Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 авг. 2011, 11:50 ч.

За приятелството и сиренето

 • 4 709
 • 60
 •   1
Отговори
 • Мнения: 116
Когато правите услуга (която ви коства труд и материали) на приятел/роднина/познат как я таксувате-правите отстъпка,взимате редовна цена,или въобще не взимате пари?Ето това ме интересува.Става въпрос за всеки вид дейност,в която влагате труд и материали-това може да са всеки вид услуги и/или продугти които изработвате без значение от коя сфера са-фризьорство,шивачество,масажи,грим,художествени и много други.Поводът да се замисля над тази тема е,че аз понякога попадам в такава ситуация,както и споделеното ми от една масажистка,че се чувства най-използвана от приятелите си.
Приятелството си е приятелство,сиренето си е с пари,или...?

# 1
 • Мнения: 295
Труд не таксувам, ако мога да си го позволя чисто финансово, материали - също.
Но, аз съм такъв чешит. Много ценя труда на другите, а своят собствен - не.

# 2
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Между приятели и познати разликата е огромна.
Приятелите не ги хваща никоя тарифа - нито редовна, нито намалена, те просто не плащат Laughing
Познатите...зависи колко са познати - от плащане на материала (поне) да заплащане на цялата услуга, но пък изработена в съкратени срокове. За всеки е различно.

# 3
 • Мнения: 4 302
Аз няма как да окажа такива услуги, а към рпиятели гледам да не се обръщам изобщо, освен ако не е за нещо със символична стойност. Винаги си плащам, или поне се опитвам.
Последно поръчах едно бижу на приятелка, която изработва. Не говорим за голяма сума, а тя има и сайт, откъдето мога да видя цените. Трябваше да го остави на сестра ми, бях я инструктирала предварително колко пари да й даде. Тя естествено, не искала да ги вземе, но все пак поне половината прибрала.
А, и веднъж си бях поръчала бельо по каталог в магазина на приятелка ( по рядко внасян модел, специален), тя ми го достави, но пък не ми взе парите. Ами повече не съм го правила, просто ми е неудобно.

# 4
 • Мнения: 7 178
Не взимам нито пари нито подаръци за свършена услуга, за това и не мога да работя за себе си. Но пък не ходя при приятелка фризьорка ( примерно ) която не иска да ѝ плащам.

# 5
 • Мнения: 3 405
Това, за което питаш е услуга, но е свързана с работа, с която човек си вади хляба.
В този случай - толкова, колкото и на останалите клиенти. И фактура издавам.
Така искам и мен да ме третират Simple Smile

Иначе помощ за приятели - безкористно, с идеята "предай нататък"  Grinning


# 6
 • Мнения: 228
Не бих се възползвала от приятелски отношения, за да получа нещо гратис. За мен е грозно и едното няма нищо общо с другото.

# 7
 • Мнения: 2 175
Плащам си и още как. И не се сърдя..
в редки случаи, някоя ми е отказвала да ми вземе пари, но то е защото достатчъно съм услужвала преди това. а и аз не прекалявам..Wink
Дълго време друго ми беше по-дразнително - събираме се женската компания и сметката се дели по равно на 4. Което е несправедливо, защото някой въобще не пие, а друг не яде напр.  Както и че всеки е с различни финансови възможности.  Наскоро се разбрахме и вече всяка си плаща по отделно.

# 8
 • Мнения: 1 097
Ами според мен е редно материалите да си ги плати приятеля, за труда - зависи колко често се възползва от предлаганата услуга. Имам едно близка, която е козметик, 1-2 пъти съм ходила за кола маска, но не иска дами вземе пари и на мен ми е неудобно. Тя всеки път ми казва - никакъв проблем, когато кажеш идваш, ама аз така се чувствам неловко.
Тъпо е, когато правиш услуга от другата страна го приемат едва ли не, все едно си им длъжен, а любимото ми е като услугата е свързана с работа "на компютър" и чуя: "е к'во толко', той работи на компютър, нищо не му коства"  #Crazy

# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 160
Ако е това с което си вади хляба, какато е казала Анджи- да плащам си.
Услуги- помощ за ремонт или нещо подобно-черпя.

# 10
 • Мнения: 116
Наистина има голяма разлика между приятели и познати.На мен винаги ми е трудно да взема пари от близки хора,направила съм много подаръци и не съжалявам.Може би на моменти ме е дразнило строго конкретно отношение на не толкова близки хора,които очакват безвъзмездна услуга по подразбиране.В обратната ситуация аз предпочитам да си плащам всичко,или да се отблагодарявам по друг начин,но не обичам да се чувствам задължена.
А въпросната приятелка масажистка си дойде за един месец в България и вместо да си гледа своите интереси,приятели познати постоянно я търсеха за масажи.Тя не им отказваше,и казваше сами да преценят колко да и платят.Сумите бяха символични,а тя само си загуби времето,което можеше да отдели на себе си.

# 11
 • Мнения: 22 063
За приятели всичко е без пари, но аз не влагам материал в дейността си.
За познати всичко си е по нормалните тарифи, мога да направя отстъпка, но тя е в рамките на пазара, т.е ще им взема най-ниската обявена на пазара цена.
Между правене на услега и предлагане на работа има разлика, ако познат или приятел ме помолят за помощ при пренасяне, боядисване или нещо подобно естествено, че няма да взема пари, дори и от някой, който съм срещнала вчера - това при условие, че приема да помогна и имам време. Когато обаче става дума за работата, с която си вадя хляба не таксувам само много близки, освен ако не е нещо супер дребно.

# 12
 • Мнения: 1 327
Не бих се възползвала от приятелски отношения, за да получа нещо гратис. За мен е грозно и едното няма нищо общо с другото.
Да,грозно е.Но сега се замислих и се сетих за много хора(мои познати),които го правят преднамерено и целенасочено.

# 13
 • град-държава
 • Мнения: 5 115
Когато ми правят поръчки, приятели/познати в общия случай си плащат материалите и ако преценя, че мога да жертвам не повече от седмица труд, не искам пари за същия, но това повече се отнася за наистина близките.
Работата ми изисква значителни финансови вложения в материали и отнема доста време за изпълнение, което зависи от самия проект, но за материалите държа да си ги платят, защото в крайна сметка трябва да ги извадя от собствения си джоб.
Иначе правя подаръци и то не малко, но те са по мое усмотрение.
В обратния случай държа да си плащам всичко, изхождам от това как бих искала да се отнасят към моя труд и умея да ценя чуждия, случвало се е обаче да не ми искат пари без да се приемат моите възражения и в тези случаи, гледам да компенсирам или с почерпка или като направя нещо от мен за съответния човек.

# 14
 • София
 • Мнения: 18 440
Аз съм графичен дизайнер и понякога много яко се опитват да ми експлоатират способностите, но за щастие не близки хора  Grinning Последно една позната на майка ми искаше да направя дипломната работа на сина й, като изкоментирала: "Ако трябва, ще си платим". Ами ай сиктир де. Това щеше да е работа за около 500-600 лв и няма начин да си подарявам труда на някой муфтаджия.

За приятели бих приела, ако не ми отнеме много време, т.е. нещо по-простичко. Не мога да лишавам детето си от внимание, в замяна на едно "мерси".

Аха, за материалите. Не влагам материали, но влагам нещо много повече  Wink

Общи условия

Активация на акаунт