Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 септ. 2011, 00:58 ч.

имам ли основание за притеснение?

 • 807
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 478
При последните 2 прегледа бебока е наддал само с по 300 гр и педиатърката смята, че най-вероятно не му стига кърмата. Особено си затвърди това мнение като и казах, че бебето суче по 1 час (така си е откакто се роди досега). Може би мисли, че не суче ефективно, затова яде толкова продължително.
 В същото време обаче бебето видимо не е гладно- яде 5 пъти дневно, като преди месец сам махна нощното хранене (даже известно време се опитвах почти насила да го карам да суче нощем без резултат). Ако ми се стори, че е гладен му предлагам между обичайните му часове за хранене, но в 99% от случаите отказва. Често след ядене е видимо пълен с енергия и готов за игра, поради което си мисля, че едночасовото хранене не го изморява физически.  Обикновено или сам сменя гърдите или аз го прекъсвам и го слагам на другата, но се е случвало да го оставя да суче само от едната по-продължително време и след това не иска да си дояжда от другата - това според мен значи, че количеството кърма дори само от едната гърда му стига.
Роди се 3550/51 см, следващите мерения са 4900/58 см, 5700/62 см, 6000/63 см и в момента е 6300/67 см. Аз не съм забелязала промени в количеството кърма (но и никога не съм се изцеждала и засичала колко точно изпива). Само на кърма е, не давам вода или други добавки. Имали сме 2-3 кратки периода в които ядеше през 2 часа, но понеже беше само за ден-два го отдавах на жегите или на усилен растеж.
Според вас има ли причина да се тревожа, че последните 2 пъти е наддал малко и за едночасовото хранене (педиатърката особено за него много се тревожи- всеки път ме пита по колко яде и като и каже ме гледа все едно съм взривила атомна бомба).

# 1
 • Мнения: 7 946


Роди се 3550/51 см, следващите мерения са 4900/58 см, 5700/62 см, 6000/63 см и в момента е 6300/67 см.

Нещо тези мерения или не са коректни, или неправени както трябва  Thinking..
Първи месец-7см да е пораснало бебето Rolling Eyes..
Като тегло-2450гр качени до момента-са ок Peace


# 2
 • Мнения: 478
Вчера малко на изуст съм писала с леки грешки. Ето ги точните цифри от картона:

Роден 17.05 - 3650/52 см
Изписан - 21.05 - 3420 (-230 гр)
21.06 - 4900/58 см (+1480гр/+6)
14.07 - 5700/62 см (+800гр/+4)
03.08 - 6000/63 см. (+300гр/+1)
09.09 - 6300/67 см. (+300гр/+4)

Общо спрямо теглото при изписването +2880 гр/+15 см.

Вярни са му измерванията за ръста- много порастна и наддаде първия месец. На ръст върви доста дълъг, даже последният път сестрата подхвърли, че сигурно за това ненаддава (килограмите за сметка на ръста).
Иначе общото наддадено тегло е добре, но заради първите месеци. Мен ме притеснява, че последните 2 пъти е само с по 300 гр. Ако беше само при едното теглене - ок, но при две поредни ...

# 3
 • София
 • Мнения: 864
Така, както си го описала, според мен, нямаш сериозни основания за притеснение. Бебето става все по-активно и ще качва все по-малко кг. на месец. Расте си добре на сантиметри. Премисли дали не е боледувало нещо последните два месеца, това много забавя трупането на килца.

# 4
 • Мнения: 478
Не е боледувал, даже и двете ваксини ги изкара супер леко, без температура.

# 5
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
sunlight_eli , здравей!

Мисля си, че ти реагираш много адекватно и се водиш от нуждите на Тео.

Дали можеш да споделиш повече информация за пелените - колко броя напишкани има за 24 часа и на какъв период се изхожда? Как изглеждат пеленките - урината има ли цвят, мирис; акото с каква конистенция е?

Доколкото разбирам Тео се храни на около 3-3,5 часа с една нощна пауза? Коректно ли е да се каже, че този режим е от около месец? Преди да спре нощното хранене, колко пъти ядеше през нощта?

Дали можеш да си спомниш нещо особено втората половина на Юли - нещо да се е променило, да се е случило нещо по-различно от обичайното?

# 6
 • Мнения: 478
Храненията са така - 6, 9,30, 13, 17,30 и 9,30. Така е от около месец. Преди това ядеше на 3,50 часа като последното хранене беше в 12 вечерта, първото пак в 6 сутринта. Както казах това в 12 сам го махна и въпреки че се опитах няколко дни да го накарам да  суче  отказваше. Храненето в 3 го махнахме още на 20-тия ден по съвет на педиатърката, защото на меренето тогава беше наддал почти килограм (не съм си записала от тогава стойностите и затова не съм го описала). Детето леко понесе махането- рева две нощи и на третата тъкмо бях решила да тегля една на педиатърката задето ме кара да си държа детето гладно и да си го нахраня и той взе че не се събуди за ядене и започна да спи по цяла нощ.
С пълните памперси нямаме проблем - ака по 2 пъти на ден, най-вече жълтеникав цвят, напоследък обаче зеленее. Като консистенция е полу-течно с малки парченца в него. Сменям памперсите минимум преди всяко ядене или при всяко наакване ако съм го забелязала- винаги са напишкани.

През втората половина на юли не се сещам да е ставало нещо. Иначе до преди 3 дни носеше фрейка за корекция на една малка луксация. Беше се научил да се върти още в края на август, но фрейката му пречеше - затова не бих казала че е бил и кой знае колко активен. Сега без нея видимо се наслаждава на движението, непрекъснато маха с ръце, върти се по корем, започна и да посяга към играчки.
Аз при махането на храненето в 12 спрях да пия лактогонен чай, защото ми се пълнеха гърдите и като се урегулира кърмата така и не започнах отново - струваше ми се че имам достатъчно кърма. Сега пак си правя от този на Хип и мисля че има ефект.
Това което ме учудва е че детето не дава никакви признаци, че е гладно през деня и не му стига. Иначе след голямата нощна пауза в 6 се събужда често с рев - затова знам, че ако е гладен ясно ще го заяви Wink. Както казах и ако през деня ми изглежда гладен (хапе си много ръцете или се лигави, мрънка и т.н), предлагам да суче- в повечето случаи не иска. Но честно казано с това малко наддаване действително се почудих да не би само кърма да не му стига като хранителни качества.

# 7
 • Мнения: 478
Всъщност педиатърката засека каза да не дохранвам - ще видим резултата следващия месец и ако и тогава е наддал малко- направо да почна да захранвам. Аз бях решила да е след 6-тия месец, но той тогава ще е на навършени 5 месеца и няма да е чак толкова голяма драма. Но ако мога да го избегна по ранното захранване и да наддаде повече този месец ще съм супер щастлива Wink

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 36
Здравей
смея да се намеся и аз в темата ти.
Моето лично мнение е да си караш както си решила ида не бързаш със захранването ако не е изключително належащо.
Моя голям син беше така - първите 2 месеца ок - наддаваше по 900гр до 1000гр и после по 250-300гр. затова захраних на 3 месеца, сокове глупости - ефект нямаше - запече се, пи доста отрови за да се излекуват увредените от ранното захранване чревца...после не искаше да суче, аз се цедях и давах от шише, после педито ни каза - добавка АМ и тотално отказа и кърма и АМ и всякакви храни. и всичко заради това че аз не съм знаела тогава нищо и не съм имала подкрепата на този форум. Сега е изключително злояд и капризен към храната.Сега вече на 4г. е едва 14кг. и 98см.
Брат му е пълна противоположност, той винаги е бил лакомо за млякото на мама бебе и наддаваше супер до 11 месеца когато прекара ротавирусна инфекция и свали 1,500кг. винаги е имал апетит и леко минава болестите. захранен е на 8 навършени месеца и до в момента няма храна която отказва тотално. Е не е дебел никак дори -на 2г. е 11кг. и 86см, но е много здраво и силно за възрастта си дете.

Това са моите 2 живи примера, а ти можеш и имаш правото да постъпиш както ти чувстваш за най-правилно...

Според мен лично най-важно е дребчото да е доволен и щастлив, а как ще се храни не е чак болка за умиралка.

# 9
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Пеленките звучат съвсем добре - и като брой и като консистенция. Доколкото правилно броя има поне 5 добре напишкани пелени?

За наддаването през юли - реално измереното тегло от 300 гр на 3-ти август е за 20 дни, което може да се каже, че е на долната граница за 3-тия месец. През 4-тия месец наддаването не е обичайното очаквано за тази възраст - смята се, че в повечето случаи бебетата наддават между 110 и 140 гр. на седмица, което прави приблизително 440-560 на месец. Това може би се дължи на отказването на храненето в 12 вечерта.

И все пак бебетата са изключително индивидуални същества и това, което важи за едно, може да не важи никак за друго. Именно за това е добре да се гледа цялостното състояние на детето - освен наддаването на килограми и сантиметри, също пеленките, които са много добър ориентир за майката, жизненост, свежест на кожата, влажност на лигавиците.

Все пак, ако имаш притеснения и в случай, че е вариант за вас, можеш да опиташ отново да предложиш кърмене към 12 вечерта, дори и в сънено състояние. Ако Тео е склонен да го приеме, по този начин ще се получи скъсяване на нощната пауза и добавяне на още едно хранене. Също при по-слабо наддаване, някои майки предпочитат да правят контролно мерене по-рано (например на 7-10 дни), за да могат по-добре да следят наддаването и в случай на притеснение, да реагират.

При всички положения е важно Тео и ти да се чувствате добре. Ти се ръководиш чудесно от неговите желания и предпочитания, като по този начин отговаряш на моментните му нужди - нещо, което е много важно.

Общи условия

Активация на акаунт