Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2011, 12:56 ч.

Съседите ме одимяват!!!

 • 13 127
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
От известен период усещам, че апартамента ми се пълни с дим /пушек от отопление с твърдо гориво/. Съседите от 1 ви етаж са / ние сме на 3-ти/ си вързали една огромна камина и като я пуснат става страшно в нас. Сега, явно я подготвят за новия сезон и направо неми се мисли какво ще е.. Говорили сме с тях, но те са на позиция "На нас не ни дими, а вие се оправяйте".
Дайте някакви идеи как да се справим с този проблем-ЮРИДИЧЕСКИ. С разговори и жалби до РИОСВ или кметове не става.
Ако имате възможност посочете ми някакво съдебно решение касаещо казуса, защото аз не ненамирам в Аписа.

Желая хубав ден на всички!

# 1
 • Мнения: 1 093
Ти очакваш съседите ти да дойдат да оправят пукнатините, които ти имаш на частта от комина у вас  newsm78 Или да стоят на студено, така ли ?  Все пак това е комин, направен е за огромни камини, които се връзват към него...

# 2
 • Мнения: 3
И аз не мисля, че съседите са виновни използвайки комина по предназначение.
Причината на проблема ви е някъде у вас.  Peace

# 3
 • Мнения: 2 750
Всъщност е възможно проблема да е не е точно при тях. Реален пример - цялата пушилка и миризми от готвене у нас го вкарваше в съседката над мен, защото тази над нея беше си направила скара в общия ни комин и всичко се връщаше , но при нея. Дорева ми се като се качих и видях какво бяхме направила в кухнята й с една скара.Mr. Green.
С две думи, единственото което можеш да направиш е да проверите комина Peace

# 4
 • Мнения: 1 093
Всъщност е възможно проблема да е не е точно при тях. Реален пример - цялата пушилка и миризми от готвене у нас го вкарваше в съседката над мен, защото тази над нея беше си направила скара в общия ни комин и всичко се връщаше , но при нея. Дорева ми се като се качих и видях какво бяхме направила в кухнята й с една скара.Mr. Green.
С две думи, единственото което можеш да направиш е да проверите комина Peace

Фламбе, това е друго  Peace Когато запушиш/ затрудниш преминаването на дима през комина, естествено дима ще тръгне да слиза надолу и ще избива през розетки и т.н. Подобно става и когато се включи аспиратор към комин, тягата на аспиратора пречи на дима да отиде нагоре и той се връща надолу /Гледали ли сте Башмайстора  Mr. Green/.
Добър е съвета обаче да се разходят по етажите нагоре и надолу и да проверят кой какво е навързал по тоя комин. Възможно е съседите отгоре да са вързали аспиратор и дима на връща при тия под тях, в случая авторката на темата. А хората с печката са най - малко виновните в случая.

# 5
 • Мнения: 0
Да ви кажа, така става обикновено, когато се ползват старите неизмазани комини, и то дими ли дими през порите и очерня стените. Ние имахме такъв проблем с къщата на село, на два етажа е и на втория в спалнята стената почернява. Едни приятели ни насочиха да търсим комини от неръждаема стомана, които се вкарват отгоре до долу и работата заспива. Виж, потърси в гугъл, има фирми, които ги предлагат.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 2 808

 Подобно става и когато се включи аспиратор към комин, тягата на аспиратора пречи на дима да отиде нагоре и той се връща надолу .
 Възможно е съседите отгоре да са вързали аспиратор и дима на връща при тия под тях,..
 А хората с печката са най - малко виновните в случая.
 Shocked

rosy_bosy,
При коминското тяло всеки етаж се подвключва индивидуално към
общото такова на по-горен етаж!

http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=439532.msg … 73727#msg13873727
"Прилагам една схема на комин и отдушник, на която е показан един общ случай на изграждане на комин и отдушник.

Предназначението на комина е осигури отвеждането на пушек от печки с твърдо гориво или нафта.
Както се вижда общият комин минава през всички етажи и обслужва всички апартаменти, като всеки етаж се свързва към него не директно, а на по-високо ниво над самия етаж. Изключение прави само последния етаж, при който пушека се отвежда директно към комина на покрива. Пушекът е загрят въздух, който е по-лек от студения въздух и създава тяга нагоре. Движейки се нагоре по общия комин пушекът осигурява добра тяга за всеки от етажите (закон на Бернули). За всеки етаж за разстоянието от розетката на етажа до мястото, където пушека се влива в общия комин, се създава тяга, която е достатъчна да не позволява обратно връщане на пушека, който се движи по общия комин, към по-долу разположения етаж.

Няма проблем да се свърже аспиратор към комина на етажа. Не е редно да се включва аспиратор директно към общия комин. Недопустимо е да се свързва аспиратор към отдушника за баните (тоалетните).

Предназначението на отдушниците за баните (тоалетните) е да се осигури естествена вентилация на помещения, например за отвеждане на парата от банята. Естествената вентилация е с малък дебит. Отдушниците на баните и тоалетните обикновено са с по-малко сечение отколкото на комина.

В отдушника за баните (тоалетните) може да се монтира вентилатор за подобряване на естествената вентилация. В банята това ще доведе до по-бързо отвеждане на парата. Дебитът на такъв вентилатор не трябва да е много голям.

Когато се включи мощен аспиратор в отдушника на баните (тоалетните) дебитът на нагнетявания въздух е голям и естествената тяга на отдушника не може да насочи потока само нагоре и част от потока тръгва надолу по отдушника. Повишеното налягане в отдушника довежда до това, че потока излиза през вентилационните отвори както на горните, така и на долните етажи и съответно миризмите от готвене навлизат в баните (тоалетните) на съседите.

В някои от панелните блокове, при които се е предполагало отопление само с парно, няма комини, а само отдушници. В тези случаи аспираторите не бива да се включват към отдушниците, а би трябвало да се извеждат направо навън през стената."http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=557767.msg … 41500#msg17541500Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 14:47 от PAV1

# 7
 • Мнения: 1 093
Пав, това че не е редно, не значи че не се прави.
Една камара теми има, в които се оплакват хората, че в баните им мирише на готвено. Що така, като не е редно да се включва аспиратор към отдушник ?
И аспиратори директно към общия комин включват. За такъв случай говоря.
Между другото точно такъв случай с мой близък имам - той на печка, тези над него с аспиратор. Директно включен в общия комин. И при него връща дим.
Затова си самоцитирам съвета:


.....
Добър е съвета обаче да се разходят по етажите нагоре и надолу и да проверят кой какво е навързал по тоя комин.
...

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 16:27 от rosy_bosy

# 8
 • Мнения: 0
ами точно това ви казвам, че задължително трябва аспирацията и комините да са в отделни системи и то даже с изолация между тях от тухли или каменна вата. иначе си е чисто самоубийство.

# 9
 • Мнения: 1 014
Ще използвам тази тема, за да не пускам нова.
В нашия вход /панелен блок/ имаме също сериозен проблем с комина.
От тази есен и първото палене на печките, които са на 1-ви и 2-ри етаж се появи проблем на всички по-горни етажи. Пушекът беше толкова много, че се виждаше. Има и някаква предистория, за която аз научих едва с появяването на този проблем. През късна пролет коминът ни е горял, идвала е пожарна - излизал е огън от комина. Предположенията са, че коминът е бил умишлено запален, за да се почисти по този начин. Може би вследствие на това или защото просто му е дошло времето са се получили пукнатини и така пушекът влиза по апартаментите, вместо да си следва пътя. Така. Всички засегнати апартаменти си намериха майстори и си измазаха комините. Моите майстори дори измазаха с някаква специална мазилка за камини.
Проблемът се реши, хората си палеха камините, при нас дим нямаше. За около две седмици се наслаждавахме на свеж въздух вкъщи.
От вчера обаче, проблемът се появи отново. Сега вече съм абсолютно отчаяна. Не знам какво ще правим - съседите си палят печките, а аз час по час отварям, за да проветрявам. Едвам затоплям, а на всичко отгоре децата ми са принудени да дишат тази гадост. Или трябва да живеем денонощно в спалните. По-нагоре имаше мнение, че хората имат право да си ползват комина, защото той за това е направен, но аз мисля че нещо, което не е изправно не се ползва, докато не се приведе в изправност. Щом санирането на комина не дава резултат, значи трябва да се спре да се ползва.
Дано да се включи някой, който е имал подобен проблем и е намерил разрешение. Каквото и да е то. Ако трябва посред зима ще влизаме пак в ремонт, но аз категорично отказвам да дишаме отрови, а и да стоим на студено, за да може на някой друг да му е топло.

# 10
 • Мнения: 0
Здравей!

Както писах по-нагоре, има решение на вашия проблем. Първо искам да ти кажа, че проблема като при вас е повсеместен, защото с времето съществуващият комин се задръства със сажди и те се подпалват, когато някой запали камина или печка. Неминуемо чернилката минава през порите на комина и почерня стените в жилищата. Колкот и да ги измазвате комините отвътре, рано или късно пак пробива. В момента на пазара се предлагат комини от неръждаема стомана или т.н. инокс, които успешно се справят с проблема. Нанизват се във вече съществуващия комин и всичко се оправя за десетки години напред. Комините от инокс имат три много важни характеристики:

1. Издържат на високата температура от горенето в продължение на много години.
2. Не задържат сажди.
3. Имат идеална тяга поради кръглото си сечение, което означава, че ще има по-добро горене и по-малко пушек.

Знам една фирма, която се занимава с оправяне на комини, намира се в Младост 2. Можеш да погледнеш уебсайта им: www.concritube.com

Успех!

# 11
 • Мнения: 1 014
Това е добра идея, но в осем етажен блок едва ли ще мога да убедя всички съседи солидарно да се включат, а предполагам, че и цената е висока.

# 12
 • София
 • Мнения: 17 640
Намерете си най-мощните възможни вентилатори, сложете ги на отдушниците и ги включете!
Даже не е и много скъпо.
А какво ще им се случи на ония с печките и камините, не ми се мисли.

# 13
 • Раковски
 • Мнения: 1 397
Ако на някои идва проблема от дупката на аспиратора то я уплътнете добре (с пулеоританова пяна примерно) и сложете една клапа там. Клапата се отваря когато работи аспиратора и стои затворена когато не работи.

# 14
 • Мнения: 0
Azira, опитай да ги навиеш съседите. При Ф200 цената е около 50 лв на метър. Мисля, че парите си заслужават за това, което ще постигнете като ефект.

Общи условия

Активация на акаунт