Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте, мами и приятелки!
Имам нужда от съвет в следната ситуация: по искане на ендокринолога ми, се наложи да лежа 3 дни в болницата за изследвания.
След изписването ми ми бе даден болничен лист с точна диагноза и код, които отговарят на епикризата ми.
Ако аз НЕ желая работодателя ми и колегите ми да узнаят за заболяването ми (хипофизарен микроаденом, с размери 3/3.4 мм, който представлява доброкачествено образувание на хипофизата и не е нищо особено, но се счита за тумор в мозъка поради локализирането му в центъра на главата...), какво трябва да направя за да бъде уважена лекарската тайна?
Болничният лист служи за пред НОИ, но НЕ е валиден ако не е подписан и подпечатан от работодателя, който се води и мой осигурител.
Как мога да избегна клопката на този парадокс и да изляза от положение, без да ми се налага колеги и прочие да ме съжаляват или считат за ненормална?
Моля Ви за спешна помощ, тъй като имам време само до понеделник да представя въпросния документ на шефа си....
Благодаря ви предварително!
Карина

# 1
  • Мнения: 2 237
Здравей !
Аз работя в болницата по онкология и често наши пациенти имат същото желание - да не се разбира диагнозата им когато пиша болничните. Ето защо в графата "диагноза" ( там където трябва да се напише с думи) аз пиша само кода. Не е нужно да се пише диагнозата с думи, никой няма да върне болничния или да направи проблем. Поне толкова време до сега при нас не се е случило.
Рабирам те напълно и смятам, че си права  Peace Едно е в графата да пише "Остра вирусна инфекция" примерно, друго е да е някаква диагноза за която не желаеш да узнаят.
Дано си ме разбрала, че май не го написах както трябва  Rolling Eyes
С две думи, пишат ти кода в "Диагноза", а този код какво означава знаят само лекарите.

# 2
  • Мнения: 1
Blizna4e, много ти благодаря за бързия отговор и за съвета. От болницата (Александровска) обаче отказват да напишат само кода, тъй като им го изисквали от НОИ. Освен това, дори и да ги "изнудя" да махнат диагнозата с думи, аз самата намерих един справочник със заболяванията, така както ги кодират в здравната ни система. Ето и линка в сайта на Националния център по Здравна информация: http://www.nchi.government.bg/Xrevizia.html
От една страна, това е хубаво, че човек може да провери сам тези неща, но от друга означава, че ВСЕКИ има достъп до тези сведения...
Не виждам как човек би могъл да опази в тайна заболяването си....
Ами ако бях със СПИН, пак ли трябваше да ознае целя свят???
Да не говорим, че в България НЯМА законова наредба, която да ме защити в случай на дискриминация от страна на работодател, който си е наумил да ме уволни...
Какво трябва да направя за да се "опазя" от такъв вариянт?
Благодаря предварително  Simple Smile

# 3
  • Мнения: 2 237
Хм, учудвам се.....при нас никога не е проблем да не пишем диагнозата с думи и уверявам те, от НОИ никога не са направили проблем. Не съм чувала от НОИ да изискват да се пише с думи непременно. Мисля, че май всяка болница си има някакви неписани правила. Що се отнася до справочника, всеки който се интересува може да провери , наистина. И тук вече  не знам какво да се направи, ако някой иска лесно може да провери. Права си, че това някак трябва да бъде решено...... Thinking
Знаеш ли, утре като отида на работа ще отскоча до нашия ТЕЛК и ще питам шефа му какво мисли той Simple Smile

# 4
  • Мнения: 1
Мили мами,
Накрая се принудих да предам болничния на шефа си с диагнозата под код (т.е. и на двете места имаше само буква и 3 цифри) и засега никой не се е ровил. Но ако се случи, мисля да подам жалба!
А засега само информирам различните асоциации за моя случай, молейки ги да намерят някаква вратичка в закона за здравеопазването, която да ни позволява да пазим в тайна заболяванията си.
Ако и вие узнаете нещо, моля пишете!
Поздрави,
Карина

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт