Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 септ. 2011, 22:39 ч.

Курс за кандидат-осиновители?!?!?!?!

 • 9 583
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 207
Привет! Отново съм тук с питанка. Вече минаха почти 30 дни откакто си подадохме документите и все още чакаме да ни се обадят за събеседванията. Но не мога да не кажа, че ми звъннаха да ми кажат, че е отпускарско време и първо едната, а сега и другата колежка са отпуска, та да очакваме включване след 14 септември. Както и да е, то мина вече почти месец, още два - бързо ще изминат. Но това което ме ядоса е, че са забравили да ни кажат за този курс и сега се сещат, но понеже титулярките са отпуск, никой не знае никаква информация относно този курс - като ни назначели дати, щели да ни обяснят. Та питанката ми е следната (като се върне някоя титулярка ще питам и нея, но нямам търпение до 14 септември) - каква е продължителността на курса, в какво време се прави (примерно съботите, през работно, след работа), в какво точно ще ни обучават и т.н. Яд ме е единствено за това, че за тези тридесетина дни можеше поне курса да минем. Хубава вечер на всички.

# 1
 • Мнения: 95
  Здравей , dolly_holly !
    Ние преминахме курса през Февруари -  броя часове беше около 36.../ но понеже бяхме от първата група - казаха ,че после ще ги увеличат.../. Провеждаха го в събота или неделя и винаги се съобразяваха .А иначе бяхя обхванали основно няколко теми - разяснителни по процедурата - срокове , документи, етапи и подобни...; малко възрастова психология - особенности във възприятието и развитието на децата в различните възрастови групи; и наи-вполезната лично за нас беше за спецификата в развитието на деца та в институции- какво да очакваме като реакции при първите срещи , за страховете и претенциите на кандидат-осиновителите - провокираха ни да мислим и задаваме въпроси ...правихме и разрешаване на примерни ситуации , чрез Рулеви игри ! Общо - взето се опитваха да са ни максимално от полза! PeaceДано и аз да съм ти била полезна  HugИ Успешно продължаване по процедурата!

# 2
 • Плевен
 • Мнения: 182
Нашето обучение продължи два дни по 8 часа, тези дни бяха през седмицата, ние си взехме отпуск. Темите, които се засегнаха бяха: развитие на детето; особености на отглеждането на детето в институция, защо може да има известно изоставане в развитието на детето; общи приказки по отглеждането на бебето-хранене, сън, игри, мноооого малко захранване; чувствата на детето при раздялата с познатата обстановка и хора, които познава до момента; малко приказки за тайната; посрещане на детенце в къщи; ще сменяме ли името на детето; обезопасяване на апартамента, с цел да не си убием детето /????/; и май това беше всичко... а и разбира се няколко психологически ролеви игри. Ние бяхме две семейства, като и двете двойки бяхме посочили близка възраст за детето - 1г.
Не съжалявай че обучението ви не се е състояло по-рано. Аз мисля, че това обучение трябва да се състои непосредствено преди осиновяването в периода докато чакаме делото. Тогава въпросите ще са доста по-ясни, а не така хипотетични, за хипотетично дете, на хипотетична възраст.  Обучението ни се води от "Център за обществена подкрепа" плевен. Доволни сме, но аз говорих с тях когато ни предложат детенце отново да присъствам на обучение, те не ми отказаха.
Доли  Холи успех и спокойно чакане!

# 3
 • Мнения: 207
Благодаря за отговорите. Снежинка, ако наистина това ще представлява курса и при нас, наистина май е най-добре да е преди осиновяването. Иначе ходих да разпитам жената, която ще пише нашия доклад относно курса. Успокои ме и тя, но едновременно с това се и ядосах малко, защото тайно се надявах да ни дадат нашия доклад преди края на 3те месеца. Но като ми казаха, че на ЦОП (Център за обществена подкрепа) са им дали срок да си предоставят техния доклад 17 дена преди крайната дата на 3-месечния срок, ми се проясни, че ще си спазим плътно срока от "ДО" 3 месеца. Но нищо, дано това да ни е чакането, защото си мисля, че тези 3 месеца ще минат най-бързо, и те имат фиксиран край, докато после .......
Хубав ден и бързо чакане на всички.

Последна редакция: пн, 05 сеп 2011, 21:19 от dolly_holly

# 4
 • София
 • Мнения: 1 732
Здравей dolly, курсовете за кандидат- осиновители вече са по 40 часа - как ще са организирани зависи от тези, които ги провеждат. Обикновено се съобразяват с възможностите на кандидатите - при нас бяха в събота, но не на всякъде е така. Водещите са психолог и социален работник, а темите са описали подробно от Sara иSnezhinka. При нас нямаше доклад от провеждащите курса - изпратиха на социалната ми само документ, че съм присъствала на курса, без всякакви коментари. Без този документ обаче не могат да подадат документите ти за вписване в регистъра. Повярвай ми, 3-те месеца до доклада са нищо време - после чакането е изнервящо, защото не се знае кога ще приключи. Аз съм в регистъра точно от 3 месеца , а имам чувството, че чакам от 100 години. Преди си отварях пощенската кутия веднъж в месеца, сега го правя по 2 пъти на ден Sad Забелязвам обаче , че май усещането е същото и при другите чакащи кандидат-мами, затова ти пожелавам много търпение и кратко чакане  Hug

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 182
 40 часа ... би било хубаво и много полезно! Да и ние имахме доклад от обучителите от ЦОП. Не съм го чела, но мисля че са написали хубави неща  Embarassed

Друго, което ни казаха е че двугодишният срок за наблюдение след осиновяването може да се "следи" /не намерих по-подходяща дума/ или от социалният ни работник, те имат повече работа и ще ни посещавали около веднъж на три месеца, или от служител на ЦОП, като те посещавали семействата веднъж месечно. Аз казах, че не ме интересува кой ще идва да ни гледа.   Grinning да идва детето, пък гости ще приемаме...  Алекс и аз съм от тичащите до пощенската кутия по няколко пъти на ден  ooooh! добре, че свърши отпуската, че ключалката изрева от мен...

# 6
 • Мнения: 484
А ние още не сме ходили на такъв курс. Нашата социално каза, че не е задължително. А и не разбрах кой го провеждат.е. не поптах. Но като чета май е хубаво да го минем. И двамата със съпруга ми ли трябва да ходим или само аз е достатъчно. Той едва ли ще отиде.

# 7
 • Мнения: 207
На нас все още не са ни са се обадили, нито социалния работник, нито за курса. Курсът се организира от ЦОП - Център за обществена подкрепа. Бил задължителен, давало се и от там доклад за нас, трябва да се посещава и от двамата кандидат-осиновители. Когато го започнем ще споделя как върви и на какво ни учат. Хубав ден.

# 8
 • Мнения: 21
Да . Хубаво е да се ходи на курс . Казвам го сега една година след като осиновихме нашия син.
Казват много неща ,които ти се случнавт след това . Наистина първите няколко месеца след като си вземете детенце  е доста трудно. Децата имат доста еднакво поведение като излезнат от институцията . Казвам това защото около мен има доста семейства с осиновени дечица и когато си говорим чувам еднакви неща.

Освен това се запознавате с други като вас ,което прави чакането по -лесно.
Успех на всички пожелавам от сърце Simple Smile

# 9
 • Колибите
 • Мнения: 302
От моя ЦОП вече ми определиха първата дата и час за начало на курса. Сама ще съм, защото в нашата област към настоящия момент няма други кандидат-родители (или поне към моя ЦОП), а курсът трябва да се мине във времето на трите месеца от завеждането на документите в ОЗД до изговянето на окончателния доклад. Много съм щастлива. Ще споделям каквото съм научила с вас Hug.

# 10
 • Колибите
 • Мнения: 302
.Бил задължителен, давало се и от там доклад за нас, трябва да се посещава и от двамата кандидат-осиновители. Когато го започнем ще споделя как върви и на какво ни учат. Хубав ден.
Да така е, и оттам се прави доклад. Понеже сама ще си гледам дъщерята, няма да имаме тати, само мен ще ме обучават в моя случай Simple Smile.

# 11
 • Мнения: 207
И ние бяхме сами на курса. Полезни неща са научават на него. Доклада от там ни го направиха бързо, но от АСП-то ни дадоха доклада точно на 90-тия ден, при все че бяхме много малко кандидат-осоновителите като цяло в този период (2 двойки доколкото разбрах). Както и да е, дано да е пък за хубаво. Иначе от 24 ноември сме вписани във всички РДСП-та и вече сме в редиците на чакащите. Успех на всички.

# 12
 • Колибите
 • Мнения: 302
Снощи бях на първото си обучение, много съм доволна.
Целият материал е разделен на 7 теми-модула.
Много е интересно, на мен по принцип ми харесват интерактивното занимание, писането на листчета, писането върху клип-борд. Изобщо опитът ми от предишните ми многобройни тренинги в работата, се оказа полезен в личен план Simple Smile.

Майчета прекрасни newsm76, на най-обичаните и желани деца, обичайте себе си, обичайте децата си, обичайте хора  bouquet.

# 13
 • Колибите
 • Мнения: 302
На второто обучение - малко ми се разказа играта Twisted Evil. В смисъл,наложи се да извадя скелетите от гардероба на психе-то си. Малко страшнички, ама като им метнеш един бой и стават на прах Twisted Evil.

Дадоха ми и печатни материали, да си ги чета вкъщи.

Имах претенциите, че доста ровя из нета и чета.

Обаче тези 20-тина страници, бяха разпечатани и подбрани наистина специално за мен.
 

Да дочакаме Рождеството Христово с вяра и любов в сърцата си. Пожелавам ви да се обичате и да обичате хората.   bouquet

# 14
 • Колибите
 • Мнения: 302
Днес минах поредната си обучителна тема - много съм доволна - както от начина на поднасяне на информацията, така и от материалите, които пак получих синтезирани специално за мен и разпечатани. Всеки ден си имам интересно четиво, толкова е хубаво.. yes.

kartiche, курсовете са задължителни - 40 часа. Провеждат се от ЦОП - Център за обществена подкрепа. В нашия град има два такива, и социалната от отдел "Закрила на детето", която ми беше определена при подаване на набора от необходимите документи, ме попита в кой от двата искам да се проведе обучението. Даде ми координатите на избрания от мен център, аз се свързах с тях и в удобна за двете страни време се провежда обучението. Както писах, доволна съм, и то много yes. (Бих искала и биологичните родители да могат да посещават такива курсове, страхотно много неща се научават yes.)

В големите градове сигурно има още повече центрове. Е, ако градчето е малко или кандидат-осиновителите живеят на село, ще  се наложи да се пътува до областния град. В днешно време, това не е проблем.

Така че се учудвам, че са ви казали, че курсът не е задължителен. Моят съвет би бил, да попиташ пак вашата социална за такъв курс.

В края на курса от ЦОП изготвят доклад, той се включва към обобщения доклад и в рамките на 3 месеца от датата на подаване на документите в отдел "Закрила на детето", кандидат-осиновителите се вписват в регистъра на осиновителите.

Пак те съветвам, разпитай си социалната по-подробно...Успех    bouquet  superuu !

Последна редакция: ср, 28 дек 2011, 13:49 от Розмариня

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт