Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 180
 • Мнения: 1
Здравейте, д-р Бориславова!
На дъщеря ми(1г и 1м) откриха страбизъм с ъгъл на кривене 15, кривене по хоризонтала и вертикала и на двете очи. Лекарката каза, че се надява да е от диоптъра/далекогледство/, но след разширяване на зениците с капки и преглед, видя че диоптъра е +2,5 на едното и +2,25 на другото око и каза, че тъй като не е висок диоптъра най-вероятно причината е друга. Изписа ни очила с +2,5/+2,5 диоптър и каза да ги носи 6 мес постоянно и след това да дойдем отново на преглед, като да следим също дали криви едното око повече от другото; каза и че може да се стигне до операция. Според мен още от сега лявото око се криви по-често и малко с по-отличимо от дясното. Въпросът ми е дали не е много 6 месеца да изчакаме, ако от сега има склонност да стане "мързеливо око", и според вас този диоптър нисък ли е, за да е кривенето от него? И каква може друга да е причината за страбизма, като не е диоптъра може би? В родовете и на двама ни няма кривогледство. Благодаря предварително за отговора.

# 181
 • Мнения: 635
Здравейте rosinikol,
д-р Бориславова отдавна живее и работи в Англия.

Писала съм ви на лично съобщение.

# 182
 • Мнения: 16
Здравейте  синът ми е на две години живеем в Англия вчера бяхме на лекар и ни казаха че има +12 диоптър ! Много се притеснявам защото това ми се вижда много като цяло той си вижда който и да попитах казаха че ако има такъв диоптър той изобщо няма са може да вижда .Само да вметна че е на две години . Незнаем какво да предприемем да му сложим ли очилата които са изписали с +8 диоптър или да изчакаме до юли за още един преглед в България. Няма изкривяване на очите! Благодаря

# 183
 • Мнения: 635
Здравейте Деница,
направете очилата максимално бързо. Важно е корекцията да се носи, за да може окото да се развива.
Не пречи да се консултирате и с български специалист.
Задължително е детето да бъде преглеждано редовно, така че офталмолог по местоживеене е най-разумния избор.

# 184
 • Варна
 • Мнения: 945
Здравейте!
Има ли логика в това, дете /12 г./ с късогледство 1.5 -1.75, нараснало с 0.25 за една година, да носи очилата си само при необходимост - гледане на ТВ, в училище и т.н? Според нашата офталмоложка очилата не трябвало да се носят постоянно...
Благодаря предварително за отговора. Simple Smile

# 185
 • Мнения: 6
„Мързеливо око“ (амблиопия)

Среща се при 2-3 % от децата. Амблиопията се наблюдава, когато има разлика в качеството на изображенията, възприети от всяко око поотделно.  Мозъкът селектира по-ясното от двете изображения и пренебрегва замъгленото, като при този процес се нарушава обемното и триизмерното възприятие на обектите (стереоскопия) и се стимулира развитието на по-добре виждащото око за сметка на това с неясно зрение. Причините за амблиопията може да са наследствени или да се дължат на други заболявания на очите (например късогледство, астигматизъм, далекогледство).
Родителите обикновено не могат да разпознаят „мързеливото око“ сами, защото детето движи очите си нормално, следи предметите и не дава признаци за проблеми със зрението.
Детето с нормално виждане се научава да използва и двете си очи заедно (бинокулярно виждане), като образите от лявото и дясното око се комбинират в една обща картина в мозъка. Благодарение на бинокулярното виждане детето може да определи на какво разстояние се намират околните предмети и да ги възприеме в техния обем. При страдащите от амблиопия това възприятие е силно затруднено.
Признаци на „мързеливо око“:
Повечето бебета с амблиопия не показват никакви очевидни признаци за състоянието си. Затова те трябва да бъдат диагностицирани от офталмолог. При някои деца, обаче се появяват издайнически симптоми:
-   слабото око има склонност да се затваря или изкривява при гледане напред;
-   детето търка постоянно едното око.
 Ако забележите подобни признаци у вашето дете, незабавно потърсете консултация с офталмолог.
Лечение:
За справяне с проблема се използват очила, при които здравото око се закрива, за да се стимулира „мързеливото“. Хирургичната намеса може да е от полза при вродени деформации на очната леща или ако амблиопията е комбинирана със страбизъм.
Ако „мързеливото око“ не е третирано до 4 – годишна възраст, това може да има трайни последици върху зрението на детето. Това е и една от съществените причини за посещение на очен лекар преди навършването на 14 – месечна възраст на детето.

Страбизъм (кривогледство)


При него очите са кръстосани или обърнати навън. Това състояние засяга от 2 до 4 % от децата. 
При бебетата до 3-4 месечна възраст съществуват некоординирани очни движения (т. н. физиологично кривене). След тази възраст те започват да фокусират малките предмети и очите се „изправят”. След 6-ти месец не съществува физиологично кривогледство.
Понякога зад едно кривогледство в ранна детска възраст може да се крие друго сериозно очно заболяване (например очен тумор).
Има 3 основни типа страбизъм:
Езотропия – едното око се отклонява навътре, зрителните оси на двете очи се пресичат.
Екзотропия – едното око се отклонява навън.
Насочване нагоре или надолу на едното око (вертикално отклонение).
Признаци:
Страбизмът може да включва всички симптоми на амблиопия с постоянно или случайно въртене на очите, или наклонени движения на главата или отклонения на едното око навън или навътре при гледане напред.
Лечение:
Когато зрението е нормално, изображенията, изпратени от всяко око до мозъка, са обединени така, че мозъкът получава комбинирано изображение. Страбизмът се третира като се тренират двете очи да работят заедно, за да изпращат обща картина до мозъка за интерпретация. Лечението включва:
Носене на очила - за по-ясно виждане и като следствие спомагащи за „изправянето” на очите.
Хирургична намеса – за постигане на равновесие между по-силно и по-слабо действащите мускули.
Подходът и лечението при всяко дете са различни, в зависимост от конкретния случай. Специалистът преценява кога е по-добре да се оперира и кога – да се лекува с очила. В много от случаите се налага да се прибегне и до двете.

Псевдострабизъм (лъжливо кривогледство)


При някои деца впечатление за кривогледство се създава от допълнителна кожна гънка от вътрешната страна на окото, по-широка основа на носа или близко разположени очи. С израстването на детето и оформянето на лицето му това лъжливо усещане изчезва.
Няма повод за притеснение. Това всъщност не е очен проблем, само изглежда като такъв. Разбира се, за да сте сигурни в това, че детето действително няма проблем с очите, трябва да го заведете на специалист

Запушени слъзни канали


Слъзният канал се отваря в носа, където има една много тънка мембрана. Възможно е тя да предизвика проблеми като сълзене на очичките и отделяне на секрет от носа, когато го притиснете лекичко в основата откъм вътрешната страна на окото. Това се дължи на факта, че при наличието на мембраната слъзната торбичка остава пълна -
предпоставка за развиване на инфекция, най-често стафилококови.
Признаци:
- твърде много сълзене на очите (сълзите дори могат да се спускат постоянно по бузките на детето);
- водниста или мътна течност от очите;
- постоянно търкане на очичките.
Лечение:
Слаб натиск, приложен в областта между окото и носа, и лек масаж. Прилага се и лечение с антибиотици. Хирургична интервенция се налага, ако останалите методи на лечение не са приложени навреме.

Късогледство (миопия)


Късогледството се среща при 4 % от бебетата. При него светлинните лъчи се събират пред ретината и детето не вижда добре на далечно разстояние. Пречупвателната сила на окото е относително по-голяма, а фокусното разстояние е по-малко, отколкото дължината на очната ябълка. Според степените си миопията бива слаба /под 3 диоптъра/, средна /между 3-6 диоптъра/ и силна /над 6 диоптъра/.
Най-често късогледството се появява в училищна възраст. Предпоставки за появата му са наследствени фактори, прекарани заболявания (морбили, ангини, глисти) и пр.
Признаци:
- можете да го познаете по това, че детето постоянно присвива очи, за да вижда по-добре;
- от постоянното напрежение е възможно да се оплаква от главоболие.
Лечение:
Обикновено късогледството се коригира с помощта на очила с минусови (разсейвателни) стъкла, благодарение на които се получава нормална зрителна острота.
При по-високи степни на миопия се прибягва до употребата на контактни лещи или до хурургично лечение след определена възраст.

Далекогледство (хиперметропия)


Среща се при 20 % от бебетата.  При далекогледство очната ябълка е по-къса и образът се получава зад ретината. В резултат детето вижда по-добре надалеч, отколкото отблизо.
Признаци:
-  възможни са бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението;
-  безпричинното усилено сълзене също е евентуален признак на далекогледство.
Лечение:
За разлика от късогледството, далекогледството не прогресира. Стъклата, които се предписват за далекогледство, са събирателни (плюсови). Те коригират намалената или липсваща (без) пречупвателна сила на окото.

Астигматизъм

Засяга около 10 % от децата и е най-често срещаният зрителен проблем. При него се получава неясен, разкривен образ, поради некоректно липса на фокусиране на образите върху ретината. Обикновено това се дължи на факта, че лещата на окото не е с правилна форма и пречупва светлинните лъчи по-силно в една плоскост, отколкото в друга. Понякога астигматизмът може да е съпроводен с късогледство или далекогледство.
Признаци:
- първият симптом е леко замъглено зрение;
 - в някои случаи може да се появят главоболие, преумора на очите или изкривяване или замъгляване на очите при гледане напред.
Лечение:
Налага се детето да носи постоянно специални очила, отчитащи индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око. Астигматизмът може да се коригира с очила, контактни лещи или чрез рефракционна хирургия по преценка на лекаря.
# 186
 • Мнения: 1 404
Здравейте, дано въпроса ми е за тук.
Сина ми е с високо късогледство.  Доскоро -8 и бяхме в едно ценово диапазон,  от година -9, -9,5 и тогава стъклата му струваха 400лв. С обяснението че с този диоптър са скъпи.
Вчера случайно посетихме друга оптика за да му оправят наносниците че има рани, и при тъжната ми реакция " път сега пак колко пари за очила" в  тази оптика твърдят че при тях за -9 ориентировъчно 65-70лв за стъкло. И бях много очудена от разликата.
Да поръчам ли от тези стъкла ми е въпроса?

# 187
 • Мнения: 635
Здравейте, дано въпроса ми е за тук.
Сина ми е с високо късогледство.  Доскоро -8 и бяхме в едно ценово диапазон,  от година -9, -9,5 и тогава стъклата му струваха 400лв. С обяснението че с този диоптър са скъпи.
Вчера случайно посетихме друга оптика за да му оправят наносниците че има рани, и при тъжната ми реакция " път сега пак колко пари за очила" в  тази оптика твърдят че при тях за -9 ориентировъчно 65-70лв за стъкло. И бях много очудена от разликата.
Да поръчам ли от тези стъкла ми е въпроса?

Здравейте,
както във всяко друго производство, така и при стъклата, може да откриете различно качество, а оттам и разнообразие от цени за съответния продукт. При диоптричните стъкла по-високата цена винаги означава по-добро качество. То се изразява не само в дебелината и качеството на покритията, но и в "начина на виждане" през него (Abbe). Всяко семейство само преценява каква сума може да задели и до колко му е приоритет да осигури по-добро зрение за детето. 
С толкова високи диоптри винаги е добре да имате резервни очила за детето, така че може да направите и едни с по-евтините стъкла, но не бих ги препоръчала като основни.

# 188
 • Мнения: 179
Здравейте!
Ще се радвам да коментирате проблема на моето детенце. Тя е на 7 г., в първи клас. От 2-3 месеца прави много често конюнктивит . Понякога със секрети,друг път без секрет-само силно зачервени очи.
Заведохме я на детски офталмолог , обясни ни ,че явно има синдрома на " компютърното око. На бележката от компютъра излезе ,че на дясното око има късогледство  - 1,50 , а на лявото -0,50. Изписа ни капки "Циколожил"за разширяване на зениците,които едва намерихме в цяла София и днес отново на преглед. Излезе  за дясно око +0,50, за ляво + 0,25. Лекарката каза,че тази разлика е много голяма от  минус до плюс и ,че дори очила не може да ни изпише. Очилата не можели да коригират тази разлика.Колкото и да се опитвахме да я разберем със съпруга ми,лекарката говореше с терминология и не можахме да разберем какъв е проблема на дъщеря ни. Назначи ни терапия в нейния кабинет ,да прави някакви упражнения детето на апарати.
Моля,ако можете да обясните какво значи тази голяма разлика и мислите ли,че препоръчаното лечение за упражненията ще бъде достатъчно?
Благодаря !

# 189
 • Terra incognita
 • Мнения: 1 937
Здравйте! Синът ми е на 2г7м и откакто е навършил 1г постоянно му излизат упорити ечемици.
Досега сме имали 3 терапии с кортикостероиди.
Миналото лято направихме проверка на зрението и се оказа, че има леко далекогледство, което може и да се израстне без очила. Лекарят отказа дс му изпише такива, защото детето е много палаво и буйно и рискът да се нарани е голям. Освен това чистосърдечно ни помоли да не го мажем повече с кортикостероиди, а да чакаме да мине от самосебе си, като междувременно трябва да засилим имунитета. Мина доста време от тогава и ето, преди няколко дни на окото на сина ми се появи наистина огромен ечемик. Не ми се иска дс го оставям така, зсщото изглежда ужасно. Другата седмица имаме час при офталмолог, а аз съм раздвоена дали да приема отново терапия с кортикостероиди?

# 190
 • Мнения: 700
Vicky, е как с кортико за ечемици.... Ечемиците са от отслабен имунитет. Помисли какво му отслабва имунитета - стресове, развод, ваксини, ясла, раздяла с теб за повече от 2 ч ...
Кортикото ..... Отслабват също. Те се ползват от умни лекари при сериозни състояния, защ са животоспасяващу но и опасни...

# 191
 • Terra incognita
 • Мнения: 1 937
Vicky, е как с кортико за ечемици.... Ечемиците са от отслабен имунитет. Помисли какво му отслабва имунитета - стресове, развод, ваксини, ясла ...
Кортикото ..... Отслабват също. Те се ползват от умни лекари при сериозни състояния, защ са животоспасяващу но и опасни...
Благодаря за отговора! Ечемиците излизат винаги след настинка. Тъкмо сополите спрат и хоп- ечемик. Явно там му е слабото място. В интерес на истината не боледува тежко, не прави усложнения, не се е налагало да пие антибиотици. Само банални хреми, които понякога завършват с ечемик. Там го удря. Зимата направихме курс с домашен сироп от черен бъз и саностол. Нямаше проблем няколко месеца с ечемиците до сега. Забелязвам, че сега са може би 2 ечемика на едно място, защото има 2 връхчета. Вече не знам как да я стимулирам тая имунна система. Голяма е доста подутината и изтича жълт секрет, което говори за бактериална инфекция. В четвърттк сме на лекар, да откажа ли кортикостероиди, ако изпишат? Само с антибиотик може ли да се размине?

# 192
 • Мнения: 700
Vicky, щом питаш, ще ти кажа моето мнение. Нито кортико, нито антибиотик, после може да лекуваш гъбички/диария...
Какво толкова си му давала досега освен бъз?
Пи ли
Биогайа
Бирена мая поне 1мес 3-6 лв в аптеките бълг.
Коластра
https://www.iherb.com/pr/Symbiotics-Colostrum-Chewables-Plus-Wil … hewable-Tabs/4880
Клеева тинктура

Рибено масло или Омега 3
https://www.iherb.com/pr/Carlson-Labs-Kid-s-Norwegian-The-Very-F … fl-oz-200-ml/8768
Пробиотик специален като този
https://www.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Primadophilus-Reuteri-Supe … -oz-141-75-g/4676
Чайчета
Качествени витамини
Хомеопатия

Не се шашкай! Нещо локално, кремче за очи сигурно има. Питай и на др място...

# 193
 • Terra incognita
 • Мнения: 1 937
Vicky, щом питаш, ще ти кажа моето мнение. Нито кортико, нито антибиотик, после може да лекуваш гъбички/диария...
Какво толкова си му давала досега освен бъз?
Пи ли
Биогайа
Бирена мая поне 1мес 3-6 лв в аптеките бълг.
Коластра
https://www.iherb.com/pr/Symbiotics-Colostrum-Chewables-Plus-Wil … hewable-Tabs/4880
Клеева тинктура

Рибено масло или Омега 3
https://www.iherb.com/pr/Carlson-Labs-Kid-s-Norwegian-The-Very-F … fl-oz-200-ml/8768
Пробиотик специален като този
https://www.iherb.com/pr/Nature-s-Way-Primadophilus-Reuteri-Supe … -oz-141-75-g/4676
Чайчета
Качествени витамини
Хомеопатия

Не се шашкай! Нещо локално, кремче за очи сигурно има. Питай и на др място...

Благодаря! Давала съм рибрно масло, пробиотици, специални чачйове за очите с билката очанка и други.
Шашкам се, защото от последните ечемици му останаха червени белези на ръба на клепача, които не минават вече 10 месеца.

# 194
 • Мнения: 700
На първо време бих сложила тампон напоен с чай от лайка на затворено оченце. Или сребърна вода..
Питай майка ти! Мисли, ще се сетиш какво помага....
Чувала съм че натриват със златен пръстен.
Други капят сребърна вода.
И какво, ако изчакаш няма ли да се пукне и да изтече. Така се отделят токсините. Защо да вкарваш още токсини с антибиотик? Нали не вдига Т?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт