Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 957
От какво количество кърма на ден се нуждае  бебе на 1 месец и на колко часа е нормално да се кърми през деня?

# 1
 • Mars Hotel
 • Мнения: 3 241
Няма нормално в тази работа. Laughing
Някои бебета хапват на три часа, други, като дъщеря ми например, на час и половина.
Най-добре е бебето да се кърми на поискване. Първо, защото на един месец бебето може да се храни по-често, но в по-малки количества, защото се изморява бързо. Второ, защото само чрез кърмене ще се увеличават количествата кърма.
Кърменето на поискване е най-добрият начин за гледане на бебче - и за физическото, и за психическото му развитие.  Peace

# 2
 • Мнения: 2 070
fat.wombat ,

бебе на около 7-10 дни, както и такова на 1, 2 или 5 месеца изяждат горе-долу едно и също количество кърма, разбира се нещата варират... Грубо - около 30мл на час, което означава към 720мл на денонощие.. За някои бебета по-малко или повече. Майки, които изцеждат и хранят с шише могат да споделят повече. Някои дечица хапват и над литър на денонощие, индивидуално е.

Относно интервалите между кърменията - би ли споделила какво те притеснява?
Прочела си или си чула нещо противоречиво по въпроса или нещо в поведението на бебето ти не ти се струва приемливо? Започнало е да суче по-често и това те стряска или си много изтощена и искаш да има по-големи интервали между кърменията?

Ако бебето ти вече суче добре и ефективно, не е сънливо, наддало е добре и пълни памперсите - спокойно може да се кърмите на поискване - малките имат свой собствен ритъм и най-добре знаят кога и колко да изсучат. Вие колко често се храните?

Ето една статия за кърменето и притесненията на майките след първия месец, може да ти е от полза http://www.podkrepazakarmene.com/325-325.html

 Hug

# 3
 • Мнения: 3 149
Аз цедя и храня с шише, ама пък детето ми е недоносено и първия месец според мен хапваше доста по-малко от връстниците си. Количествата вавираха между 40 и 60мл като се хранеше на различни интервали - 1 час, 1.30, 2, 2.30. Рядко издържаше 3 часа. Имаше поне 2 или 3 нощни хранения.

# 4
 • Мнения: 957
fat.wombat ,

Относно интервалите между кърменията - би ли споделила какво те притеснява?
Прочела си или си чула нещо противоречиво по въпроса или нещо в поведението на бебето ти не ти се струва приемливо? Започнало е да суче по-често и това те стряска или си много изтощена и искаш да има по-големи интервали между кърменията?

Ако бебето ти вече суче добре и ефективно, не е сънливо, наддало е добре и пълни памперсите - спокойно може да се кърмите на поискване - малките имат свой собствен ритъм и най-добре знаят кога и колко да изсучат. Вие колко често се храните?

От къде да започна...Може би първо с това, че времето на сукане е много кратко 5/8 минути. Нощем като че ли по-дълго. Това,че суче кратко не ме притеснява толкова, тъй като на 25тия ден беше наддал кило и 200. Притеснява ме, че всеки път като започне да суче се възбъжда перисталтиката му и започва едно ръмжене, пускане на гърдата, напъване, рев, гълтане на въздух... Много често започвам да го кърмя и минали, неминали две минути прекъсваме заради перисталтиката. След максимум 1 час естествено пак се повтаря опита. и така излиза, че бебето ми виси на гърдата горе долу на всеки 2 часа. Съмнявам се, че достига до задното мляко което пък ни хвърля в един омагьосан кръг - повече газове, повече опити да се кърмим и пак повече газове...Отделно, че като не суче ефективно това ще се отрази на количеството мляко, което произвеждат гърдите ми. Днес направих опит - изцедих гърдата , от която беше сукал - изпомпих 60 мл.  После изцедих несуканата гърда 100мл. Излиза, че бебето ми на всеки 2 часа суче 40/50 мл мляко. От една страна това пасва на сметката 30мл на час, но от друга на мен не ми харесва заради това, че не изсуква хубаво гърдите ми, заради това, че пие предимно предно мляко и заради кратките интервали на кърмене. През деня как да е, но нощем е много уморително. Опитвала съм след като се изака да го сложа пак на гърдата. Много рядко суче пак. Явно първоначалният му глад е бил задоволен заради кратките интервали всъщност не успява да огладнее много. Пропуснах да кажа, че всеки път по време и след сукане ака, но не бих казала пълни памперса. По-скоро го оцвъква  Grinning  Има много газове, тък като докато суче така нетвно постоянно губи вакуума, чува се цъкащ звук не веднъж и дваж а многократно. После какви оригвания прави...Това е което ме притеснява и ме подтикна да пусна темата днес.

# 5
 • Мнения: 2 070
fat.wombat ,

вероятно имаш силна струя. И по-скоро повечко мляко,  а не недостатъчно  Wink
А какъв е цвета на акото?

Ще продължа утре на лични, че виж кое време е.

# 6
 • Мнения: 712
Ще използвам темата, за да задам и аз въпрос за кърмаче на подобна възраст. Дъщеря ми е на 20 дни и я кърмя на поискване, не използвам помпа и шишета, така че единствените ми маркери колко и как се храни са теглото и честотата на сучене. Имам бебешка везна и проверяваме теглото веднъж дневно, общо взето според кантара качва около 20-30 грама на денонощие, което ми се струва много малко. След изписването (на 5тия ден) тежеше 3090, сега е 3450 - т.е. за тези 2 седмици е качила под 400 грама. От нещата, които чета за кърмените бебета, това ми се вижда малко. Когато навърши месец, ще е качила не повече от 500 грама спрямо рожденото си тегло. Всъщност, наддаването спрямо рожденото тегло или минималното тегло след изписване се отчита?

От друга страна, тя е много спокойна и почти не плаче, което не би било така ако кърмата не й стига. От трета страна, понякога суче по час и повече. Имам нужда от съвет - имам ли причини да се тревожа?

# 7
 • Мнения: 3 149
Dandelion, аз знам че се мери от най-ниското тегло, т.е. след като спре да пада на кг и започне вече да качва. За две седмици 400гр не е малко. На мен в родилното ми казаха, че е нормално на ден да се качва по 25 грама някъде.
Ако искаш сподели колко хранения имате на ден. Колко напишани и наакани памперса сменяш? Тук има много консултанти, които могат да ти бъдат полезни.

# 8
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
Dandelion наддаване от 25-30 грама е напълно в нормите, тоест няма нищо тревожно и наддавате добре. Средно за седмица наддаването е 170-210 грама, така че и тук сте си в нормите. Споделяш че бебчето изглежда спокойно и доволно, това отново показва че няма проблем. Всяко детенце наддава със свое темпо и е нормално едни да наддават повече, докато други по-малко. И да наддаването се счита от наи-ниското тегло.
Може ли все пак да напишеш средно колко често се кърмите и от едната или от двете гърди суче бебчето. Винаги може да се опиташ да включиш още едно хранене по твое желание, тъй като едни 50-100 мл допълнително за денонощие, а именно едно хранене веднага се отразяват на наддаването. Предлагай всеки път и двете гърди, като може неколкократно да ги сменяш, тъй като така се увеличава количеството което бебчето изсуква. Често новородените са склонни да заспиват когато намалее силата на струята, затова е полезно, когато започне да заспива на първата гърда веднага да го местиш бебчо на другата, където поради новата силна струя, отново започва да суче активно.

# 9
 • Мнения: 712
Благодаря за отговорите, малко се успокоих.

Трудно ми е да кажа колко пъти я кърмя, защото понякога кърменето (с паузи) продължава дълго, имам усещането, че слива хранения, като между тях предпочита да спи в мен. Паузите рядко са повече от 2 часа, в денонощието има поне 8-9, а може би дори 10 хранения (включително 2 или 3 през нощта между 10 и 6). В повечето случаи се храни и от двете гърди. На моменти имам усещането, че яде непрекъснато часове наред, което естествено не е точно така. Ще се опитам да засека по-точно в следващото денонощие.

Общи условия

Активация на акаунт