Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 септ. 2011, 13:06 ч.

Кърмата ми намалява ли

 • 1 537
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 213
Здравейте,
Вече сме на 43 дни и досега бяхме само на кърма,но преди два дни тя намаля и се наложи да дам и АМ(Лактана био1)Днес отново чувствам гърдите си пълни,но незнам дали постъпих правилно с това даване на Ам Sad Малката естествено предпочита гърдата.
Въпросът ми е възможно ли е да и се е отразило зле на стомахчето,защото и се промени режима и да не би в страха си да не остане гладна да я прехранвам?Нямам намерение да давам Ам щом имам кърма засега,но ако пак се наложи това смесено хранене ме притеснява.
За един месец е наддала 1 кг.

# 1
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравей ♥ Val ♥ ,

Случва се майките да се притесняват дали кърмата е достатъчна на бебето им, което е съвсем естествено. За това често следенето на пеленките, може да е добър ориентир за тях. При изключително кърмено бебе (само на кърма, без да приема други течности или храни - вода, адаптирано мляко, сокчета, пюрета и т.н.) е добре да има по 5-6 добре напишкани пелени за еднократна употреба и обилно изхождане поне веднъж на 2-3 дни (ако е по-рядко, то консистенцията му трябва да е нормална - кашеста, а не оформена). Това, заедно със свеж вид на кожата, жизнено бебе и влажни лигавици, обикновено са идникации, че кърмата е достатъчна на бебето.

В случай, че майката има притеснения и горните показатели, не ѝ се струват в рамките на нормалното, може да се направи междинна консултация (например на 5-10 дена) за да се види как върви и наддаването.

Понякога има моменти, в които кърмата наистина не е достатъчна да задоволи моментната нужда на бебето (например при скоците на растеж, когато изведнъж енергийните нужди на бебето се увеличават, а организмът на майката не може да реагира веднага). В тези ситуации повечето майки предпочитат да кърмят малко по-често или пък винаги, когато бебето пожелае (добре е това да е поне 8-10, а понякога и 12 пъти за денонощие), като по този начин бебето си набавя повече кърма, като в същото време стимулира повече гърдите и скоро организмът на майката се наглася към новите нужди на бебето.

Добре е да се има предвид, че чувството за пълнота на гърдите е субективно и най-често не е критерий дали кърмата е достатъчна на бебето. Това се дължи на факта, че обикновено след първите седмици лактацията се регулира и съответно гърдите не са толкова пълни, колкото в началото. Освен това гърдите произвеждат кърма и в момента на сученето, а не само между храненията.

Няма еднозначен отговор по какъв начин се е отразило даването на адаптирано мляко на стомахчето. Възможно е да е променило начина на работа, тъй като то е по-тежко за смилане от кърмата и често бебешките стомахчета се затрудняват с обработката му.

Доколкото разбирам, в момента не дохранваш с адаптирано мляко. Правилно ли съм разбрала?

Наддаването на дъщеричката ти за първия месец е повече от чудесно! Справили сте се прекрасно с началото, което понякога може да е предизвикателство.

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 15:28 от mimsat

# 2
 • Мнения: 213
Здравей mimsat,благодаря за отговора и за отделеното време.  bouquet
До скоро се справяхме само с кърмата,снощи и днес до обед отново сме само на кърма,но за храненето в 15ч.определено нямах Sad Направих и 130 гр Ам-не искаше да го пие,а е гладна.С 300 зора изпи едва 20 гр.,после и дадох гърдата нея захапа веднага,но не съм сигурна,че се нахрани,понеже много бързо огладня отново-след 1 час.Незнам какво да направя,сега отново мрънка,защото е гладна и отново не пожела този път нито грам от АМ.
Само да допълня,че гърдите ги чувствам меки и незнам доколко е критерий за количеството на кърмата Sad

# 3
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Мислиш ли, че е възможно да сте в такъв един период на скок на растежа? Както ти писах, при тези моменти често бебчетата започват да сучат доста по-често (дори и на всеки час). Понякога това може да е доста изнервящо или дори притеснително за майката, но в повечето случаи, ако майката кърми бебето винаги, когато то пожелае, до няколко дни ситуацията се регулира.

Дали може да ми отговориш на няколко въпроса?
1. Колко пъти на ден приблизително кърмиш бебчето си? На поискване ли е или през определен интервал от време?
2. Можеш ли да опишеш кърменето - дали даваш двете гърди на едно кърмене, колко време приблизително продължава кърменето от едната? Тя ли я пуска сама?
3. Колко мокри пеленки сменяш за 24 часа? В колко от тях има изхождане?

Меките гърди след първите седмици по-скоро не са критерий. Както ти писах в предния пост, след като се установи лактацията, в повечето случаи гърдите са спокойни между храненията и по-рядко се препълват (обикновено, ако паузата между две кърмения е повече от обичайната). Това е чудесно, тъй като се избягва дискомфорта и евентуални усложнения от препълването (като запушени канали например).

# 4
 • Мнения: 213
mimsat,да дпопускам ,че е възможен т.нар.скок на растежа.
Сега да отговоря на въпросите Simple Smile
1) Само дневните ми кърмения са 5,нощните са 2-това приблизително,понякога +/-1 кърмене.Давам и през 3 часа през деня и тя горе долу ги спазва,понякога огладнява на 2 часа и напоследък е така-не издържа да минат 3 часа.Вечерта последното и ядене е към 22ч.23-24ч. и после според това кога е било предното става в 2,3 или 4 сутринта.
2) Рядко давам от двете,но тази сутрин дадох.Цоцка около 0т 10 до 15-20 мин. и понякога повече.Тя сама си пуска гърдата.Сега с последното и хранене пак и предложих и другата гърда,но понеже тя сама си пусна първата и не пожела да суче от другата Simple Smile
3) Сутрин изхождането е обилно,през деня не толкова ,но пак сменям поне по един наакан памперс.Вечерта също се изхожда,но не толкова обилно като сутринта,но често е различно времето,през което се изхожда доволно достатъчно:)
Сега кърмата ми отново потръгна и ако всичко е наред до края на деня няма да давам АМ,ще видя колко суче и през колко време ще иска ,тъй като по обяд имам чувството,че кърмата намалява доста.Това чувство е от 3 -4 дни.

# 5
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравей ♥ Val ♥ ,

В повечето случаи 7 кърмения за 24 часа са недостатъчни за бебе на 46 дена. На тази възраст се препоръчва да има поне 8 кърмения, а в случай, че майката има притеснения дали количеството е достатъчно, се препоръчват 10-12 кърмения на денонощие.

Чудесно е, че оставяш дъщеричката си сама да пусне гърдата, след което ѝ предлагаш втората. Понякога се случва така, че бебчето пуска гърдата преди тя да е достатъчно изсукана, което възпрепятства добрата лактация. Според теб добре ли изсуква гърдата бебчето ти, преди да я пусне?

Много майки споделят, че следобед и привечер като че ли кърмата им намалява. Това е нормално и в повечето случаи, ако се увеличи броя на кърменията през тези периоди, бебето успява чрез по-чести кърмения да си достави необходимото количество кърма. Има и други неща, които биха могли да подпомогнат лактацията - например следобедна дрямка с бебето, следобедна здравословна закуска (например от овесени ядки, за които майките споделят, че им действат лактогонно) пиене на вода и топъл чай.

# 6
 • Мнения: 213
mimsat,много благодаря за съветите  bouquet
Увеличих броя на кърменията и давам през по-малко от три часа-виждам,че не и стига Sad
Пия вода,ям овесени ядки,варено жито,чай,но за жалост днешния ден никак не е млекодаен Sad
Гърдите ми днес ги усещам меки,така от снощи.Давам и да цоцка,но тя започна да ме ползва като биберон,днес не спазваме никакъв режим,давам и когато се разстрои,познавам,че е гладна по това,че си лапа ръчичките след кърмене и може да суче и 5 часа,ако я оставя-не пуска сама.Вчера и днес дори не съм си правила труда да предлагам АМ,не иска да пие нито вода,нито чай,понеже са от шишета,а очевидно никак не ги харесва.Незнам какво да направя вече Confused

# 7
 • Пазарджик
 • Мнения: 760
Здравей ♥ Val ♥,

виждам, че на 17-ти си била притеснена. Дали има някаква промяна в поведението на дъщеричката ти от тогава досега?

Дали можеш да ми кажеш колко напишкани и наакани пеленки имаше на 17 и 18 септември?

Чудесно е, че ѝ предлагаш гърдата, винаги, когато пожелае. По този начин едновременно даваш достъп до храна, успокоение, сигурност и нежната прегръдка на мама. Често бебчетата освен от глад, имат нужда да сучат за успокоение, ако нещо ги притеснява или пък се чувстват некомфортно по една или друга причина.

Общи условия

Активация на акаунт