Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 септ. 2011, 14:21 ч.

Малчо е с различни крачета

 • 18 955
 • 30
 •   1
Отговори
 • Мнения: 132
Здравейте мами,
ако някоя е имала подобна ситуация, моля споделете.
Бебето ми е на 7 месеца и крачетата са му с различни размери, лявото е с почти един см по-голямо от дясното. Забелязах го когато беше на четири месеца и го водих при ортопед, той ми каза да наблюдаваме развитието и да отида при него чак когато малкият стане на 10-11 месеца. Аз до тогава сигурно ще се побъркам. Моля споделете, ако сте имали подобни ситуации и как са се развили нещата.
Предварително благодаря,
Валя

# 1
 • Мнения: 132
да уточня,
под различни крачета имам предвид че стъпалото на лявото е почти см по-дълго от дясното, като е и по-широко, и по-дебело, а като се загледа по-внимателно човек се вижда че и прасеца и бедрото са по-дебели. Но разликата е най-фрапираща при стъпалата. А иначе като дължина от бедрото до петата са еднакви.

# 2
 • Ямбол
 • Мнения: 246
Аз незнам дали ще ти помогна и ще съм ти от полза,но моят син е на 2,5год. и е роден в края на 6 месец.Дали е от кувьоза или от самото раждане незнам,но детето е с различна форма на очичките9едното е по-малко и издължено,а другото по-голямо и леко обло и самата зеница е по-голяма) и различни крачета.Н а дължина всичко е наред,но едното колянце е по надолу от другото.Но аз си го възприемам така ,въпреки ,че е различен и с доста здравословни проблеми.Един съвет от мен ,никога не оставяй с едно мнение от лекар,отиди при 2-3 и тогава решавай какво да правиш да изчакаш или не,ще има ли проблем при ходенето на детето или не,при стоене прав и т.н. HugУСПЕХ!и ПИШЕТЕ какво е станало след прегледите!

# 3
 • Мнения: 132
Благодаря ти Лидуна за коментара. Желая ти от все сърце мъникът ти да порасне голям и здрав и да те радва. Аз засега ще изчакам още малко с ходенето по нови доктори. Педиатърът
Никой друг ли не е имал нищо подобно?

# 4
 • Мнения: 2 327
Имаше една мама на която детето е така, но там едното краче беше по дълго, пРоблемът беше в кръвоснабдяването на крачетата. Поради по доброто кръвоснабдяване едното беше по-голямо. Но там самото краче имаше оцветяване заради повечето или по=големи кръвоносни съдове.

Ако простоса различни и то като стъпало може и да няма нищо притеснително. Все пак хората не са абсолютно симетрични Simple Smile

# 5
 • Мнения: 132
Здравейте,
да напиша че крачетата вече почти се изравниха без лекарска или каквато и да било намеса.
Така, че ако има някоя мама с подобна мъка, може би ще я поуспокоя.
 Hug

# 6
 • Мнения: 4
Здравейте майки!
Нашето момченце - 10 м., има същия проблем. От 3 мес. възраст забелязах разлика в дебелината и дължината на двете крачена. При нас дясното краче е по-тъничко и по-късо от лявото. Обиколихме какви ли не лекари - детски ортопеди в София и Пловдив, съдови хирурзи, невролози, но никакъв резултат. Никой не можа да ни постави точна диагноза и какво да правим от тук нататък. Съветът беше чакайте. Като проходи бебето ще видим дали тази разлика се стопява или не. 5-6 м. изчаквахме, за да видим развитието на сина ни, но разликата се запази и може би дори се е увеличила. Но как може едно майчино сърце да чака и да бездейства. Сега отново тръгваме по лекари с надеждата да поставят точна диагноза на бебчо и варианти на лечение.
Ако някоя мама е имала подобен проблем моля за информация и съвет.

# 7
 • Мнения: 496
Аз минах по тоя път.Много е важна рехабилитацията и  плуване.Въпреки,че някои не са проходили,проблема ще е още по-видим след това.При плуването участват всички мускули,увеличава се достъпа на кислород до всички крайници и това е най-добрият начин да се повлияят децата.Има голям ефект.За съжаление ние доста късно разбрахме защо и какъв точно е проблема на дъщеря ми.Сега е на 10г.,но със същите проблеми като вашите деца.В тази възраст е много важно да се работи с децата.До пубертета-като спрат да растат.Ако не се вземат мерки,разликата в крачетата ще се увеличи!И голяма вероятност да се появи сколиоза заради тази разлика.Ние я овладяхме,но винаги сме нащрек.На тази вьзраст много лесно се изкривява гръбнака-неподходящи обувки,стойка,тежката раница на дъщеря ми...

# 8
 • Мнения: 4
Благодаря за съвета elbosi.
Седмицата след празниците ще бъдем отново на консултации в Горна баня. От другите майки в сайта разбрах и за добрата работа на д-р Мирослав Живков от гр. Варна. Най-вероятно след прегледа в ГБ да посетим и Варна. Сега търся из интернет пространството къде можем с бебо да ходим на плуване в София. Дано се справим, по-точно ще се справим и всичко ще е наред с крачетата на детенцето ни.
Вие проведохте ли някакво лечение на вашата дъщеричка. Имахте ли проблеми с ходенето.
Още веднъж благодаря за информацията.

# 9
 • Мнения: 496
Лечение -не.При нея проблема е неврологичен.В повечето случаи се оказва така.Тя е седмаче,като проходи замяташе л. крак,стъпваше навътре.Разликата беше 2 см,сега е 1-1,3 см.През пуберитета е непредвидимо как ще се развие.

# 10
 • Мнения: 132
И аз да добавя, малчо, въпреки че е с различни крачета проходи на 9,5 месеца, а сега на 1 год и три месеца няма спиране. Въпреки това има още разлика в крачетата. Едното си е видимо по-дебело и с малко по-дълго ходило. Особенно се забелязва при купуването на обувки.
Надявам се с времето всичко да се изравни окончателно и на Вас Ви желая Вашите мъници да се оправят.

# 11
 • Мнения: 496
radost_stf,измисли игри,упражнения в които да използва краката и повече работа с дясното.Във вид на игра е по-лесно.Защото съм сигурна,че няма просто да стоиш и да чакаш.Често децата имат нужда от помощ.

# 12
 • Мнения: 676
Валя, радвам се, че при вас всичко е наред Hug
elbosi, би ли написала по-подробно за вашите занимания и рехабилитацията. За плуването и аз бях чела, че е много полезно, дори купихме сравнително голям басейн на дъщеря ми (тя скоро ще стане на 2), но още я е страх от водата. Лошото е, че в нашия град няма къде да я запиша на плуване, за рехабилитация да не говорим. Така че всичко трябва да се прави вкъщи.

Накратко да разкажа и нашия проблем - дъщеря ми е недоносена, прекара три месеца в болница. Там освен другите проблеми в следствие на вътреболнична инфекция се стигна до остеомиелит (това е възпаление на костта). В следствие на остеомиелита едното й краче е по-късо от другото с 12 мм по последната рентгенова снимка, от която минаха няколко месеца. Сега август ще ходим пак за нова снимка. При нас проблема е, че има съмнение, че леко е засегната растежната зона на крачето и поради това трябва да се следи редовно дали разликата не нараства.
Ние ходим предимно при д-р Алексиев от Горна Баня, ходили сме при д-р Мирослав Живков от Варна, както и при д-р Димитров от Токуда (мнението и на тримата горе долу съвпада). Ходили сме и при д-р Дармонов от Стара Загора - ако някога чете някоя майка от Ст. Загора - НИКОГА, ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА не ходете при този лекар! На 3 месеца той каза, че детето ми ще е инвалид и никога в живота си не е виждал по-тежък случай. Скъси ми живота с години този "лекар". Очевидно наистина не беше виждал, но благодаря на Бога, това не е вярно и сега дъщеря ми бяга и скача, въпреки малкия си проблем.

Радост, разбирам добре как се чувстваш, но това е самата истина - нищо не може да се каже окончателно в момента. Детето е много малко и трябва да чакате, а междувременно да го следите внимателно и ако можете да прилагате някаква рехабилитация ще е добре. Просто детския организъм е едно истинско чудо, което никога не се знае какво може да постигне. Дъщеря ми е доказателство за това - нейната кост беше заприличала на швейцарско сирене, още настръхвам като гледам рентгеновите снимки, но по последната снимка костта се е възстановила прекрасно. В момента проблема идва от това, че костта има лека извивка, от която идва скъсяването. А и д-р Алексиев и д-р Живков ми казаха, че е възможно с времето костта да се изправи, защото детските кости имат тази възможност. За това просто трябва да чакаме. Но и мен не ме свърта и много се тревожа. Но с колкото лекари да се консултирах за нашия проблем, както и от прочетено, наистина точно за нашия проблем няма какво толкова да се направи. Рехабилитацията е по-скоро за неврологични проблеми, а при нас всичко зависи от костта, за което никаква рехабилитация не може да помогне. Но аз се моля и вярвам...

# 13
 • Мнения: 496
Движение на крачетата във вода-ходене,сгъване,ритане/е най-добрият вариант е да плуват/.Игра във водата,за да не се страхуват.Масажи на крачетата-кой как може/с бебешко масло,сгъване ,разпъване,каране на колело,кръгчета навън-навътре.

# 14
 • Мнения: 2 923
elbosi

При твоето момиченце има ли корекция на обувката - по късото краче да е надигнато със стелка или петичка?
Аз имам като твоя проблем. В момента съм пред много питанки.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт