Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 0
Потърсих подобна тема, но не видях, затова пускам нова. От около два месеца имам сериозен проблем с подути крака. Беше на периоди, оправяше се за по няколко дни, сега обаче е постоянно и мисля, че става по зле. Първо предположих, че е от жегата, започнах да пия много течности, защото по принцип помага, но нищо не се получава, и вече започна да боли и подуването се разпространява нагоре. Не нося неудобни обувки, продължавам да пия течности, не ям твърде солени храни... Не обичам да ходя на лекар, здравноосигурена съм, но нямам личен тук, и дори не знам при какъв трябва да отида... Ще съм благодарна за всякакви съвети, както и евентуално за информация къде в района на Борово да отида за преглед.

# 1
 • Мнения: 5
Ако стоиш права дълго време, може да ти се подуят от това. На мен също мисе подуват при дълъг полет със самолет, заради позата при пътуване.

Мисля, че трябва да те види кардиолог.
Борово е близо до големите болници - Военна, Александровска и т.н., така че няма да имаш проблем с достъпа до лекар. Само без личен лекар сигурно ще имаш трудности с касата - свободен прием?

# 2
 • Мнения: 0
Мне, работя в офис, на бюро, и съм седнала в повечето време. Гледам да ставам да се разтъпквам поне по веднъж на час. Ходенето на лекар обаче ще стане в работно време, и няма да имам възможност да отсъствам повече от няколко часа, та ще е трудно да ида чак до Военна или Александровска, не са далеч, ама не искам да отсъствам твърде много...

# 3
 • София
 • Мнения: 7 078
Без лекар няма да стане - как очакваш някой от тук да ти постави диагноза.
Отиди на съдов хирург. Проблеми с бъбреци имаш ли?
На мен ми отича само единият глезен обаче и то само лятно време и то без болка. Ходих на съдов хирург и ми постави диагноза - лимфна недостатъчност (или лимфен застой). Изписа ми и лекарстав, които пия през цялого лято и има ефект.
Отделно пробвай да ставаш от бюрото и да се поразходиш на всеки час. Носи удобни обувки и дрехи - не пристягащи, а свободни.
Сутрин нормални ли са ти глезените, с тенденция да се подуват към вечерта? И с всеки изминал ден от седмицата прогресиращо да се подуват, както и в почивни дни да не се подуват (когато не си на бюрото)?

# 4
 • Мнения: 0
Не, не очаквам диагноза... Трябва да отида на лекар така или иначе. Просто не знаех на какъв, както и къде.

Проблеми с бъбреци не съм имала.

Нося удобни обувки, обикновено маратонки. Затворени са, но са удобни. Сега съм с ниски чехли от няколко дни. Кой знае каква разлика между сутрин и вечер май няма. Става малко по-зле, когато се прибера от работа и след това сякаш се подуват повече, а сутрин са малко по-добре, но не осезаемо. Усещането е, все едно под кожата има два сантиметра пластилин, и като натисна, остават дупки, които стоят доста време. Кожата е твърда и движението е ограничено и много трудно. Ама това май е нормално за подуване така или иначе. Не изтръпват. А проблема започва от пръстите, не е концентриран само около глезените. Целите ми стъпала са така.

# 5
 • София
 • Мнения: 7 078
Щом нямаш личен лекар и щом и бъбреците ти са наред, потърси съдов хирур. Бих ти препоръчала моя - във Военна болница, но не работи със Здравната каса и се чака месец за преглед.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 684
Теглото ти как е?

# 7
 • Мнения: 0
Теглото ми е наднормено, но не твърде много. Нямам проблеми с кръвната захар. Последните ми кръвни изследвания са от януари тази година, захарта ми беше нормална към ниска.

Нати, аз така или иначе няма как да мина по здравната каса, тъй като няма как да си взема направление, но не знам дали е удачно да чакам още месец...

# 8
 • София
 • Мнения: 7 078
Май не е много удачно, затова потърси друг съдов хирург. Не се сещам на какъв друг специалист би могла да отидеш  Thinking

# 9
 • Мнения: 0
Благодаря за вниманието, ще отида при съдов хирург да ме види.

# 10
 • София
 • Мнения: 3 684
При хора с наднормено тегло не е нечувано да има отичане на краката. Особено, ако си склонна да задържаш и повече течности.
Виж какво ще ти каже съдов хирург и ограничи консумацията на храни, съдържащи сол.

# 11
 • Мнения: 75
А болки в ставите имаш ли?

# 12
 • Мнения: 0
По принцип знам, че е така, но досега не ми се беше случвало, затова малко се притесних.

Болки в ставите - не, сега точно долу стъпалата ме болят, примерно при натиск. Всъщност всичко започна с едно падане, когато си нараних именно горната част на стъпалото на левия крак, той се подуваше първо, след това започна и другия, но десния сега определено е по-зле. Затова не свързвам падането и подуването.

За храните, съдържащи сол - също се опитвам да ги ограничавам. По принцип не ям чипсове, сирена и тн, та това не изисква някаква голяма промяна в хранителните ми навици.

# 13
 • София
 • Мнения: 7 078
Щом има и болка не е свързано само със задръжка на течности.

# 14
 • Мнения: 0
Ами... Как да обясня, болката не ме притеснява толкова, тя е само при натиск и не е особено силна. По принцип от години имам проблем със същата болка в левия крак, появява се при преумора или понякога просто от нищото. Снимала съм го, според личната ми лекарка нищо му няма. Затова си мисля, че по-скоро болката следва подуването, а не обратното. С десния досега не съм имала проблем. Притеснява ме усещането по кожата, все едно е от цимент, твърда, започва да се пука, не може да се ощипе с пръсти, например. Като натисна, се появяват бели петна и дълбоки вдлъбнатини и изчезват бавно, не както нормална кожа. Това е по некомфортното, и самото усещане за болка идва по скоро от това, че движението е ограничено, като стоя на едно място, не боли.

Общи условия

Активация на акаунт