Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 20 септ. 2011, 15:08 ч.

Хормонални изследвания, свързани с напълняване

  • 17 582
  • 23
  •   1
Отговори
  • Мнения: 36
Здравейте! Много се извинявам за новата тема, но не знаех къде да я публикувам. Имам следния случай - преди две години след стрес, обвързан с държавен изпит започнах да качвам килограми и за по - малко от 6 месеца от 55 станах 63. Преди това поддържах постоянно тегло от около 57 кг, които успях да смъкна до 54 - 55 с диетата на Дюкан, която не направих до пълните 4 цикъла. Първоначално не обръщах внимание на напълняването, защото съм склонна към това, но никога не съм нахвърляла тези кг. и съм успявала след известно време да възстановя теглото си. Известно време след това от 63 станах на 70 кг. които си нося и по настоящем. Реших, че трябва да посетя ендокринолог, не толкова заради напълняването, колкото заради невъзможността да сваля качените килограми. Направих поредица от изследвания - ППК, инсулин, кортизос, TSH и др. и само инсулинът беше извън граница 20 (3,00 - 17,00). С режима, изписан ми от ендокринолога, успях да регулирам инсулина, но кг не свалям, не качвам, но и не свалям. Понастоящем съм на същия режим с леки промени и продължавам да правя изследвания.
Притесненията ми са свързани с едно посещение при гинеколог, за да видя да не би напълняването да е свързано с нещо в половата система. Нямам промени с цикъла, т.е. на 28 дена ми е, без прекъсване, не съм забременявала и не съм правила аборти. Хормоналните ми изследвания имаха следните резултати:
Инсулин - 12,06 (3,0 - 17,0) => втори път след приключване на режим I
TSH - 2,30 (0,27 - 5.50)
Progesteron - 2,73 (5,3 - 86) на 20 ден от МЦ
LH - 6,38 (1,9 - 12,6) на 4 ден от МЦ
FSH - 7,44 (2,5 - 12,5) на 4 ден от МЦ
Testosteron - 0,88 (0,29 - 1,67) на 4 ден от МЦ
Estradiol - 96,69 (46 - 607) на 4 ден от МЦ
Prolactin - 301,10 (59,3 - 619) на 4 ден от МЦ
DHEA/S - 5,71 (2,68 - 9,23)
Ще ми бъде полезен всеки един коментар относно тези стойности и на всеки, попадал в подобна ситуация и със сходни проблеми, защото съм обезпокоена от ниските нива на прогестерона (не е правен тест за овулация преди него), и от стойностите на естрадиола, които са към долната граница за мен.
Утре ми предстои преглед при 2 - ри гинеколог, поради невъзможността да си уредя преглед при първия за сега. Но винаги е полезно още едно мнение.
На 25 години съм, предполагам, че от значение е и възрастта ми. От Бургас съм. Ще бъда благодарна и на всяка посетителка на форума за препоръки за лекари, лаборатории и т.н., които бих могла да посетя тук, а и в София, ако се налага.
Предварително благодаря!

# 1
  • София
  • Мнения: 3 688
Не съм медицинско лице. Инсулинът не знам как е изследван, но обикновено 12 се счита за високо.
Изследвай и: антитела (ТАТ и МАТ) и инсулинова резистентност.
И смени ендокринолога, ако на този му нямаш вяра. Тези въпроси са за ендокринолог, а не за гениколог.

# 2
  • сред маслини и портокалов цвят
  • Мнения: 1 221
Не съм медицинско лице. Инсулинът не знам как е изследван, но обикновено 12 се счита за високо.
Изследвай и: антитела (ТАТ и МАТ) и инсулинова резистентност.
И смени ендокринолога, ако на този му нямаш вяра. Тези въпроси са за ендокринолог, а не за гениколог.


Точно!

А относно прогестерона- изследва се 7 дни след доказана овулация, изследван по този начин няма смисъл да се коментира.
Естрадиолът си е наред.

# 3
  • SA
  • Мнения: 3 148
DeLyAnAaAaA , стойността на инсулина от първото ти изследване е леко над горната граница / предполагам е изследван на гладно/, но това може да означава, че имаш известна инсулинова резистентност. Това с по-голяма сигурност би могло да се прецени, ако имаше изследване на инсулин 1 час след хранене, или след обременяване с глюкоза. Възможно е това да е причина за напълняването ти, особено ако имаш фамилна обремененост- роднини със затлъстяване, диабет.
Останалите ти хормони са нормални, като се изключи прогестерона, но пък той не е свързан с регулиране на обмяната, така че проблемите ти с теглото едва ли се дължат на по-ниските му стойности. При нисък прогестерон диетата на Дюкан не ми се струва много уместна, защото при нея за дълго време е силно намален приема на мазнини, а прогестеронът е стероиден хормон, който се синтезира от холестерол. Но доколкото разбрах ти вече не си на тази диета, а спазваш режим, който ендокринологът ти е предписал.

# 4
  • Мнения: 36
Много благодаря за отговорите! Това за изследването на прогестерона го разбрах едва след като вече ми бяха взели кръв, а съответно нямах направен тест за овулация. Въпросът е, че на този етап предимно съм имала среща с ендокриноложката ми, с която работим по конкретен режим и както казах по - горе на този етап от него няма абсолютно никакви резултати. Дюкан съм го спряла отдавна и дори не ми се иска да си помислям за него, няма да се учудя ако до някаква степен той ме е довел до това положение. Бях правила изследване за глюкоза серумна, което беше 4.79   mmol/L при (2.78 - 6.11). Според ендокриноложката имам лека инсулинова резистентност и проблеми с панкреаса. Прогестеронът го пуснахме съвсем случайно и разбрахме, че е занижен, а оттам ми поискаха и останалите полови хормони, за които утре ще ходя на консултация да ми кажат какво означават. По принцип не разчитам на бургаските лекари и имам намерение да си направя и изследвания към края на Октомври в София, но това че всяко изследване е съпътствано с точно определено време от МЦ ми е голям проблем. Утре ще Ви пиша какво ми е казала гинеколожката, а след нея ще отида директно при ендокриноложката, за да обсъдим до тук как седи положението. Благодаря Ви много, че ми обърнахте внимание! Имах нужда да чуя някакво мнение Simple Smile
П.П. Нямам наследствено обременяване с някаква болест, нямам диабетици в рода, нито роднини със затлъстяване.

# 5
  • София
  • Мнения: 3 688
Има една програма, наречена "Редукция", по която работят различни специалисти. Има и за Бургас, погледни го, има и ендокринолози.

# 6
  • Мнения: 856
Според мен няма смисъл да повтаряш изследванията. Единственото, което има смисъл да направиш както бяха писали и по-горе, е орален глюкозотолерантен тест (ОГТТ), при който засичат трикратно стойности както на кръвна захар, така и на инсулин, и изследванията за щитовидната жлеза. ОГТТ ще ти даде много по-ясна представа за стойностите на инсулина и дали имаш нужда от медикаментозно лечение, или не. При инсулинова резистентност е много важно и движението и спорта, само с диета не става.
При положение, че имаш 28 дневен редовен цикъл, без отклонения, този прогестерон означава, че този месец не си имала овулация. Това може да е инцидентно само за този месец (всяка жена в живота си има ановулаторни цикли), но е възможно и да е заради високия инсулин (след хранене той се увеличава и затова е важно да направиш ОГТТ, за да е ясно колко точно се увеличава).
И последно, аз също нямам никаква фамилна обремененост с диабет и затлъстяване, но аз съм с диагностицирана инсулинова резистентност, така че това не е гаранция.

# 7
  • Мнения: 36
karelia123, правила съм ОГТТ. Резултатите ми бяха 4, 36 (2,78 - 5,55) на гладно, 5,66 след 1 час и 7,66 след 2 - ри час. На това лекарката ми каза, че е ок. Референтните стойности са еднакви и за трите. Днес ходих на гинеколог, казаха ми, че си "внушавам", че имам проблем, а аз не съм си внушила подобно нещо, просто искам да разбера кой е факторът, който блокира отслабването. Все пак ми взеха секрет за цитонамазка и за другата седмица имам час за фоликометрия, за да се установи имам ли овулация. Но мисля, че не е нормално на 25 години да не мога за 2 месеца да сваля и 1 кг, при условие, че имам 15 за сваляне Sad Това много започна да ме обнадеждава. Не беше Дюкан, не беше 90 дневна, не беше разделно хране, не беше Вега тест, явно някъде има нещо блокирано, което трябва да се отблокира. Засега ми е забранен фитнеса, за да не си износя ставите, защото известно време имах проблеми заради тренировките с колената и кръста. Само разходки правя, но те са минимум по 5 км на ден + упражнения и колело у дома. Не ми липсва движение, дори не ям много, а никой не ми вярва Sad
милинка, благодаря за линка, който си ми дала, аз ходя точно при един от лекарите, които работи по програма Редукция Simple Smile
Благодаря Ви много за подкрепата и съветите! Като пиша тук някакси всичко изглежда по - леко Simple Smile

# 8
  • Мнения: 856
При ОГТТ е важно колко е инсулина на съответните часове. Кръвната захар показва единствено, че нямаш диабет, но не говори нищо за инсулиновата резистентност. Затова и според мен ОГТТ, при което се мери само кръвна захар без инсулин е безсмислено.
Все пак, ако скоро си правила ОГТТ, не го повтаряй, хубаво е да мине известно време, защото е натоварващо за организма. Иначе високият инсулин е именно една от пречките за отслабване, затова е хубаво да се изследва как реагира организма.

# 9
  • Мнения: 36
Karelia123, тези резултати са ми от преди повече от месец, в началото когато започнах да правя изследванията. Мислиш ли, че сега не е проблем да ги повторя? Около началото на октомври трябва да правя ПКК и кръвна захар 3 пъти на ден, мисля че беше - сутрин на гладно, след закуска и след обяд. Ако имаш (надявам се не е проблем да говоря на "ти") нещо предвид, което мога също да пусна като изследване, извън тези на ендокриноложката, ще съм ти благодарна да споделиш.

# 10
  • Мнения: 856
Според моята ендокриноложка, има смисъл да се пусне пак ОГТТ най-рано 6 месеца след предишното, но то е и за да се види как се влияе инсулина от лечението. След като не приемаш лекарства, не съм съвсем сигурна след колко време е добре да го направиш пак. Ако искаш, питай и останалите момичета в темата за хиперинсулинемията, където обсъждаме проблемите си: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=605974.0
ПКК не съм сигурна какво би могла да покаже по въпроса. Другото за кръвната захар мисля, че се води профил, но пак не мисля, че ще ти покаже нещо особено. При теб няма проблем с кръвната захар и това според мен е очевидно от ОГТТ теста ти. Вероятно профилът ти ще покаже, че кръвната ти захар е в норми, както и трябва да бъде. Стойността излиза от норми чак при диабетиците, но преди това има междинни състояния, при които тя е в норми, но все пак проблем има.
При инсулиновата резистентност, най-общо организмът/клетките са нечувствителни към действието на инсулина и затова панкреасът секретира инсулин в много по-голяма степен, за да успее да понижи нивата на кръвната захар. Високият инсулин има симптоми като отпадналост, лесна уморяемост, наддаване на килограми без промяна в режима, трудно отслабване и т.н. Когато това състояние продължи дълго време, панкреасът постепенно се изтощава и тогава не успява да поддържа достатъчно високи нива на инсулин, за да поддържа нормални нива на кръвна захар в организма и именно тогава се развива диабет тип 2. Състоянието на инсулинова резистентност/хиперинсулинемия може да продължи години. Затова и смятам, че към момента е напълно безсмислено да ти правят ОГТТ само с кръвна захар, както и профили, защото те диагностицират диабет, а ти според мен си много далече от това. Това горното е разказано ненаучно на база каквото съм чела и разбрала, така че не претендирам за абсолютно точна диагностика и терминология, но в общи линии мисля, че съм коректна.

# 11
  • Мнения: 36
Научно или не, информацията, която ми предостави в така смлян вид, ми беше наистина много полезна. Ще прочета темата, която ми даде. Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ, че прие така присърце случая ми и ми обясни нещата Simple Smile

# 12
  • Мнения: 856
Радвам се, че съм помогнала. Все пак бих искала да добавя, че  аз не съм лекар и си позволих да дам всичките тези съвети единствено на база, че си имала доста завишен инсулин на гладно, което може да означава инсулинова резистентност. От всичките ти други изследвания и проблеми, само трудностите с отслабването говорят за същия проблем. Т.е. може да имаш, но може и да нямаш инсулинова резистентност, но това се диагностицира с ОГТТ, както вече писах.
Има други заболявания и проблеми, които вероятно имат същите симптоми, така че не бих искала да те подвеждам, че решението на всичките ти проблеми са в тестовете с инсулина. Wink Но  пък все пак са едно добро начало. Simple Smile
Успех от мен! Simple Smile

# 13
  • SA
  • Мнения: 3 148
DeLyAnAaAaA , аз също се присъединявам към мнението на karelia123. Тя чудесно е описала възможните проблеми, които сигурно имаш   bouquet
При теб е ясно, че дори и да имаш инсулинова резистентност, то тя не е тежка. Вероятно след ядене на въглехидратна храна панкреасът ти реагира с повишено отделяне на инсулин, което е пречка да отслабваш. Може би и това е причината с Дюкан да си успяла все пак да сваляш килограми, защото тази диета е нисковъглехидратна.
За доказването на този проблем, наистина решаващ би бил ОГТТ с изследване на инсулина след обременяване. Не мисля, че има проблем той да се проведе след 1-2 месеца. Все пак при обременяването се приема около 75 г. глюкоза, което количество се съдържа горе-долу в шоколад и половина. Така да се каже някои хора ежедневно си правят обременяване  Simple Smile.

# 14
  • София
  • Мнения: 3 688
Аз пак да напомня за ТАТ и МАТ. Те са показателите за Хашимото, чийто симптом също е бързото и видимо безпричинно напълняване. При Хашимото отслабването е в пъти по-трудно и по-бавно.

Общи условия

Активация на акаунт