Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Такаааа, повечето пишещи тук, а и осиновяващи деца родители, сме постигнали консенсус относно казването на "истината" - навреме, докато децата са малки, поднесена по подходящ за възрастта начин и допълвана с течение на времето с изникнали въпроси по пътя на осъзнаването.

"Истината" включва всичко, което знаем - информация за БР (другите родители), предишни имена и място на раждане. Това последното, обаче, няма как да стане "предишно" или "друго". То е уникално и единствено за всеки от нас - датата, часът и мястото на раждане. Защо е нужно да се сменя в новите акт и удостоверение за раждане? Няма никакво значение къде е постояннният адрес на родителите, дори и когато детето е биологично, всеки може да роди където го стигне или където пожелае. Ако осиновителите са решили да крият, това най-лесно може да се обясни.

Темата е провокирана от разговор със сина ми по повод попълване на едни формуляри. Той много добре знае къде е роден, но трябваше да пише друго. Много ми е трудно да обясня на осемгодишното си детето защо трябва да пишем неверни неща.

Никога не ми е хрумвало, че може да възникнат такива проблеми, нека прочетат хората, които имат предстоящи дела за осиновяване, социалните работници и юристите. Не знам как е по закон, но не може ли така както имаме право да сменим или не имената, да имаме право и да сменим или не и мястото на раждане в новите документи. Надявам се нашите юристи да се включат със съвет тук и можем ли да направим нещо хората, които вече имаме документи с фалшиво място на раждане.

# 1
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Само аз ли съм се бъгнала на тази тема?  Rolling Eyes

Наистина ми се струва нелепо децата ми да знаят че са родени на едно място, пък в удостоверенията им за раждане да пише друго. Лично за себе си ще се опитам ако мога да го променя. Това за мене е все едно да се смени рождената дата, което отдавна не се практикува.

Лек ден на всички !   bouquet

# 2
 • Мнения: 1 325
Форест да си кажа мнението, мила, ама нещо не разбирам темата. В нашето удостоверение си пише каквото трябва да си пиши - т.е. къде е родена. Нещо не те разбирам, ама днес всички в офика сме с глави под налягане.

# 3
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Моите и двамата ги пише родени в София, ама на практика не е така. И никой не ме е питал дали искам да се смени мястото на раждане в новото удостоверение. За имената ме питаха, но за това - не.

Твоята сигурно си е родена там, където си ти е постоянния адрес, ама при нас не е така.
# 4
 • Мнения: 847
ами, аз съм се чудела как обяснявате в такива случаи истината и доказаната истина ... Wink даже с теб май сме си разменяли мнения по този повод, ма не ми се търси сега. абсурдно е за мен, ха, трябва от малки да учим децата, че нещата не винаги са такива, каквито се пише, най-малкото ... то е ясно, че такъв режим обслужва прословутата тайна, законът е кроен за криещите ...

би ли могло да се обясни някак, че това в случая има повече значение на "откъде" си вече, а не толкова къде точно си роден? а си оттам, където живеят мама и тате, където си израснал ...

аз само теоретизирам, при нас съвпада и не ми се налага да обяснявам точно това.

# 5
 • Мнения: 1 325
Форест, това за пръв път го чувам! Мислех, че не сменят мястото на раждане съобразно постоянния адрес. То едното няма нищо общо с другото. Това е страшно тъпо! Чакай да го осмисля!

# 6
 • Мнения: 847
Сисли, и аз се изненадах на времето, но да ... само се чудя какво правят при международните осиновявания?!

ПП всъщност сега не знам, ама по спомени имам доста познати, които биха били щастливи от такова документиране ... имам приятелка, която само е родена в друг град поради инцидентни обстоятелства, а цял живот е живяла в Софя, но в документите й не пише "родена в София" и в училище имаше подмятания, в класове изцяло от "софиянчета", без значение, че всички вкупом уикенда заминаваха на село Wink

мъжът ми е сменил четири населени места като местожителство - роден е в един малък град, като дете и тинейджър е живял във втори, после много повече години в София и сега - нов ... на въпроса откъде е винаги отговаря с втория град - него чувства като "негов" ...

мястото на раждане е някакъв факт, който се е осъществил доста кратко във времето, няма нужда да се създава някакво особено отношение и връзка с него. акцентът наистина е върху града, в който си преживял съществени моменти от живота си ...

не, че това отменя факта на лъжата, но все пак ...

# 7
 • Мнения: 2 172
Актът за раждане съдържа:
1. място на съставяне на акта - област, община, населено място/район;
2. номер на акта и дата на съставяне;
3. номер на оригиналното удостоверение;
4. дата - ден, месец, година, час и минута на раждането;
5. място на раждане - област, община, населено място или държава, ако детето е родено извън територията на Република България;
6. име на новороденото;
7. ЕГН на детето (попълва се само за български граждани);
8. пол и гражданство;
9. данни за родителите - имена, дата на раждане, ЕГН, гражданство, постоянен адрес;
10. документ, удостоверяващ раждането;
11. обявител - имена, ЕГН, постоянен адрес;
12. длъжностно лице - имена, ЕГН и подпис;
13. бележки.

това трябва да съдържа акта за раждане, ох някойден ще надникна и в моя Tired и без това не си знам часа на раждане..., е, там няма да фигурира ЕГН, защото по това време не е съществувало.

Форест, мислех си доста по темата ти, това което ми дойде като идея....и в зависимост от възрастта на детето..
"Миличък, нали знаеш, всеки от нас си има един личен код (егн), понякога системата прави грешки или просто е несъвършена Wink.Та в този код всяко число означава нещо- има си числа, които означават, че си момче, други-рождената дата, други -града(е, поне в повечето случаи е така, май при бум на раждаемост  за конкретната дата вземат кода и на друг град). Та тази несъвършена система е решила , че числата за града на раждане, трябва да са като тези на мама и татко. Та ако пишеш истинския си град на раждане, трябва да променят и тези числа в твоя код..а не знам дали е възможно Simple Smile. Та за това, за сега, трябва да пишеш за град на раждане този , който съответства на ей тези две числа..."

Стана сложно , но мисля, че може да разбере.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 00:09 от аистенок

# 8
 • Мнения: 955
Хора, ние такива работи с часове и минути нямаме  newsm78
Откъде се изисква такъв документ, нека ни просветлят юристите.  Praynig
Иначе мястото си е записано правилно.
В международните, поне в Европа, не променят мястото на раждане, само имената на родителите, а на удостовернието много ясно си личи, че е издадено вследствие от осиновяването, защото пък тук точно пазенето на тайна е подсъдно!

# 9
 • Мнения: 2 172
Маймуна, за пръв път чувам, че е подсъдно, ако си там , де, където мисля , че си Grinning

Това е за акта , а не за удостоверението за раждане...
http://www.pravoto.com/site/diction/1878-akt-za-razhdane

# 10
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Прочетох сутринта темата, но нямах време да отговоря подробно. По новия закон за пълно осиновяване изрично е посочено, че родно място се приема градът по местоживеене на осиновителите/пълна тъпня/. Мисля, че е чл.51. Заради тая глупост ние имахме още едно дело, за да променим града по месторождение, защото аз мислех, че е като при мен/сменят се имената на родителите и ЕГН, пък града си остава/. Излезе,че сме подвели съдията не нъй срам /разбира се той не може да е невежа по новия закон Rolling Eyes/....И така, недообмислено и тъпо, но факт Wink

# 11
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Елито, не разбрах - успяхте или не да промените мястото на раждане чрез второто дело?

Аист, благодаря за съветите. То на детето ще обясня по някакъв начин, ама аз за себе си не мога да го проумея. Ако едно дете се роди в населено място различно от местожителството на родителите му, какво се пише в акта, съответно удостоверението и как и къде се генерира ЕГН-то? В дадения от тебе линк виждам 1 точка - място на издаване и 5 точка - място на раждане. Значи има възможност да са различни, не е ли така? newsm78

Тоя Семеен кодекс с всяка промяна май все по абсурден става.  ooooh!

# 12
 • Мнения: 2 172
Аз и мъжът ми носим кодовете на два различни града, ако бях родила в трети, детето ми щеше да носи кода на третия град в егенето си, според мен. Не случайно в училищата искат къде е родено детето, а не къде живее то или родителите му, това е важна информация, свързана с егенето, а знаем , че чрез тази информация се регистрира и ученик в образователната система.
При осиновените деца знаете какво е решението за града по принцип. Стана ясно, че трябва или да се спомене желанието на роителите в съда или да се води друго дело.Но след смяната на града на раждане, ще се сменят и цифри в егенето.
За мен тази е картинката, не знам права ли съм.

# 13
 • Мнения: 2 172

 В дадения от тебе линк виждам 1 точка - място на издаване и 5 точка - място на раждане. Значи има възможност да са различни, не е ли така? newsm78ами май е време да се включат юристите...
май си права, различни неща са...поразрових се и явно така става издаването на ЕГН-то за деца, родени в чужбина, ако регистрацията на ЕГН-то на такова дете става в Пловдив, а то е родено в Париж, трябва да носи кода на Пловдив, а да си пише дъжавата на раждане.Всичко това си е чисто теоретизиране от моя страна.
Логично, ако осиновителите са от Пловдив, а детето е родено в Плевен, актът на раждане се оформя в Пловдив, там (след второ дело, евентуално) се вписва за роден град Плевен, но детето ще носи кода на Пловдив в егенето си. Пак само да кажа-според мен, а не съм юрист.Ама пък от друга страна това КГ в следващото:
http://milia.hit.bg/egn/egn.htm

 newsm78 Crazy

# 14
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Логично, ако осиновителите са от Пловдив, а детето е родено в Плевен, актът на раждане се оформя в Пловдив, там (след второ дело, евентуално) се вписва за роден град Плевен, но детето ще носи кода на Пловдив в егенето си. Пак само да кажа-според мен, а не съм юрист.Ама пък от друга страна това КГ в следващото:
http://milia.hit.bg/egn/egn.htm

 newsm78 Crazy

Гледам документите на свекър ми, които останаха у нас след смъртта му. Ами той не е роден в София, КГ-то му е за София, ама си пише на шофьорската книжка родния му град като място на раждабе. Вярно, че той е получил ЕГН не с раждането си, но явно така се е пректикувало и предполагам продължава да се практикува за деца, които не са родени в населеното място по постоянно местожителство на родителите си. А те родителите могат да имат различни постоянни адреси, пък да живеят на трето място и там да раждат децата си. Гадно ми стана най-вече защото никой не ме питал дали възнамерявам да ставам конспиратор, ако всичко се прави заради прословутата тайна на осиновяването.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт