Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Спазването на правилата ще ви откажат ли от ритуал??

Опции:

* Гласуването приключено: вт, 06 сеп 2011, 13:21

 • Мнения: 654
Има много теми в които се задават въпроси за кръщене,брак.
Има питанка кой какво и как да направи,кога и къде.
В различните райони на страната се прилагат различни обичаи,но по отношение на църквата правилата са едни.
Не съм запозната с другите религии,но мисля,че и там правилата се единни.
Сега започва прилагането им.
Според мен дори закъсняха,но за да натрупат средства си позволи нарушения.
http://news.burgas24.bg/282491.html

Венчавките ще се извършват занапред само в храма. На свещениците се забранява да бракосъчетават където и да е другаде, освен в черквата. Това решение на Светия синод вече е отпечатано в новите църковни календарчета за 2012 година. Така църквата казва категорично "не" на вричането на младите във вярност до гроб в ресторанти, барове, край басейните на луксозни хотели, яхти и в градините на вили, каквато мода има от няколко години вече и у нас. Самите попове също вече са предупредени от съответните митрополити да спазват разпореждането. За всяко нарушение те ще трябва да дават обяснения при владиката и дори ще отнасят парични санкции. Според духовници от свещеническия синдикат, ако свещениците спазват стриктно забраната, венчавките драстично ще намалеят. По думите им сега повечето младоженци не разбират, че венчанието е свето тайнство а не обикновен ритуал, и затова ще се откажат от него, ако поповете не им уйдисват на прищявките.

Крайно време беше да се пресече порочната мода всеки да се венчава където нему е угодно, а не както е угодно на Господ. Сега някои свещеници изпадат в човекоугодие вместо в богоугодие. Това заяви викарийният епископ на Софийската митрополия Йоан. Бракът следва да се сключва само в храма, и то след света литургия, както го изисква канонът, но и това се практикува твърде рядко, добави владиката.

Викарийният епископ обясни, че все пак ще се допускат и изключение, например, ако в селището, където ще е сватбата, няма храм. Тогава попът ще може да венчае младите в ресторанта или в градината на дома им, но това ще става само с изричното съгласие на митрополита.

Вече ще следим строго и дали се съблюдава забраната за църковни бракове в събота, съобщи още дядо Йоан. Според канона на този ден венчавки не бива да има, тъй като това е денят преди Възкресението Христово. Те се правят в неделя, тъй като неделният ден е един вид Възкресението, което празнуваме всяка седмица, обясни владиката и добави, че венчавки в събота се допускат само след като вече е минала вечерната служба, след която според църковния календар се смята, че настъпва следващия ден.

Занапред митрополитите по места ще следят стриктно дали не се сключват църковни бракове в сряда и петък, когато се пости. Венчавките са забранени най-строго още по време на Коледните пости - от Сирни Заговезни до Въведение Богородично и от Игнажден до Богоявление.

В промеждутъка се позволява брак само по изключение ако например булката е в напреднала бременност, двойката заминава в страна, където няма православни храмове, или има тежкоболен роднина, който със смъртта си може да отложи празника на младите. Никакви изключения обаче не важат за Великденските пости, но на Петровите и Богородичните се допускат с разрешение на съответния митрополит.

# 1
 • Мнения: 654
Има една тема -за отказ от кръстница.
Вижте какво интересно нещо прочетох:
КРЪЩЕНИЕ

Първото тайнство, което се извършва над човека, който иска да стане член на Църквата Христова, е Кръщението. В тайнството Кръщение човек умира за греховния живот, духовно се възражда и влиза в Божието семейство. Без кръщение човек не може да стане християнин и да се спаси. „Ако някой се не роди от вода и Дух (т.е. ако не се кръсти), не може да влезе в царството Божие", казва Сам Христос (Иоан. 3:5). Той е установил това св.  Тайнство с примера Си, като се кръстил на река Йордан, и установил за всички това тайнство, когато рекъл на апостолите: „Идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа" (Мат. 28:19). В кръщението човек се очиства, умива и избавя от греховете си.

За да може да приеме човек това тайнство, трябва да има вяра, да се разкае за всичките си грехове, трябва да се откаже от сатаната и от всичките му дела и да пожелае да се съедини с Христа.

В момента на кръщението човек получава от Бога ангел пазител, който го съпътства цял живот, внушава му добро, пази го от зло и чрез съвестта му го ръководи по пътя на спасението.

„Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден", говори Христос (Марк. 16:16).

Тайнството Кръщение се извършва само веднъж и никога не се повтаря. То е духовно раждане. Както човек телесно се ражда само веднъж, тъй се и кръщава само веднъж. Св. ап. Павел говори: „Един е Господ, една е вярата, едно е кръщението" (Еф. 4:5). Затова и в Символа е казано: „Изповядвам едно кръщение за прощаване на греховете".

Кръщението е необходимо за всички хора от самото начало на техния живот. Затова се кръщават и децата още от най-ранната им възраст. Господ Иисус Христос е казал: „Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно" (Мат. 19:14). И светите апостоли следвали това правило и приемали децата в Христовата Църква. Когато св. ап. Петър отишъл при езичника Корнилия, кръстил него и целия му дом ­ и малки и големи.

С вярата на кръщаващия свещеник, на родителите и на кръстниците се  запълва недостигът от съзнание в децата. Благодатта Божия действа при това независимо от възрастта. Кръстниците обаче се задължават от Църквата наравно с родителите да научат новокръстените деца на истините на православната вяра.

Някои лъжеучители проповядват, че не бивало да се кръщават деца. Но ние знаем, че кръщението в Новия Завет застъпва мястото на обрезанието във Ветхия Завет. Както обрязването се е извършвало и над деца, тъй и кръщението може да се извършва и над деца. Ако детето умре некръстено, как ще се спаси? А сега всички ония дечица, които са починали след кръщението, са като ангели на небето.

Кръщението се извършва така: на кръщавания се дава име обикновено на някой светец. След това се четат заклинателни молитви за прогонване на злия дух от кръщавания, понеже всеки, който има в душата си първородния грях, е като роб на дявола. Кръщаваният (а при децата кръстникът) се отказва от сатаната, обещава да вярва в Христа и да Му служи и прочита Символа на вярата. После се освещава водата и кръщаваният се потапя три пъти във водата с думите: „Кръщава се Божият раб (името) в името на Отца, амин, и Сина, амин, и Светаго Духа, амин". Това е най-главният момент от кръщението. Върху новокръстения невидимо слиза в това време Светият Дух, очиства го от греховете и го възражда за нов християнски живот. На кръщавания се дава бяла дреха в знак, че е очистена душата му, и кръст, за да следва Христа. Некръстеният не може да приема никакви други тайнства. А кръстеният, станал веднъж член на Църквата, добива право да се ползва от всички нейни благодатни тайнства.

В случай на смъртна опасност за некръстено дете, ако наблизо няма свещеник, кръщенето може да се извърши от всеки християнин или християнка. Взима се чиста вода, потапя се или се поръсва с нея болното дете, като се произнасят думите: „Кръщава се Божият раб (дава му се име) в името на Отца, амин, и Сина, амин, и Светаго Духа, амин". Ако след това детето оздравее, кръщението над него не се повтаря. Свещеникът прочита само пропуснатите молитви и извършва над детето своето тайнство миропомазване.

През времето, когато се е разпространявало християнството между езичниците, често се е случвало да се кръщават възрастни хора. Потопени във вода, те са получавали чрез Светия Дух прошка за всички свои предишни грехове и започвали нов живот. Голяма промяна настъпвала при това у тях. Животът им се очиствал от всичко греховно и порочно. Нравите им се облагородяваме. Жестоките ставали кротки и милостиви. Гордите се смирявали. Живеещите разпътно ставали целомъдрени. Виждали това неповярвалите и сами начевали да чувстват превъзходството на новата религия над езичеството.

В първите векове на християнството имало случаи, когато езичниците, неочаквано озарени от вяра в Христа, били убивани, без да им се оставяло време да се кръстят с вода и дух. Св. Църква е приемала проливането кръвта им за Христа като пълноценно и валидно кръщение, наречено кръвно кръщение. Сам Иисус Христос е нарекъл Своето страдание на Голгота и проливането на кръвта Си кръщение (Мат. 22:22).

# 2
 • Мнения: 654
За анкетата - не.
Именно спазването на правилата би ме накарало да направя даден ритуал.
Това не е мода,че да я следвам.

# 3
 • Мнения: 9
Тайнството не е Ритуал, така че твърдо НЕ, за анкетата.

# 4
 • Мнения: 17 546
Цитат
Спазването на правилата ще ви откат ли от ритуал??
Да ми обясниш какво означава това, за да мога да отговоря на въпроса?

Венчавките ще се извършват занапред само в храма. На свещениците се забранява да бракосъчетават където и да е другаде, освен в черквата. Това решение на Светия синод вече е отпечатано в новите църковни календарчета за 2012 година. Така църквата казва категорично "не" на вричането на младите във вярност до гроб в ресторанти, барове, край басейните на луксозни хотели, яхти и в градините на вили, каквато мода има от няколко години вече и у нас. Самите попове също вече са предупредени от съответните митрополити да спазват разпореждането. За всяко нарушение те ще трябва да дават обяснения при владиката и дори ще отнасят парични санкции.

Крайно време беше да се пресече порочната мода всеки да се венчава където нему е угодно, а не както е угодно на Господ.

Викарийният епископ обясни, че все пак ще се допускат и изключение, например, ако в селището, където ще е сватбата, няма храм. Тогава попът ще може да венчае младите в ресторанта или в градината на дома им, но това ще става само с изричното съгласие на митрополита.
Хах, ние да не живеем в Аляска!? Тук от едно селище до друго е 2 километра и пеша може да се мине разстоянието! Значи "изключенията" са смешни просто и винаги ще се намерят достатъчно "основателни" причини за изключения. А пък бакиите на Църквата са толкова големи, че тази последна каноничност, дето я демонстрират, за да ми покажат колко са православни, е просто жалка...

Последна редакция: сб, 27 авг 2011, 13:59 от Денонощница

# 5
 • Мнения: 150
Аз, не мога да разбера какво се пита в анкетата. Какъв е този "откат"?

# 6
 • Мнения: 4 966
Спазването на определени правила не би ме отказало от нещо, ако имам вътрешна убеденост и желание това нещо да стане част от живота ми.
Венчана съм, децата ми са кръстени и съм спазила ритуалите на православната църква, защото съм убедена, че принадлежа към нея.
Но... други неща ме отблъскват от Църквата и все повече се насочвам към тази на съпруга ми, защото съм вярваща, но не религиозна, а православната църква изисква обратното - религиозност, но не и вяра.
Живеем в материален свят и религията има все по-слабо значение, което пък намирам за нормално. И затова много хора се обръщат към "алтернативните" религии и психологическите техники - човек има нужда от някаква вяра, но и от все повече свобода на духа, защото достатъчно много неща в живота ни успяват да ни вкарат в рамки. Преди е било наопаки - хората са били свободни в ежедневието си, а религията е давала някакви рамки, но сега е невъзможно.
Надявам се само православната църква да намери начин да върне хората към себе си, вместо да ги отблъсква и да търси печалба на всяка цена.

# 7
 • Мнения: 654

Надявам се само православната църква да намери начин да върне хората към себе си, вместо да ги отблъсква и да търси печалба на всяка цена.
И се надявам на същото.


Аз, не мога да разбера какво се пита в анкетата. Какъв е този "откат"?
Аз, не мога да разбера какво се пита в анкетата. Какъв е този "откат"?
Благодаря за посочената грешка.

Ако сте решили,че искате съботна вечерна сватба и искате църковен брак,и това няма как да стане какво ще направите?
--ще си направите сватбено тържество както сте решили,а църковния брак в позволеното време.
--ще промените всичко за да може църковния брак да се случи в деня на тържеството.


Може би думата,,ритуал"не е най точната,но я избрах защото не знам в другите религии как е.
Или може би в другите религии не се позволят волности като нашите?
Може би само в България църквата трупа пари по този начин?
Дали в Русия/примерно/ се спазват нещата?
Споменавам Русия,защото по морето тази година има доста руснаци и хора от бившите републики.
Добре,че са те,защото иначе няма кой да отиде на неделната литургия.

# 8
 • Мнения: 4 966
Ако човек е вярващ, ще се съобрази с изискванията и правилата на църквата, към която принадлежи, както и с религията си, а не с капризите и желанията си.
Според християнството празничен ден е неделята и тогава се правят всички тържества. Т.е. ако ще правя венчавка, защото вярвам, че това е най-доброто за мен и брака ми, ще си направя сватбата в неделя. Ако искам шоу, ще настоявам да ме венчаят по моите си представи. Тук е мястото на служителите на църквата да обяснят на хората нормите на религията.
И в двете църкви /православна и протестантска/ сме венчани в неделя.
Относно другите държави - в Русия, Гърция и др. православни държави хората спазват църковните норми и там не се угажда на капризи. У нас се угажда на капризи и съм убедена, че има църковни служители, чието място не е в Църквата. Както и много хора, чието място не е в паството...

# 9
 • Мнения: 2 089
Аз нещо не вденах  newsm78
До сега, къде освен в храмовете са се извършвали венчавките?
Виждала съм официално бракосъчетание на различни места, но венчавките винаги в църква  Thinking
Или аз нещо съм в грешка?

# 10
 • Мнения: 654

Виждала съм официално бракосъчетание на различни места, но венчавките винаги в църква  Thinking
Или аз нещо съм в грешка?
Ей тука съм шах.
Аз от длъжностно лице знам,че на вън се прави ритуал,а документа е пописан по рано в общината.
Една мама тук твърди,че нейния брак е сключен единствено и само на изнесената церемония. 
От свещеник знам,че църковен брак може да се направи и извън църквата,но не съм виждала.

# 11
 • Мнения: 4 916
Има разлика между официалнто подписване и църковен брак.
По принцип в община над 10 000 души печатът не се изнася извън общината. Дори олигарсите подписват в общината, а след това си парвят изнесен ритуал. Тези, които твърдят обратното, или са се женили по селата (няма лошо), или лъжат.

пп - навремето мутрите, а сега всички селски хайвани, правеха следното - значи женени са за някоя официално, но за любовницата се женят неофициално и нелегално - отиват в Асеновград, купуват й някаква смотана рокля, и пред приятели уж правят церемония. тя се радва, но официално те са женени за другата. Със сегашното замогване може вече да купуват рокли за нелегалната от Ели Сааб, кой знае. Но едва ли.

# 12
 • Мнения: 3 405
Скоро гледах репортаж за сватбата на министър Николай Младенов. Свещениците венчаха него и жена му в Евксиноград, пред двореца т. е. извън храма.
Но не съм била там и не го твърдя със сигурност, но от излъченото останах с такова впечатление Simple Smile

# 13
 • Мнения: 4 966
Основавайки се на казаното в Библията, венчавки би трябвало да могат да се провеждат навсякъде, защото Църква е всяко място, където "двама и трима" са се събрали в Неговото име. Peace

# 14
 • Мнения: 54
Основавайки се на казаното в Библията, венчавки би трябвало да могат да се провеждат навсякъде, защото Църква е всяко място, където "двама и трима" са се събрали в Неговото име. Peace

точно така.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт