Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 септ. 2011, 15:36 ч.

Баща "неизвестен"

 • 22 480
 • 159
 •   1
Отговори
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012
Пускам темата, а ако се счете, че няма нужда от такава или има подобна, но аз не съм я видяла, предполагам, ще я заключи модератор.

Четейки в подфорума, ми се струва, че повечето майки тук са разведени или разделени с БНД, който все пак е признал детето си. Пускам темата за такива майки като мен, на чиито деца, графата за баща в акта зараждане е празна. Или както се изрази лекарката в родилния дом, когато записвах името на сина си - баща известен, но безотговорен  Grinning . Това при мен се случи по-скоро по мое желание, БНД искаше да признае детето, но аз бях посъветвана от други майки, че това само ще ми усложни живота юридически, особено имайки предвид, че той живее в чужбина и ще трябва да го издирвам и да му се моля всеки път, когато ми трябва подпис или съгласие за нещо. А и той не е помогнал с нищо до момента, не виждам с какво е заслужил детето да носи фамилията му.  Mr. Green

Засега не съм се сблъсквала с някакъв проблем, свързан с това, че бащата на детето е неизвестен. Единствено може би погледите, които ми хвърлят някои, ако разберат по някаква причина, че презимето на сина ми е образувано от моето първо име. Та, ще ми е интересно да чуя от други майки в такова положение дали се преживели нещо, свързано с това, какви проблеми срещат, какви са според тях плюсовете и минусите на неизвестния баща и поддържат ли все пак някакъв контакт с БНД. Чисто информативно ми е интересно, предполагам и на мен ми предстоят разни ситуации и ситуацийки.  Grinning

# 1
 • Не от София.
 • Мнения: 2 308
Абе,и аз чета такива съвети-да не се взема името на бащата предвид бъдещи пречки...даже намирам логика в тях.Но пък погледите,които ти вече си усетила..е,те биха ми дошли в повече.Бащата на моето дете си ни е добре известен и на двамата.Предпочитам да действам чрез съда за много неща,за които нямам разбирателство с БНД,но да не чета в Акта за раждане на детето "Баща неизвестен"...То дори не е вярно...за коя майка бащата е неизвестен?!?!
Не съм от майките,чиито мнение искаш,но да си кажа  Wink

# 2
 • Мнения: 28 744
Rois Hug

Погледни тази тема !  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 1 075
Първо да ти кажа, че ти завиждам най-благородно.
Иска ми се и аз да бях постъпила като теб.
Второ, според мен си въобразяваш. А може погледите да изразяват завист, ако тежи жени имат проблеми с бащите на децата си.
Освен това закона в тази му част "бащино име" е силно дискриминационен и очаквам в близко бъдеще да бъде променен.
Ще добавя, че ако БНД не беше припознал малката, за бащино име тя щеше да носи името на баща ми. Предполагам, знаеш, че баща ти може да си даде името. 

# 4
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012
solei, погледи ще получавам винаги, хората рано или късно ще разберат, че мъж до мен няма, дори и без да видят акта за раждане, това за каква ще ме помислят ми е най-малкия проблем, и без това се носят митове и легенди за бащата на детето  Grinning . А той е нелегален емигрант в друга държава - и със съда ще  ми е трудно откриваем, когато опре до отговорности.  Peace

happy mama , мерси за линка.  Simple Smile

miss piggy
, радвам се, че някой ми одобрява решението  Grinning . Да, знаех за този вариант с бащиното име, но предпочетох да носи моето, все пак аз съм му родител, не баща ми, не искам да изглежда все едно съм се опитала да скрия, че съм самотна мйака, или поне аз ги виждам така нещата. Иначе като цяло не съм привърженик на наличието на бащино име ( и това е отпреди да стана самотна майка  Simple Smile ). Може би е било нужно преди 150-200 години, когато не е имало регистри, за да се знае кой от кой род и семейство е, но сега си е точно дискриминация в някои случаи. Пак поне, че децата на самотните майки вече не се записва с окончание ин/ина на презимето. Може и да си въобразявам за погледите наистина, може би просто съм се настроила да получавам погледи.  Peace

# 5
 • София
 • Мнения: 1 075
През последните десет години рязко напълнях и, няма да отричам, привличам погледите.
Свикнах да се заглеждат по мен. Нестандартното винаги е интересно и привлича вниманието на околните.
Откакто излизам с детето, повече заглеждат нея. Тя винаги тича, ръкомаха с ръчички и се смее, няма как да не я забелязват. Излъгах като писах винаги. Понякога пищи, тръшка се, въргаля се по земята, а който мине цъка с език и ми хвърля съжалителни погледи.
В обобщение ще кажа, че по каквато и причина да ме заглеждат, тя няма нищо общо с факта, че съм самотна майка.
А до сега освен личната лекарка и от социалните, когато подавах молба за детски, не си спомням друг да е виждал акта за раждане.
Предполагам и при теб е така.
Случайни хора на улицата няма как да знаят семейното ти положение, освен ако ти не им го съобщиш. Ако привличаш погледи, причината е друга.

# 6
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012

Случайни хора на улицата няма как да знаят семейното ти положение, освен ако ти не им го съобщиш. Ако привличаш погледи, причината е друга.


Случайни няма как да знаят, но в малък град от 10 000 жители колко да са случайни  Grinning . Всички се познават или най-малкото сез наят. Майка ми почти всеки я познава в града, това допринася много да ме разпознават на улиците. По малките градчета ги гложди любопитствово и желанието за клюки  Simple Smile. Не казвам в никой случай, че откъдето мина и всеки ме зяпа. Но определено им е интересно на някои откъде се пръкна това дете, като се върнах в града бременна в 6-тия месец, а мъж досега не се е появявал. А това че, детето е мулатче още повече им развинтва въображението  Grinning , щом и на роднините ми са взели да им подхвърлят теориите си и да питат дали не е еди как си. Което е смешно, защото ако някой дойде и ме попита лично, ще си кажа съвсем честно каква ми е историята. Но на тях им е по-интересно да си съчиняват.
Но както казах, кой какво си мисли за мен, не ми е особен проблем, очаквах подобни реакции, когато реших да се върна в Сопот. Идеята ми за темата не беше само заради евентуалните погледи, а като цяло, как се чувства други такива майки по въпроса, как се чувстват децата им, сблъсквали ли са се с нещо конкретно положително или отрицателно, въпреки всичко поддържат ли контакт с БНД... Но други майки в това положение явно така и няма да пишат.  Grinning

А до сега освен личната лекарка и от социалните, когато подавах молба за детски, не си спомням друг да е виждал акта за раждане.
Предполагам и при теб е така.

Да, само те са виждали акта май, именно социалните ме погледаха доста и едната ми каза "Такова хубво момиче, пък и ти като циганките".  Grinning Докато лежахме пък веднъж в детско отделение, една от сетрите забеляза, че презимето е също като моето първо, взе да разпитва къде е бащата и защо детето изобщо не прилича на мен, на обясненията ми каза накрая "Ей, свършиха се българите, та взехте да си лягате с негри" . Сега се замислям, че и двата коментара са  расистки, явно в тези случаи съм попадала на хора без търпимост към различното от общоприетото. Дано по- рядко да срещам подобни.  Praynig

Последна редакция: чт, 15 сеп 2011, 08:46 от Rois

# 7
 • София
 • Мнения: 1 075
То излиза, че те заглеждат, защото детето ти е различно, а не за това, че си самотна майка.
По принцип разбирам хорското любопитство, но също зная, че то е за момента. Няколко секунди след като си подминала си намират друг обект или се вглъбяват в своите проблеми.

# 8
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012
То излиза, че те заглеждат, защото детето ти е различно, а не за това, че си самотна майка.
По принцип разбирам хорското любопитство, но също зная, че то е за момента. Няколко секунди след като си подминала си намират друг обект или се вглъбяват в своите проблеми.

Е, детето е все още през повечето време легнало в количката, не се вижда много, а и той пък е доста бял, засега. А бе, да гледат за каквото им душа иска  Grinning . Мен не ме е срам, че и имам дете, било то и в такава ситуация.  Grinning И не се изживявам като най-обсъжданата в града, наясно съм че клюкарите за всеки си съчинавят по някоя измислица-премислица.

# 9
 • Мнения: 2 327
И моето дете си е на моето име. Проблеми и погледи не съм имала. Като сисменях личната само тя ми каза колко мразела такива мъже дето не си поемат отговорността. Но на практика при нас е по мое желание. Бащата нямаше против да го припознае, но не помага по никакъв начин, за това и аз прецених, че по-добре да си е на мен.
Малко ми е странно в детската градина да обяснявам, че сегашния ми мъж е лице за контакти, но не може да подписва документи за детето.
Иначе подържаме контакт, БНД се вижда с детето през няколко месеца(живеем в различни гадове).

# 10
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012
А ако сегашния ти мъж пожелае да припознае детето, би ли се съгласила, мислиш ли, че и детето ще се съгласи? Чисто любопитство.  Peace

# 11
 • Не от София.
 • Мнения: 2 308
и със съда ще  ми е трудно откриваем, когато опре до отговорности.  Peace
Не,аз нямах предвид да го издирваш чрез съда,а съдът да замести бащата.Знаеш за тази възможност ,нали?
Не искам да заставам против решението ти,защото нямам това право.Просто отчитам фактора "българско общество".И колкото и аз да не зачитам мнението му /доказано е чрез мои постъпки  Wink /,все пак не си представям как дете с "баща неизвестен" ще се бори с "хорските погледи" и подмятания...и с жестоките детски такива.
За мъжа до теб-той ще се появи рано или късно,но графата в Акта за раждане ще зее празна до живот.Това е моето мнение,успех на теб и детенцето ти и дано си взела най-доброто решение и за двама ви  Peace

# 12
 • Сопот, Пловдив
 • Мнения: 1 012
Честно казано не знам как съдът замества бащата, предполагам става дума за това БНД да  бъде вписан в акта за раждане, но чрез дело в съда да му бъдат отнети родителските правомощия и да не се налага да го търся за бележки и подписи. Не ми се занимаваше с такова нещо. А и наистина не виждам защо детето ми да носи фамилята му, щом той не е проявил особен интерес към него и с нищо не е помогнал. Да, в БГ гледат странно. Странно ще го гледат и защото е мулатче, това не мога да променя, а и всъщност не искам. А и не се знае дали цял животще си останем в БГ. Разбирам гледаната ти точка, просто мен наистна не ме притеснява толкова ,че в акта няма вписан баща, надявам се и детето така да го усеща. Ако пък беше вписан бащата и не се появяваше никога, това нямаше ли пак да подтикне определени хора към определено отношение към него?

Дано не ти звучи, че се заяждам или нещо, просто коментирам, иначе наистина разбирам мнението и доводите ти, обмислих ги, докато бях бременна, но някак си моите мислите се наклониха към другото решение на въпроса.

# 13
 • UK
 • Мнения: 88
Ами Rois ето ме и мен тук с диагноза баща "неизвестен"  Mr. Green Ще кажеш значи, че сме спали докато..хм,такова  Wink и като сме се събудили и а,сега де, кой е бащата  Joy Не знам, смешки разни, много ми е било странно това записване, ама какво да направя Simple Smile
Така, аз съм прясна-прясна, само преди 2 седмици се разделихме с БНД, живяхме заедно 5 години и нещо, та реално не е съвсем като при теб, но малката си е записана на моето име. В началото, преди да родя, много държах да я припознае, ужасявах се от това баща неизвестен, после говорихме много и решихме, че уж за нейно добро, е по-удачно да я запишем с моята фамилия - баща и е турчин и така. Е, после, след няколко години разбрах, че причините са малко по-прозаични  Joy Но както и да е, безумно съм доволна, че не направих грешката да го натисна да я припознае. Безкрайно бързо спря и да ми пука за написаното в акта. Тя познава баща си, сега не знам колко ще му продължи ентусиазма да я вижда, след като сме разделени, но мисълта ми е, че тя ще е наясно, че баща и не е неизвестен като порасне още. Градът ни не а толкова малък, но не е и София  Wink И все пак никога не ми е пукало кой как ще ме гледа или какво ще говори, клюки винаги ще има, независимо къде живееш - "иди обяснявай после, че нямаш сестра"  Wink  Mr. Green
Аз те първа ще се сблъсквам с евентуалните минуси, но все пак реших да споделя  Hug Нито за миг не съжалявам за решението си и пак бих го направила така.  Peace

# 14
 • Не от София.
 • Мнения: 2 308
Дано не ти звучи, че се заяждам или нещо, просто коментирам, иначе наистина разбирам мнението и доводите ти, обмислих ги, докато бях бременна, но някак си моите мислите се наклониха към другото решение на въпроса.
Rois,едва ли някой тук има намерение да се заяжда с другите целенасочено..  Peace /всъщност,има такива индивиди,ама това е друга тема,а и ние двете не сме от тях  Flutter /
Нека спорим,нека обсъждаме различни гледни точки,това ни е в полза единствено.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт