Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 811
Здравейте!
Реших се да пиша тук, защото съм отчаяна, възмутена и бясна! Имам спешна нужда от съвет!


Преди 26 години баща ми като единствен жив кръвен роднина наследява от своята леля (сестра на майка му) много земи в северо-западна България. Тя ги е наследила от своя съпруг, който е починал доста преди нея. Наследството е признато законно, имаме всички възможни документи, които удостоверяват това. 26 години баща ми е бил законен наследник с всички произтичащи задължения и отговорности.
Преди по-малко от месец получаваме от селското ТКЗС (знам, че сега не се казва така) писмо, в което баща ми е уведомен, че вече не е наследник, тъй като според новото тълкувание на закона той няма кръвна връзка със съпруга на леля му. Но той де факто е наследник на леля си, а тя преди смъртта си е била законен наследник на мъжа си! Но според новото тълкувание той няма право на наследство. Наследството пък е било съвсем законно придобито преди от баща ми 26 г, според действащите тогава закони!
 И при положение, че няма и не е имало други живи кръвни роднини и преди 26 години, какво ще стане с тези земи? Държавата законно ще си ги открадне!!!

Моля за съвет!

Баща ми се е съветвал с няколко адвоката в областния град, където живее и където са и земите ни. Според тях, според новия закон той вече не е наследник! Същото казват и в поземлената комисия! Но това е цяла мафия! Ние още чакаме да ни върнат още имоти, от години водим дела за собствеността си, за която имаме всички документи! Не стига, че не си върнахме всичко, ами ще ни вземат "законно" и малкото, което са ни признали!Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 13:10 от Dominika

# 1
 • Мнения: 204
И какви са новите "правила" ?

# 2
 • Мнения: 654
 Shocked

# 3
 • Мнения: 811
Новите правила са, че трябва да е кръвен роднина по права линия.
Абсурдът е, че баща ми е кръвен роднина по права линия на бездетната си леля, а според новите "правила" искат да е такъв и по отношение на по-предишния собственик на имотите (мъжът на леля му).

# 4
 • Мнения: 204
--------------------

Последна редакция: вт, 20 сеп 2011, 11:29 от пухи-пухи

# 5
 • Мнения: 811
 Cry

# 6
 • Варна
 • Мнения: 10 454
Кога този нов закон е влязъл в сила?

# 7
 • София
 • Мнения: 695
Кога този нов закон е влязъл в сила?

И кой е този закон всъщност? ЗН не е пипан от 2009.

Освен да имаш предвид този "нов закон на правителството", всъщност текст на закона отпреди... 19 години.

Чл. 9а. (Нов - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато към открито наследство се възстановява собственост върху имоти, одържавени или включени в трудовокооперативни земеделски стопанства или в други образувани въз основа на тях селскостопански организации, наследниците на последващ съпруг не наследяват, ако той е починал преди възстановяване на собствеността и от брака му с наследодателя няма родени или осиновени деца.

# 8
 • Мнения: 1 209
Моля, цитирайте точното име на акта, датата на влизане в сила и ДВ на публикацията.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 10 454
Ако наистина няма други промени в закона, излиза че баща ти е придобил тези имоти незаконно защото фактически е нямал право на тях. Ако свакото е починал преди много години, а лелята преди 26, тогава е било 1985 г., земите са били още одържавени и дефакто върху тях претенции са могли да имат само децата им, а не други наследници. (Според цитираното от Flip)

Май няма как баща ти да е получил земите преди 26 години, тъй като тогава не се връщаше още одържавената земя. Би трябвало да ги е получил в по-късна година. (Поправи ме ако греша, земите са били одържавени, нали? )

# 10
 • София
 • Мнения: 695
Ако изобщо става въпрос за този текст, "няколкото адвоката", с които са се съветвали, все трябва да са обяснили на бащата на авторката, че:
- законът нито е "новоприет",
- нито влиза в сила "с 26 години назад",
- нито е "на правителството" (все пак правителството все още не приема законите в България, освен ако не съм прозяпала и някоя новоприета Конституция)  Grinning

# 11
 • Мнения: 17 105
Нали знаеш- понякога обяснения има- разбиране липсва.

# 12
 • Мнения: 654
Ако е така както го тълкувате,тези земи на кого е трябвало да останат след като бъдат върнати?
Нали пак на баща и newsm78 или не.

# 13
 • Мнения: 811
Благодаря ви за отговорите!
Ще мога да цитирам точния текст едва тази вечер, когато говоря с баща си.

Според информацията, която ми е дал баща ми - законът е новоприет, в последната една година.
Минала година по това време нямахме никакви проблеми, както и в многото години преди това ...

Баща ми изживява истински шок в момента.

# 14
 • Мнения: 17 105
Благодаря ви за отговорите!
Ще мога да цитирам точния текст едва тази вечер, когато говоря с баща си.

Според информацията, която ми е дал баща ми - законът е новоприет, в последната една година.
Минала година по това време нямахме никакви проблеми, както и в многото години преди това ...

Баща ми изживява истински шок в момента.

Най- добре е ако питаш тук нещо да очертаеш точно казуса. Не може да се гадае така.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт