Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 160
От няколко дни цветните контейнери за разделно събиране в квартала ни (Х. Димитър) изчезнаха. Оня ден носих една торба с хартия и пластмаса чак до Оборище, но ми се струва тъпо да го правя ежедневно. От години си свикнах с разделното изхвърляне и, честно казано, не мога да се спра ... Laughing Laughing Laughing
Та, някой да е чул каква е съдбата на тези контейнери и дали ще ги върнат по местата им преди терасата ми да се е заринала от хартия, пластмаса и стъкло?

# 1
 • Мнения: 561
И при нас също изчезнаха  Sad. В съседния квартал сме, Суха река, може би само в нашата община се случва  newsm78.

# 2
 • Мнения: 0
Мислех си,че съм единствената,която събира разделно Grinning A иначе вие там на коя фирма сте, т.е какво пише на въпросните контейнери?

# 3
 • Мнения: 8 365
Не сме имали никога.Детето ходи чак до Морската градина от ДГ ,за да проведат урок за разделно събиране на боклука.Аз винаги разделям в "заклеймените "найлонови торбички хранителни отпадъци, хартия и метал, за да си ги намери някой и да ги оползотвори.Не беше добре измислено това с разделното събиране.Чувала съм за Белгия/ не зная колко е вярно/, че има безплатни найлонови чували, има ден, в който се събират точно определени отпадъци и ако има нарушения на цялата процедура, следват глоби.

# 4
 • Мнения: 1 296
В нашия район /Красно село/ има такива контейнери, но ви уверявам, че малцина ги използват по предназначение. Причината е, че така са поставени, че отворите им за хвърляне се падат откъм шосето, което е много натоварено. Не би ли трябвало да са с отворите към тротоарната част за безопастност и удобство на човека? Излизаш от входа и си изхвърляш отпадъка. А не да стъпваш на шосето и да ти бибиткат, че им пречиш и че спираш движението.
Подразбира се, че колкото и да имам стремежи да разделно събиране, тъй като изхвърлянето му е задължение на детето, не бих го пратила на тези контейнери, а на общият.
Вероятно това е и причината около тях често да има торбички и пликове с отпадък. Но деца минат - ритнат ги, кучета бездомни ги ръфат и вместо за удобство и за чистота, става още по-разхвърляно и замърсено.

# 5
 • Мнения: 348
Нашите са изпоччупени, без колелца, в ужасен вид и пълни с всякакви отпадъци.
Един път едно цигане ми извади ума, като ми се ухили от кръглата дупка на един контейнер.
Те влизат вътре, за да търсят находки и ги изпочупват.
От тях са и разхвърляните наоколо боклуци.
Няколко пъти в общественото пространство се чу новината, че фирмите после хвърлят разделно събраните отпадъци на в обшото сметища.
Идеята се провали и отгоре ( правителство, обшина, кмет) и отдолу ( обикновените хора).

# 6
 • Мнения: 1 296
За общото сметище зная и аз. И не виждам какъв е смисъла от цялата тази дандания и храчене на средства, след като боклука се изсипва на едно място newsm78

# 7
 • Мнения: 561
Идеята се провали и отгоре ( правителство, обшина, кмет) и отдолу ( обикновените хора).
Идеята се проваля от хора, които твърдят, че няма смисъл от разделно събиране на отпадъците  Peace. Не знам как може някой да го смята сериозно-отпадъците са суровина, от която фирмите печелят, а една фирма не би си изпуснала печалбата така лесно.
Ако някой го интересува, да гледа филма Waste land, където показват, че дори и в бедна държава като Бразилия без разделно събиране на отпадъците, фирмите пак намират начин да си набавят ценната суовина-хора живеят на общото бунище и събират поотделно пластмаса и т.н.
Гледах преди по телевизията за Бг-отпадъците от разделните контейнери имат различна степен на чистота на суровината, ненужното просто се отделя от тях.
От години си разделям отпадъците, но сега съм в безизходица-около нас вече няма ни един контейнер (бяха 6-7 преди)  #Cussing out. За пръв път от много време ми се наложи да си изхвърля събираните с толкова труд отпадъци в общото кошче,почувствах се ужасно.Писах на Екобулпак, за да питам какво се случва.

# 8
 • Мнения: 160
easy, сподели, ако получиш някакъв смислен отговор. Аз сигнализирах и в Господари на ефира, но не вярвам да обърнат внимание. Ходих и до вторични суровини, но там приемат само хартия и определени стъкла.

А аз имам много бебешки бурканчета, които не изкупуват, което е жалко, защото ние сме ги платили тези бурканчета още с купуването на пюрето. Писала съм писмо на ХИП да ги питам дали си искат бурканчетата обратно, а те отговориха, че не ги приемат, но за сметка на това плащат данък на държавата за преработка на амбалажа. Сещате се, че този данък се отразява на крайната цена на продукта. Тоест ние си плащаме за това, че бурканчетата ще бъдат рециклирани, но те реално не се рециклират - разбирате ли за какъв абсурд става дума.

Освен това вкъщи се намират много пластмасови бутилки, тенекиени кутии от консерви - сигурна съм, че това са ценни суровини и настоявам да бъдат преработвани. Държавата е бедна и е абсурдно да се разхищават суровини по този начин. Какво да направим, според вас, за да се даде гласност на този проблем?

# 9
 • Мнения: 561
antena, ще пиша като получа отговор.
Стъклените бурканчета можеш да изхвърлиш в зеления контейнер срещу Билата (след моста Чавдар)-той е на Екобулпак, за стъкло (само него са оставили ).

# 10
 • София
 • Мнения: 10 859
Стана ми приятно да прочета, че не съм единствената, която е свикнала с разделното събиране. Много роднини са ми се чудили като си тръгват от нас и поискат да ми хвърлят буклука - че им давам указания кое къде. Както и да е, мисълта ми беше друга.

Ако не се лъжа, мисля че на сметището има малък завод, в който на поточни линии има хора, които на ръка разделят отпадъците от общите кконтейнери. Не съм убедена, но почти, някъде го гледах това ...
Второ, може би контейнерите са изчезнали временно, може би от фирмите са ги оттеглили с цел подмяна с нови. При нас вече няколко пъти ги подменят. Иначе в момента са си на мястото.

Момичета, не се отказвайте. Може да сме малко, но нищо. (Не сме, защото съдя по контейнерите в моя квартал. Жълтият почти винаги е пълен с хартия и пластмаса, което мен ме радва много)

Стискам палци да отговорят на въпросите откъдето трябва, а и на Господари на ефира вярвам, че ще се включат.


Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт