Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 септ. 2011, 23:19 ч.

Баница

  • 1 830
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 263
Ядох на гости баница, правена в домашни условия, но приличаше  на готовите замразени. Крехка, леко мазничка.... Много ми хареса, но я нямаше жената, която я прави и не можах да разбера рецептата.  Някой има ли идея как се прави?

# 1
  • Sofia
  • Мнения: 7 179
   Виж тази рецепта:

   Домашна дърпана баница.

# 2
  • Мнения: 2 263
Ще опитам, благодаря ти, но мисля, че това което ядох не е същото. Онова беше печена баница.

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 7 179
  Можеш да я изпечеш. И я напръскай с вода после,за да омекне.  Peace

# 4
  • Мнения: 2 097
Получава се когато си точиш корите сама,на много тънко.Баба ми правеше такава едно време и малко приличаше на тези дето казваш купените,но беше много много много по вкусна Grinning

# 5
  • Мнения: 2 263
Аз до сега не съм точила баница, с готови кори няма ли да се получи?

# 6
  • Мнения: 2 097
Аз малко не схванах,че всъщност под баница в домашни условия имаш предвид,че може и с купени кори да е.Предполагам че ще стане,но незнам каква е била точно въпросната.

# 7
  • Мнения: 12 346
acer, когато имаш време, поразгледай темата, има хубави предложения, все ще ти допадне  нещо. А за тази баница, дето ти е харесала, най-добре някак рецептата от жената да се вземе, едва ли ще я отгатнем. Peace

# 8
  • Мнения: 2 263
Благодаря за линка, чела съм темата, но пак ще разгледам. Работата е там, че дори и да открия рецептата, няма да позная, че е тя. А за жената която прави баницата, издирвах я аз, но се е преместила и няма връзка с нея. Отдавна я търся, за нова година я ядох. Wink  Ако дава някаква насока - плънката е само от сирене без яйце. Не ми се вярва да е домашно точена, както казах наподобява вкуса на замразените.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2011, 22:49 от acer

# 9
  • Мнения: 168
Имам приятелка,която прави дърпана баница.Много пъти съм я гледала и съм се чудила,как тези маникюри не късат листа?
Тя взема топчето,малко го намазнява с масло /разтопена мас или олио/,но казва че с мас става по леко дърпането и подръпва от страни.
Гледала съм,но никога не съм се и пробвала даже.
Плънката е само сирене,без яйца!
Става невероятна,да си оближеш пръстите!
Нищо сложно,но пък какъв вкус!
Сигурна съм,че това е вашата търсена баница.

# 10
  • Мнения: 148
Mireto,аз точно така дърпам .Не точа а дърпам крайщата,така ме е учила баба ми.Първо взимам кората на щмруците си и разтягам средата за да се изтъни а след това дърпам краищата и обикалям масата като луда/както викат децата/

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 7 179
Mireto,аз точно така дърпам .Не точа а дърпам крайщата,така ме е учила баба ми.Първо взимам кората на щмруците си и разтягам средата за да се изтъни а след това дърпам краищата и обикалям масата като луда/както викат децата/
  Абсолютно по същия начин дърпам и аз.
  Така правеше и баба ми,и майка ми....Simple Smile

# 12
  • Мнения: 168
Завиждам ви благородно,че така умело се справяте,
а аз даже и не се престраших поне  да опитам.
 Защо ли? newsm78  

# 13
  • Мнения: 41
Баница на Морена
1 пак. кори (ползвам Бела)
останалото ми е на око общо взето, та:
плънка:
сирене о-о 300г
яйца 4-5
кис. мляко 2-4 с.л.
малко олио

150-160г масло , разтопено
1/3-1 ч.ч пр. мляко

Първо си намазвам корите...залепвам една с друга с масло, което поръсвам на една кора, разнасям и слагам отгоре 2ра кора, сгъвам ги на 4 и ставям настрани ... така с всички кори, като трябва да остане малко от маслото. После обръщам купчината приготвени кори, за да започна с първата, защото е най -дълго престояла и започват да съхнат. Разгъвам я (нали е сгъната ) и поръсвам от плънката, разснасям я по цялата кора, навивам на руло и редя в тавата, намазнена с масло. Нарязвам на парчета , поливам с останалото масло и с прясното мляко...пека на 180-190°С до готовност/зачервяване. Изваждам, напръсквам с вода и похлупвам с друга тава или пък вестник и отгоре с кърпа ... да се задуши/ омекне.

Пробвала съм и други вариянти, като например с майонеза но по-добра от тази няма според нас, а и тези, които съм черпила я харесват мнооооого .
От свеки ми е рецептата.

Дано ти хареса !   chef
 
 Копирахот темата за баниците-тази е много ама много сполучлива, аз лично не слагам яйца и пак става страхотна!Мисля че ще се доближи до това което търсиш newsm78
 

# 14
  • Мнения: 1 649
Баницата на Морена си е класика, откакто я направих за първи път , друга баница не се признава в къщи  Hug

Общи условия

Активация на акаунт