Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 септ. 2011, 10:57 ч.

За семейство инвалиди и колите им...

 • 6 469
 • 47
 •   1
Отговори
 • 1st floor
 • Мнения: 5 675
Имаме приятелско семейство инвалиди, и двамата са първа група, напълно глухи...До сега имаха една кола, за която ползваха безплатна винетка и бяха освободени от данък...В момента обмислят покупката на нов автомобил , та въпросът ми е имат ли право на още един такъв с преференции, защото и двамата са инвалиди /както споменах по-горе/...Би трябвало на всеки един такъв човек да се полага по една кола /имаше някакви ограничения за конските сили само, те се вместват/, но не знаят как стоят нещата, като са семейна двойка...Защото де факто , сегашната кола се води половината на мъжа, половината на жената... newsm78

# 1
 • Мнения: 654
Ще напиша нещо което няма да се хареса но.....и един автомобил им е много.
От една случка при която съпругът ми можеше да остане инвалид,защото колата се караше от глух човек,не приемам варианта тези хора да шофират.
Имаше събор,много хора,изведнъж една кола тръгна назад,направо към нашата.
То не беше свирене на клаксони от нашата и до нас кола,хората викаха и ръкомаха,но господна продължи упорито назад.Добре,че се случи да има камък и колата му опря.
После просто тръгна напред.Всички останахме  Shockedот липсата на  реакция.
Тогава дойде човека които продава закуски и ни каза-Няма смисъл,той не чува и е цяло чудо,че досега не е предизвикал инцидент.Той така си кара докато опре нейде.
Не слагам всички под един знаменател,но съм постоянно в автомобил и знам,че трябва да се внимава.
Ако минава автомобил със специален режим,направо ще го пресоват някъде или той ще налети.
Дори радиото е пуснато така,че да чувам навън какво става.

# 2
 • Мнения: 654
Сега темата ще стане една.... Embarassed

# 3
 • Мнения: 3 129
Няма от какво да се притесняваш.Истина е,че е нормално и човешко да не се дооцени ситуацията и само звуков сигнал да предотврати тежка злополука.Съчувствам на инвалидите и определено подкрепям да бъдат толерирани при кандидатстване за работа,за училище идр.НО не мога да се съглася че трябва да рискуват и своя и чуждия живот като шофьори.Особено опасни са по-възрастните такива,при които и рефлексите и вниманието и другите сетива не са като на млади хора.

# 4
 • Мнения: 64
 
джоджо , много грозно изказване.
Като са  глухи и кво?
Все  пак виждат и могат  да  реагират хората.
Колко има,които не  са  глухи и  се  трепят  всеки ден.
Ужасно ме   издразни.  ooooh!

# 5
 • Мнения: 13 512

джоджо , много грозно изказване.
Като са  глухи и кво?
Все  пак виждат и могат  да  реагират хората.
Колко има,които не  са  глухи и  се  трепят  всеки ден.
Ужасно ме   издразни.  ooooh!
Не виждам какво има да се дразниш,че чак пък и "ужасно"! Те затова са инвалиди, защото не са като другите. В случая им липсва слух, койото е също важен при шофирането.

# 6
 • Мнения: 64
 И  на  теб, ти липсва  грамотност,  но  пишеш  по  форумите.  Mr. Green

# 7
 • Мнения: 7 183
Нищо грозно не прочетох в изказването на джоджо. Жената е описала случка в която е можело да стане голяма трагедия просто защото човекът не може да реагира адекватно защото не чува. Мъжът ми е по цял ден на пътя и живота му зависи не само от него, а и от всички около него по точно от адекватните им реакции. Ако ти беше на мое място или мястото на джоджо едва ли щеше да си толкова издразнена.

# 8
 • Мнения: 170
Абе, хора, темата не е за отношението към инвалидите и трябва ли да имат автомобили и право да ги шофират. Има зададен конкретен въпрос, ако можете отговорете, ако ли не, просто няма смисъл да навлизате в дебри в които сами се вкарвате. Авторката пита: Могат ли двама инвалиди, които са семейство и имат вече автомобил с преференции, да имат втори такъв. Толкова ли е сложно. Аз не съм запозната със спецификата на въпроса и не мога да отговоря, но, ако някой може, нека помогне. Понякога в темите не се иска нашето мнение, а просто конкретен отговор! Peace

ПП Не обръщайте всяка тема в спор и караница, няма смисъл и е ужасно неприятно!

# 9
 • Мнения: 64
Да,  Тумба-Лумба, имаш  право, но  що пък  да  пропуснем  да  кажем, че  инвалидите  са  инвалиди,  защото  са  различни.
I.Hr, живота  на  всички, които са  на  пътя  е  в  опасност, не  само  на  мъжа ти!

# 10
 • Мнения: 170
Да, Вики, и на мен това изказване не ми хареса, че инвалидите са инвалиди и са различни, защото никой не е застрахован от нищо в тоя живот, но у нас много обичаме да делим хората на ние и вие, на умни и прости, на слаби и дебели, на различни и еднакви, на такива като нас и такива като другите. Вероятността да те блъсне пиян шофьор е според мен по голяма от тази да те блъсне глух шофьор, защото той поне вижда и дори и глух има реакции, за разлика от пияния, който само си мисли, че може да контролира ситуацията, а предпоставки за инциденти могат да възникнат във всяка една ситуация, независимо колко е или не е различен даден индивид! Peace

ПП Извинявам се за отклонението т.к. стана ясно, че с конкретен отговор не мога да помогна!

Последна редакция: пт, 23 сеп 2011, 12:16 от Tumba_lumba

# 11
 • Мнения: 60
мисля , че имат право ,
все пак правото е лично - на всеки инвалид , а не семейно

# 12
 • 1st floor
 • Мнения: 5 675
Лелееее...Моля ви, се не се карайте...Задавам въпроса ,защото хората ме попитаха и исках да им помогна...Не е въпроса, дали да им разрешим да карат или не...Закона им дава право...Двамата имат две прекрасни дечица /Слава Богу, без здравословни проблеми/, отговорни родители са и смятам , че ако се чувстват недостатъчно добри шофьори , едва ли биха возили децата си...Че и втора кола да си купуват...Явно до сега са се справяли добре, пу-пу, дано и занапред да е така...
И пак ви моля, не се карайте!!!

# 13
 • 1st floor
 • Мнения: 5 675
мисля , че имат право ,
все пак правото е лично - на всеки инвалид , а не семейно
Да, така би трябвало да бъде...притесняват се от факта, че като са семейни , първата кола вече се води и на двамата...

# 14
 • София
 • Мнения: 3 690
Мисля, че ограничението беше инвалидът да има 1 автомобил. В случая има режим на съсобственост и грубо казано всеки от тях притежава по 1/2 от автомобила.
Ако колата е в съсобственост на инвалид и неинвалид, то тогава се плаща 50% от данъка. Би трябвало в общината да признаят отстъпката за данъка и на втория автомобил, но най-добре питайте.
Ограниченията за автомобила са до 160 коня и 2.0 кубика. Трябва да има 1ра или 2ра степен инвалидност (а май вече се водят % инвалидност), като май над 70 дб се води практическа глухота, а над 90 дб е пълна.
Наредба 31 на МТ допуска издаване на шофьорски книжки на хора с до 60 дб увреждане на слуха.
Все пак си ги проверете тези неща и в общината, да не ви подведа без да искам.

Общи условия

Активация на акаунт