Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2011, 10:28 ч.

Предстои ми инсеминация 9

 • 39 927
 • 737
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 230
Може да е трудно, но ние ще успеем  preggo

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочната инсеминация представлява поставяне на обработени сперматозоиди  в маточната кухина с помощта на специален катетър.

Вътрематочните инсеминации могат да бъдат:

•    със съпружески/партньорски материал –
o    пресен – добит в деня на инсеминацията

или

o    замразен (когато съпругът и/или партньорът отсъства или материалът е добит след електроеякулация при пациенти с парализа например, преди химио - или лъчетерапия и т.н.)•    с донорски материал - използва се единствено замразен материал, предоставен от нашата клиника и/или от международно сертифицирани крио банки. Донорите са подбрани по специален начин, след изследвания за полово предавани заболявания, инфекционни заболявания, кръвна група, общ физиологичен статус, психологичен профил, тестове за интелигентност, генетични болести и т. н. преди да бъдат одобрени в дарителската програма и преди замразяването.


•    IUI се извършва при наличие на показания и липса на контраиндикации съгласно Наредба 28, регулирана от агенция по трансплантация, към Министерството на pдравеопазването.


Кога да не правим IUI?

IUI може да бъде ефективно лечение само при някои форми на инфертилитет, но не и при двойки  с:

•  Запушени маточни тръби
•  Изчерпан яйчников резерв / менопауза
•  Тежки форми на мъжки инфертилитет
•  Тежка форма на ендометриоза

IUI трябва да бъде проведена само при наличие на проходими маточните тръби [установено чрез хистеросалпингосонография (хидротубация -ХУЗК), хистеросалпингография (цветна снимка - HSG) или лапароскопия].

Вътрематочна инсеминация (IUI):

1. IUI на естествен цикъл:
•    без стимулация с хормонални препарати - развива се един доминантен фоликул, който се проследява чрез ултразвуково изследване и хормонално проследяване [нивата на естрадиола (Е2) и лутеинизиращия хормон (ЛХ)],

или

Стимулиран цикъл - Стимулация  с гонадотропни препарати и/или антиестрогрни (Кломифен цитрат или ароматазни инхибитори – Фемара),  за да се развиe повече от един фоликул.
o     Тук стои въпросът за риск от многоплодна бременност около 15-20 %, което налага дискусия  с пациента за  разясняване на риска от многоплодна бременност.
 
1.1. С прилагането на инжекция ЧХГ – Pregnyl, Ovitrelle, се индуцира и таймира овулацията

1.2. Инсеминация  в два последователни дни се прави  в случай, че :
- има повече  от един фоликул, единият от които е овулирал, а другият предстои да овулира
- при установена  ниска биологична преживяемост на сперматозоидите.

2.  Обработване на спермата: състои се в обработка по различни и методи и със специални среди селектиране на най-подвижните и качествени сперматозоиди, обработени. Отстраняват се неподвижните сперматозоиди, семенната плазма, левкоцити, бактерии и други клетки.

3. Вътрематочната инсеминация е бърза и безболезнена процедура, която се осъществява в кабинет, наподобяващ гинекологичния кабинет,  с който пациентката  е свикнала, извършва се на гинекологичен стол, поставя се спекулум и се прави тоалет.

4. IUI се осъществява със специален стерилен мек катетър, чрез който обработените сперматозоиди се инжектират  в кухината на матката. Жената остава да лежи за около 15-30 минути след това.

5. След инсеминацията могат да се назначат хормонални препарати (прогестеронови, естрогени, ЧХГ), до теста за бременност.

6. тест за бременност – след 14 дни
NB! Ако е поставян инжекционно ЧХГ – уринарен тест не се прави, поради фалшиво положителни резултати.

Успеваемостта от IUI зависи от:
•    Възрастта на жената
•    Продължителността на инфертилитета
•    Причините за инфертилитет
•    Количеството, качеството и подвижността на сперматозоидите
•    Други фактори

Кога най-често настъпва бременност?

Повечето бременности настъпват между 1-ви и 4-ти опит при съпружеските инсеминации. Шансът за забременяване след този брой намалява, затова се препоръчват максимум 6 цикъла на инсеминация. Ако причината за безплодието е само липса на овулация (ановулация), тогава е оправдано да се правят между 6 и 12 цикъла, ако не са налице други фактори (мъжки фактор, имунологичен и т.н.) или комплекс от тях.

Кога трябва да се премине към ин витро оплождане?

Важен въпрос, който вълнува пациентите, които се лекуват от безплодие е до кога и при какви условия може да се прилага IUI и кога трябва да се премине към ин витро оплождане - метод за лечение на безплодието, но едновременно с това представлява един много сигурен тест за качеството на двата вида полови клетки – яйцеклетки и сперматозоиди. Този метод дава много полезна информация за оплодителната способност на сперматозоидите, морфологията на яйцеклетките, както и за качеството на по-късно развилите се от тях ембриони. В някои от случаите при IVF/ICSI процедурата става ясно защо бременност не е настъпила в предишни опити или след няколко поредни инсеминации (напр. яйцеклетките имат лоша морфология, проблем в процеса на зреене, неправилно оплождане или разделяне и т.н.).

ПРЕДСТОИ МИ ИНСЕМИНАЦИЯ - 7

# 1
 • Мнения: 382
Записвам се първа като най-нетърпелива  Laughing
Бибчо, чудесна тема! Да си ти пожелая пак лека и безпроблемна бременност и един прекрасен финал smile3504
Успех на всички!

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 230
Да понаръся малко а Simple Smile
 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7 babydust7

# 3
 • Мнения: 2 139
Bib4o,  Браво миличка...честито сърчице!!! Hug Hug Hug

# 4
 • Мнения: 2 479
Честита ни нова тема, дано  я напълним само и единствено с хубави новини!!!!  Praynig Praynig Praynig

 Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover Flowers Four Leaf Clover

Бибчо, справила си се чудесно   bouquet

# 5
 • Мнения: 1 769
записвам се и аз. Браво за новата тема.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 230
Кафенце с копи пейст всеки може, така, че отново браво на теб   bouquet

# 7
 • Мнения: 10 723
Цопппп и аз в темичката  Hug
Бибчо поздравления за темата, пожелавам ти лека и безпроблемна бременост  Hug Hug Hug Hug

на другите момичета, успех милички   bouquet  bouquet

# 8
 • Мнения: 2 297
Бибчо, честито сърчице и мерси за темата! Няма значение дали бебетата са едно или две, важното е всичко да бъде наред до края. Пожелавам ти от все сърце и стискам палци.
А ако трябва да бъда съвсем откровена, не съм сигурна как ще реагирам на евентуална новина за нови близнаци. Въпросът обаче в момента не е актуален за мен.

Прегръдки на всички и успешна седмица - на мен днес ми е първият работен ден и още не съм се разревала съвсем. Е, замъглиха ми се очите, докато пишех на яслите как няма да ми трябват две места от юни догодина, но толкова е позволено! Иначе работата ми се отразява много добре!

# 9
 • Мнения: 111
Записвам се и аз в новата темичка!Дано е на късмет на всички!
Бибчо честито сърчице,това сигурно е най-прекрасния звук!
На всички останали успех.  bouquet

# 10
 • Мнения: 10 723
Здравейте момичета,
сега се връщам от преглед. Новините са добри, имам си 2 фуликула единият 17.3мм а другият 14,8, лигавица 11,4 много съм доволна от себе си. Явно и на другите инсета е трябвало да си ги правя на естествен цикъл. Довечера Прегнил и в сряда в 10 часа сутринта инсеминация.
Искам само да питам, че забравих Естрадиола ми е 585, това добре ли е  newsm78 newsm78 newsm78, че на всички инсета е бил около 200 даже и под 200, че пропуснах едната инсеминация.

# 11
 • Мнения: 291
браво Мериенче, супер е естрадиола, дано това е твоята Доки и твоето инсе   bouquet

ПС за годна, зряла яйцеклетка трябва да е над 200

# 12
 • Мнения: 10 723
Марийче къде си бе миличка ?? Какво става с теб ?? Благодаря ти сладурка, дано да е моето инсе /но се съмнявам/ Охааа, естрадиола значи е много добър като нива Praynig Hug

# 13
 • Мнения: 1 769
MИЕРИН, И АЗ ТАКА ЗНАЯ ЗРЯЛА ЯЙЦЕКЛЕТКА Естрадиол 200. дано да успееш този път. и НАЛИ ЗНАЕШ Никой не вярва докато не види 2/те чертички, даже и тогава пак е трудно за вярване...така че само мога да ти пожелая късмет този месец.

Нединка, миличка зная че е много трудно точно сега. Не е нещо което може така да се забрави. но живота явно понякога ни играе номера, така че стегни се, отдай се на работата си и започвай с нова надежда. На околните може да кажеш как се чувстваш и какво очакваш от тях, защото в такива ситуации никой незнае как да се държи, нито ти, нито те. Щом един път е станало просто няма логика да не стане още един път.

Последна редакция: пн, 29 авг 2011, 17:38 от kriki

# 14
 • Мнения: 1 987
бибчо, честито сърчице и сладко мъниче, макар и само на видеозона  Laughing

миерин, движиш се много добре. естрадиола ти е хубав. стискам силно палци за сряда всичко да мине безпроблемно.

нединка  Hug

Общи условия

Активация на акаунт