Прегледах другите две теми за умишлено поставени грешни диагнози, но моят въпрос е малко по-различен.
Казуса е следния: Баба ми на 83 години е " диагностицирана" с рак на гърдата. Водена е по лекари от далечни наши роднини (с цел да покажат, че те са единствените, които я обичат и се грижат за нея, ясно защо). Направени са снимки, но биопсия не е взета. За две седмици от появата на бучката, която уж растяла с всеки изминал ден (оказа се 3 см) се назначава операция. Всичко това без знанието на семейството. Оказва се обаче, че в болница няма да я вземат без близък и хващат болния ми от алцхаймер баща да подписва. Аз научавам вечерта преди операцията. Отидох в клиниката сутринта, не ни дадоха да подпишем никакви документи, на бабата която е с диабет от поне 15 години и беше взета само урина и направена снимка на бял дроб. След което ме изгониха и казаха, че няма нужда от мен. Бабата беше оперирана от бивш съученик на роднината ни. Отрязаха и едната гърдата и лимфните възли подмишницата. Три дни след това я изписана. Дадоха ми една хвърчаща бележка и казаха да платя 40 лв. за престоя на бабата на някаква сестра. Аз се заядох, че искам касова бележка и стана проблем, но ми издадоха такава. Ходихме на още два прегледа и на третия махнаха дренажа на бабата. През това време не ми се дава никаква епикриза, а тя ми беше необходима за настаняването на бабата в хоспис, понеже от време на време започваше да забравя и да не може да си бие инсулина. За хистологията чакахме три седмици. В деня в който и се маха дренажа вечерта припада и от бърза помощ решават, че това е от диабета. Случва се точно по празниците и тя така си остава с високата кръвна захар и температура. В първия работен ден, бабата почти обездвижена, загубила разсъдъка си я нарамвам и закарвам в болницата (през останалото време за нея се грижи роднината ни и ме уверява по телефона, че бабата се оправяла). В болницата ми отказват да я приемат, защото са категорични, че проблема е от операцията и да я карам в съседния град където е опирана. Оревах докторите там, написаха пневмония само и само да влезе в болницата. Лекарите бяха невероятни, направиха много за жената, оказа се, че от възпаление на раната след махането на дренажа, вдига захарта, рязаха я наново. Но в следствие стреса баба ми вече не беше с ума си и се движи много малко. "Специалиста" който я е оперирал е и шеф на отделението в районната болница (т.е. работи на две места). Поговорихме си относно диагнозата и последващо евентуално лечение, той започна да шикалкави. Питах го за междинното изследване което се прави преди операцията (15 минути се замразява част от тумора и се изследва), той започва да ми сочи хистологията и да ми обяснява, че това е това изследване... Лечение не беше назначено, не беше ми препоръчано да се консултирам с друг лекар... А на всичкото отгоре не искаше да ме изписва и от отделението, при положение, че всички други лекари казват, че съм за изписване. Предполагам, че е защото отказах да дам 100 те лева които роднината е била уговорила предварително.
Та въпросите ми са следните:
Къде мога да подам искане за разследване в болницата в която беше оперирана баба ми дали се правят всички необходими изследвания, за да се назначи една операция?
Къде се правят хистологиите от операциите и дали мога директно от лабораторията (предполагам е такава) да изискам хистологията на баба ми?
Благодаря ви предварително!!