледачка получава чисто 800 еуро плс 13та, ваканции, болнични и тн. с 1 ден почивен седмично , и мисля 2ч. дневно, с покрити храна и подслон, заплатата й са реално джобни пари. Кой има 800 еуро джобни , а?  В тази икономика.
Много скоро ще се усетят местните, останали без работа и пазара ще се промени, още преди месеци се говореше за 'война на бадантите', италианки с/у всички останали.

Последна редакция: пн, 22 авг 2011, 23:06 от 10 c's

# 12
 • Мнения: 52
allexa.7 , 10 c'sbouquet
Аз не съм много по писането, но като разбера ще напиша всичко.
Последно, тя дамата май изгуби интерес, ние се впрегнахме повече, ама....
Право на обезщетение за безработица се ползва в продължение на 6 месеца, ама трябва да имате осигуровки 2 години и 1 седмица.
За някои професии (сигърна съм за образованието), ако сте работили в друга държава на същата длъжност, се признават 7 години (да не бяха и 11, ама забравих вече) за трудов стаж. Този трудов стаж не се зачита за пенсия, а само за формиране на работната заплата. И разликата е доста съществена. Разбира се , ако не си ги търсиш, може и да не те уведомят и да си почнеш като млад специалист (ако си почнеш работа въобще).Ъффф, голяма жега, потна съм и в устата. Joy

# 13
 • IT
 • Мнения: 2 764
На майка ми една приятелка гледа жена в Бари и вярно си взема като пич 700 евро чисти. Имаме 2ма приятели с ресторанти в Рим, плюс девер ми, който е с 2 пастичерии, пак там и те имат работници чужденци, така че шанс за работа винаги има.

# 14
 • Мнения: 0
Отдавна не съм писала, защото нямах Интернет. Благодаря на всички за дискусията, много ми беше полезна и интересна. Отговарям на въпросите на Cammomila:
1. Имам висше инженерно образование (грешката е техническа, а не от невежество...), но знам, че това няма да ми е полезно.
2. Представям си, че мога да работя не в къща като бадантка, а в кафене, пицария или т.н.
3. В момента карам курс по италиански...
Ще пиша още, но ми пада батерията, а съм в едно кафене...

Общи условия

Активация на акаунт