Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2011, 13:49 ч.

Техники за разговор с възрастен човек....

 • 7 606
 • 26
 •   1
Отговори
 • Германия
 • Мнения: 240
Напоследък имаме проблеми с  баба ми. Жената е на 80 години и от няколко месеца тотално се променила. Харчи абсолютно неадекватно големи суми пари, забърква се с разни мошенници, които и взимат парите..върхът на тортата, е че днесни съобщи, че е взела заем, за неизвестна сума, предполагаемо четирицифрена  ooooh! Не искам да и се карам и обвинявам, знам, че е възрастна и че не е виновна, но така не може да продължават нещата. Как да и обясня, че вече е възрастна и трябва да се допитва до нас, преди да вземе важни решения,   защото е  лесна плячка за измамници? С моята баба нормален разговор не може да се проведе..при най-малката критика изпада в отбранителна позиция, започва да крещи...ни приема, ни предава, което доста усложнява нещата.  Ужасно е твърдоглава, дори и да разбира, че не е права, не отстъпва....Искаме да я вземем при нас в Германия..и това не иска. Не можем пък и да я оставим само на пенсия без  допълнителна сума в банката.. Tired Ако някой е изпадал в подобна ситуация, ще се радвам да сподели..

п.с. Да уточня, парите които харчи са спестяванията на майка ми и на мен, заемите също ние ще ги изплащаме, естествено. А далеееч не сме в цветущо финансово състояние в момента..

# 1
 • Мнения: 69
За съжаление нищо не може да се направи.

Бабата на съпруга ми също изстрещя по подобен начин, всичко опитаха, нищо не помага.
Харчи като за световно, изхарчва си песнията за по-малко от седмица и след това разправя навсякъде, че лелята на съпруга ми я оставя гладна, сестрата на свекъра е поела грижите за нея.
Лелята и плаща разходите, купува и храна и край, никакви други пари не и се дават,
пенсията да си я прави каквото пожелае.
Мисля обаче, че вече лелята и пенсията и взима и и дава малка част за харчене, защото си раздаваше песнията по роднини, съседи, някой идваха с парите и ги връщаха, други си мълчаха.
Единственото което можете да направите е контрол чрез трети човек, т.е. намерете някой който да и пазарува и т.н. и никакви пари в кеш, и без това отиват в други посоки.
Другото което направи лелята на съпруга ми беше, че с медицинско и излараха нещо като жълта книжка, така че подписите вече не важат, може да си се подписва, където иска.
Бабетката беше се забъркала с лихвари и т.н.

Сестрата на мъжа ми /мошеничка от класа/ се опита и тя да прецака тази баба, като я бяха накарали да подпише документ за покупко продажба на апартамента си. Добре, че беше вече със жълтата книжка, та оспориха в съда документа, иначе бабката да е на улицата.
Отделно и задигнаха всичкото злато. Така, че ако баба ти има ценни неща, ги приберете някъде, иначе няма да ги види.

Отделно имаше няколко случаи, в които сестрата на мъжа ми и други роднини се обаждаха на тази бабка и и казваха, че синът и е закусал по пътя, т.е. свекъра ми и им трябва пари за бензин, за да го приберат.
Случки мога и до утре да разказвам.

Последна редакция: нд, 28 авг 2011, 14:03 от peers_fairy

# 2
 • Мнения: 5 720
Бих и написала писмо аз.
Бабо, ти значиш много за нас. Ние сме твои деца, на теб дължим .. и т.н. Ние искаме ти да живееш спокойно и да правиш нещата, които желаеш, да бъдеш здрава и още дъулго да ни радваш. Понеже си толкова добра, доверчива и щедра, попадаш на измамници, хора, които не те заслужават. И  така нататък в този дух. Ние сме загрижени за теб,затова решихме да те освидетелстваме (хахха, шегувам се).Решихме да отворим една разплащателна сметка, от която ще плащаме твоите разходи  ( ток, вода, парно) и винаги сме насреща да покриваме разходите за твоето здраве.
Животът е тежък, мила бабо и ние имаме трудности, трябва да бъдем трезвомислещи..
и така нататък.. затваряме ти достъпа до нашите спестявания! ( тя защо всъщност може да харчи вашите спестявания?)
В заключение обясняваш, че  остава на пенсията си за храна и джобни пари и я уверяваш, че в името на добруването на фамилията трябва да се взимат общи решения с цел разумност, която да гарантира че в тези трудни времена всички ще се държите над водата.

Горе долу това бих написала.

# 3
 • Мнения: 1 844
Ами, спрете да й давате пари, до които да има свободен достъп. Плащайте вие основните сметки или помолете някой близък в България да го прави. Така хем ще е осигурена, хем няма да има кеш, с който да прави глупости.
Ако нещата се задълбочат, а в същото време тя има имоти, с които може да се разпорежда, помислете за освителестване. Тежко е да вземеш такова решение, особено когато става въпрос за близък и любим човек, но старостта си казва думата и няма друг начин. А не си струва всичко, за което вие и баба ви сте се борили, да бъде хвърлено на вятъра..Ако тя мислеше трезво също не би искала това.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 240
Мерси, момичета, за включванията.  Hug Идеята с писмото е добра, или просто същите думи в спокоен разговор. Само ме е страх, че ще се разсърди, ще спре да ни вдига телефона..много е злопаметна, за къде по-малки неща се е сърдила със месеци.  Tired Няма достъп до всичките ни спестявания, бяхме и оставили част от тях, 5000лв (което за нас с ие е сериозна  сума), в нейна сметка, да тегли при нужда. Сега важното е да разбера колко пари е взела на заем и дали само от един човек..лошото е, че не иска да каже.  ooooh!
Хубавото е, че миналата година прехвърлихме имота на името на майка ми. Сто процента съм сигурна, че ако беше на нейно име, щяха да и го отмъкнат..даже вече е имало кандидати, които са разпитвали.  ooooh!

# 5
 • Мнения: 5 720
Моят съвет е да не й оставяте пари в сметката.
Тоест, не куп пари, а сума. Например както казах разплащателна сметка и месечен лимит за нея коко може да тегли от нея. Дали не е възможно?

Заем тя от кого е изтеглила -банка или лице? Ако е банка, едва ли е по-голям от един овърдрафт ( нали с нещо трябва да го гарантира), ако е частно лице бих я оставила сама да се оправя.

# 6
 • Германия
 • Мнения: 240
Единственото решение май е да я вземем за Германия..майка ми милата ще полудее, ако продължават нещата така.
Заемът е взет от частно лице (или лица  Tired). Току що говорих с нея, 200лв. била взела само..дано, много ме съмнява обаче. Ще ги платим парите, няма как, иначе ще вземе да гладува за да ги изплати. Ох, сега по телефона не бяха драми, крясъци, заплахи за самоубийство, а аз всъщност съмсем кротко започнах разговора.. ще ни побърка тази жена.  Sad

# 7
 • Мнения: 69
Ох, сега по телефона не бяха драми, крясъци, заплахи за самоубийство, а аз всъщност съмсем кротко започнах разговора.. ще ни побърка тази жена.  Sad
Щях да ти напиша подобни неща. Бабата на мъжа ми също заплашва постоянно, когато си похарчи пенсията, че ще си удари голяма доза инсулин. До сега всичко остава само на думи и манипулации.
Ако я вземете в Германия, бабката съвсем ще се побърка, защото няма да има компания.
Защо не поразпитате за старчески домове в България, има и хубави.  Peace
Щом е на 80 години мисля, че няма да има проблем.
То не е хубаво да се дава там стар човек, но като ТЯ не ви оставя друг избор, няма какво да се колебаете, вие също имате по един живот.

# 8
 • Германия
 • Мнения: 240
Да и това със вземането тук е рисковано. Ако вземе да иска да се връща по средата на зимата, няма директни полети даже.
Обмисляли сме идеята за старчески дом, но доброволно никога няма да отиде, ако я накараме на сила повече няма да ни продума.
За сега планът е да прекара зимата тук при майка ми, а после да и открием някаква разплащателна сметка. Пари на куп повече няма да и оставим.

# 9
 • Мнения: 16 666
Грешката донякъде си е ваша. Да оставяте такава голяма сума пари на куп в сметка, на възрастен човек...Какво толкова има да тегли при нужда?
Много по-добре е да и се превежда малка сума веднъж месечно и до там. Като я похарчи, да се оправя сама.
За какво толкова харчи парите, какво си купува?
Няма ли някой роднина покрай нея, който да я вкара малко в пътя?
Разговаряйте с някой, ако трябва и външно лице, което да се занимава примерно с хранителни покупки ,плащане на сметки и др. такива. И да и се оставя малка сума пари, с които да разполага.

# 10
 • Германия
 • Мнения: 240
Ами то точно това е странното..тя тези пари до сега не ги пипаше изобщо, само ако примерно се развали някой уред, но винаги е казвала предварително. Колко пъти съм я молила по телефона да си тегли от там и да си купува нещо хубаво за ядене- не искаше.
Иначе парите са дадени за ремонт на вилата. След като преди два месеца я излъгаха и и взеха тройно повече пари за първия, сега разбираме, че в момента тече втори. Какво точно се ремонтира не иска да каже.  ooooh!
Ох, с роднини е трудно..всичките близки са все възрастни хора...

# 11
 • Мнения: 69

Много по-добре е да и се превежда малка сума веднъж месечно и до там. Като я похарчи, да се оправя сама.


ефикасно на думи, но на практика неприложимо, за съжаление  Laughing
Като приреве, че няма пари за храна и гладува, няма как да я оставят,
за съжаление дори и този вариант са манипулации.

Бабата на мъжа ми си раздаваше и храната при зареден хладилник.
Правеше баница с 1 кг сирене и черпеше пред блока, за да я изслушват и обичат съседите.
Лелята на мъжа ми, която и се грижи за бабката е медицински работник, акушерка и заплатата и хич не е голяма, дори и от храна и се налагаше да пести, за да може да издържа майка си.
Бабата не е това което беше, преди да превърти. Голяма мъка е да се оправи човек със старческа деменция. Не слушат, не разбират и си мислят, че целият свят е срещу тях. Най-близките и загрижени роднини стават лошите, а сладкодумните използвачи са най-добрите.

Ако в Германия ще взимате баба ти и приготви кум занимания, българска телевизия, любовни романи, ръкоделие, плетки и всичко което се сетиш. В момента в който се почувства самотна и няма с кой да си говори, ще започне да и липсва социалната среда в България и тогава ще ви изкара и последната нерва, от опит го пиша.

# 12
 • Мнения: 5 720
Стига бе, жена на 80 няма как да я преместиш в Германия.
Но поне да има някакъв настойник местен - нямате ли други роднини, майка ти едно дете ли е

# 13
 • Мнения: 1 188
Трудна работа да ти кажа честно.
Аз работя в Дом за възрастни хора и работата ми с тях е изключително специфична.Нужни са много разговори, някак си да се нагласяш хем да разбереш тяхната позиция, хем да ги убедиш сами да вземат решение, което да е правилно за тях самите, но което и ти считаш за най-добро и приемливо към настоящия момент за самия човек.Много са упорити като цяло, не приемат чуждо мнение или го правят след множество молби и разговори, в следствие на които разбират, че всяко нещо е за тяхно добро.
В Дома, в който работя всички възрастни са физически и психически съхранени.Друг е въпроса доколко може да са съхранени на тази възраст, но общо казано е така.
Ако имате възможност, може да й споменете много деликатно за такъв Дом, в който да се социализира и да не се чувства сама сред хора на нейната възраст, ще бъде добре за нея, дори и само да опита.Ако нещо не й допадне, има право да го напусне.
Желая много късмет!

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 727
От всичко написано оставам с впечатлението, че бабата е с начална форма на деменция. Ако не вземете нещата под свой контрол - строго ограничаване на паричния поток /разплащателна сметка, никакви пари на ръка/, поставяне под ограничено запрещение и евентуално назначаване на попечител, не се знае какво още може да забърка вашата баба.

Общи условия

Активация на акаунт