Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 171
Рядко пускам теми, но днес се сблъсках с една ситуация, която доста ме озадачи и реших да си сверя часовника с вас Simple Smile
Обади ми се позната, с която не съм се нито виждала, нито чувала повече от половин година, не знам почти нищо за нея - нито какво работи, нито къде живее. Молбата й е да й стана поръчител. Размерът на кредита е огромен за моите възможности, срокът на погасяване също. Не й отказах директно, позамислих се, поразрових се в интернет и видях колко много опарени поръчители има, не подозирах, че толкова много хора са изгорели в стремежа си да бъдат полезни на някого Tired. Мъжът ми също е против. Реших да й откажа, макар че ми е кофти, но не мога да поема такъв риск върху семейството си. Наистина почти не я познавам. Знам само, че скоро ще се дипломира и едно от опасенията ми е да не емигрира, а аз да плащам в следващите 10-тина години чужд кредит Thinking
Но случилото се ме накара да се замисля как биха постъпили други хора на мое място. Аз никога не съм молила някого за подобна услуга. Недопустимо ми е дори да си представя да поискам това и от най-близките ми приятели. Затова, когато ми се е налагало да тегля кредит, съм се простирала до разрешения минимум без поръчители. От една страна бих искала да разбера как ще отговорите на подобна молба, а от друга дали вие бихте поискали такава услуга от бегъл познат.

# 1
 • Мнения: 1 273
Категорично не бих станала, нито бих молила някого да ми гарантира. Изобщо не се чувствай виновна, напълно трезво и нормално си постъпила!

# 2
 • сред маслини и портокалов цвят
 • Мнения: 1 220
Никога, на никой не бих станала поръчител. Може да съм гадна, ама това е положението. Толкова пъти съм се парила, когато съм била солидарна, че най-накрая си научих урока.
Не бих поискала някой приятел или познат да ми става поръчител също.

# 3
 • София
 • Мнения: 2 181
Ами, все пак мисля, че си постъпила правилно.
Аз не бих се съгласила също. Хората с усилие се съгласяват да правят това за роднини дори. Бъди спокойна. Постъпила си мъдро.

# 4
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 039
НЕ, не бих станала...  Naughty
Моя позната сега плаща освен нейния и на леля си кредита. И едвам смогва... Млади хора на по 20-сет и няколко години, вместо да си живеят живота се "грижат" и за чужди. А в случая дори са рода.

Астарта, много добре си постъпила. Рискът е твърде голям. Гледай си семейството и не се кахъри.

П.П: Аз до сега не съм вземала кредит, но съм била солидарен длъжник с мъжО. Дори не искам пари на заем... Камо ли нещо по-солидно.

# 5
 • Мнения: 1 175
Правилно си постъпила, поръчител не ставам на никой! Нагледала съм се на запори на заплати на поръчители ....Който иска кредит да се простира според възможностите си!!

# 6
 • Мнения: 581
 Отказвам да бъда поръчител дори на близки, какво остава на почти непознати. От никой не искам и на мен да ми става поръчител, защото заеми не тегля.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 667
Няма шанс да стана поръчител на слабопознат човек. На близък пак бих се замислила. Правила съм го единствено за суми, които при най-лошо стечение на обстоятелствата, не биха ме натоварили финансово. Професионално се занимавам в тази сфера и на тема "кредити" съм много мнителна.

# 8
 • Мнения: 245
В никакъв случай не бих направила това, не само за бегъл познат, но за никого, дори да ми е брат или сестра, освен ако не става дума за лечение и спасяване на живота. Нагледала съм се на страшната безотговорност и наглост на хората и от доверчивост в етиката и съвестта на хора,  и то много близки, съм загубила десетки хиляди. Не те съветвам. Peace

# 9
 • Мнения: 1 760
Не си слагай таралеж в гащите.
Замисли се защо се обръща към теб,след като не сте близки?Близките й явно не биха се хванали на хорото.Или вече са изиграни.

Много хора злоупотребяват с милосърдието.

И аз съм патила и съм си научила урока.При мен даже беше с много близки роднини. Cry

# 10
 • Мнения: 962
Хм, мен като ме помолиха само попитах кога и къде. Но пък е за близки хора, които ако изпаднат в затруднение пак бих им помогнала.. без да съм поръчител.
На по-далечни познати също съм помагала и още чакам да му върнат пари  ooooh!

# 11
 • в 1001-та нощ
 • Мнения: 11 497
различни мои познати изплащат чужди кредити   newsm78 аз не бих  Naughty

# 12
 • Мнения: 2 171
Замисли се защо се обръща към теб,след като не сте близки?Близките й явно не биха се хванали на хорото.Или вече са изиграни.


Ето това ме изненада най-много от всичко. Да поискаш подобно нещо от човек, с който си изпил 2-3 кафета за по половин час. Зачудих се защо не се обърне към близките и роднините си, а се е сетила точно за мен Confused
Явно приличам на голям шаран Blush

# 13
 • Мнения: 1 097
Не бих станала поръчител, категорично! Хората, за които бих го направила са точно 5-ма, а те едва ли биха го поискали. А на толкова далечен познат - абсурд.
Замисли се защо се обръща към теб,след като не сте близки?Близките й явно не биха се хванали на хорото.Или вече са изиграни.


Ето това ме изненада най-много от всичко. Да поискаш подобно нещо от човек, с който си изпил 2-3 кафета за по половин час. Зачудих се защо не се обърне към близките и роднините си, а се е сетила точно за мен Confused
Явно приличам на голям шаран Blush
-  а може би просто няма никой близък....

# 14
 • Мнения: 170
Mоже да няма предвид, че си шаран, може близките и да не могат да и станат поръчители, ако са безработни, ако нямат навършени 6м. на нова работа по трудов договор, ако работят в частния сектор без договор или пък в сферата на сивата икономика, може да са възрастни или и те да имат кредит и средствата им да не позволяват поръчителство по втори кредит, причини колкото искаш, но и според мен си направила добре като си отказала, добре в смисъл да предпазиш себе си, все пак този човек не ти е познат добре, нямаш поглед върху него и способността му да си погасява задълженията и изобщо, а щом и кредита е в голям размер, риска е неразумен и неоправдан, особено предприет към напълно непознат, все пак човек трябва да премисля всичко За и Против вземайки едно такова решение и в случая Против доста накланя везната. Спред мен си постъпила разумно! Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт