Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 септ. 2011, 19:12 ч.

По-млада или по-възрастна жена за детегледачка

 • 7 846
 • 111
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 326
При относително равни други условия, за Вас ще има ли значение възрастта на жената, която искате да наемета за детегледачка на бебе (става въпрос за разлика от 23 години).
В голяма чуденка съм, а времето напредва и трябва да реша.
Виждам различни плюсове и минуси, свързани с различната възраст.
Ще съм много благодарна, ако споделите и Вашата гледна точка, защото вече сама се сугестирам и ме заболя главата.

По-младата е по-жизнена и предполагам с по-голяма лекота ще се справя с грижите около бебето, когато то проходи например. Друг плюс е, че има шофьорска книжка и е активен шофьор, т.е. аз няма да я мисля как ще се прибира по нощите зимата, като се стъмва рано, а и тя няма да губи часове във висене по спирките, защото живеем на много неудобно за придвижване с градски транспорт място. Също така, мога да разчитам през деня с колата, ако се наложи да свърши и някаква друга работа, например да отидат на консултация с бебето в поликлиниката.
Притесненията ми, обаче са свързани с това, че макар да сме се договорили за парите, жената може да реши да се оглежда  за по-добре платена работа  (не като детегледачка), защото все пак е далече от пенсия.

По-възрастната жена скри възрастта си от мен в началната ни кореспонденция (сигурно се опасява, че ако е много възрастна няма да и се обади никой). Факт е, че и мен ме притеснява физическата и възможност да тича след бебето, като проходи и почне да се домогва до контактите и т.н. Също така не смее да кара кола, но твърди, че дългият път с градския транспорт не я притеснява и ме уверява, че за това не трябва да се безпокоя. Жената е пенсионерка, има си пенсия и заплатата като детегледачка допълва доходите и и тя твърди (аз съм склонна да вярвам), че така парите са и напълно достатъчно, т.е. мога да съм по-спокойна, че няма по тази причина да реши да търси друга работа.

Вие какво смятате? В никакъв случай не искам възрастта да прозвучи като дискриминационен фактор, просто се опитвам да мисля в перспектива и се чудя, кой е по-разумния избор, ако искам да сме със същата жена заедно поне през следващата година-две.

# 1
 • софия
 • Мнения: 636
Аз лично бих гледала бебето си поне до 1 година и половина, но това е друг въпрос. За по-малко дете не бих се доверила на детегледачка. Иначе в твоя случай при изредените факти-избери младата. Възрастната щом веднъж нещо е скрила и те е послъгала, кой ти гарантира, че утре няма да скрие нещо, което се е случило с детето ти. Моя приятелка нае така една по-възрастна дама, която първоначално също казваше да се се притеснява за транспорта после се почна първо да иска карта за цярата градска мрежа и второ като и кажат ела в 7 да идва в 8, защото чакала рейс. Впоследствие ги принуди да я водят и връщат с кола, така че и възможността за шофиране има значение.

# 2
 • София
 • Мнения: 7 131
При равни други условия- по- младата жена. Ще издържи физически и психически на гледането на бебето/ детето, а тази работа не е за уморени хора. А и щом по- възрастната вече те е излъгала най- вероятно ще продължи в този дух и занапред.
И не се притеснявай от дискриминацията по възраст. За определени неща възрастта има значение и няма как да го променим колкото и широко скроени да сме.

# 3
 • Бургас
 • Мнения: 6 035
По-младата /при така изложените факти/.
Аз не бих оставила бебето си на друг човек, освен ако парите не ме притискат наистина жестоко. Знам, че не питаш за това, но все пак да си кажа.

# 4
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 724
По принцип не бих наела друг човек, за да ми гледа детето, но ако се налага, бих избрала по-младата.

# 5
 • Мнения: 16 648
Аз също бих избрала по-младата жена.
Има повече енергия, по-лесно ще се адаптира и ще гледа детето спрямо твоите изисквания, а не "както си знае".
Да си активен шофьор в София е голям плюс, всичко се случва и може да се наложи непредвидена ситуация, в която да трябва да се реагира бързо.

# 6
 • Мнения: 2 381
По стечение на обстоятелствата по- възрастни жени гледат детето.
Съвсем не е вярно, че не могат да тичат и да са активни. Голям плюс за нас е, че са търпеливи с детето.
Ние държим на по- дългосрочното гледане. Младата при намиране на по- добра работа, училище веднага би оставила детето (огромен шок е).
Не бих дала на която и да е детегледачка да я вози в кола. Изобщо.
...
Когато видиш един човек без значение oт възрастта сама ще избереш. Довери се на вътрешния си глас. Обикновено не лъже.

Последна редакция: ср, 14 сеп 2011, 22:15 от Niki1

# 7
 • Мнения: 1 855
Всичко е относително.
Възрастта за мен не е /-/
както  и/+/ шофирането.Детегледачката не отнема функцията на майката.
Относно транспорта - всеки преценява,но работа до дома ......
Моя близка е на 67г. и от 5 години е детегледачка,търсена и предпочитана.
Пътува от единия край на София до другия,поели са и картата за градския транспорт,
не закъснява и не отказва,ако на родителите  се наложи да се забавят.
Всичко е до хора и уговорка.

# 8
 • Мнения: 1 760
Срещни се с двете жени и тогава реши.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 951
Срещни се с двете жени и тогава реши.

А най-добре срещни и двете жени с бебето.
Да, единственото, което би ме притеснило при избора на по-младата жена е как ще контактува с бебето и дали няма бързо-бързо да си намери нова, по-атрактивна работа. А да е има "текучество" покрай бебето не е много добре.
Най-вероятно бих разчитала на интуицията си.

# 10
 • София
 • Мнения: 326
Срещни се с двете жени и тогава реши.

Срещнала съм се. Харесвам ги и двете. Бебето ги даряваше и двете с много усмивки. Нямам забележки към никоя от жените, доколкото мога да имам впечатление от няколко разговора и среща. Точно за това и се опитвам да намеря критерии, по които да предпочета едната пред другата, защото и двете изглеждат съвестни и отговарят на останалите ми изисквания и представи.

# 11
 • Мнения: 481
аз бих взела по-възрастната жена

# 12
 • Варна
 • Мнения: 1 727
Ще се изкажа чисто хипотетично, понеже не ми се е налаго да ползвам детегледачка.
Младата жена не е ли много млада, за да гледа бебе? Тя самата има ли деца? Достатъчно опит?
А и е млада  Mr. Green, т.е. голяма е вероятността да има наситен живот и вечер да не може да остава с бебето.
При възрастната жена соц.ангажименти май са по-малко. Но пък е излъгала веднъж Confused Това си е минус.

# 13
 • Варна
 • Мнения: 951
На 18 години ме наеха да гледам през деня, а когато се налага и вечер, бебе на 7-8 месеца.  Докато навърши годинка и тръгна на ясли. От 9 до 13-14ч, рядко до 17ч.
Хабер си нямах от бебета, майката явно не си е и давала сметка за това, аз също. Справих се, но и инциденти нямаше. Изобщо не ми е минало през ума, че може и да има. Но сега ми се вижда страшничко, не е като да гледаш бебе вечер, след като е приспано, и да звъннеш на майката, ако се наложи. Не знам. Но момичето може да има опит, разбира се.
Много възрастна жена също не ми е по вкуса, но си зависи от човека.
То какво остана - професионална детегледачка? Е, рядко се намират, поне у нас.

# 14
 • където ми харесва
 • Мнения: 3 724
По стечение на обстоятелствата по- възрастни жени гледат детето.
Съвсем не е вярно, че не могат да тичат и да са активни. Голям плюс за нас е, че са търпеливи с детето.
Ние държим на по- дългосрочното гледане. Младата при намиране на по- добра работа, училище веднага би оставила детето (огромен шок е).
Не бих дала на която и да е детегледачка да я вози в кола. Изобщо.
...
Когато видиш един човек без значение oт възрастта сама ще избереш. Довери се на вътрешния си глас. Обикновено не лъже.
Извън коментарите на останалите, но...представи си, че нещо се случи с детенцето ти и се налага спешно откарване до болница. Жената, която няма книжка ще извика Бърза помощ и ще чака, а докато времето минава може да се случи всичко. От друга страна, тази която има книжка и автомобил ще може да реагира по-адекватно и по-бързо да закара детето ти в болница...
За мен това е голям плюс. Не зависи от  възрастта, така е. Но и реакциите на един млад човек, в масовия случай са много по-бързи и адекватни, отколкото на по-възрастен.
Ще дам пример. На една майка от квартала преди време й гледаха синчето бавачки. Последната беше около 60-65 годишна жена. Много мила и се държеше добре с детенцето. Та, седим на площадката, децата играят, викат-знаете как е. Въпросното детенце се качи на парзалката да се пусне, но нещо се наведе и падна. Вярно, падна в пясъчника, та нараняванията му не бяха сериозни, но жената скочи от пейката, отиде до детето, което се късаше от рев, хвана го грубо за ръката и го вдигна във въздуха, след което го напляска по дупето, крещейки му "ЗАРАДИ ТЕБ, МУХЛЬО, ЩЕ МЕ УВОЛНЯТ СЕГА", а детето започна да крещи още по-силно. Станах, грабнах детето от ръцете й, гушнах го и тя чааак тогава се осъзна, че е направила пълна простотия...
Естествено беше уволнена след това. Не съм видяла нито една млада жена, независимо майка, бавачка, леля, сестра, братовчедка и прочие да реагира по този безумен начин с дете, което очевидно се е наранило.

Та, бих избрала по-млада жена, която задължително има книжка. И, ако е майка, определено бих била по-доволна. (Под по-млада имам предвид жена между 25-40 годишна).

Общи условия

Активация на акаунт