Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 78
Здравейте, работата ми е такава, че при мен идват много мами, които често имат желание да дарят умалелите вече дрехи на децата си.
Това, което възпира много от тях да дарят директно е, че обикновено се иска дрехите да са минали през химическо чистене.
Това така ли е? Навсякъде ли се иска дрехите да са минали през химическо?

Друг момент който затруднява лесното и бързо дарение е това, че понякога човек за да разбере къде и как да даде няколко дрешки трябва да положи доста време и усиля.

За това на мен ми хрумва следното: да събирам при мен дрешките от различни мами, да се почистват, ако има нужда, да се сортират и да се носят на правилното място.
Помогнете! В правилна посока ли се насочвам? Как да разбера къде и от какви дрешки има нужда?
Ще се радвам на всякакви идеи!

# 1
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 647
Здравейте, желанието ви е чудесно и в същото време е доста трудоемко. Изисква време и място, където да събирате и сортирате дрехите. В някакъв момент може да се окажете зарита с боклуци, което може да ви секне ентусиазма. Но като цяло, браво   bouquet
Като начало съберете и сортирайте, това което са ви предложили. Тук се пускат доста теми за майчета в нужда с деца на различна възраст. Можете да следите темите и да се включвате В този случай обаче, поемате транспортните разходи за ваша сметка, ако трябва да изпращате нещата в провинцията.
ДБМ/Движение на българските майки/ също помагат на самотни майки и многодетни семейства, на тях също можете да сте полезна. Втемите на ДБМ, тук по нагоре във форума, можете да намерите координати на момичетата.
Успех ви желая и поздравления!   bouquet

# 2
  • Мнения: 78
Благодаря ФЕЙщица, за съвета! Значи, като цяло съм се насочила в правилна посока?
Сега ще доизясня и как точно си представям, че може да работи тази идея:

Собственик съм на магазин за детски дрехи втора ръка.
Мотивът ми да започна да се занимавам с това изхожда от желанието за рециклиране, за редуциране на огромните кличества отпадъци, генерирани от една сравнително бързооборотна индустрия като детските дрехи.
За сега обаче успявам да реализирам само част от цикъла на живот на една дреха. Конкретно: възтановяването и продажбата на употребявани вече дрехи.
Бих искала да мога да затворя цикъла, така да се каже. Един вид, да може всеки, който има умалели вече дрехи, да ги остави някъде, където знае, че те ще бъдат употребени по максимално добър начин.
За сега с известно пространство за складиране разполагам.
Добра идея ми се вижда да следя тук във форума за нуждаещи се родители. Даже, може би за тези, които са в София е по-добре да идват на място да си изберат нещата, от които имат нужда (вместо да се зариват с купища непотребни за тях неща)?
Процедурите по почистването, изпращането където се налага и други възникнали разходи смятам да финансирам, като отделям за продажба в магазина някои от дрехите.
Кажете ми какво мислите? Мамите от ДБМ, и други, които имат опит сподобни неща?
Simple Smile

# 3
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 647
Аз много не разбрах идеята ти, сега след втория пост.  newsm78  Ако аз примерно искам да даря дрехи на някого, свързвам се с теб и какво се случва с дрехите, които аз ти оставям?
Хубаво е ти самата да си наясно с цикъла, за да е ясно и на хората. 

# 4
  • Мнения: 78
Вярно, че не съм обяснила много добре какво имам пред вид. Ще се опитам пак Simple Smile.
Например: ти имаш 10-15 дрешки, които вече дететето ти не носи.
Да ги дариш в повечето инстуции е сложно, защото искат да са минали през химическо чистене, което най-вероятно струва повече от самите дрехи. Да намериш някой, на който тези дрехи ще са от полза е трудо- и време-емка задача.
Сравнително лесно е просто да ги оставиш при мен.
Аз от своя страна отделям една или две от тези дрехи за продажба в магазина. Останалите, вече почистени в химическо се събират заедно с оставените от двама-трима други човека дрехи и могат спокойно да бъдат занесени в някоя от занимаващите се с това институции или дадени директно на нуждаещо се семейство. Разходите по почистването и предаването на дрехите на необходимото място се покриват от продадените в магазина дрехи.
Ох, не знам дали успях да обясня този път Simple Smile))!?

При мен често идват хора, които питат дали след като продавам детски дрехи втора ръка, не бих взела и техните умалели вече неща. До сега не съм го правила, защото не ми е много ясно какво да ги правя тези неща след като ги взема от хората. Ако успея обаче да изградя пътечка някаква за движението им(на дрехите) в првилна посока, вече ще мога да го правя. Това имах пред вид под "затваряна на цикъла". Идваш в магазина, взимаш 'нови' дрехи и оставяш 'старите'.

# 5
  • на правилното място, в точното време
  • Мнения: 2 647
Цитат
Идваш в магазина, взимаш 'нови' дрехи и оставяш 'старите'.
. С това не те съветвам да се захващаш, защото ще се видиш в приключение. Имала съм магазин и склад за дрехи втора употреба и съм го правила за разни познати.
Цитат
Аз от своя страна отделям една или две от тези дрехи за продажба в магазина. Останалите, вече почистени в химическо се събират заедно с оставените от двама-трима други човека дрехи и могат спокойно да бъдат занесени в някоя от занимаващите се с това институции или дадени директно на нуждаещо се семейство.
Относно оставянето на част от дрехите за продажба в магазина, ще има хора, които няма да са навити на това, част от дрехите им да бъдат оставени за продажба, при положение,че те са решили да ги дарят. Независимо, че ти си поела ангажимента да ги придвижиш нататък и да стигнат до нуждаещи се и това ти струва някакви разходи. Очаква се ти да го правиш безвъзмездно,т.е. всичко, което те ти оставят да стига до деца в нужда. Всички, които правим това, го правим на този принцип. Събираме дрехи, играчки, обувки, справяме се със складирането, това си е наш проблем, както и транспортирането после, набирането на нуждаещи се. Разходите по всичко това си остава за наша сметка.
Моят съвет е, ако искаш да се занимаваш с това, да обмислиш пак начина, по който ще го правиш. Има доста трудности, с които ще се сблъскаш,с които няма как да си наясно в началото. Прецени си дали имаш време, ресурс, търпение да правиш всичко това. Трябва и да спечелиш доверието на даряващите, за да ти се доверят ти да движиш, това което те искат да дарят.
Успех от мен!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт