Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
„Ел Пасо” – място  близо до големия град, двама млади хора, кончета и  телета се разхождат на свобода, безкрайни полета, зад тях величествена планина и всичко това в България. Любов от пръв поглед! След първото изречение от устата на Росица Букова, след завръщането и от там, знаехме, че тя ще обърне света и ще заведе нашите деца там.
След по-малко от два месеца планиране и организация, през месец Септември стартира нашият най-нов проект „Ел Пасо”. Седем деца от дома за деца лишени от родителски грижи в с.Доганово, на възраст между 7-9г. започват да посещават два пъти в месеца ранчо, намиращо се до с.Ковачевци, за да се учат да яздят, да се грижат за животните и за себе си сред природата. 
С много усилия и изобретателност успяхме да направим минимален бюджет, така че да започнем  бързо с това ново начинание. Всеки месец се нуждаем от 500лв. за да осъществяваме две посещения, които ще траят от около 6 до 8 часа, според програмата на децата в училище, пътната и климатична обстановка. Средствата ще се използват за транспортни разходи, закупуване на подходящи облекло и обувки, консумативи и храна .  Мястото на което се провежда проекта и труда на всички хора  са безвъзмездни. Освен собствениците и още един треньор, ще има постоянно с децата един педагог и доброволци.
Ранчо „Ел Пасо” (http://elpaso.bg ) съществува от около 2 години и негови собственици са двама млади чужденци Вероника и Мартин. Животните там се отглеждат на свобода, без конюшни, обори и огради. Вероника се занимава с Хипотерапия ( въздействие и лечение на хора  чрез конете) и с това иска да занимава и нашите деца.
Благодарим на всички които откликнаха в толкова кратък срок за организацията!
Пожелаваме си успех в набирането на средствата, а на децата много забавления и много нови знания и умения!

# 1
 • sofia
 • Мнения: 7 477
На 21.09. децата от с.Доганово,заедно с педагог и доброволци посетиха за първи път ранчото и се запознаха със своите домакини и приятели.Независимо от лошото време всички се забавляваха и бяха доволни от времето ,прекарано в полите на Витоша и в компанията на животните в ранчото.
Запознаха се с телетата,кончетата и най-игривите кучета ,които бяха срещали до този момент.
Вероника и Мартин им разказаха за живота в ранчото ,за правилата там ,какво трябва и не трябва да се прави когато са близо до животните.Децата разбраха как се наричат мъжките кончета и как женските.Някои вече си имат своите любимци.Децата веднага пожелаха и бяха качени на неоседланите жребци,които са подготвени за подобни срещи с мълчуганите.
След кратка разходка(заради проливния дъжд през целия ден) из пасищата на ранчото, всички ние бяхме стоплени и нахранени с най-вкусния гулаш,специално приготвен от Вероника .

Следващото посещение предстои скоро ,децата нямат търпение ,а ние сме не по-малко щастливи от възможността да сме със всички тях.

# 2
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Вчера, 8 Октомври, децата отново посетиха ранчото. Беше невероятен ден, имахме късмет и докато бяхме там не валя и една капка дъжд. Беше малко по-студено, но децата бяха облечени добре и това не им попречи да пояздят както в заграденото пространство, така и на свободен кон навън. Може да ви се струва невероятно, но ефекта от посещенията там е вече налице. Децата,  които първия път се плашиха от животните и не бяха сигурни, вчера вече бяха нетърпеливи да се качат на конете, да отидат до телетата, да се разходят из полето, да приготвят масата за обяд и да помагат с миенето на чиниите.
Невероятните ни домакини, бяха приготвили, екзотична и за нас възрастните игра с бали сено, които бяха разпръстнати по полето и децата трябваше да търкалят, после се мятаха върху тях и си играха.
Педагожката, която ги придружаваше и този път, сподели че две седмици децата са броили дните и са питали всеки ден кога ще отидат пак при кончетата. Мисля, че търпението им беше оправдано и изкарахме невероятен ден, а в очите на децата се виждаше само радост и щастие.
За следващия път програмата започва да бъд еоще по-сериозна. Децата вече ще бъдат разделени и ще дежурят за приготвянето на храната, подреждането на масата и измиването на чиниите, а възрастните само ще помагат. Ако времето е хубаво се обмисля и първо бойно кръщене за работа със земята, да изорат и наторят парче земя което напролет да засадят със зеленчуци.
Стискайте палци времето да е все така благосклонно към нас   bouquet

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 14:47 от Karish

# 3
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Сряда, 19.10. е следващото посещение в ранчото.И дано хубавото време да е с нас Hug

# 4
 • sofia
 • Мнения: 7 477
На 19.10 децата от дома в с.Доганово посетиха за пореден път ранчото и се срещнаха със своите приятели-Вероника,кончетата и всички многобройни обитатели там.

Варихме си яйца,пекохме си картофи(по предложение на Катето -необелени  Mr. Green) ,мазахме филий с топено сирене и се умазахме порядъчно Simple Smile
Децата яздиха, водиха конете ,помагаха в оседлаването , дежуряха около печката.Храниха конете с моркови и междувременно и децата ръфаха с тях Twisted Evil
После играхме на поляната(една от всички) , скачахме с чували и се въргаляхме .Най-вече децата, Вероника и кучетата.Времето беше прекрасно и около 18.00 ч. си тръгнахме.

# 5
 • пловдив
 • Мнения: 2 363
Добре де, снимки на децата разбирам, че не може, но доказателствен материал - опечените картофи и умазани придружители да бяхте пуснали.... и ние да се порадваме отдалече, като не можем да се насладим на това приятно преживяване лично  Laughing
Браво момичета! Мога да си представя усмивката и щастието в очите на децата  Hug

# 6
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Добре де, снимки на децата разбирам, че не може, но доказателствен материал - опечените картофи и умазани придружители да бяхте пуснали.... и ние да се порадваме отдалече, като не можем да се насладим на това приятно преживяване лично  Laughing
Браво момичета! Мога да си представя усмивката и щастието в очите на децата  Hug

Ани, имам доста снимки във фейса (вкл. и на децата в дале4ен план ) от ходенията в ранчото. Някои ще качим и в новия сайт.
Взимаме си бележка, от сега нататък ще снимаме вси4ко Twisted Evil

# 7
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Днес 12 Ноември, бяхме отново с децата в Ел Пасо. Беше МАЛКО  Mr. Green студеничко, но нищо особено за нас  Crazy , някакви си - 5 градуса сутринта и после не ги следяхме  Joy
За съжаление днес бяха само 5 дечица с придружители и бяхем за всяко дете възрастен и се позабавлявахме както си трябва.
Някои от нас  Embarassed се пробваха да цепят дърва, НЕУСПЕШНО, но поне помагахме за пренасянето им до печката. Децата пояздиха без седла из полето около час и половина, тъй като се оказа че така е доста по топличко  Laughing  за тях. Температурата на конете била доста по-висока от нашата  newsm78 .Пихме топъл шоколад, правихме си обяд, 
Две момичета ни показваха как хващат конете си из полето и ни обясняваха какво правят, как го правят. След като хранихме конете из полето с моркови децата  помагаха след това да решат конете. Накратко  Wink хем беше приятно хем много полезно, отново научихме много нови и интересни неща. Следващия път сме решили да правим състезание по цепене на дърва  Joy да видим дали ще има с какво да запалим печката или ще се върнем на шушулки замръзнали.

Благодарим на домакините отново и на нашата доброволка и вечна приятелка на всички деца от Доганово  - Ваня!

# 8
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Следващото посещение ще бъде на 23.11, сряда.
Все още търсим гумени ботушки, номера 31-35 , няма зна4ение цветове . 7 броя .

Благодарим   bouquet

# 9
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Привет отново на всички  Simple Smile

Вчера, 23.11., сряда децата отново бяха на любимото си място сред природата .Следобеда премина в игри и закачки, разходка и езда.
Сладурите се разделиха на две групи ( както обикновено). Едната отиде да си "хване" кончетата за да яздат , а останалите почистиха с наша помощ територията около ранчото. Събирахме боклуци , натрупали се от главния път към ранчото , напълнихме един чувал ( малък  Crazy) и го връчихме на Мартин.

През това време първата група с помоща на Вероника и останалите възрастни вече се връщаха , готови да предостъпят кобилите на втората група. Вероника беше успяла да им разкаже за планината отсреща, върховете и за това къде от време на време се появява дядо Коледа. Децата отново яздиха без седла поради факта ( който за мен бе неизвестен) , че така ще е по-топло за децата. От пролетта започваме уроци по оседлаване.
 
Някои с подкрепата и усиленото съдействие на г-ца Силвия от дома дори успяха да потанцуват и попеят на и около бидоните из полето Joy
Преди тръгване по залез слънце всички дружно похапнаха плодове , пиха мляко с какао и........писаха писма на дядо Коледа, които Вероника обеща да предаде .КАК?
Децата вече знаеха за посещенията му на високия близък връх на Витоша и всички решиха една от кобилите, които много обичат и яздят да се качи до този връх и да остави писмата. ВЕСНА ще бъде техния пощальон , а ако се наложи и ФАНИ ще е с нея.
Писмата не отнеха много време , ние помагахме и в крайна сметка  задачата бе изпълнена . Децата бяха невероятно ентусиазирани и превъзбудени , съсредоточени върху желанията си и ние големите май повече от тях се превъзбудихме #Crazy
Сега остава ФАНИ и ВЕСНА да  отидат до дядо Коледа и да чакаме една прекрасна Коледна изненада в ранчо Ел Пасо.

Специални благодарности на Ваня Топалска и персонала от дома.Вероника и Мартин си знаят , децата ги обожават , ние сме щастливи да ги познаваме:love:
На тръгване имаше реплики от сорта: " Искам тук да живея", "Не ми се ходи пък......" , " Г-жо, хайде още малко , моля....."

За щастие не се наложи да ползват гумени ботуши, времето беше страхотно. Децата бяха идеално екипирани, благодарение на хора като всички вас.

Следващото им качване ще бъде скоро  Peace

Послушното джудже от мястото на събитието- РОСИ Mr. Green

# 10
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Мисля, че освен вълшебна Коледа, много усмивки, уникална гледка,невероятни усещания, от този проект се разждат и няколко нови писатели на къси разкази  Joy

Роси, благодаря ти, днес  като ми разказа и сега като чета, все повече си мисля, че това може би ще се окаже най-вълшебното нещо, което се е случвало за децата и за нас.
След тази тежка година на много загуби, знам че има един човек, който гледа и г-жа Силвия и децата и нас и е най-щастливия ангел там горе и нещата, за които е живял и може да се каже дал живота си, се случват. Сред персонала има все повече  като г-ца Силвия, има все повече хора, които се интересуват от съдбите на българските деца, а децата са все по-щастливи и дано скоро да имат всички семейства!

# 11
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Мисля, че освен вълшебна Коледа, много усмивки, уникална гледка,невероятни усещания, от този проект се разждат и няколко нови писатели на къси разкази  Joy

Роси, благодаря ти, днес  като ми разказа и сега като чета, все повече си мисля, че това може би ще се окаже най-вълшебното нещо, което се е случвало за децата и за нас.
След тази тежка година на много загуби, знам че има един човек, който гледа и г-жа Силвия и децата и нас и е най-щастливия ангел там горе и нещата, за които е живял и може да се каже дал живота си, се случват. Сред персонала има все повече  като г-ца Силвия, има все повече хора, които се интересуват от съдбите на българските деца, а децата са все по-щастливи и дано скоро да имат всички семейства!

Да, Кари, това спокойно можем да наречем " Проекта в памет на г-н Емил Дунчев".
И без твоето разрешение, ще поствам 4аст от постинга ти във Фейсбоок. Twisted Evil

# 12
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Скъпи приятели,
Mолим за съдействие във връзка с много важна появила се нужда за децата от дома в с. Доганово. Общината в гр. Ел. Пелин няма да може да осигури пари за закупуване на зимни гуми за микробуса, който ползват децата. Това означава, че тези деца остават без транспорт за зимните месеци. Което пък от своя страна ги обрича на постояннен престой в дома, нещо което е немислимо и крайно незд...равословно. Ще пропаднат коледните им излизания, останалите им ангажименти, качването на децата в ранчото и до пролетта всички те ще са затворници в собствения си "ДОМ". Молим за съдейсвтие, изразяващо се в дарение на 4 гуми или контакт с фирма вносител (производител) за да коментираме евентуално намаление на цената при закупуване. Разчитаме на всеки един от вас, който би могъл да ни съдейства да помогнем за разрешаването на този проблем. Разполагаме с точната информация за гумите и очакваме оферти, подкрепа, идеи......
 
Размери на гумите за Мерцедес 208D -  ‎4 зимни гуми  - 215/70R 15C .

# 13
 • sofia
 • Мнения: 7 477
Скъпи приятели,
Mолим за съдействие във връзка с много важна появила се нужда за децата от дома в с. Доганово. Общината в гр. Ел. Пелин няма да може да осигури пари за закупуване на зимни гуми за микробуса, който ползват децата. Това означава, че тези деца остават без транспорт за зимните месеци. Което пък от своя страна ги обрича на постояннен престой в дома, нещо което е немислимо и крайно незд...равословно. Ще пропаднат коледните им излизания, останалите им ангажименти, качването на децата в ранчото и до пролетта всички те ще са затворници в собствения си "ДОМ". Молим за съдейсвтие, изразяващо се в дарение на 4 гуми или контакт с фирма вносител (производител) за да коментираме евентуално намаление на цената при закупуване. Разчитаме на всеки един от вас, който би могъл да ни съдейства да помогнем за разрешаването на този проблем. Разполагаме с точната информация за гумите и очакваме оферти, подкрепа, идеи......
 
Размери на гумите за Мерцедес 208D -  ‎4 зимни гуми  - 215/70R 15C .


Гумите са намерени. Утре се надявам да са сложени и едва тогава (като ги видя на буса) , ще кажа на 100% "гуми има"  Twisted Evil

Закупили сме гумени ботушки за децата, имаме и дарени също от Луна Hug. Децата за съботното ходене са на напълно екипирани. Е, и предпочитам да не вали каквото и да е Mr. Green

# 14
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Така, първо да кажем, че гуми се намериха и за двата буса - 8 бр. , напълно, тотално дарени  Mr. Green
 
Благодарим на нашия дарител, който желае да остане в анонимност -  млад човек живеещ, учещ и работещ в чужбина. Той се свърза с нас, пожела да закупи гумите и го направи, за два дни чрез своя приятелка в София.

Другите 4 гуми, ще бъдат поставени в понеделник и са дарение от фирма МИШЕЛИН България.
Благодарности на г-н Димитър Спасов, който реагира веднага на нашата молба да помогнат.

С това исках само да ви съобщя, че децата ще пътуват напълно безопасно през зимния сезон!

Последна редакция: сб, 10 дек 2011, 23:32 от Karish

Общи условия

Активация на акаунт