Бременните майки, които продължават да кърмят, често питат доколко е безопасно да се кърми по време на бременност, както и как ще се отрази това на здравето на кърмачетата, неродените бебета и на тях самите. Самата аз проучвах тези въпроси и бих искала да споделя с вас информацията, която намерих. Изводът е този: „Няма доказателства, че кърменето по време на бременност може да бъде вредно“ за майката, плода или кърмачето.

Събраната информация е предимно от три чудесни източника: Adventures in Tandem Nursing от Хилъри Флауър, Mothering Your Nursing Toddler от Норма  Бъмгарнър и kellymom.com. Силно препоръчвам бременните майки, които се интересуват от кърмене по време на бременност или от кърмене в тандем, да ги прочетат.

Днес ще разгледам четири въпроса: Има ли риск от кърменето по време на бременност? Има ли рискове за здравето на майката? Има ли рискове за кърмачето? Има ли рискове за здравето на плода?

Има ли риск от кърменето по време на бременност?

Основният риск, за който обикновено предупреждават кърмещите майки, е възможността от спонтанен аборт или преждевременно раждане. „Тъй като стимулацията от кърменето предизвиква контракции на матката, много хора се питат дали кърменето може да доведе до нежелани контракции по време на бременността“. Защо кърменето предизвиква контракции на матката? Когато кърмачето суче, тялото отделя окситоцин, който е химическият агент, необходим за предизвикване на рефлекса на потичане на млякото. „Чрез освобождаването на окситоцин и просталгин, кърменето също стимулира матката да контрахира.“

Какво показват изследванията? Ами, засега нищо. Контролирани изследвания дали контракциите на матката, причинени от кърмене, могат да предизвикат преждевременно раждане не са правени. Но имаме „многогодишен неофициален опит с майки, кърмещи по време на бременност, дори и такива с предишни спонтанни аборти и преждевременно раждане, и няма очевидна разлика и при двата проблема.“. В едно проучване само седем процента от жените „изобщо си спомнят контракции, свързани с кърменето“

Има поне две физически причини, поради които конкракциите, свързани с кърменето, обичайно не представляват проблем. Първо, клинични наблюдения показват, че „контракциите от кърменето не предизвикват разширяване на шийката на матката“. Второ, матката се променя по време на цялата бременност – по време на по-голямата част от бременността (до около 38 седмица) стимулирането на зърната предизвиква „отделяне на по-малко окситоцин“ в сравнение с жени, които не са бременни. Матката просто не е толкова чувствителна към окситоцин. Около 38-мата седмица матката изведнъж става по-чувствителна към окситоцин и затова стимулацията на зърната може по-лесно да предизвика контракции на матката при жени, които са към края на бременността си. С други думи „освен ако бременността ви изтича или шийката на матката е готова за раждането, стимулацията от отделения окситоцин не е достатъчна, за да предизвика раждане.“

Наистина, жени в края на бременността си успешно предизвикват контракции чрез стимулация на зърната с помпа за кърма. Но стимулацията, която се изисква за това, трябва да бъде доста повече от това, което едно кърмаче може да предложи – времето за използване на помпа за предизвикване на раждане варира между 15 и 45 минути постоянно стимулиране на час в продължение на няколко часа. Дори и най-привързаните кърмачета ще имат проблем да издържат на тази крачка!

В действителност, ако можете да правите секс и да стигате до оргазъм („и двете предизвикват контракции на шийката на матката“), то тогава кърменето най-вероятно също няма да представлява проблем за вас. И последно няколко думи за риска от спонтанен аборт или преждевременно раждане от доктор Лесли Риган, която оглавява Клиниката по спонтанни аборти към  St. Mary’s Hospital в Лондон. Според нея: „След като бременността може да бъде клинично регистрирана, кърменето не би трябвало да предизвиква допълнителен риск от аборт. Няма данни, които да показват връзка между кърмене и спонтанен аборт, и аз не виждам никаква правдоподобна причина за такава връзка.“

Има ли рискове за здравето на майката

„Много майки получават предупреждения, че кърменето по време на бременност ще изчерпи хранителните запаси от тялото им и ще увреди дългосрочно здравето им.“ Изследванията обаче показват, че кърмачките, които се хранят добре, нямат нужда да се притесняват повече за здравето си от останалите бременни жени. Обикновено риск за здравето има при недохранените майки.

Проучванията показват, че при кърмещите бременни майки:
1) няма увеличен риск от загуба на костна маса/остеопороза
2) реално намалява рискът от рак на гърдата („рискът от рак на гърдата намалява със 7% за всяко раждане и с допълнителни 4,3% за всеки 12 месеца кърмене“); и
3) има малък риск от загуба на мастни резерви по време на кърмене, тъй като телата ни са „направени така, че да складират мазнини по време на бременността и да използват тези резерви за производство на мляко в началото на кърменето.“ И пак, това е повече вярно за здрави майки, които се хранят добре, но дори една недохранена майка може да възстанови мастните си резерви, ако кърми 15 и повече месеца.

Има ли рискове за здравето на кърмачето?

Притесненията, които майките обикновено имат за здравето на кърмачето, се отнасят предимно за количеството мляко и типа хранителни вещества, които то получава от кърмата. Количеството кърма се различава при всяка майка (и при всяка бременност на една майка) и зависи от химията на вашето тяло. Въпросът какви са хранителните вещества, които кърмачето ви получава, не трябва да ви притеснява -  докато суче за него ще има хранителни и имунологични ползи.
“Вярно е, че една бременност може да има отрицателно влияние върху ползите от кърменето, но само дотолкова, доколкото води до ранно отбиване и намаляване на количеството мляко”. При кърмачета, които все още са на кърма като основен източник на хранителни вещества, майките трябва да обръщат специално внимание на наддаването им и да следят количеството мляко, което произвеждат. „Може да се наложи да увеличавате допълнителна храна (включително и кърма от донор), ако количеството кърма намалява по каквато и да е причина“.

Кърмата – независимо дали става дума за бременна майка – е наистина супер храната на природата. Кърмата съдържа „фактори на растежа, хормони, ензими и други вещества, които са добри за имунната система и подпомагат правилния растеж и хранене“. „Млякото на бременните майки продължава да предоставя важна имунологична защита на малките деца“, както и изключително важни за растежа хранителни вещества. Изследване на случайни мостри мляко от бременни майки открива, че кърмата се променя – намаляват нивата на липидите и лактозата, а нивата на протеини се увеличават – но в нея няма нищо вредно. При друго изследване са направени тестове с кърма от три бременни майки в продължение на няколко месеца. Около втория месец от бременността в млякото започват да се наблюдават промени, подобни на тези при отбиване. Концентрацията на натрий и протеини постепенно се увеличава, докато количеството мляко, наред с глюкозата, лактозата и натрия, постепенно спада. И така, няма никаква причина за притеснение от вреди за кърмачето.

Някои майки се притесняват от въздействието на хормоните на бременността върху кърмачето. Докато някои от тези хормони „преминават в млякото“, те присъстват и при кърмещи майки, които взимат орални контрацептиви. „Това сякаш е малка причина за притеснение – естествени хормони в нормални нива; освен това, развиващият се ембрион е изложен на същите хормони в много по-големи количества без лоши последствия“

Има ли рискове за плода?

Моля забележете, че тук става дума само за здравето на плода, а не за здравето на новороденото, в случай че решите да кърмите в тандем. Само да кажем, че има достатъчно доказателства, че „майките, които кърмят в тандем, произвеждат достатъчно мляко“.

“Няма очевидни рискове за плода при една нормална бременност”. Както при всяка бременност, много по-добре е, когато кърмещите майки започват от нормално първоначално тегло и наддават нормално през бременността. Майките трябва да се вслушват в нуждите на телата си и да поемат достатъчно храна, за да поддържат собствените си енергийни запаси, да хранят нероденото си дете, да поддържат (доколкото могат) производството на мляко и да натрупат достатъчно мастни запаси, за да поддържат лактацията си след раждането на бебето.“

Що се отнася до кърмата или коластрата, които детето ви приема по време на бременността – това няма да има никакво влияние върху „кърмата за бебето, тъй като коластрата, произведена преди раждането е „за упражнение“ и не се складира за бебето. Тялото ви ще произведе прясна коластра за новороденото.“ Още повече че майките, които кърмят по време на бременността „може да произведат повече коластра веднага след раждането, въпреки че може да има някои различия в състава. Ако се притеснявате дали кърмата ви ще стига в първите дни, сигурно със задоволство ще разберете, че тъй като сте кърмили и преди, коластрата ви ще слезе по-лесно след като се роди новото бебе. В допълнение, производството на кърма рязко се увеличава след първия ден, особено за майки, които са кърмили и преди“.

преведено от http://codenamemama.com/2011/09/07/bfing-pg-concerns-safety/