Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 септ. 2011, 01:41 ч.

Как да блесна с българска кухня?

  • 3 024
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 227
Може и да е имало такава тема  Peace

Трябва да приготвя българска вечеря за около 10 човека. Лошото е че като домакиня съм кръгла 0, не обичам да готвя нито пък ми се получава.

Търся идеи за типично български ястия, а и някой друг съвет за приготвянето им  Flutter

За сега съм измислила:
Ако първо ще има кафе, за него - тиквеник  Rolling Eyes и едни сладки-меденки, които майка ми ги прави страхотни.

Шопска салата, руска салата, салата "Снежанка" - тия трите са върхът на моите кулинарни способности.

Гостите са много месоядни.
Кавърма!
Кюфтета и кебапчета - мисля, че няма да ги впечатлят (и тук има подобни)
За друго месно нямам идея.

Приемам всякакви предложения  Simple Smile

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 08:40 от Шанта

# 1
  • Мнения: 324
Според мен нещо в гърне. Не е трудно за приготвяне, а винаги е вкусно.

# 2
  • под тепетата
  • Мнения: 2 267
http://www.recepti.eu/bg/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … &sobi2Id=5340
 Това са чорбаджийски сарми.Вчера гледах по ТВ една баба как приготвяше нещо подобно и ми стана интересно. Скоро имаше такава тема, ще се помъча да ти я изровя.
Тук е за предястията, но по-назад ако се върнеш по страниците има още
 http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=593704.30

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 10:04 от bilqna_69

# 3
  • в сърцето на един мъж...
  • Мнения: 5 305
Аз съм приготвяла баница, кавърма и катино мезе - характерно е за Банско, много вкусно и се поднася с катък. Ето ти рецептата - почти като кавърмата е.
Можеш за предястие да направиш по-дебели палачинки /катми/, като ги подредиш във формата на торта и сложиш вътре нещо типично българско между листовете.
Има една кавърма - прави се с кисело зеле - редят се три вида месо, помежду им зелеви листа, залива се със зелев сок и се оставя да се готви почти цялата нощ на слаба фурна. Вътре в месото може да сложиш гъби, лук, морков.
Другото е вид месо /заек, свинско, еленско, пилешко, телешко/ по ловджийски. Аз го приготвям много лесно - позапържвам месото, чесън, лук, нарязан на едро, малко бекон, гъби, маслини, моркови. След това изсипвам всичко това в един гювеч и добавям един сладко-кисел буркан на ънкъл бенс. Оставям да се задушава около час-два, зависи от месото. Подправки - чубрица, може кимион, каквито имаш.

# 4
  • Мнения: 4 651
Типично българско с месо....
Мусака - не е от най-изисканите ястия, но пък си е типична според мен.
Сърми - сега няма как да направиш зелеви, но пък лозовите също са много вкусни.
Наистина нещо в гърне ми се струва добра идея, както са предложили по-горе.С картофи, моркови, зелен боб, патладжан, бамя, лук, тиквички.....
Кьопоолу или имамбаялдъ, може да не са български, но са типично ястие за нашата кухня и бих предложила също. Те май и мусаката и сърмите има претенции да са гръцки ястия....

# 5
  • Мнения: 24
Руска салата типично българско ли е  Laughing
Направи боб, шопска салата, изпечи пиле с картофи на фурна-може да не е типична, но е адски лесна.Пиши ми на ЛС ако искаш да ти кажа как да го приготвиш, да не спамя тук Simple Smile

# 6
  • в сърцето на един мъж...
  • Мнения: 5 305
Пиле с картофи го има и в Германия, хич няма да блесне с него Wink

# 7
  • Мнения: 24
Пиле с картофи го има и в Германия, хич няма да блесне с него Wink

Аз по-скоро се сетих, че е лесно, а иначе може да блести с другите неща, които изброихме в темата  Wink

# 8
  • в сърцето на един мъж...
  • Мнения: 5 305
Така е, ама нали идеята е да е по-така, че да се запомни. Grinning
А, сега се сетих - пълнени домати или така наречения домат шмеркезе - виж това си се пълни с българско сирене и е оригинално.

# 9
  • Шумен
  • Мнения: 465
Това е оригинално.Пирамида от пилешки шишчета.
http://4.bp.blogspot.com/_L2iFlc8SQy8/S-ZswtpdhGI/AAAAAAAAAGc/nB … 1rHUw/s1600/1.jpg

Или този вариант.

И за салата -предястие http://www.zvezdev.com/bg/recepta-id-453/

Последна редакция: пт, 09 сеп 2011, 21:14 от ива

# 10
  • DE
  • Мнения: 826
Ако гостите ти са главно немци споделям опит от какво аз съм "блестяла"
Колкото и  да е странно и обикновенно
Мусака, умират си да я лапат. Но с по- тънка заливка в която има и настърган кашкавал.
Супа "Топчета".
Руска салата но с повече майонеза, да е по редичка салатата.
Питка, ако те интересува Ще ти пусна рецепта която аз правя.
Маринованите камби (чушки) на Селма които могат да се консумират на следваЩия ден след приготовлението.
Много им допадат тъй като са хрупкави и ароматни.
Картофена салата с лук, олио и оцет.
Шопска салата.
В никаkъв случай варени меса, мазни ястия, кавърма, таратор, пълнени чушки или сарми с ориз.

Та така... толкова на бързо. Ах, и кюфтета в сос им допадат.
Да не забравиш kräuterlikör. Така неутрализират мазнините след ядене hahaha


# 11
  • Мнения: 227

Чета ви внимателно и с интерес   bouquet и много благодаря за всички идеи!

Жалко, че нямам гърне. Следващия път ще си купя със сигурност.

Geia, това със зелето МАЙ се казва капама - една приятелка също ми го предложи, но каза, че е доста специфично като вкус и може да не им хареса.

Мусаката моите немци я знаят. Даже пак така я наричат - от гръцката кухня. Същата работа със снежанката (тцатцики), но нея може да я направя ей така за разкош  Wink

matze, с каква майонеза правиш руската салата (според мен само името и е руско Simple Smile)

Имам едно преимущество и то е, че каквото и да натворя, ще го нарека българска кухня, а никой не я познава  Sunglasses Embarassed


Ако ви хрумне още нещо   chef

# 12
  • в сърцето на един мъж...
  • Мнения: 5 305
Шанта, да, вид капама е. А за гърнето - можеш и в гювеч или какъвто и да е пръстен съд да го направиш яденето.
Може от турците евентуално да намериш по-зелени чушки, от тия месестите, да ги изпечеш и да ги полееш с доматен сос с босилек или да ги напълниш със сирене и яйце, също със сос. Може да направиш мусака, но да сложиш вътре патладжан и тиквички, няма да е типичната, която познават.
Можеш да приготвиш пълнен патладжан или пълнени тиквички. Пълнени чушки с кайма също става Grinning

# 13
  • DE
  • Мнения: 826
Шанта , проблема в това е, че е много относителен въпроса с "типичната" кухня.
Месо, паста и салати се приготвят почти по един и съЩи начин навсякъде по света.
А и в това да се съобразиш с вкусовете на гостите си.
Дали добре се познавате или сте много близки е съЩо от значение, какво Ще им се сервира.
А между другото мусаката по гръцките рестораннти няма ниЩо обЩо с нашата мусака.
Има и друго...
Немеца винаги трябва да има и сос към ястието ако е сухо.
Не е типично, но бих предложила и едно руло "Стефани".
Като пълнежът е яйца, запържени чушки(жълти,червени) на ленти и малко чесън, гъби.
Към него сос и овкусени чеснови картофки.
Като е нарязано на порции е приятно за окото Mr. Green
Салата поднасям с хрупкави овкусени корички които правя от брашно и вода, разтилам на тънко и запичам за няколко минутки

За салата купувам  майонеза в буркан. В Лидл струва 0,69 цента. Тия които са в туби са по- течни.
Руската ни салата я харесват заЩото е малко по- друга като консистенция и продукти.
Кисели краставички, грах, картофи и т.н

Последна редакция: сб, 10 сеп 2011, 02:06 от matze

# 14
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 849
привет,

вместо млечна салата направи кътък - до сега винаги се е изяждаш до шушка!
взимам Quark 40%, Schmand или Frischkдse Doppelrahm, изпичам чушки и нарязвам на ситно, разбърквам всичко и овкусявам със сол.
правя половината с малко чесън, за любителите на пикантното.
става лесно и не изисква кой знае какви умения.

като правя питка не се яде охотно, защото немците си мислят, че е сладкиш Rolling Eyes
обяснявам, че е хляб и се престрашават, иначе не я пипат Crazy

гювеч, мусака, кавърма и прочие ястия се хапват, но за мен не са ястия за гости newsm78
аз бих направила или цяло парче месо и после нарязано, или порционирано месо всеки да си взима (пържоли на фурна, отделно сервираш гъбен сос, руло Стефани, гнезда от кайма с яйце, - сервираш с айвар, ако нямаш лютеница , пилешки пържоли или нещо подобно...) подобни ястия не изискват кой знае колко време и умения.


тиквеник
незнам дали ще ядат - тук тиквата не я ядат сладка... ooooh!
правила съм, казват, че им харесва, но не се изяжда напълно.
за сметка на това баницата изчезва скоростно.
защо не направиш ябълков сладкиш? има една рецепта с грис, става вкусен.
хем познат вкус, хем ново изпълнение  Simple Smile

успех с приготовленията  Hug

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт