Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 17
Какво да направя за да може моето родено в чужбина дете да има и бългаско гражданство и български паспорт?
Моля Ви, ако някой знае каква е процедурата за получаване на бългаско гражданство и паспорт на дете родено в Англиа да каже или пък да ми прати някой линк, ако това е било обсъждано преди някъде.

# 1
  • Мнения: 246
По закон дете на което поне един от родителите е български гражданин получава автоматично българско гражданство. Няма значение къде е родено и колко гражданства има, от страна на България не е проблем, за Англия не знам. Просто превеждаш акта му за раждане и отиваш в Есграон където ти е постоянното местожителство и му се издава български акт за раждане. Ако не можеш да го направиш лично, правиш пълномощно на някои близък.

# 2
  • Мнения: 1 776
Отиваш на страницата на собственото си посолство в Лондон и проверяваш какво се прави в такива случаи. Ето: http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_cont … 87&Itemid=155

# 3
  • Мнения: 1 451
Да, провери в сайта на посолството.
Доколкото си спомням, копие на акта за раждане се изпраща някъде(провери за адреса в сайта) за Апостил първо. Апостил е печат.Отзад на акта за раждане се слага, който гарантира, че акта е оригинален, истински.
После го превеждаш в БГ и отиваш в общината по местоживеене на майката.
Там ти издават бг акт за раждане с егн.
С него отиваш в РПУ за да направиш паспорт. За паспорт доколкото знам искат и двамата родители да присъстват. Ако единия не може, трябва пълномощно. И първи паспорт в някои градове не могат да го издадат експресно, имай предвид.
За да пътуваш с детето до БГ, детето се нуждае от някакъв документ все пак. За това първо правиш временен паспорт в посолството. Важи 6 мес доколкото си спомням. Може би можеш да направиш и нормален паспорт в посолството, но това преди отнемаше много време, затова аз направих временен и пътувахме така до БГ.

Общи условия

Активация на акаунт