Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2011, 22:39 ч.

моля за съвет

 • 1 271
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Здравейте,
тук не му е мястото...но зная, че форума се чете от много опитни и компетентни хора, затова моля за информация и съвет, ако някой може да ми помогне...
Моят казус е следния:
Скоро си купих малък апартамент (с кредит разбира се) и тъй като върху мястото, на което е построена сградата има и подземни гаражи, който по думите на строителя още нямали акт 16, полагащите се на мен идеални части от правото на собственост върху земята остана да бъдат прехвърлени по нотариален ред 30 дни след получаване на Разрешение за ползване. Към момента са минали вече няколко месеца, а по думите на строителя щеше да се случи до дни...Въпроса ми е какви последствия може да има за мен, как да разбера получен ли е вече въпросния документ и каква изгода има той да не прехвърля собствеността върху земята?
Само да уточня, че блока е новопостроен и последния път строителя спомена,че е много трудоемко да закара 40 човека при нотариус, явно и съседите ми са в това положение.
Ще Би бъда много задължена за съдействието.
Поздрави на всички мами.

# 1
 • out of space
 • Мнения: 7 728
Не е нужно да закарва 40 човека накуп при нотариуса.
Уговаряте дата с нотариуса и сте само ти, строителя и нотариуса естествено.

Но евентуално може да има проблеми ако има и външен паркинг. Напоследък е често срещано да се съдят ако има подземни гаражи и надземни паркоместа.

Последна редакция: ср, 07 сеп 2011, 23:00 от Arayа

# 2
 • Мнения: 0
Здравейте,
няма външен паркинг... Да, зная че няма нужда всички заедно, явно това е за измъкване от негова страна...

# 3
 • Мнения: 1 072
Имаш ли някаква писмена гаранция, че ще ти бъде прехвърлена собствеността на идеални части от земята? Аз не съм специалист, но ми се струва, че ако апартаментът е закупен вече с ипотека, а земята щели да я прехвърлят еди-кога си, то това може и никога да не стане Thinking От банката какво казват? Ипотеката е само върху имота, но не и върху идеални части от земята и те са ок? Дали ти е по-ниска оценката на имота заради това Thinking Кой знае.. В нотариалните ми актове пише за апартамент и идеални части от УПИ, аз лично трудно бих се навила да са отделно.

# 4
 • Мнения: 0
Здравейте,
в нотариалния акт пише, че се прехвърлят апартамент еди кой си и принадлежащите идеални части от земята, но не се казва точно колко...В предварителния ни договор за покупко-продажбата, който ми го изготви адвокат, има точка в която се казва точния процент и че ще бъде прехвърлено до 30 дни след получаване на Разрешение за ползване на всички обекти, построени в този парцел (като време  след заема, ипотеката и т.н.) От банката не са ми казали нищо засега, но мисля  да попитам... Уж и нотариуса, който изповядва сделката прави проучване и разглежда обстойно документите...

# 5
 • София
 • Мнения: 3 591
Здравейте,
в нотариалния акт пише, че се прехвърлят апартамент еди кой си и принадлежащите идеални части от земята, но не се казва точно колко...
Значи са ти прехвърлени. Има си таблица за площообразуване и лесно може да бъде установено колко са точно.
Но погледни пак дали пише идеални части от земя или от право на строеж.
Честно казано никога не ъсм разбирала хората, които държат да притежават идеални части от земята. За какво им е? Освен да плащат данъци, разбира се.

# 6
 • Мнения: 0
Здравейте zigizagi,

наистина в нот.акт пише, че се прехвърля правото на строеж, а в предварителния договор става въпрос за собственост, вече правя разликата Simple Smile... но страшно ли е това, че все още не е направено?

# 7
 • София
 • Мнения: 3 591
Според мен не е.
Правото на строеж означава,че ако сградата се разруши (от природно бедствие например) имаш право да си построиш апартамент със същите параметри като разрушения.
Ако имаш идеална част от земята, за нея просто плащаш данък, реално няма как да ползваш 5.5% идеални части от земята.

# 8
 • Мнения: 1
.... сградата има и подземни гаражи, който по думите на строителя още нямали акт 16....

Невъзможно е сградата да има акт 16, а подземните гаражи - не.
Когато се дава акт 16, се дава на цялата сграда. Не на отделни апартаменти,
етажи или гаражи...
Нещо ви мотае...Вие имате ли си акт 16 от апартамента и разрешение за апартамента ?

# 9
 • Мнения: 0
Здравейте,
върху парцела има построени 2 сгради и между тях са подземни гаражи. Нашия блок има акт 16 от 2009г., а скоро разбрах, че вече има и на гаражите т.е. би трябвало да предстоят прехвърляния на идеалните части от собствеността върху земятана всички, които са си купили апартаменти, но на предприемача явно хич не му се занимава... Ще пиша после как са се развили нещата.
Благодаря на всички, които се включиха по темата. Много съм Ви признателна...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт