Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2011, 09:41 ч.

Учите ли вече чужд език?

 • 6 082
 • 93
 •   1
Отговори

Анкета

Учите ли чужд език?

Опции:

 • Мнения: 931
Здравейте мами,

Интересно ми е какво бихте споделили относно уроците по език за най-малките. От кога смятате, че е подходящо детето да почне да изучава чужд език и по какъв начин? Какво трябва да бъде урокът по език - приятни занимания,на които детето да свиква със звученето на езика или добре структурирани уроци, които да го подготвят за първите сертификати в живота му?
Ще съм благодарна, ако споделите Simple Smile

# 1
 • Мнения: 4 556
Малките деца учат чужд език по същия начин, по който учат и майчиния. Но за майчиния не съм чувала до сега теории, че претоварва децата или че трябва да го учат със структурирани уроци и граматика.
А разлика в ума на детето на практика няма.
От кога ще започне зависи от много неща. Ако е в двуезична среда, ще започне от самото начало.
С възрастта, спобността на децата да усвояват с лекота чужд език отслабва и единственият начин остават уроците и граматиката, които не се отдават на всеки.
Относно какво трябва да представлява "урокът" по чужд език за най-малките - същото, което е представлявал и урокът по майчин език. Да го чува, някой да комуникира с него на този език и да провокира детето да отвръща.

# 2
 • В подножието на планината
 • Мнения: 811
 Доскоро живеехме в чужбина и детето говореше без проблем и български и чуждия език.
 Допълнително беше записан и на английски в детската градина . Водещ беше езикът  на страната ,
 в която живеехме . Вкъщи общувахме на български . Сега , след няколко месеца в България , водещ
 е българският . Детето няма желание да говори чуждия език  , но когато се чуваме с приятели по
 скайп и той знае , че те не говорят български , общуват без проблем . На английски може да брои
 до 10 ,уцелва някои букви от песничката за азбуката и пеем 1-2 песнички .
 Съгласна съм с Елора , че за малките деца не представлява трудност да учат два и повече езици
 едновременно , особено когато ги учат по начина , по който учат майчиния си език .

# 3
 • Мнения: 247
 Децата ми ще започнат изучаването на английски език, когато се научат да четат перфектно български език.
Имам времето и възможността да ги водя да учат чужди езици, и при все, че съм амбициозна, ще изчакам като му дойде времето  Grinning

# 4
 • Мнения: 2 472
Синът ми от тази година тръгва на уроци, а дъщеря ми ще започне да учи чужд език, като стане поне на 5.

# 5
 • София
 • Мнения: 576
според дебелите книги, оптималната възраст за чуждоезиково обучение е 18 месеца, но реално може и от първия ден.. в семействата, в които се говори повече от един език (двамата родители говорят различни езици или пък живеят в чужбина и говорят успоредно местния и родния си език), децата реално учат паралелно и двата езика.. като малки бъркат езиците, разбира се - много често казват думите на този език, на който се изговарят по-лесно - но като попорастнат нещата си идват на мястото, а детето реално говори и двата езика като матерни  Hug

дори и възрастните учат език по-лесно, когато са "потопени" в него, затова и е много важно на какъв учител ще попаднеш - оптималния вариант е плямпало с перфектен чужд език  bowuu bowuu

# 6
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 16 268
Записах големия си син на английски език от миналата есен, т.е. той беше на 6.5 години. Обучението е в подходящ за възрастта му подход - с песнички и леки текстове, без писане и четене. На детето много му харесва. Знае и английската и българската азбука и не ги смесва.

# 7
 • Luxemburg
 • Мнения: 1 332
Съгласна съм с Елора. Моето дете проговори малко по-късно понеже чуваше 3 езика, разбираше но не можеше да започне да говори.
В случай че питането е от кога да пуснем детето да учи език по школи, то в София има няколко места за деца от 3г. възраст където децата учат изцяло само с чужденец. Българският възпитател е предимно като помощник. Децата и родителите са много доволни. Според мен преди 2.5г. си е рано за школи. Не случайно в детските градини има чуждоезиково обучение, а в яслите наблягат на други неща.

# 8
 • Мнения: 442
Децата ми ще започнат изучаването на английски език, когато се научат да четат перфектно български език.
Имам времето и възможността да ги водя да учат чужди езици, и при все, че съм амбициозна, ще изчакам като му дойде времето  Grinning

    Абсолютно съгласна!
 

# 9
 • Мнения: 10 583
Аз го уча го пустия испански вече трета година.  Wink
Иначе да, и двете ми деца учат чужд- голямото от 20 месечна възраст, малкото от 4 месечна. Второто сега е на 27 месеца, има активен речников запас на английски от около 90-100 думи и изрази. Второ на седем започва изучаването на втори чужд език.

# 10
 • Мнения: 445
За мен най-добре след 5 години, за да научи преди това да се изразява правилно на български. Е ако сама настоява да се запише в детската градина и по-рано (знам няколко такива деца на приятелки) няма да я спра, но няма и да я подтиквам. И без това се притеснявам, че речниковият запас е по-малък от на повечето й връстници, гледам да й говоря много, да четем книжки, а двуезичните деца по принцип проговарят по-късно.

# 11
 • Мнения: 110
За мен семейство с дву-триезична среда, живеещо в друга страна е съвсем различно от "изучаване на чужд език". Не ми е ясно каква е системата на обучение например тук - родители българи в България в предучилищна възраст?

# 12
 • Мнения: 27 524
За мен семейство с дву-триезична среда, живеещо в друга страна е съвсем различно от "изучаване на чужд език".

Абсолютно е така  Peace

Ученето на даден език в дадена страна, в която се говори и живее, няма нищо общо с желанието на родителите да научи същия език детето им.

# 13
 • Мнения: 1 141
За мен семейство с дву-триезична среда, живеещо в друга страна е съвсем различно от "изучаване на чужд език".

Абсолютно е така  Peace

Ученето на даден език в дадена страна, в която се говори и живее, няма нищо общо с желанието на родителите да научи същия език детето им.Съгласна! В такива случаи е по- трудно детето да научи български (поне при нас така беше)

# 14
 • Варна/UK
 • Мнения: 1 008
Синът ми е записан на английски в детската градина. Нашето семейство е двуезично, тъй като съпругът ми е с майчин език английски. Аз се опитах да уча детето, но той отказва, а като си ходи на уроци го прави с желание. Не иска и да му помагам с уроците, защото според него не съм знаела английски Joy Каза ми да се запиша в първа група при мисис Добрева, за да науча Инглийски. Simple Smile Съпругът ми е извън страната повечето време от годината, защото работи в САЩ и затова детето не е научило езика от нас. Ще го научи, няма къде да ходи. Не му давам зор, защото не искам да ходи с нежелание на уроци. Доволна съм от уроците в градината, защото са една година има напредък в ученето на нови думички. Днешните деца са доста умни и ще се справят с всичко.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт