Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 17 дек. 2005, 15:51 ч.

Меню за Бъдни вечер и за Коледа

  • 45 063
  • 40
  •   2
Отговори
# 15
  • Вече в моята си приказка...
  • Мнения: 4 021
2. Салата (Feldsalat) с печени орехи и круши (и двете на тиган)
3. Есенция (супа) от гъби (не им zнам името, не са печурки) със сметана със Sherry
5. Коледно тирамису със спекулатиус
много странно zвучи всичко така преведено Joy

Моля те, Фрея, какви са тези чудесии, които ще правиш за Коледа? Каква е тази вкусничка салатка с круши? Може ли да се направи в България или е са някакви засукани продукти? И какво е това "спекулатиус"?

# 16
  • София
  • Мнения: 3 537
Менюто ни за Бъдни вечер:

Зелник/баница с праз/
Питка
Боб яхния
Лозови и зелеви сарми
Туршия
Плодове
Орехи
Чесън
Мед

Меню за Коледа

Кисело зеле с свинско и пилешко месо печено във кален гювеч/или с кокошка/
Руска салата/Снежанка
Туршия
Мезета-салам,кашкавал...
Ракия,бира,вино....кой каквото му се пие
Безалкохолни напитки
Сладки
Бонбони
Ядки

Това е ....обикновенно и на Бъдни вечер и на Коледа се преяжда,за Нова година пък да не говорим Mr. Green Mr. Green Mr. Green Peace

# 17
  • сред цветята
  • Мнения: 3 030
Моля те, Фрея, какви са тези чудесии, които ще правиш за Коледа? Каква е тази вкусничка салатка с круши? Може ли да се направи в България или е са някакви засукани продукти? И какво е това "спекулатиус"?
Може, zащо да не може. Продава ли се таzи салата Feldsalat? Май и с рукола може да опиташ, неzнам. Иначе така иzглежда
150 гр. от таzи салата
2 круши
100 гр. орехи на половинки наряzани
4 с.л. балсамико оцет
мед
малко масло
Крушите се белят, махат им се семето и се наряzват на парчета. След това в тиган zатържваш маслото и прибавяш орехите и крушите да се попекат малко. Раzпределяш салатата и крушите с орехите по чиниите. В тигана прибавяш оцета и след това меда, докато се получи кремообраzна консистенция. Заливаш салатата със соса и поднасяш топличка.
Аz много я харесвам. Може да увеличиш бройката в zависимост от хората.

Спекулатиус е типична коледна сладка в Германия, а пък в хОландия го ядат цялата година. Обикновено върху тях са иzобраzени фигури от живота на св. Николай. Иzполzват се раzлични подправки с канела, инд. орехче, кардамон и др. Ето така иzглеждат

# 18
  • Балчик-Сливен
  • Мнения: 1 041
Аз за Бъдни вечер ще приготвя:
Пита с паричка
Тиквеник
Салата от прясно зеле с морков и целина
Хайвер от чесън и орехи
Пълнени пиперки с булгур и гъби
Салата от смилянски боб
Варени картофи с пресен лук
Но от всичко в малки количества Grinning

За Коледа :
Салата с рачешки рулца и царевица
Млечна салата
За водка-препечени филийки от франзела,намазани с масло и отгоре хайвер
Маринована херинга с пресен лук
Предястие-варен език с чесън
                  пълнени гъбки с пермезан
основно ястие-банска капама,но както вече писах ,ще сложа и завити като сарми свински ребърца,нарязани с големина 3см.Става чудна!
Пита "Слънце"
Следястията са мезета,ядки
За десерт-Добуш торта-изпитана рецепта на майка ми!!!
От коледните щолени-купен
Плодове
И още една идейка,за да не е събирането само ядене-със сина ми подготвяме номинации за всеки с много хумористични  грамоти и разбира се,увити във фолио награди,правим коледна томбола като билетчетата ги слагаме предварително на облегалката на стола във форма елхичка ,например и отделно от дрян правим мини дръвче на изненадите-там окачаме хумористични пожелания./Тази година си ги откраднахме от форума/ Laughing

# 19
  • София
  • Мнения: 4 813
менюто за бъдни вечер е следното:

салата табули - оформена като елха
салата снежанка - оформена като легнал снежен човек
снежен човек от сирене - рецепта от форума
салата от манатарки
всевъзможните мамини туршии

лозови сарми с леща
пълнени сушени чушки с боб


капама
погача с късмети
баница със сирене

тиквеник
баклава
морковен сладкиш - пак по форумска рецепта
един огромен куп коледни сладки
печени дюли

на коледа ще започнем с кафе и сладкиши. после сме на църква, а по традиция (наложена от габриела) след църква обядваме навън - в макдоналдс или KFC. надявам се една неделя поне да пропуснем, но тя ще реши - оставили сме на нея да планира неделния обяд.

за вечерта на коледа ще имаме гости, но те са от най-непретенциозния тип и виждането ни с тях е наистина за да се видим и няма значение какво ще има на масата. още не съм решила какво ще сервирам - или ще модифицирам нещо от предишния ден или ще си направя "заготовка"за нещо бързо, защото целият коледен ден ни е зает с вечерното представление на децата - репетиции, декори, костюми...


при нас е така - на коледа имаме да свършим един куп неща, затова семейството се събира на бъдни вечер.  на нова година пък всеки следва собствена програма и пак не можем да сме всички заедно. затова голямата фамилия празнува на бъдни вечер и тогава прилагаме всички знайни и незнайни традиции - то и от менюто ни личи. Wink

# 20
  • Дива Индия
  • Мнения: 527
КОЛКО ХУБАВООо!!

# 21
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Аз съм традиционалиска. На Бъдни вечер трапезата ни е изцяло постна. На масата слагам 7 или 12 блюда. На времето баба ми така правеше, все при нея се събирахме на този празник, това съм си пренесла в моето семейство.

1.постна содена питка ( в моя край, късметите ги слагаме на коледа- паричка, дренче, копче- слагат се и други, но аз се ограничавам с тези, защото пък, започнах да правя и баница с късмети за Коледа, възприех го от мъжа ми)
2. ошаф
3. боб-чорба
4. постни лозови сърмички с ориз
5. постни зелеви сърмички и чушки пълнени с ориз
6. чеснова разядка
7. чушки пълнени с боб
8. търкан боб
9. туршия
10. варено жито, с орехи сушени плодове
11. ядки и плодове
12. тиквеник

Коледа (обикновено на Коледа обикаляме роднините, но тази година за първи път ще имаме гости, ние) Е, на втория ден пак ще обикаляме роднините, че аз съм с голяма рода.
1. Пълнена пуика със кисело зеле, в гювеч. Почти, като капама.
2. Салати и туршия
3. Няколко вида дребни сладки
4. Торта
5. баклава

забравих баклавата, затова я добавям, може и друго да съм забравила, но засега е това.

Последна редакция: чт, 22 дек 2005, 11:07 от michel

# 22
  • Seattle, USA
  • Мнения: 1 111
На Бъдни вечер ще сме у нас заедно с най-близките ни приятели, а на Коледа пък ние ще сме у тях.

За Бъдни вечер ще има
-питка с паричка
-зелена салата, с репички и маслини
-мешана салата
-салата табули
-хумус и чипс от едни пълнозърнести питки-джобове
-пълнени сухи чушки с боб
-пататник, тиквеник или пълнена тиква(ако ми остане време)
-плодова салата в половинки от ананас
-печени пълнени ябълки в тесто, поляти със сос карамел
-ядки, сушени плодове
Приятелката ми ще носи лозови сърмички и морковена салата, а за Коледа пък тя ще прави печено свинско със зеле, баница с късмети, пак няколко вида салати, баклава.
От мен - погача, салата от сирена във форма на елха, торта от целувчени блатове и няколко вида сладки.
За другите празнични дни у нас, макар че не знам колко ще се задържим у нас, мисля да направя месни зелеви сърми, пълнени пилешки гърди, баклава.


# 23
  • Варна
  • Мнения: 8 769

6.   Пълнена пуйка с кисело зеле

Може ли да споделиш рецептата? И въобще някой да сподели рецепта за пуйка, и то коледна? Нещо по-така Wink Sunglasses Имам пуйка и още не съм я измислила какво точно ше я правя newsm78
А по темата:
За Бъдни вечер:
Прясна салата (салатки, домати, краставички, репички)
Трушия
Салата от боб (Коледена боб салата  -по Иван Звездев)
Салата от червено цвекло (там от онази темичка с червеното цвекло Wink)
Картофи с пастет от маслини
Рибна паеля
Сърми лозови-постни (по Троянски, отново по Иван Звездев)
Супа от леща и спанак (аман, обаче пак от Иванчо Embarassed - абе в сайта има хубави рецепти просто)
Питка с паричка
Ошав
За десерт-все още не знам. Очаквам времето за десерта да дойде след 12ч, за да ям шоколад, шоколад, шоколаааадддд.... Crazy Crazy Crazy

Последна редакция: чт, 22 дек 2005, 11:21 от Туфка

# 24
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Моята рецепта за коледна пуйка е в гювеч.

1. Приготвям плънката за пуйката
   
    продукти (като дроб-сърма):
няколко глави лук
дреболии от пуйката
ориз
може и малко гъби, но не слагам винаги, даже тази година съм решила да не слагам.
подправки (чубрица, мащерка, риган, майорана, черен и бял пипер, магданоз (много, много ситно нарязан, като подправките почти, защото мъжа ми и дъщеря ми иначе започват да го пощят, и направо полудявам)

Първо сварявам дреболиите и ги нарязван на кубчета. Запържвам лука в доста мазнина (по-скоро само го задушавам), към него изсипвам дробчетата, да се обърнат и запържат малко с лука в мазнината, слагам и подправките, най накрая слагам ориза да се запържи малко, накрая доливам вода и добавям магданоза. Оставям го да къкри докато ориза поеме водичката и е почти сварен. през това време обработвам зелето, което е вече нарязано на ситно. Слагам му обилно червен пипер, и няколко зарна черен пипер и бахар. Пълня пуйката с плънката и я зашивам, ако ми остане от плънката, а то винаги остава, пълня зелеви сърмички и една-две сухи чушки за цвят и аромат. 

В гювеча нареждам на дъното няколко зелеви листа, после нареждам сърмичките и чушките. Пак слагам един лист зеле, за да не ми се смесват с другото зеле. Отгоре слагам пуйката, като нея съм я намазала обилно с червен пипер, а под кожицата съм и пъхнала парченца масло. Около пуйката изсипвам накълцаното зеле, така че да не мърда и леко да я покрие. Поливам зелето обилно със олио, зелев сок и вода. Слагам и вода, защото зелето ми е саленичко, а аз не обичам много сол. Накрая покривам с няколко зелеви листа, затварям и пъхам във фурната, да си къкри няколко часа. Обикновено почти всичко ми е готово от предния ден и само сутринта на Коледа, го редя и пъхам във фурната, та до обяда да стане. Това е! Дано да ти хареса!
 

# 25
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Моята рецепта за коледна пуйка е в гювеч.
----
Това е! Дано да ти хареса!
 
Много е хубаво, ама аз толкоз голям гювеч нямам Rolling Eyes Дали да не разфасовам животното и да омеша всичко?  Thinking

# 26
  • София- Wien
  • Мнения: 2 142
Да, мисля, че пак ще стане много вкусно. А можеш да направиш същото и в по-дълбока тавичка, като слошиш пуиката цяла и напълнена, а покрай нея зелето, и покриеш със фолио, накрая само отвиваш за да се позапече пуйката, да и стане червено кафява кожичката. Ммммм, като ти пиша и започвам да слюнкоотделям!  Grinning при вторият начин на печене, не е лошо да посвариш леко пуйката, хем по бързо ще се изпече, хем ще е крехка и със сигурност, ще е изпечена. Трябва и отвреме на време да отвиваш и да поливаш пуйката със соса, за да не засъхне отгоре, ама това е към края на печенето. Казвам ти го от опит, защото преди да си купя гювеч миналата година така я печах.

# 27
  • Vienna, AUT
  • Мнения: 533
...
-печени пълнени ябълки в тесто, поляти със сос карамел
...

Tannita, сподели моля те рецептата за тези ябълки.
Благодаря!

# 28
  • Мнения: 14 094
Не зная точно тук ли да попитам - продават един вид кашкавал, на който пише, че е от растителен произход. Той счита ли се за постно ястие или не? Защото, ако е постен, много ще ме улесни в приготвянето на вкусотии за Бъдни вечер. Дано някой знае и ми каже! Благодаря предварително!

# 29
  • София
  • Мнения: 1 655
Не зная точно тук ли да попитам - продават един вид кашкавал, на който пише, че е от растителен произход. Той счита ли се за постно ястие или не? Защото, ако е постен, много ще ме улесни в приготвянето на вкусотии за Бъдни вечер. Дано някой знае и ми каже! Благодаря предварително!
Този кашкавал, който аз съм срещала като растителен е ТОФУ, т.е. соев кашкавал. Не би трябвало да има животински съставки в такъв случай.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт