Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 468
Здравейте, бебенцето ми  Камелия е на 5 дни, родена е 2850 г, 48 см. При изписването ни вчера никой не ни даде информация за теглото към момента /Шейново, София/ тъй като са почивни дни и по същата причина поне до утре сме и без педиатър.

Бебето е нормално родено и нямахме проблеми за лекуване в болницата /има само притискане и оттам малко извиване на глезена на едното краче от положението в матката и ни насочиха за консултация с детски ортопед, друго няма/. Разбрах само, че първия ден е свалила 50 гр, после заради почивните дни не се даваше информация. Но последния ден ни даваха добавка АМ, която дадох само веднъж, а на останалите кърмения дадох детето след като сука първо от мен на жена от стаята, която вече имаше обилна кърма, за да спестя максимално храненето от шише.

Бебетата се носеха на всеки 3 часа за по 1 час, паузата през нощта беше от 23 до 6ч, с всеки ден бебето ми засуква все по-успешно и активно, коластра имах със сигурност, но не съм сигурна за мляко- гърдите ми са увеличени и топли, но няма голямо напрежение. От вчера като кърмя от едната от другата се стича нещо, но не голямо количество. Ако стисна излиза жълтеникава непрозрачна капка или белезникава по-водниста.

Вече вкъщ съм решила да кърмя на поискване. Давам от едната гърда, но ако бебето не заспива и изглежда гладно давам и другата. Кат цяло през нощта се буди в 4 и в 6 като храних от по една гърда и заспа, събуди се днес в 10ч. Снощи обаче след катоо яде и от двете беще гладна /смукане на ръцете/ и дадох около 40 мл добавка Хип. Самата аз си взех чая на хип и сегапратих таткото за помпа /Медела ръчна/. Сутринта искахме да смени памперса и беше празен, нямаше дори напишкано. Не знам колко често се сменят памперсите на новородените и нико не ми обясни. Моля да съвет дали съм на прав път, защото бабите ме убеждават че трябвало да имаме режи, да даваме вода и т.н. неща. С помпата се надявам да разбера поне колко изяжда бебето.

Благодаря предварително, много см боса и оценявам всякаква информация!

# 1
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
  • Мнения: 2 976
Здравей, честито бебе и радост вкъщи! Радвам се, че се опитваш да кърмиш на поискване, тъй като кърменето на поискване се смята за много добър начин да се отговори на моментните нужди на бебето. През първите дни след раждането е добре да се кърми често по 10-12 пъти на денонощие и по- често, ако е нужно, за да се стимулира потичането и образуването на достатъчно количество кърма за нуждите на бебето.
Сами по себе си гърдите съдържат в себе си известно количество кърма, но по- голямото количество се произвежда по време на самото кърмене. Добре е да се предлага гърдата при всяка проява на глад от страна на бебето. Колкото по- често се изпразва гърдата, толкова повече мляко тя ще произведе. Предлагай първото едната гърда, като оставяш бебето достатъчно дълго да суче от нея, за да я изпразни. Когато спре да преглъща интензивно, активно е и търси още, предложи и втората гърда. На следващато кърмене е добре да започнеш от последно предлаганата гърда.

Изцеденото количество кърма чрез помпа не показва реалното количество мляко, което е на разположение в гърдата, тъй като рефлексът на потичане на млякото се и на връзката майка - бебе. Чрез своя допир и сукане, бебето стимулира много повече гърдата и производството на мляко.
Едно от нещата, които могат да ориентират майките, дали кърмата е достатъчно на бебето, са пеленките. През първите 6 седмици от раждането е необходимо да има 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и поне 3-4 изхождания с нормална консистенция.
Ще се радвам да споделиш информация за  бройката при васл

Общи условия

Активация на акаунт