Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Бургас
  • Мнения: 293
Съдържание


Закуска от  овесени ядки с плодове - друг вид
Крем супа от картофи
Ориз със зеленчуци
Хек на пара с моркови и зелен боб
Кисел от праскова и ябълка
Чушки с ориз и кайма за бебета
Пиле със спанак и картофи
Пюре от сушени кайсии
Телешко с картофи и моркови
Елда с грах
Тиква с ориз и праскови
Заешко с ориз и броколи
Кремсупа с картофи и кисело мляко
Чушки с жълтък и кисело мляко
Карфиол с кисело мляко
Супа с авокадо и краставица
Салата с домати и кисело мляко
Сладкиш с праскови и кисело мляко
Пастет с жълтък и кисело мляко
Закуска с кисело мляко и боровинки
Плодов шейк с кисело мляко
Домашна торта с бисквити за бебета
Зеленчукова супа с кисело мляко
Студена супа с краставици
Млечен коктейл
Тиква с ориз
Пюре от тиква
Пюре от тиква и ябълки
Пюре от тиква и банан
Плодов шейк с тиква
Супа от пуешко месо с елда
Пуешка супа с тиквички
Доматена супа с пуешко
Доматена супа със заек
Пъстра супа от пиле
Супа доматена със сирене и босилек
Супа със зеле
Крем супа от моркови
Супа от патешко месо
Крем супа картофи и моркови
Супа телешко
Супа броколи
Супа моркови и броколи
Крем-супа от картофи и броколи
Крем супа с грах и броколи
Основна супа от коприва
Супа от коприва (и лапад) с картофи
Супа от коприва (и лапад) с фиде
Супа от коприва (и лапад) с ориз и киноа
Плодово сладоледено кисело
Спагети болонезе с моцарела
Ароматно чесново масло с билки
Спящо мече от ориз
Препечена филийка с жълтък и обезсолено сирене
Елда със сирене и масло

Последна редакция: нд, 21 окт 2012, 00:41 от kapri_z

# 1
  • Бургас
  • Мнения: 293
Крем супа от картофи


1малка глава стар лук
2 картофа
1 малък морков
фиде (само ако сте въвели  вече глутена )
масло колкото лешник
копър
магданоз


Лука нарязан на дребно се задушава с настъргания морков.Долива се топла вода и се прибавят нарязаните на малки кубчета катофи.Когато и те омекнат се прибавя  фидето.Оставете супата да се свари хубаво. 2-3 мин. преди да я свалите от огъня добавете маслото и зелените подправки.Изчакайте да изстине леко и пасирайте.
По желание вътре може да се добави сухар или препечена филийка хляб.

                                   


Вкусни идеи :

Ако вече сте въвели кашкавала (има нискосолени видове, подходящи за въвеждане преди 1 г. - ементал , гауда...) , настържете малко от него в още топлата супа  , разбъркайте да се стопи и сервирайте

Ако не сте въвели кашкавала бихте могли да добавите бучка обезсолено сирене.

Вместо лук използвайте праз.Така вкусът става сладък и още по-нежен.

Можете да "застроите" супата на бебето като стриете твърдо сварен жълтък (ако вече е въведен) и го разбъркате с кисело мляко.

Ако не харесвате жълтък  или просто нямате яйце под ръка , лъжица заквасена сметана разбъркана в супата ще ви свърши чудесна работа.

# 2
  • Бургас
  • Мнения: 293
Ориз със зеленчуци

1/2 ч.ч. ориз
замразен грах
замразени броколи
замразена царевица
масло

Ориза се сварява хубаво в повече вода (1:4) . Когато е напълно готов към него се добавят замразените зеленчуци, оставя  се да поври още около 10 мин. и се добавя маслото.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 17:55 от kapri_z

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 293
Хек на пара с моркови и зелен боб

1 малко парче филе от хек
1 малък морков
30 гр. замразен зелен боб
1/2 ч.ч. бял ориз
масло
копър

Филето се вари на пара за около 10-15 мин. Моркова и зеления боб се сваряват също на пара или в малко вода.Ориза се сварява и се отцежда.Маслото се разтопява на водна баня , разбърква с нарязания копър и се излива върху рибата и зеленчуците.




Преди да пасирате ПРОВЕРЕТЕ РИБАТА ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ЕВЕНТУАЛНО ОСТАНАЛИ КОСТИ!

# 4
  • Бургас
  • Мнения: 293
Кисел от праскова и ябълка

1 праскова
1 ябълка
200 мл.вода
3 ч.л.(с връх) нишесте



Ябълката и прасковата се обелват  , нарязват се на малки парчета и се варят на пара или с малко вода , след което се пасират.
Нишестето се размива в студената вода и се слага на котлона да заври.
Прибавя се плодовото пюре и се вари до готовност при непрекъснато бъркане

# 5
  • Бургас
  • Мнения: 293
Чушки с ориз и кайма за бебета

1 малка глава лук
1 среден морков
1 червена чушка*
50 гр. телешка кайма**
1/2 ч.ч. ориз
щипка чубрица

Лукът се нарязва на дребно и се задушава в малко вода и мазнина с настъргания морков докато омекнат.
Добавя се нарязаната на дребно чушка и се изчаква да омекне добре. При необходимост се долива топла вода.
Каймата се разбърква с малко (1-2 с.л.) вода (за да стане на "трохи" при готвенето) и се добавя към зеленчуците.Задушаването продължава до готовност на каймата.
Когато каймата е напълно готова се добавя ориза , долива се 1 ч.ч. топла вода, подправя се с чубрицата , похлупва се и се отавя на бавен огън докато ориза стане напълно готов



* Ако още не сте въвели червената чушка  в менюто на бебето , можете да използвате зелена за тази рецепта. Имайте предвид , че  ястието ще промени вкуса си по този начин.
** Не използвайте готова кайма , когато готвите за дете под 1 година. Дори и да сте убедени , че купувате кайма от чисто месо , в нея има добавена сол и консерванти. Купете  чисто телешко месо и помолете да го смелят пред вас . Разпределете го на порции за едно готвене и го замразете във фризера.

# 6
  • Бургас
  • Мнения: 293
Пиле със спанак и картофи

50 гр. пилешко месо*
20 гр. замтазен спанак*
1/2 малка глава лук (или 1 стърк зелен)
1 среден картоф
масло
магданоз
копър


Пилешкото месо се измива старателно , залива се с вода и се сварява.
Бульона се прецежда и в част от него с малко мазнина се задушава нарязания на дребно лук .
Добавя се замразения спанак и задушаването продължава  , докато омекнат зеленчуците .
Долива се топла вода и се прибавя почистения и нарязан на дребно картоф и пилешкото месо (на ситни късчета).
Малко преди да е готово ястието се подправя с зелените подправки и малка бучица масло.




Пилешко месо със спанак и картофи


*Пропорциите са съвсем ориентировъчни и могат да се променят в зависимост от предпочитанията или наличните продукти.

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 293
Пюре от сушени кайсии

Няколко сушени кайсии се слагат в голяма цедка и се заливат с вряла вода.След това се прехвърлят в малка тенджерка и се заливат със студена вода . Слагат се на среден огън и се задушават около 10-15 мин.Прекарват се през цедка.Получава се фино и ароматно пюре  , което може да се сервира самостоятелно или да се смеси с друго пюре , оризова каша , адаптирано мляко , да се използва като добавка към кашата с бисквити или друго.


*Ако разредите водата , в която са врели със същото количество вода ще получите чудесен сок .

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 293
Телешко с картофи и моркови

1 малка глава стар лук
1 прясна чушка
50 гр телешко пюре
1 картоф
1 малък морков
магданоз

Лукът се почиства , измива , нарязва се на дребно и се задушава с малко мазнина заедно с настъргания морков.
Добавя се нарязаната чушка и задушаването продължава до пълното и омекване. Ако се наложи , доливайте по малко топла вода
Картофа се почиства , нарязва се на дребно и се добавя при зеленчуците. Долива  се топла вода , колкото да ги покрие и се оставят да се варят на бавен огън.
Малко преди да са напълно готови картофите се добавя телешкото пюре и зелените подправки.

Вместо пюре може да се използва телешко месо , но тогава технологията е малко по-различна.Месото се изкисва хубаво в студена вода , залива се с чиста вода и се вари до пълната му готовност.Най-бързо и лесно става в тенджера под налягане , тъй като телешкото месо изисква по-продължителна термична обработка. Бульона се прецежда и с част от него се задушават зеленчуците.Останалата част се използва за доливане, когато е нужно.Телешкото месо се добавя малко преди или с картофите , за да имат възможност останалите съставки да поемат аромата му.

# 9
  • Бургас
  • Мнения: 293
Елда с грах

1/2 ч.ч. елда
1/2 ч.ч. замразен грах
масло


Елдата се сварява  . Грахът се вари на пара или в малко вода без да се размразява предварително и се смесва с елдата .Добавя се маслото и се разбърква докато се разтопи. Пасирайте или намачкайте с вилица , ако детето е по-голямо.

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 293
Тиква с ориз и праскови

100 гр. тиква
1 праскова
1/2 ч.ч. ориз (може и пълнозърнест)
вода **


Тиквата и прасковата се обелват , почистват и нарязват на малки парчета.Заливат се със студена вода, колкото да ги покрие и се сваряват на тих огън*.Оризът се почиства , измива и се вари в съотношение 1:5 в полза на водата. Готовите плодове се смесват с готовия ориз и се пасират  , след което се връщат на котлона за още около 5 мин на ниска температура.

Прасковата придава наистина уникален вкус и незабравим аромат на ориза .


Тиква с ориз и праскови



*Ако предпочитате можете да сварите тиквата и прасковата на пара.
** Вместо вода може да ползвате домашно приготвен пилешки бульон

# 11
  • Бургас
  • Мнения: 293
Заешко с ориз и броколи

50 гр. крехко заешко месо
1 малка глава лук
1/2 ч.ч. ориз
4-5 замразени розички броколи
масло
копър , магданоз



Лукът се нарязва на дребно и се задушава с малко вода и мазнина
Добавя се заешкото месо , измито и почистено от ципи.
Долива се малко топла вода и се задушава до готовност на месото.
Прибавя се почистения и измит ориз.
Долива се топла вода и се оставя на бавен огън да се свари ориза.
Когато е готов се прибавят броколите и ястието ври още 3-4 мин.
Малко преди да се свали от огъня се подправя с маслото и зелените подправки.


# 12
  • Бургас
  • Мнения: 293
Рецепти с кисело мляко

Кремсупа с картофи и кисело мляко

2 стръка зелен лук
1 малък морков
2 средени картофа
1 с.л. кисело мляко
масло
копър
магданоз

Морковът се почиства , настъргва на едро ренде и се задушава в малко олио и вода .
Добавя се нарязания на дребно зелен лук и се задушава още малко.
Долива се топла вода и се добавят почистените и нарязани на дребни кубчета картофи.
Супата се вари до готовност и се пасира.
Добавя се маслото (колкото малък лешник) и зелените подправки

Чушки с жълтък и кисело мляко

2 червени чушки
1 ч.ч.сварен ориз
1 жълтък
3-4 с.л. кисело мляко
магданоз

Чушките се изпичат , обелват , нарязват на дребно и се задушават в малко вода и мазнина докато омекнат напълно.
Добавя се сварения ориз , намачкания жълтък , киселото мляко и магданоза.
При нужда се пасира допълнително, като за разреждане се ползва преварена вода или вода останала от варенето на ориза.

Карфиол с кисело мляко

5-6 розички карфиол
1/2 ч.ч.кисело мляко
олио
щипка чесън на прах (по желание)
магданоз
копър

Карфиолът се почиства , измива добре и се задушава с малко вода и олио , докато омекне.
Млякото се разбива добре , добавя се чесъна и се излива при карфиола.
Намачква се с вилица или се пасира и се подправя с магданоза и копъра.
*Ако прибавите малко настърган ементал , гауда или друг кашкавал с ниско съдържание на сол , обезсолено сирене или извара карфиолът става още по-вкусен.


Супа с авокадо и краставица

½ добре узряло авокадо
1 малка краставица
½ червена пиперка
малко парче праз
½ ч.ч. кисело мляко
домашен зеленчуков бульон или вода
копър
магданоз

Чушката се нарязва на дребно и заедно с праза се задушава с малко вода и мазнина докато омекне.Охлаждат се.
Краставицата се обелва от кората и се настъргва на едро.
Задушените зеленчуци , настърганата краставица , авокадото , киселото мляко и зелените подправки се пасират в блендер или с пасатор .
Разреждат се със зеленчуков бульон или преварена вода до желаната гъстота.

Салата с домати и кисело мляко

½ малък домат
100 гр. обезсолено сирене
2 с.л.кисело мляко
щипка чесън на прах
малка краставица
копър

Доматът се почиства от кожата и семената и се нарязва на ситно или настъргва
Краставицата се обелва и настъргва на едро ренде .
Сиренето се намачква и към него се прибавят доматите, краставицата , чесъна на прах , киселото мляко и копъра.



Сладкиш с праскови и кисело мляко

4-5 зрели праскови
400 гр. кисело мляко
1 пакет бишкоти
Киселото мляко се изцежда в тензух за 1 час (или ползвайте готово цедено мляко). 
Прасковите се обелват ,почистват се от костилката и се сваряват на пара (или в малко вода).
Пасират се и се смесват с киселото мляко.
В правоъгълна дълбока тава се поставя ред бишкоти, покрива се с част от киселото мляко, върху него отново се редят бишкоти и процедурата се повтаря до изчерпване на киселото мляко (накрая се завършва с мляко).
Покрива се и се оставя в хладилник за 3-4 часа.
* Сладкишът може да се приготви и с други плодове – кайсии, круши , ябълки, нектарини , сини сливи , ягоди и малини за деца над 1 година.

Пастет с жълтък и кисело мляко

100 гр. обезсолено сирене
1 червена пиперка , изпечена и обелена
1 твърдо сварен жълтък
200 гр. кисело мляко
магданоз

Сиренето се натрошава на дребно, жълтъка се стрива пиперките се нарязват на ситно и по желание се смилат с пасатор или блендер.
Добавят се киселото мляко и магданоза.
Поднася се самостоятелно или намазан върху филии хляб.

Закуска с кисело мляко и боровинки

2 бр. зрели круши
1 ч.ч. овесени ядки
½ ч.ч.боровинки
 1 ч.ч.кисело мляко

Овесените ядки се накисват с вода от вечерта и сутринта се сваряват , като им се долива още малко вода.
Крушите се почистват от кората и семките и се пасират заедно с киселото мляко и боровинките.
Добавят се към охладените овесени ядки.

Плодов шейк с кисело мляко

Пресни плодове - сини сливи,боровинки , праскови , нектарини , кайсии , ябълки
или комбинации от тях
кисело мляко
прясно изцеден портокалов сок

Всички плодове се измиват , почистват от кората , нарязват се на дребно и се смилат в блендер или с пасатор до получаване на гъста хомогенна смес.
Добавя се прясно изцеден портокалов сок (по желание) и киселото мляко.

Домашна торта с бисквити за бебета

1/2 бисквити „Закуска“
200 гр. цедено кисело мляко
плодово пюре по избор (може и домашно приготвено)
Киселото мляко се разбърква с плодовото пюре.
Бисквитите се топват за секунда в топла вода и се нареждат в подходящ квадратен съд
Слага се ред бисквити , маже се с крема и отново се слагат бисквити....
Оставя се няколко часа на хладно да се напои добре
*Тортата е лесна за изпълнение и предполага голямо творчество в зависимост от вкуса и предпочитанията на детето - например  бисквитите могат да се редуват с 1 слой кисело мляко и 1 слой плодово пюре .

Зеленчукова супа с кисело мляко

50 гр зелен боб
30 гр грах
1 морков 
1 малка глава лук
малко парче праз
зеленчуков бульон или вода
1 с.л.кисело мляко
джоджен
копър
магданоз

Лукът се нарязва на дребно и се задушава до омекване в малко мазнина и вода заедно с настъргания морков.
Добавя се зеления боб и се долива топла вода или бульон.Изчаква се да заври и се оставя на тих огън около 5 мин.
Добавя се граха и супата ври още 10 мин.
Подправя се с киселото мляко , джоджена , копъра и магданоза малко преди да се свали от огъня.

Студена супа с краставици

1малка краставица
щипка чесън на прах
олио
1 с.л. сметана
100 гр. кисело мляко
магданоз
копър

Краставицата се настъргва на ситно ренде.
Киселото мляко и сметаната се смесват и разбиват добре.
Добавя се олиото , зелените подправки и чесъна.

Млечен коктейл

1 банан
1/2 ч.ч.портокалов сок
100 гр .кисело мляко

Бананът се обелва и нарязва на малки парчета.
Киселото мляко се смесва с портокаловия сок и се разбърква добре.
Прибавя се бабнана и се пасира с шейкър или пасатор.

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 293
Тиква с ориз

100 гр. сурова обелена и нарязана на парчета сладка тиква
1/2  ч.ч. ориз
масло
щипка канела по избор
Тиквата се сварява с малко вода докато омекне.
Добавя се ориза и се долива топла вода ако е нужно.
Когато и ориза е напълно готов се добавя маслото и всичко се намачква с вилица или се пасира.
Овкусява се с канелата

Невероятно вкусна и лесна рецепта! Подходяща както за десерт така и за основно ястие . Малкия беше очарован от вкуса ,  който колкото и странно да звучи много наподобява този на млякото с ориз Simple Smile
Не пропускайте маслото.Освен , че подобрява многократно вкуса, то е нужно за по-доброто усвояване на витамините А, Д, Е и К , които са мастноразтворими!


Пюре от тиква


Приготвя се от сладка тиква , която след почистване от кората се нарязва на дребно и се вари с малко вода или на пара около 15 мин , или докато е напълно готова , след което се пасира и се добавя бучка масло докато е още топла. По желание може да се добави и щипка канела.

* Можете да приготвите  пюрето с печена вместо варена тиква.

Пюре от тиква и ябълки

100 гр. обелена от кората и нарязана на парчета тиква
1 голяма или 2 малки сладки ябълки

Тиквата се сварява на пара или в малко вода (ако сте пекли тиква за цялото семейство можете да ползвате част и от нея) и се приготвя пюре.
Ябълките се почистват от кората и семената , сваряват се и се пасират.
Двете пюрета се смесват и се добавя малко масло и щипка канела по желание
Пюре от тиква и ябълки с овесени ядки

Ако към горната рецепта добавите чаша накиснати и сварени предварително овесени ядки , ще получите чудесна закуска.

Пюре от тиква и банан

Пюре от тиква
1 банан

Бананът се намачква или пасира и се добавя към тиквата.Може да се сервира така или да се смеси с кисело мляко или зърнена каша.

Плодов шейк с тиква

1/2 ч.ч. пюре от тиква
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. ябълково пюре
1/2 малък банан
щипка канела
щипка ванилия
Всички съставки се смесват и се пасират .

# 14
  • Бургас
  • Мнения: 293
Супа от пуешко месо с елда


100 гр. пуешко месо
1 малка глава лук
1 малък морков
1 среден картоф
½ к.ч елда
1 с.л. с връх кисело мляко
1  равна ч.л.  брашно
магданоз
маслко колкото лешник

Пуешкото месо се сварява предварително в малко вода , половин глава лук , половината морков и 2-3 стръка магданоз.
Месото се изважда , нарязва се на дербно , а бульона се прецежда и запазва за по-късно.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с настъргания морков в малко вода и олио
Долива се бульона от варенето и се прибавя нарязаното на дребно пуешко месо
Прибавя се обеления и нарязан на кубчета картоф и супата се оставя да ври на бавен огън.
Когато картофите са полусварени се добавя изчистената и измита елда
Супата се оставя още няколко минути на котлона до пълното сваряване на продуктите.
Докато е още топла може да се застрои с разбърканото в киселото мляко брашно.
Подправя се с накълцан на дребно магданоз и масло


Пуешка супа с тиквички


100 гр. пуешко месо
1 малка глава лук
1 малък морков
1 малка тиквичка
½ к.ч ориз
1 с.л. с връх кисело мляко
1  равна ч.л.  брашно
магданоз
маслко колкото лешник

Пуешкото месо се сварява предварително в малко вода , половин глава лук , половината морков и 2-3 стръка магданоз.
Месото се изважда , нарязва се на дербно , а бульона се прецежда и запазва за по-късно.
Лукът се нарязва на дребно и се задушава с настъргания морков в малко вода и олио
Долива се бульона от варенето и се прибавя нарязаното на дребно пуешко месо
Прибавят се нарязаната на малки кубчета тиквичка и ориз  и супата се оставя да ври на бавен огън до пълното сваряване на продуктите.
Докато е още топла може да се застрои с разбърканото в киселото мляко брашно.
Подправя се с накълцан на дребно магданоз и масло


Доматена супа с пуешко

100 гр пуешко месо
2-3 средни домата
масло колкото лешник
1 малък лук
1 малък морков
1/4 к.ч ориз
брашно
магданоз

Пуешкото месо се сварява предварително заедно с половин глава кромид лук , малко морков и 1-2 клонки магданоз
Месото се изважда , нарязва се на дребно , а бульона се прецежда и се запазва за по-късно.
Доматите се почистват от ципата и се настъргват или се нарязват на дребно
Останалия лук се нарязва на дребно и се задушава заедно с настъргания  останал морков в малко олио и вода докато омекне.
Добавят се доматите и задушаванетпо продължава още 4-5 мин.
Долива се бульона от пуешкото и супата се оставя да ври на бавен огън докато се доматите  се сварят окончателно (около 15 мин)
Прибавят се пуешкото месо и ориза и супата се доварява  още 15-20  минути.
Ако супата е станала прекалено рядка се сгъстява с малко брашно (или нишесте) размито в топла вода
Подправя се магданоза и маслото


Доматена супа със заек

100 гр заешко месо 2-3 средни домата
масло колкото лешник
1 малък лук
1 малък морков
фиде
брашно
магданоз
копър

Заешкото месо се сварява предварително заедно с половин глава кромид лук , малко морков и 1-2 клонки магданоз
Месото се изважда , нарязва се на дребно , а бульона се прецежда и се запазва за по-късно.
Доматите се почистват от ципата и се настъргват или се нарязват на дребно
Останалия лук се нарязва на дребно и се задушава заедно с настъргания  останал морков в малко олио и вода докато омекне.
Добавят се доматите и задушаването продължава още 4-5 мин.
Долива се бульона от заешкото месо и супата се оставя да ври на бавен огън докато се доматите  се сварят окончателно (около 15 мин)
Прибавят се заешкото месо и фидето и супата се доварява  още 15  минути.
Ако супата е станала прекалено рядка се сгъстява с малко брашно (или нишесте) размито в топла вода
Подправя се с копъра , магданоза и маслото

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт