Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте.. Изтече ми първата година майчинство и сега би трябвало да получавам обещетение за отглеждане на дете до навършване на 2 години. Работодателят отказва да ми подаде нужните документи за да започне изплащане от НОИ. Постоянно се оправдава с това, че фирмата вече не съществува и така вече 5 месеца.Каво бих могла да направя? И някой знае ли към коя институция бих могла да се обърна? Благодаря предварително

# 1
 • Мнения: 9
Здравейте, аз съм нова тук и съм в подобна ситуация. От 03.09.2011 следва да съм в отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г. Подадох молба и декларация до работодателя още през месец юли, преди 2 седмици разбрах, че фирмата е прехвърлена на друго лице, с нов управител и нов адрес. Нямам връзка с новите собственици. Немога да открия новия управител на посочения в Търговския регистър адрес. Писах на посочената ел. поща, но отговор не получавам. Никой не се е свързал с мен до ден днешен. Старите собственици не дават телефон за връзка с новите. Отговарят уклончиво, нямали връзка с тях. А документите съм подала до старите сбственици. Към кого да се обърна - НОИ, Инспекция по труда?! Какви мерки да предприема в случай, че не ми бъдат подадени документите и невнесени осигуровките?! Как да си потърся правата. Съгласно кодекса на труда, не отговарят ли по равно новия и стария работодател при прехвърляне на предприятие. Моля за съвет, благодаря ви мами!!!!

# 2
 • Мнения: 820
И към НОИ и към Инспекция по труда. Питайте и те да ви кажат каква е процедурата.

# 3
 • Мнения: 1 167
Здравейте и от мен момичета.Аз съм в подобна на вас ситуация.От май месец не съм получавала майчинство .Причина да не ми бъдат  подават документите фирмата не извършва дейност.Чаках няколко месеца да ми бъдат подадени  документите, които си набавих и предоставих лично и отказаха да подадат.

Аз нито съм съкратена,нито ме съкращават,нито мога да почна работа защото се водя на такава,нито ме връщат  на работа,нито съм в майчинство, нито ми подават декларацията  за майчинство, нито нищо...............  неизяснено положение и нито някой ми го изяснява на хилядите ми въпроси.

Това ,което може да направите и почти единствено преди някои медии е жалба в НОИ,която е свободен текст и описвате ситуацията.Аз имам такава ,но май няма да ме огрее да си го получа(дано стане да си го получа де ) и може да потърся някоя медия,но ще поизчакам още малко да видим как ще се развият нещата.От НОИ  ревизор се заема със съответната фирма приканват или поканват съответните собственици да се явят и ако имате късмет ще си получите съответно парите.

# 4
 • Мнения: 9
Lilka а в Инспекцията по труда ходи ли? Допита ли се до тях?! Много съжелявам за положението в което си, както си прочела  и аз съм в някакво такова, в абсолютно неведение, незнам дори и къде да ги търся собствениците на фирмата. Дано да имаш положителни резултати. Дръж ни в течение как се развиват нещата. За работа /ако имаш предложения или опции да започнеш работа на друго място/ - доколкото четох в Кодекса на труда, мисля, че можеш да прекратиш д-ра си ако работодателя не изпълнява задълженията си по него, което е факт, но тогава пъ какво става с майчинството ти и обезщетението ти и жалбата, която си подала?!

# 5
 • Мнения: 1 167
Evailona ,аз съм от Бургас, фирмата е със седалище София и жалбата от НОИ от Бургас съответно е прехвърлена в София за доразвитие.В момемта съм в София и ходих до НОИ  тук и видях на какво ниво е жалбата(стана два месеца от подаването й), но от което подразбрах май може да не стане нищо ,а за Инспекцията по труда ми казаха, че май  не се занимавали с тези неща ,но пък все пак работодателя не си изпълнява условията по договора и е по тяхната част и утре преди да си тръгна ще ходя до тукашната Инспекция по труда, поне да не се разкарвам пак до София, ако има възможност да де подаде до тук някакъв вид жалба.Ако трябва да се подаде в Бургас и те да я прехвърлят тук в София ще подам като се прибера,въпрекки че може и да има някакво равитие по случая още не е сигурно 100% , че НОИ няма да се справят.

# 6
 • Мнения: 9
желая ти успех и дано да има положително развитие на нещата. Дръж ни в течение. Аз тази седмица ще ходя до НОЙ да проверч какво става с мен, дали ми е внасяно нещо или не. Мисля, че сега ще се разбере, силно се надявам да греша и да са ми внесли документите, въпреки, че още нямам връзка с никой.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 2 034
Момичета, ще съм ви много благодарна да споделите, какво се е случило по вашите казуси. Към кого и какви права имам, за да си получа остатъка от майчинството? Какви санкции има за работодателя при не подаване на документите?

# 8
 • Мнения: 1 167
При мен все още няма резултат.Имам жалба в НОИ ,ГИТ,адвокати,медии съм занимавала,НАП,писане до МТСП,стигнах до омбустан на Б-с сега вече е препатена жалбата и към софийския,ще се препраща жалбата и към министъра на труда и соц политика оттам в НС и незнам къде вече не запомних.Където може съм се внедрила,още малко ако нищо не стане тъй като съм бремнна мисля в София да ходя да видим дали ще направя нещо.Сега чакам евентуално да видя дали в НОИ ще има някаквъв резултат тези дни.То е голяма обърквация при мен.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 2 034
И какво излиза, че внасяме осигуровки и след това по никакъв начин не сме защитени от държавата, че ще си получим полагаемото.
Интересно ми, защо работодателите се дърпат да подадат нужните документи, при положение, че внасят само една здр. осигуровка, а глобите, които могат да им бъдат наложени са в пъти по-високи.  newsm78

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт