Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 авг. 2011, 22:38 ч.

20 минути с цигара срещу смъртта...

 • 15 140
 • 394
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 134
Вероятно от години не съм пускала тема тук. Много бързо прескачам и тези, които са по подобни материали от медиите - смятам, че който иска ще чете, ще си вади мнения, ще коментира в самата медия...

Днес, обаче, не успявам да се въздържа.

http://www.btv.bg/news/katastrofi-incidenti/story/1737872058-Ogromna_valna_zavleche_tri_detsa_v_Sozopol_ednoto_se_udavi.htm
l

И целта ми не е да прехвърляме обвинения от тук до небето между родители, учители, спасители, полицаи, лекари и кой ли не, както сме свикнали.

Въпросът ми е дали сме адекватни? Адекватни родители? Адекватни граждани?

- 20 минути поне 50-тина човека стоят и гледат...;
- миналата седмица 15 годишно момче се удави пред очите на баща си, решил явно да го "възмъжава" при огромни вълни и не охраняем плаж;
- мой бивш колега показваше с огромна гордост снимка на телефона си, на която се вижда как кара с една ръка, с  210 км./ч. раздрънканата си лада и вози две деца... и тн., и тн.

Можем ли да опазим себе си и децата си - директно и индиректно, упражнявайки контрол върху всички организиращи и участващи в една екскурзия, лагер, приключение? Знаем ли кои са правилните въпроси, които да зададем? Кои са документите, с които да се запознаем?

Какво знаем за себе си и децата си в критични моменти?
Аз признавам, че се панирам в много от случаите и вероятно също щях да се вцепеня и да гледам... Какво е решението, според вас, имайки за пример огромните световни трагедии, които се случиха и взаимопомощта между хората там, граничеща с безрасъдство...?

# 1
 • София
 • Мнения: 2 242
Не виждам смисъл да скочиш в развълнувано море, ако не си обучен и подготвен. Нищо няма да направиш, най-много и ти да се удавиш.
 Flowers Rose Flowers Rose Горкото дете, ужасно нелепа смърт.

# 2
 • Мнения: 1 134
Не е въпросът в това да скочат всички, напротив. Копирам мнението на бивш спасител:

"Всички сме виновни! :
1. Ние че не се научихме да не обвиняваме
2. Ние че не се научихме че всичко зависи от нас, с изключение на стихиите
3. Училището(МОН) че не направи задължително плуването, колелото, колелото по улица с изпит пред полицай, ..
Като (бивш) спасител мога да споделя:
- Който не е научен да спасява да не тръгва да спасява без почва под краката си. Иначе рискува да трябва да се спасяват повече хора. Риска е > 60-70%
- Как не се намериха подръчни материали като въжета, панталони, ризи, пердета, завеси, ..
Иначе спред мен спасителния план би изглеждал... още така:
- От всякакви подръчни материали се прави въже: паталони, ризи, пердета, разклонители, .... От 10 човека по 2 метра паталони + разклонител 3м + перде 2.2м + 10 ризи по 0.5м = около 30 метра импровизирано въже
- жива верига ръка за ръка(със захват), като най високия мъж е най-дълбоко така че да може да стъпва на твърдо
- накрая на веригата са най-добрите плувци и един трябва да хвърли въжето или го занасе (без да се доближава)
- веднъж хване ли се детето - натам е леснo"# 3
 • Мнения: 2 944
      Темата е много болна за мен. Бях на летен лагер през 1986 г., когато за един ден в Приморско се удавиха 18 души. Четирима от тях бяха две момчета от нашия лагер, бащата на едното и бащата на друго момче от лагера.
     При огромни вълни и силно мъртво вълнение, при черен флаг, на охраняван плаж.
     Знам, че не съм по темата, но нямам сили да направя друг коментар.
     Да почиват в мир милите деца.

# 4
 • Мнения: 1 844
Наистина голяма трагедия.
Първо и аз се шокирах- как така толкова хора само гледат, включително и полицаи, без да помогнат?!
После разсъждавам- детето е било много навътре, имало е големи вълни, никой може би не се е чувствал подготвен и способен да помогне, а и инстинктът за собствения живот е по-силен от всичко.
Истината е, че в България обикновеният гражданин не е обучен и не е свикнал да се притече на помощ в екстремна ситуация.
На абитуриентски бал тази година момиче припадна, получи гърч..стотиците хора наоколо гледаха като гръмнати, нулева реакция просто. Добре че мой близък, от БЧК, беше там, та направи необходимото.
Всеки само гледа, кърши ръце и цъка.
Всички сме виновни за това.
Трябва да се направят курсове за спешна помощ, достъпни, та дори задължителни, за всички. Но наистина да се обучава, а не просто мижи да те лъжем.
И родителите трябва да научат децата си на отговорност към собствения им живот, да ги научат на самосъхранение. Това най-добре става с личния пример, а то какво става, бащата сам вкарва детето в бурно море при червен флаг..

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 3 102
Мир на душицата на милото дете!

Аз съм от Бургас.Съмнявам се местен от Созопол,при това полицай да не може да плува.По-скоро са се уплашили,признавам че излязох от стаята при тези новини,защото се разревах.Не знам какво се е случило,но не мога да повярвам,че 50 души са стояли и гледали едно дете как се дави 10 минути.Каквото и да пишем,каквото и да се е случило,няма да се върне детенцето.Съболезнования на семейството!

# 6
 • Мнения: 2 652
Омръзна ми да чета как нелепо умират деца в България. Как на лагери се давят в басейн пред погледите на трима учители, как ги засмуква шахта на басейн, как ги хваща ток в шадраван, също и на въртележка... и още и още. Това е защото няма правила, няма контрол, няма наказание.

# 7
 • Мнения: 2 792
 И аз я мисля тази новина цяла вечер.
 Мисля я от варианта, че не бих скочила да спасявам, просто защото няма да мога да спася, в бурно море ще си е живо оцеляване за мен.
 Мисля я от варианта, защо децата са допуснати до скалите / от друга страна страна случката оправдва личната ми истеричност спрямо скали с вълни, не оправени кейове и вълни и всичко, което съм видяла/.
 Ужасна история, виждам собственото си дете в тази беззащитност /не вярвам в героизма/.
 Мога да пиша очакванията си /дори и смешни/- да има екип за бързо реагиране разполагащ с хеликоптер, т.е. когато подам сигнал, да очаквам специализирана помощ, която не се опопавава на супер плувачи, а да оказва адекватна помощ.
 Когато морето е бурно,  поради голямо вълнение, да не бъде ограничен само достъпът до морето през охраняемите плажове, да се охраняват и скалите  и да се ограничи достъпът  или поне да има дежурен екип, които може да реагира адекватно.
  Тези скали не са били безопасни за децата и не имало  е обозначение за това, това е факта, които се налага.

# 8
 • Мнения: 11
На 5 бях когато ме завлече морето. Баща ми не може да плува, но се хвърлил и ме извади буквално ме хвърли на брега.  Ако е чакал на спасителя, нямаше да съм жива сега.
  Жалко за детето. Ако баща й е бил наблизо едва ли щеше да гледа - убедена съм. Нали е била поверена в добри ръце... Sick

# 9
 • Мнения: 6
На 5 бях когато ме завлече морето. Баща ми не може да плува, но се хвърлил и ме извади буквално ме хвърли на брега.  Ако е чакал на спасителя, нямаше да съм жива сега.
  Жалко за детето. Ако баща й е бил наблизо едва ли щеше да гледа - убедена съм. Нали е била поверена в добри ръце... Sick

Не знам някои хора като пишат, изобщо дали си представят за какво става дума в конкретния случай.
Бурно море, огромни вълни и остри скали... Само самоубиец или изключителен професионалист може да скочи в такова море близо до скалите. Първата вълна ще запокити всеки друг човек право в скалите и тогава можете да си представите за какво става дума... Едно е да скочиш да вадиш човек на плажа, съвсем друго е на 1 метър от скали в бурно море....
Добре, че никой не е скочил, казвам аз, защото сега вместо един труп, щяхме да имаме два.
Не са виновни хората които не са скочили, виновни са тези които са допуснали деца, без наблюдение да се разкарват по мокри и хлъзгави скали на косъм от бурното море...

# 10
 • Мнения: 4 302
Не е въпросът в това да скочат всички, напротив. Копирам мнението на бивш спасител:

"Всички сме виновни! :
1. Ние че не се научихме да не обвиняваме
2. Ние че не се научихме че всичко зависи от нас, с изключение на стихиите
3. Училището(МОН) че не направи задължително плуването, колелото, колелото по улица с изпит пред полицай, ..

Хващам се за това мнение защото на мен пък лично ми загорчава от подобни съвети след като се обърне колата, при това в грешната посока.
Аз лично мога да плувам много добре, дори отлично, вкл.  съм минала обучение за спасител, макар и отдавна. Това, че можеш да плуваш не означава, че не можеш да се удавиш.
Единственото, което може да те спаси е здравословната доза страх. В този ред на мисли ако тази здравословна доза страх липсва умението да плуваш може да може само да те постави в още по опасни ситуации.
С две думи- опичайте си акъла и научете и децата си да се страхуват.

# 11
 • Мнения: 10 334
Омръзна ми да чета как нелепо умират деца в България. Как на лагери се давят в басейн пред погледите на трима учители, как ги засмуква шахта на басейн, как ги хваща ток в шадраван, също и на въртележка... и още и още. Това е защото няма правила, няма контрол, няма наказание.

Ами прочети малко, че и извън България стават такива неща. Не можем да предпазим децата от всичко. Това е един кошмарен инцидент.

Рокси, да, но в рамките на една здравословна доза страх.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 10 454
Мир на душицата на милото дете!

Аз съм от Бургас.Съмнявам се местен от Созопол,при това полицай да не може да плува.По-скоро са се уплашили,признавам че излязох от стаята при тези новини,защото се разревах.Не знам какво се е случило,но не мога да повярвам,че 50 души са стояли и гледали едно дете как се дави 10 минути.

Полицаите не са били местни, били са командировани, така че най-вероятно не са умеели да плуват, поне не във бурно море. От т.нар. "зяпачи" видях няколко жени на около 40-50 години, които дори и местни едва ли биха имали сили да извадят 15 годишно момиче с раница на гърба.
 В крайна сметка май никой не се е хвърлил да спасява децата, а спасените са били изтеглени с подръчни средства.
Ужасна, много ужасна ситуация... Бог да прости загиналото момиче. Flowers Rose

# 13
 • Мнения: 1 188
В такъв момент мога само да предоставя искрените си съболезнования към родителите на детето!
Направо съм ужасена от тези инциденти с дечица постоянно и всеки път като чуя такава новина и ми засяда буца в гърлото.

# 14
 • Мнения: 85
Снощи бях потресена от чутото и от факта, че толкова много хора са гледали как детето се бори без да му помогнат. Днес, като чета по-подробно осъзнавам, че не е било толкова лесно да се помогне. Мога да плувам, но не съм добър плувец и от вчера ме занимава мисълта дали бих скочила? Незнам, наистина незнам. Всички, които не сме били там, няма как да знаем какво бихме направили. Нашият песимистично настроен народ има една приказка - Каквото трябва да стане, ще стане. Което не е утеха за никого.
Горкото дете!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт