Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 септ. 2011, 07:59 ч.

Свободни и независими .....

 • 2 133
 • 14
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 350
Честит празник на всички, които искат да бъдат свободни и независими. Дали можем да го постигнем в личен план или това е само една мечта, която преследваме цял живот? Какво разбираме под свобода и независимост, когато се отнася до личния ни живот? Какво ни ограничава и ни пречи да ги постигнем?

# 1
 • София
 • Мнения: 4 350
   СТЕПЕНИ НА СВОБОДА
[/b]

В зоомагазин стояли една до друга три клетки. В едната имало канарче, което по цели дни пеело звънки песни за волни простори и свободен полет. В действителност, то не си представяло, какво е това полет, и не му се било случвало да е във волни простори, но други песни просто не знаело.
В друга клетка имало стар плъх, кой знае за какво сложен тук. Плъхът не умеел да пее, но прекрасно знаел, какво е това свобода, и всяка нощ гризял ъгъла на клетката, с надеждата някога да се измъкне оттук.
Между плъха и канарчето живеела чинчила. Спяла върху стърготини, въртяла се в колелото, за да поддържа фигурата си, гризяла семки, от които фигурата и необратимо се повреждала или иначе казано, водела обикновен чинчилски живот, а повече от това и не умеела.
Веднъж, когато канарчето изпяло една особено проникновена песен за изгубената свобода, толкова проникновена, че даже само се разстроило, чинчилата го попитала:
-А какво е това свобода?
-Сложно е да се обясни - уклончиво отговорило канарчето. - С думи не може да се обясни, тук трябват чувства. Мога да го изпея.
И започнало да пее песен за песните, която разгаряла сърцето, но не давала на чинчилата ни най-малка представа за предмета.
-По-добре попитай мен - проскърцал плъха. - Аз знам какво е това свобода.
-И какво е? - попитала чинчилата.
-Ето какво! - плъхът се проврял през изгризаната дупка и излязъл от клетката. - Сега аз съм свободно животно и никаква решетка повече не може да ме задържи. Мога да ида, където искам и да правя, каквото ми хрумне.
-О, наистина ли? Колко интересно! - възкликнала чинчилата.
-Да! - кимнал плъхът. - Разбира се, трябва да се помни за капаните по ъглите, отровата за плъхове и чистачката с метлата. Но това са дреболии в сравнение с волята. Това е и кучешката храна, и конопа за птиците, и удобните стърготини ...
Чинчилата замислено се начумерила:
-Значи волята - това е зоомагазина?
-Не, разбира се! - разсмял се плъха. - Зоомагазинът е само едно помещение в голяма сграда, също своево рода каменна клетка. От нея мога да вляза другаде в сградата. И там вече има по-голям простор - помийни ведра, шахтата за боклук ... А колко места за гнездене! Е, вярно, в сградата също е пълно с капани и трябва да се крия всеки път, когато извеждат териера от петия етаж.
-Значи свободата, това е сградата?
-Не, сградата е само една каменна кутийка в целия район. А наоколо какво ли само няма! И контейнери за боклук, и канализация, и недоядени чипсове право на улицата ... Въпреки че там, разбира се, можеш да се озовеш под колелата на автомобил, или да попаднеш на котка, или някой да те замери с камък. Колкото повече свобода, толкова по-сложно.
-А улицата ...
-Тя е част от града. Градът е огромен и там е толкова интересно!
-Но има още повече опасности?
-Разбира се. В природата всичко е уравновесено. Колкото е по-голяма клетката, толкова повече свобода имаш, но и ограничения също. Искаш ли да те пусна, за да можеш да видиш сама?
-Не, благодаря! - отвърнала чинчилата, като за всеки случай подпряла вратата на клетката с поилката. - Струва ми се, че напълно ме устройва тази степен на свобода, която имам.

# 2
 • Мнения: 1 127
Трудно ми е да приема думата независимост, както в личен, така и в цялостен аспект. Дали народът ще е окован в ръждясали вериги и тъпкан публично и открито или е затворен в клетка в собствената си държава, която му хвърля прах в очите...не приемам народа ни като независим в истинския и красив смисъл на думата. не приемам и себе си като независима. дали ще си зависим материално или ще си зависим духовно (а в България такива хора с лопата да ги ринеш), погледнато под този ъгъл е все едно и също. свободен си да кажеш "майната му" и да тънеш в мизерия или да преглътнеш гордостта си и да робуваш безнаказано. Защото има хора у нас които робуват. Работят по 12 часа на ден, осигуряват ги на 4 часа и взимат нищожни заплати. Роби са и бабите и дядовците ни, които години наред са работили за тази страна, а сега тя не покрива дори парите необходими за лекарствата им...така разсъждавам аз. и не ми е приятно, напротив. но няма смисъл да отричам онова което виждам, защото поне зад маската на анонимността, човек може да се възползва от онази свобода...как я наричаха - А, да! Свободата на словото. Която също не съществува или поне е само за заблуда, знам ли...

# 3
 • Мнения: 6 164
Какво разбираме под свобода и независимост, когато се отнася до личния ни живот?

Точно в личния живот няма свобода и независимост според мен, освен ако не живея като отшелник. Докато съм емоционално обвързана с близки - семейство, мъж, дете, аз съм зависима от тях. Всеки ден се съобразявам, правя компромиси, нещо въпреки себе си, но това не са "окови".

# 4
 • Мнения: 56
Аз съм абсолютно свободна и независима във всяко отношение и съм безкрайно щастлива от което. Peace

# 5
 • Мнения: 4 459
Аз мисля, че всеки е свободен и независим до една степен. Колкото повече константи около нас, толкова по-малко свобода имаме  Peace

# 6
 • Мнения: 56
Със семейство и деца обаче далеч не всеки може да бъде независим. Свобода и независимост в семейство е малко имагинерно понятие. Може да бъде извоювана но малко сложничко.

# 7
 • Мнения: 243
Един от любимите ми цитати на писателя Уортън (много свободен превод и по памет) - Ако непрекъснато се взираш в пръчките на клетката си, никога нищо няма да свършиш.

Колкото и клиширано да звучи - никой не може да сложи окови на твоето вътрешно Аз. А духът винаги успява да промени и физическата реалност, дори и да е бавно и постепенно.

# 8
 • София
 • Мнения: 6 453
А духът винаги успява да промени и физическата реалност, дори и да е бавно и постепенно.

Стига само парите да стигнат до новата заплата, детето да не се разболява и обувките да не се разлепят....Иначе духът може всичко...но реалността връща на земята!

# 9
 • Мнения: 56
Аз все си мисля, че ключът към всяка една свобода и независимост, минава именно през финансова независимост. В противен случай си е преливане от пусто в празно или само илюзии за свобода.
Но пък от друга страна, свободен по дух човек винаги ще намери начинът рано или късно да извоюва и финансова свобода. Така че много ми допада тази мисъл по-горе.

# 10
 • Мнения: 449
Свободата и независимоста при мен вървят ръка за ръка.За съжеление не съм независима и изобщо не съм свободна,ни най-малко пък щастлива.Всяка секунда от живота си се съобразявам с нечии правила,това ме подтиска ужасно.

# 11
 • Мнения: 1 931
Реално никой не е свободен и независим. Винаги се съобразяваме със семейството, с околните, с хората свързани с работата, с хората чакащи пред нас на опашките за плащане на разни сметки, магазина и много такива подобни. Значи всеки се съобразява с някакви правила и не може напълно независим. А финансово в България малко хора са напълно независими. Малко хора не се притесняват какво ще стане ако 1 месец останат без работа или си вземат неплатена. 
Зависи и човек как приема всичките ограничения в живота си.
Цитат
Ако непрекъснато се взираш в пръчките на клетката си, никога нищо няма да свършиш.
И зависи как ги виждаш тези пръчки от клетката. Ако ги виждаш като сиви метални пръчки няма да живееш и няма да успееш да се израдваш на нищо което се случва в живота, но ако ги погледнеш като решетка която те пази от злото извън оградата, тогава вече може да бъдеш щастлив. За това щастието и чувствата за свобода са вътрешно усещане и зависят от самите нас, от начина по който приемаме света около нас.

# 12
 • Мнения: 56
Свобода и независимост не значи "несъобразяване с правила". Нито пък значи че никога за нищо не се притесняваш.

Май ти е много размито понятието за независимост благовеста.

# 13
 • Мнения: 1 931
Свобода и независимост не значи "несъобразяване с правила". Нито пък значи че никога за нищо не се притесняваш.

Май ти е много размито понятието за независимост благовеста.
Исках да кажа, че всеки си приема свободата по свой собствен начин. Може да си спазваш правилата и да се чувстваш свободен и независим.

# 14
 • Мнения: 28 766
Свободна и независима съм , когато мога да вземам самостоятелни решения , свързани с мен , детето , личния ми живот и ежедневието . За това ми е нужна финансова обезпеченост , иначе не става .
За момента имам свобода и независимост , дай Боже да е все така ! Peace

Общи условия

Активация на акаунт