Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 12 септ. 2011, 09:31 ч.

Репутацията на една жена

 • 27 413
 • 553
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 967
Напоследък се замислям за репутацията на една жена.
Понятие, много крехко и обществото много жестоко е наказвало залитанията в това отношение.
Говорим си за флиртове, посещения на различен тип заведения в различна компания, общуване с различни хора, изневери и изобщо различен начин на живот в неговите толкова широки измерения.
Но все пак, колкото и да сме разкрепостени и в колкото и разчупен формат да живеем, има правила, формат и ценности, според които една жена има безупречна репутация, както и обратното - колкото и да сме разкрепостени, толерантни и над нещата, друга жена ще бъде според обществото със съмнителна репутация.
Да си поговорим за това, какво е допустимо и какво не, за да бъде репутацията на една жена безупречна и какво не.

И понеже темата е с леко размити граници, да започнем с посещенията на заведения.
Какви, кога, как и в каква компания според вас може да се посещават, без репутацията на една жена да пострада.
И съответно къде, кога и как и с кого ако видите своя позната, бихте казали, че е черно петно за нейната репутация.

# 1
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
Конкретизирай обществото сред което се движи жената, нейния социален и материален статус, положението на съпруга и т.н.
Иначе темата ще взема да поеме пак в някоя далечна посока.

# 2
 • София
 • Мнения: 2 967
Защо. Нека поеме.
Аз от това се интересувам.
Приемаме, че говорим за обективните параметри, касаещи златната среда.
Образовани хора, добър материален статус, който осигурява комфортно съществуване в градска среда, не за друго, защото засягам отношения в макро социум, с различен тип и класа заведения и хора, а не село, в което всички се познават и не може да се разгръщат подобен тип отношения.
Защото и изневярата ще засегна.
И приятелствата.
И още.

# 3
 • Мнения: 10 348
Самото понятие ми е много неприятно. Навява ми мисли за група клюкарки, които обсъждат репутацията на еди- коя си. И мисля, че се определя от поведението, а не от заведението. 

# 4
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
Общовалидни казваш ... дискретност, такт и вкус, като начало.# 5
 • Мнения: 4 302
На първо четене ми хрумва афишираното поддържане на паралелни любовни връзки или пак афиширан промискуитет, връзки с тъмни субекти, вкл. криминални, или някакви лични постъпки, които се характеризират като долни номера най общо казано ( двойна игра, нечестно отношение, клюкарство и сплетничене).
Може би защото почти никой от моето близко обкръжение не е под светлините на прожекторите, обект на медийно внимание, респ. няма как да знам . Никой не си е извадил личния живот на показ, няма как и да знам дали някой не излиза от кръчмите, зарязвайки семейството си,  дали не е нарушил добрите нрави и т.н.  
Опитвам се да се сетя за пример за жена с лоша репутация около мен, сещам се само за такива, уличени в злоупотреби, за една, която си мисли, че успява да поддържа скрита любовна връзка с крайно неподходящ човек и май толкова.

# 6
 • Мнения: 2 175
.. дискретност, такт и вкус, като начало.

Това за мен изчерпва всичко..)) Ако са налични тези качества - в която и среда да вирееш, след време се сдобиваш с положителна "репутация"..)

# 7
 • София
 • Мнения: 2 967
Казано просто, кога една жена я смятатате за такава със съмнителна репутация?
Какво би компрометирало репутацията и.

Ако мен ме поканят в нечий дом по някакъв повод и го заваря непочистен и разхвърлян, бих си помислила, че репутацията на домакинята е съмнителна като домакиня.

Ако видя позната в долнопробен бар пияна, отново бих дала черна точка за репутацията и.
Но ако вечеря в квалитетен ресторант в компания не бих се усъмнила в репутацията и.

Ако видя позната в компанията на жена с вулгарна визия и поведение, отново ще дам черна точка, защото според мен е важно в каква компания се показваш на обществени места.

Ако една жена  изневерява на мъжа си, но никой, никъде и никак не я е видял да интимничи с друг мъж, репутацията и няма да пострада.
Но и без да изневерява има предизвикателно поведение и облекло в присъствието на същества от мъжки пол, бих я дефинирала като такава със съмнителна репутация.

Рокси, дори и да не е в светлините на широкото обществено внимание, обществото има своята оценка, дори в по-тесен кръг.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2011, 10:23 от Azzy

# 8
 • Мнения: 186
Както и да го увъртаме репутацията не е нещо от миналото.
Зависи къде живееш.Ако цял живот живееш на едно и също място и всички те познават, и при първа възможност ходят да подмятат на майка ти разни неща ще внимаваш, и ушите ти ще плющят.
Освен ако не си някакъв темерут и не ти пука за никой.
Ако живееш сравнително анонимно можеш да си ходиш и спиш където, и с който искаш.
Варианти много.
За мен мога да кажа,че не съм пазила толкова репутация,колкото личния си живот като цяло.Не преразказвам на всеки с кой,къде и как ,какво съм правила.Нито пък какво се случва в дома ми не обяснявам на комшийките.
Какво значи съмнителна?
Вероятно когато клюкарницата говори,че работи като магистрална ...,че бие децата и мъжът си,че ...не знам точно.Това са някакви клишета,а живота е по-шарен.
Какво като не е почистила,ми не е домакиня,но не е престъпление?
А ти какво правиш в тоя долнопробен бар? Mr. Green
Не се заяждам.

# 9
 • Мнения: 186
Имам приятелка,която водеше доста разхайтен живот.Доверявала ми е разни неща и знам,но никой друг не знаеше,или поне не се разчу.За мен винаги е била малко луда,но чак да гледам на нея по друг начин.Някак думата репутация ми звучи кухо.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 967
Репутацията е понятие, толкова валидно, колкото и проституцията.
Не може да бъде кухо, когато живеем в общество, а не в гората.

Оценката на обществото се нарича репутация.
Без значение в какво общество и дали я искате тази оценка или не, тя съществува.
Но се мени и се дефинира, спрямо по-конкретни параметри, както уместно забеляза Лабрадор.

Имате определена репутация сред приятелите си, съседите си, в работата си, роднините си и прочие, изобщо в кръга, в който общувате в близък и по-далечен план.

# 11
 • Мнения: 186
Живеейки на квартира в голям град доста те освобождава от необходимостта да мислиш за общественото мнение.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 951
Шумно, демонстративно, вулгарно поведение; кикот; клюкарстване с неподходящи хора; прекаляване с алкохол и други разни; неподходящо облекло. Това като жена.
Но Ази вмъкна много аспекти.
Съпруга - да диктува поведението, ежедневното "разписание", интересите и външния вид на мъжа до себе си. Да му прави забележки пред други хора (макар и тихичко), както и упорито да спори с него, докато наложи своето. Да обсъжда затрудненията на съпруга си публично, особено в негово присъствие. За изневярата - казали сте го. Да му "тараши" личното пространство.
Домакиня - тук е ясно, не бива гостенин да се чувства неудобно, неуютно. Поканен гостенин, разбира се.
Майка - да не наказва децата, да им се кара, да обсъжда безспир проблемите, неуспехите им пред други хора, било и близки възрастни.
Изобщо - дребнава, злоблива, злопаметна, мнителна, студена, интригантка, без интереси, скучна, тесногръда, войнстваща феминистка, моралистка.
За работата - мързелива, избягваща/прехвърляща отговорностите, "послушна" (защото е "само нежна жена").

# 13
 • Мнения: 2 161
Зависи от жената и от средата. Разбира се, във всяка среда се завъждат злоба, завист, във всяка среда има поне един "блюстител строг, на строги  нрави" ... Но, все пак средата е определяща - достатъчно е, да не е откровено просташка. Репутацията за една жена е всичко, според мен. Какво да се лъжем, това, заради което ще нарекат един мъж очарователен плейбой, жената ще нарекат проститутка. Според моите разбирания, не връзки с тъмни субекти, не показната разкрепостеност, а евтиното представяне, е най-пагубно за очернената женска репутация. Без пищене и квичене, ненатрапчивото, спокойно поведение, е винаги печалившо. Колкото по-малко знаят за теб, толкова по-добре. Те, разбира се, могат да интерпретират, няма лошо в това. Но мисля, че с едно дикретно поведение, с точност в отношенията и с очертани граници, една жена може всичко. Само границите си да не прескача, пък да прави, каквото си ще.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 967
Да, аз също мисля, че репутацията е изключително важна за една жена.
И много крехка.
Къде, как и с кого общува, какво прави, как се облича, какви места посещава, какво поведение има и още и още и още.
Провокирах се от разни теми, в които различни действия и поведение бяха дефинирани различно, именно по отношение на репутацията.
И колкото и да твърдим, че общественото мнение няма значение и ни е все едно под каква форма съществуваме в очите на света и прочие твърдения, аз вярвам в точно обратното.
Особено, когато сме вече семейни и репутацията ни се отразява на мъжа, децата, както и обратното, репутацията на мъжа ви и децата ви се свързва с вас. Както и репутацията на родителите ви, приятелите ви, колегите ви се свързва с вашата и се отразява по един или друг начин.
В училище гледат какви са родителите на децата, в работата гледат какъв е съпругът ви и обратното в неговата работа - каква е съпругата, какви са приятелите ви също отразява вашия собствен статус, изобщо важна и много съществена е репутацията, според мен.
За това реших да си поговорим по една такава тема.

Живеейки на квартира в голям град доста те освобождава от необходимостта да мислиш за общественото мнение.
Значи в малкия град мислиш за репутацията си, а в големия град не е необходимо да се пази репутация. Особено ако си на квартира.
И ако си развалиш репутацията- сменяш квартирата и готово, тя отново е безупречна.
Само да си в голям град. Там няма нужда от репутация. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт