Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2011, 17:40 ч.

Въпрос относно работодателя

 • 2 736
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 22
Здравейте на всички мами тук! Потърсих отговор на въпросчетата ми из форума, но тъй като не намерих конкретно такива, реших да попитам Simple Smile. Днес беше нашето дело за осиновяване на бебчо, и ни бе определен 7-дневен срок за обжалване, след което можем да си приберем бебчо в къщи. Този ден се пада следващата сряда, но според адвоката ни, решението ще влезе в сила следващия четвъртък, понеже 6-ти септември е неработен ден, и няма как да се брои за последен ден от срока на обжалване. И такаа-идва следващия четвъртък, вземаме си решението от съда, след което отиваме в дома и си вземаме бебчо. И тук е въпросът ми-кога трябва да уведомя работодателят си за това, че излизам в майчинство, какъв документ ще трябва да представя, както и кога най-късно този документ трябва да бъде предаден в личен състав. Работя в многочислен колектив, невинаги добронамерен, затова и не съм споделила до сега какво се случва в живота ми Simple Smile Предварително благодаря за отговорите! Прегръдки и целувки на всички мамчета  smile3525

# 1
 • София
 • Мнения: 8 206
Честито!
През май 2008 г.  имах такъв случай със служителка от фирмата.
След като взеха бебето дойде с него да почерпи и донесе съдебното решение и протокол за изписване от дома. Попълни документи за майчинство до 1 година, бебето беше на 7- 8 месеца.
След като и издадоха удостоверението за раждане с новите имена на детето донесе и копие от него. Аз тогава ходех в НОИ с болнични и документи за майките. занесох и за новото бебе. Не съм се забавила заради нея. Документите в НОИ се носят 2 -3 дни след изплащане на осигуровките и заплатите за календарния месец. При нас заплатите за май се даваха  на 30.06, съответно ходих НОИ на 2 -3 юли.
Сега не знам дали реда е същия. Най-добре да питаш ТРЗ-то.

# 2
 • Мнения: 22
Благодаря!
Май наистина ще трябва да си питам предварително, за да не би да объркам нещо Simple Smile Хубава вечер!

# 3
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Честито Д! При мен всички знаеха предварително, но беше голямо чакане и затова. Когато вземете бебето и документите трябва да отидете в ГРАОО по местоживеене. Там ще ви издадат удостоверение за раждане и заедно с него/копие също/, с документа от решението на съда/копие си имай/ отиваш при работодателя или там в деловодството. Не във всеки дом издават бележка, че детето е изписано. На нас такава не ни дадоха. Успех! Hug

# 4
 • Мнения: 22
Благодаря ти много Елито  Hug Тъй като ние сме с различни адресни регистрации с мъж ми, тоест в различни райони, в града в който живеем, днес ще отидем да си направим адресни на сегашния ни адрес, за да не изпадна в чудене, в кое от двете ГРАО-та трябва да отидем за бебчо:) А после вече в службата с документите.

# 5
 • Мнения: 3 673
Не е нужно да носиш съдебното решение. Вземи служебна бележка от дома, че на тази и тази дата детето е изписано от там. Настоявай да ти издадат, а за всеки случай можеш да си направиш сама, те да я подпечатат. Тази бележка работодателят ще представи пред НОИ. Съдебните решения вече на много места включват лични данни на биологичното семейство и историята на детето преди осиновяването и не е добра идея да се носи из институциите, а не си и длъжна, такова законово изискване няма. Влизането в сила на съдебното решение не винаги съвпада с изписването на детето, а майчинството започва да тече в деня на изписването на детето, а не в деня на влизането в сила на решението. Моето дете беше изписано един ден след влизането в сила на решението, например.

# 6
 • Мнения: 22
Мама ku[d]ku[d]yaka   smile3525

# 7
 • Мнения: 24
Здравей те и на мен ми предстой да уведомя работодателя си че ще осиновявам дете и се чудя кога да стане.Работя в голяма фирма от скоро и на никой не съм казвала че съм подала документи за осиновяване редно ли е да ги предопредя от сега или да изчакам поне дата на делото

# 8
 • Мнения: 22
Аз едва когато научих датата на делото, тогава уведомих, и то не всички, а само прекия си началник:) Суеверие ли, какво ли, ама се притеснявах...А едва след като мина делото, в деня преди да изтече срока за обжалване почерпих всички колеги по повод, че ще излизам в майчинство! И пак явно навсякъде е различно, защото на мен определено ми искат решението на съда, а пък в моето кметство категорично ми казаха, че еднократна помощ не ми се полага, на осиновители не се изплащала Simple Smile Нека и другите мами кажат как е било при тях:) Хубав ден на всички!

# 9
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
По закон осиновителите нямат право на еднократната помощ, която се дава при раждане, защото може да е взета от БМ ако се е отказала по-късно от детето. Друг е въпроса,че не би трябвало да се дава на БМ, които оставят децата си в институция за осиновяване/това също по закон/, но тъй като е твърде мътно всичко, затова не се изплащат такива пари. Някои общини/например нашата/ отпускат от бюджета си дадена сума за всяко ново дете в общината, т.е. родено или осиновено няма значение. На мен също в НОИ ми искаха копие от решението, за да излезя по майчинство, но в него няма никаква информация за когото и да било, освен за нас - родителите и детето. Няма имената на БМ както писаха някои.

# 10
 • Мнения: 22
В нашето решение си има цялата инфо за БР-имена,ЕГН,градове...А относно паричките, сигурна съм че не са взети от БМ, тъй като тя дори не е виждала бебо, оставила го е  в родилния дом, още там е подписала отказа Simple Smile

# 11
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
И нашият отказ е на 2-ри ден след раждането, но въпреки това...абе подкрепа на държавата...

# 12
 • Западен парк
 • Мнения: 363
На нас също ни обясниха и социалните от нашия отдел, и в общината, че на осиновители не се изплаща помощ за раждане, тъй като е за раждане, а не за отглеждане.
А относно казването на колеги и шефове - аз им казах, че мислим да осиновяваме дете още преди да сме подали документи за кандидатстване. И извървяхме целия път с колегите. И писмата от регионалните дирекции им носех, и им разказвах какво сме научили на курса и накрая, разбира се им прочетох важното писмо и заедно чакахме да дойде деня, в който ще видим детето и ще им кажа дали е "нашето дете". Всичко това, обаче зависи от атмосферата и отношенията между вас. Ако бях в предишната си фирма, нямаше да постъпя точно така.

# 13
 • Мнения: 24
Някой знаели дали могат да ми прекратят договора докато ми мине делото за осиновяване .Аз съм в фирмата от юни месец и погледнах че договара ми е за 6 месеца претисняваме че фирмата може да ми прекрати договора незнам дали имат това право след като не съм на постоянен договор все още не съм им казала но и още нямам дата за делото.

# 14
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Като ти изтече договорът е напълно възможно да не ти го подновят, затова си мълчи докато дойде датата на делто, т.е. предния ден им казваш, че утре си на дело. То в самата бележка от съда не пише за какво е. Поне не пишеше на нашата. Или си вземаш болничен 3 дни и като мине делото ги информираш. Дано стане този месец или поне в началото на другия и не ви мотаят Praynig

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт