Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 септ. 2011, 10:32 ч.

Бебето не иска да се захрани

  • 2 440
  • 1
  •   1
Отговори
  • Мнения: 64
Здравейте! Имам следния проблем. На 9 месеца сме, а бебето не иска друго да яде освен кърма. С 300 зора успявам да му завра в устата няколко лъжички пюре. И вода не иска. Дори пробвах подсладена. Днес се изцедих малко и опитах да й дам от шише да пие кърмата. И нея не пожела, защото е от шише. Давам й гърда - суче, давам същата кърма от шише - тотален отказ. Не знам какво да правя? Близначката й яде кърма независимо дали е от гърда или от шише, пие много вода, яде пюрета, пие АМ вечерно време, а понякога и й додавам през деня, за да стигне кърма на другата, която не признава нищо друго освен кърма и гърда. Коренно различни са. Притеснява ме факта, че кърмата ми понамалява, не е вече толкова засищата, те все пак са вече големи бебета и най-вече се притеснявам от отказа й да приема други храни, та дори и кърма ако не е от гърда, а от шише. Аз съм за късното захранване, но този проблем според мен е доста сериозен при мен, поради факта, че отказва да яде дори кърма от шише. Моля, дайте пи съвет какво да правя! 

# 1
  • Пазарджик
  • Мнения: 760
Здравей fpolyna,

разбирам притеснението ти. Има бебета, при които захранването върви по-бавни и наистина се получават периоди, в които отказват друго освен кърма. За това е чудесно, че кърмата има всички необходими хранителни, имунологични и други съставки, за да задоволи нуждите на растящия организъм. В повечето случаи кърмата си остава основна храна до края на първата годинка, а твърдата храна е за опитване и запознаване.

В ситуации, при които бебето категорично отказва дори да пробва друга храна, някои майки избират да опитат други методи на захранване, в случай че на бебето не му харесва сегашния. Често това има благоприятен резултат.

Много майки споделят, че захранване водено от бебето (Baby-led weaning) оказва добро влияние и бебето е по-склонно да приема така храна. Ако ти е интересно, може да прочетеш повече тук и тук

Други майки предпочитат педагогическото, при което те дават на бебето малки парченца храна от тяхната, която е съобразена с възрастта му.

Често кърмените бебета отказват шишето, защото то няма вкуса и аромата на мама. За това в повечето случаи майките предпочитат да започнат да дават вода направо от чашка, след като бебето навърши 6 месеца. А те се справят чудесно с пиенето от чашка. Личният пример помага много, защото бебетата обожават да имитират възрастните, особено мама. Добре е да се избере чаша с по-дебела стена, за да не нарани по някакъв начин венците или устничките.

Бебетата са много различни. Както сама отбелязваш близначката ѝ се храни добре с твърда храна и пие вода с удоволствие. Може би си опитвала, но често бебета, които наблюдават как се храни друг (дали бебе, дали възрастен), са по-склонни и те да се хранят по-добре.

Ще се радвам, да споделиш твоите мисли - дали нещо от тези неща би имало ефект при вас.

Общи условия

Активация на акаунт