Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 авг. 2011, 22:23 ч.

Счупване при възрастни хора!

 • 15 918
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте на всички! Нов съм във форума но имам проблем и се надявам сред Вас да има хора който да ми помогнат със знания и съвети. Преди седмица баба си счупи крака - в горната част към ябълката, но категорично отказва операция и лекарите казаха че при това положение ще се лежи. Ще бъда благодарна на всички за съвети и споделен опит. Трябва ли да се обръща, колко често, може ли да я оставяме в полу-седнало положение и все такива неща.
наистина благодаря предварително на всички!

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 693

Задължително я заведи в болница!!! На всяка цена!

Как да ти обясня... моята мила баба падна от няма и метър, беше около 60 години, строшен таз баш на ябълката. Старша мед.сестра във ВМА беше.....
Изходът беше фатален....след около 10 години. Жената живееше единствено с леля ми.
10 години мъки, не искам да ти ги описвам изобщо.

Ортопед! И то веднага.

# 2
 • Мнения: 4 366
Не оставяйте така жената.  Confused
На бабата на мъжа ми на 82 г. й смениха тазобедрената става /заради счупване/.  
Операцията мина чудесно и бабет се възстанови сравнително бързо.


# 3
 • София
 • Мнения: 1 986
Намерете начин да я убедите да се оперира.  Peace
Имам опита пред себе си, два пъти, на "опърничави баби".
Едната беше моята собствена, а другата беше лелята на баща ми.
Първата лежа 12 години, а втората - 15.
Не искам да си спомням мъките, грижите,
непрекъснатите дневни, нощни  денонощни смени,
които съм давала и аз, и цялата рода.
Какво изживяхме ....  ooooh!
Не искам да продължавам. Crossing Arms
Убедете я да се оперира, за да си отдъхнете и вие!
Вярно, че след операцията ще имате грижи,
но те са нищо, в сравнение с това,
което можете да преживеете, в случай, че не се оперира!
Говорете и с лекарите какви лекарства да й давате,
защото може би има и напреднала остеопороза.
Тя, естествено, на тези години не може да се лекува,
но поне можете да задържите положението,
за да не стане по-лошо - при всяко падане да чупи по нещо!

Успех!  Hug

# 4
 • Мнения: 732
Ако не е засегната ставата и няколко пирона ще свършат работа! Ортопед задължително, после и тя ще ви е благодарна, малките деца и много възрастните хора не трябва да се слушат в такива ситуации..за съжаление преценката им не е много вярна. Успех!

# 5
 • София
 • Мнения: 3 439
Задължително на ортопед и то максимално бързо! В зависимост от травмата, може да се смени ставата или да се сложат пирони.  Възстановяването при смяна на ставата не е чак толкова дълго, докато при нелекуване, залежаването е сигурно.
Не знам дали си давате сметка какво означава гледане с години на лежащо болен човек. Ако се залежи, това са почти сигурни декубитални рани, често усложнение е и пневмония. Става абсолютно безпомощна, което означава да има денонощно човек при нея. Останалите подробности ще ги спестя, надявайки се, че ще я заведете на лекар.
Нейното мнение е с най-малка тежест, защото цялото тегло го отнасят околните. Възрастен и стресиран човек не е с адекватно мислене, да не говорим, че при такава травма много бързо се отключват дементни процеси.

# 6
 • Мнения: 0
Благодаря на всички за съветите. Относно лекарите тя веднага след като падна викахме такива – и личният лекар и специалист ортопед и травматолог. Та точно от него в крайна сметка излезе становището, че може да се оправи и само с лежане, но най-малко около месец – два ще и се наложи да лежи. Да ви кажа честно това малко ме плаши за човек, който е 27-ми набор.
Относно операцията сме на ясно, тя преди 10-тина години отново пада и си счупи другия крак, но не беше горе ябълката а по-надолу и тогава я оперираха, коваха го с някакви дълги пирони. Това си спомням. Но да ви кажа честно тогава ми изглеждаше по-зле отколкото в момента. Не знам на какво да го отдам.
Майка ми е медицинско лице ( но не по тази част) и добре че е тя, та се грижи всичко да е под контрол и взема превантивни мерки относно залежаването и появата на декубитални рани.
Та точно защото лекарите специалисти казаха да лежи, но да се обръща за да не залежава в една и съща поза, исках да разбера, дали някой от Вас не е минал през този ужас и какви съвети ще ми даде. Приспособили сме й леглото така, че сама да може да променя поне малко положението на тялото си. Докато се храни се изправя в поле-седнало положение, но наистина не знам, кога се очаква някакво подобрение, дали се обръщат доста или не трябва много, много да се местят.
Специалистът ортопед казал че след около месец и половина, два можел вече да сяда сама, дори да се пробва да прави стъпки, но да не стъпва на този крак. Така ли е, не е ли – кой знае. Благодаря на всички за отзивчивостта и ще продължим с опитите да я пречупим за болницата, макар че като знам какъв инат е – няма да е лесно.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 439
Има антидекубитални дюшеци, но не са евтини.
Иначе: обтривки със спирт за разтриване всеки ден (сутрин и вечер), бебешка пудра също подпомага. По седалищните части и гърба, където са най-честите рани, се маже и крем Здраве или от сорта, който да предпазва от подсичането.
Най-важното е хигиената и максималната превенция, защото след появата на рани, се лекуват достa трудно. На няколко часа трябва да се сменя позата, като се редува по гръб, на едната и на другата страна.
Най-добрият вариант е, ако можете да си позволите, да стои санитар, който да стои при нея и да се грижи редовно за тоалета и хигиената. За работещи хора това е почти непосилно.
Трябва да се внимава за храната, да не е такава, предизвикваща запек, защото е чест проблем.
Съветвам ви да потърсите професионална помощ и да й намерите рехабилитатор, който да работи срещу атрофията на мускулите. Ако лежи месец и половина-два и след това се опитате да я вдигате, каузата е обречена. Мускулите атрофират, залежава се и се демотивира.
Хубаво е да я убедите за операция. Периодът за възстановяване е около месец, като раздвижването започва 2-3 дни след операцията.
Най-лошата услуга, която можете да й направите в този момент, е да я жалите, да й угаждате и да се съгласявате безпрекословно с нея. В такива моменти възрастните хора се превръщат в големи деца и трябва здравият разум да надделее. 

 

# 8
 • Мнения: 3
Здравейте! Искам да попитам във връзка с тази тема. При такава операция-поставяне на пирон или каквото му е името, заплаща ли се нещо или Здравна каса поема всичко? Питам не за друг, а защото искат 1300лв. само за материалите, т.е. пирона, а самата операция била през касата. Знаете ли нещо по въпроса?
Благодаря!

# 9
 • Мнения: 732
Преди години ние само доплатихме , за някакви по-хубави нещо от порядъка на 200-300 лв. Към днешна дата обаче - нямам представа.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт