Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2011, 20:04 ч.

Пушат ли учениците при вас?

 • 5 435
 • 81
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 720
Чета една тема за пушенето и има майки които споделят, че детето им в 8 клас "още не пуши".
Замислих се дали съм виждала тук изобщо дете под 16-18 г с цигара в устата ..и не, не съм виждала. По-големички да напр 20-25 * въпреки, че вида понякога лъже възрастта.

Какви са мерките с/у пушенето в училище при вас, санкции,  имате ли познати деца, които пушат,
как е уреден достъпа т.е липсата му до цигари? Какви са личните ви родителски тактики в това отношение ( предполагам, че не искате децата ви да пушат)..

# 1
 • Мнения: 3 054
Не съм се замисляла задълбочено, но се надявам, че забраната "не се продават цигари и алкохол на лица под 18 години" се спазва от поне 90% от търговците. Това, разбира се, не е никаква гаранция, че един тийнейджър няма да се сдобие с цигари, но е добре да бъде максимално затруднен, а не улеснен. Twisted Evil
Мисля, че забраната за пушене на обществени места, в това число и дискотеки, също намалява бройката на пушещи младежи.

# 2
 • Мнения: 3 885
Официално пушат пълнолетните ученици. Имат си един ъгъл в края на двора на гимназията и там си димят. Направило ми е впечатление, защото като минаваме от там след някое междучасие, земята е посипана с фасове Crazy.
Непълнолетните младежи не пушат на показ, поне на мен не ми е направило впечатление да са масово явление, но със сигурност има и такива. Явно гледат да се поскриват, като вършат такива неща.
Цигари (и алкохол) по принцип се продават само на пълнолетни. Автоматите за цигари от няколко години са достъпни само за хора с банкова карта, защото в нея е запаметена рожденната дата и така автоматът разбира с кой си има работа.
Със сигурност има начини как да си купят цигарки нелегално, но си е по-сложно организирането и дано това да отказва поне част от мераклиите...

# 3
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 053
една част от съучениците на дъщеря ми пропушиха към 6-ти/7-ми клас  Rolling Eyes
не знам да им е правена забележка в училище. в 9-ти клас (училището беше срещу офиса ми), всички в двора с цигара, барабар с даскалите  Confused
(то дрога се пласираше там, та цигарите бяха най-малкия проблем)
на някой родителите им ги купуват цигарите, с думите "и аз на тая възраст пропуших"  #Crazy

Не съм се замисляла задълбочено, но се надявам, че забраната "не се продават цигари и алкохол на лица под 18 години" се спазва от поне 90% от търговците.

да, ама не. все в горепосоченото (за щастие бивше) училище, сутрин карах щерката и понеже ми беше рано за работа, спирах в един бар за закуска. виси табела "не се продават цигари на лица под 16 години", съученичките на щерката влизат и купуват. опашка от пубери, веднъж да го бях видяла да поиска документ. пък и децата бяха видимо под 16  ooooh!
един ден се ядосах и го питам как преценява на каква възраст са, пък той ми вика "ми не е моя работа. те мож да пратят по-големи съученици, нищо не разрешавам като не им ги дам"  Confused

сега уж станало до 18 години, ама ей, дъщерята вика, че спокойно си купуват цигари, никви документи не им искат. също и алкохол.

# 4
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 973
Официално пушат пълнолетните ученици. Имат си един ъгъл в края на двора на гимназията и там си димят.
Непълнолетните младежи не пушат на показ, поне на мен не ми е направило впечатление да са масово явление, но със сигурност има и такива. Явно гледат да се поскриват, като вършат такива неща.
Цигари (и алкохол) по принцип се продават само на пълнолетни.

Със сигурност има начини как да си купят цигарки нелегално, но си е по-сложно организирането и дано това да отказва поне част от мераклиите...

При нас изградиха специален ъгъл, за да не са пред входа. Много често съм си изказвала мнението към колегите,които висят също там,  че не бива да стимулират пушенето с поведението си...Но  Rolling Eyes Хубаво е, че този ъгъл е станал сега по-скоро място за срещи, защото пушещите ни ученици са сравнително малко (ако правилно надушвам /подушвам... Кой глагол трябва да е тук?)

За съжаление, по-големите ученици правят услуга на по-малките и им купуват цигари. Най-често възрастовата граница за пушене в нашето училище е над 15-16 години....

Последна редакция: ср, 21 сеп 2011, 22:33 от Kalinka

# 5
 • Мнения: 1 760
Тези,които съм виждала да пушат в парка до нас имат явен вид на деца, за които не се полагат особени грижи.

Като цяло около мен са все непушачи и децата им не пушат.
Забелязала съм,че пушачите нямат кой знае какво против,ако и децата им пушат,правят си компания на по цигара.

# 6
 • в едно миланско село
 • Мнения: 4 053

Забелязала съм,че пушачите нямат кой знае какво против,ако и децата им пушат,правят си компания на по цигара.

драматично е това  Shocked
и го казвам като бивш пушач, бивша пуберка непонасяща цигарен дим (не питайте моля как и защо се оказах як пушач от днес за утре)  Banghead

минах на ел. цигара само и единствено, за да не бъда отрицателен пример. но и да бях продължила с цигарите, нямаше как да се получи приятелски лаф-моабет на по цигарка  Shocked
ни с щерка ми, ни с приятелките и...  ако хвана близък родител с подобно поведение не знам как бих реагирала  Confused

# 7
 • Мнения: 4 302
Пушат. Статистика не съм водила, защото съм страничен наблюдател, нямам дете в училищна възраст. Но по улици и заведения има доста деца, които са с цигари, близо до училища също ( извън двора). С  бири тоже, ограничението за продажба е 16 години.

# 8
 • Мнения: 5 720
Тоест, изграждат пушкоми в училищата. Ще падна ...

# 9
 • Мнения: 3 054
Автоматите за цигари от няколко години са достъпни само за хора с банкова карта, защото в нея е запаметена рожденната дата и така автоматът разбира с кой си има работа.
Хм, изобщо не се бях замисляла за автоматите! При нас са с монети, мдааа...

А, родителите на тийнове, за наркотиците какво говорите/правите?

# 10
 • Мнения: 5 720
автоматите тук са само с/у карта с фискален код ( или санитарната карта, която разчита и фискалния код, който ти съдържа и данните на колко си години). Не може всеки да си купи, демек, това го въведоха и за автоматите за моментни лотарии. в Табакерии май до 18 не се продава, но не съм сигурна дали не е 16..

# 11
 • Мнения: 3 054
автоматите тук са само с/у карта с фискален код ( или санитарната карта, която разчита и фискалния код, който ти съдържа и данните на колко си години).
Така ли?! Трябва да се огледам по-добре значи.
Не съм пушач и май доста отдавна беше, когато веднъж купувах цигари от автомат.

# 12
 • Boston, MA
 • Мнения: 3 070
В нашата махала са много добри децата. Хич не пушат. Даже вечер ги гледам, като се свалят, как излизат по двойки и ходят на сладоледаджийница, без майтап. Спазват си забраните и за цигари и алкохол. Има изключения, но принципно пушенето тук е и класов признак.

# 13
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 973
Тоест, изграждат пушкоми в училищата. Ще падна ...

По-добре ли е да се крият и да започнат съседите да се оплакват, защото ще се събират някъде около къщите? Мисля, че и много, които пушат си спестяват пушенето през седмицата, защото не отиват там (на улицата е и е много явно).
Голямото междучасие са около 20 човека (училището ни е 1400 ученика). Говорила съм с много ученици, които са започнали, за да принадлежат към групата, но  след 2-3 години са спряли.

Пушещите са наистина предимно сред една определена класова група.

# 14
 • Мнения: 2 786
Не съм забелязала, макар че имам доста наблюдения върху деца в училищна възраст. Изобщо покрай мен, за мое огромно щастие, не се пуши или не по начин, който да е осезаем за околните  Wink

Общи условия

Активация на акаунт