Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 24 авг. 2011, 21:03 ч.

Мъжки неволи

 • 1 329
 • 4
 •   1
Отговори
 • гр. София
 • Мнения: 114
Здравейте! Със съпруга ми неуспешно се опитваме за дете, правих си изследвания, според които всичко е наред, но при него резултатите са лоши. При направената спермограма заключението е Azoospermia, обем на еякулата 2,1мл./норм. ст-сти 2-6мл./, pH 7,8 /7,2-8,0/, цвят: нормален, вискозитет: нормален, време на втечняване: 30/стайна температура/37С, концентрация на сперматозоидите: 0 млн/мл., общ брой на сперматозоидите в еякулата: 0 млн., клетъчни елементи, различни от сперматозоиди/в зрително поле 10х40/: левкоцити 7-8, епителни клетки<1, еритроцити и др.-не, желотинови конгломерати - не. Като правихме спермограмата, той имаше възпаление, незнам дали е от значение, но урологът като видя резултата, направи и преглед на мъжа ми с ехограф след който написа на самото ни изследване: "Двустранни тестиси със значително намалена големина, ехографии 18/10 мм, много мековата структура и консистенция, двустранно варикоцеле. Предлагам провеждане на тестикуларна биопсия или TESA.", което негово заключение каза да съм го дала на моя гинеколог и да сме си търсели донор!!! И двамата сме в шок. Моля Ви, кажете ни на разбираем език, толкова ли са лоши тези резултати и може ли да се направи нещо. Уролога на мъжа като че ли направо се отказа да го лекува, каза че нямало смисъл и няма да сме имали наши деца. Нима може да го каже само от една спермограма и един ехограф???? Cry

# 1
 • Мнения: 2 445
Здравейте,Bobulina,

При Azoospermia (т.е. липса на сперматозоиди в еякулата) е добре да се направи втора спермограма, за да се потвърдят резултатите, след което е добре да се извърши преглед от андролог. Вие сте били при уролог и неговото заключение показва, че е малко вероятно да се открият сперматозоиди в тестиса. Въпреки това е добре да се изследват хормоните при съпруга Ви и ако са в норма да се извърши PESA или TESE, т.е да се търсят сперматозоиди в епидидимиса, където те съзряват или в тестиса, където се образуват. В зависимост то резултата се решава какъв да е подходът. Ако има сперматозоиди на жената се извършва хормонална стимулация, пункция и ICSI-т.е във всяка яйцеклетка се инжектира по един от откритите сперматозоиди. Как точно е добре да се процедира се определя след резултата от PESA или TESE, когато стане ясно дали има сперматозоиди и колко са те.

Любослава Петкова

Ембриолог, АГ болница "Д-р Щерев"

# 2
 • гр. София
 • Мнения: 114
Много Ви благодаря! Вдъхнахте ни надежда, че и за нас има шанс! Бих искала също така да попитам, при тази диагноза, ако се потвърди с още една спермограма, дали можем да кандидатстваме за Фонда за асистирана репродукция - гледах в Правилника им, пише нещо при кои случаи  на Azoospermia може да се кандидатства, но за съжаление не ми стана ясно и съответно ако може да кандидатстваме какви изследвания ще са ни нужни. Предварително Ви благодаря за отговора!

# 3
 • Мнения: 2 445
Здравейте, Bobulina,

Ако се открият сперматозоиди, които могат да се използват за ICSI, бихте могли да кандидастствате за одобрение от Фонда за асистирана репродукция, т.к. това е една от индикациите за асистирана репродукция, която те финансират. Всеки център или болница,които се занимават с асистирана репродукция, знаят какви изследвания са Ви нужни и как точно се подготвят документите в този случай.

Любослава Петкова

Ембриолог, АГ болница "Д-р Щерев"

# 4
 • гр. София
 • Мнения: 114
Много Ви благодаря за поясненията! Приятна вечер!

Общи условия

Активация на акаунт