Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 септ. 2011, 19:45 ч.

Мекици, от онези пухкави и хрупкави- как се правят?!

  • 37 251
  • 35
  •   1
Отговори
  • Мнения: 5 624

 Здравейте момичета!

Имам нужда от вашата помощ  Praynig

Искам да се науча да правя от онзи вид пържени мекици, които правят по заведения и хотели- страшно пухкави, крехки и хруппкави, но...до сега не съм успяла  Confused

Първо ги правих като слагах в тестото кисело мляко. Така установих, че стават меки, нищо общо с хрупкави.
След това, това лято като бяхме на почивка в Копривщица, за закуска ни сервираха отново онези прекрасни мекици, за които говоря и се престраших да попитам момичето от кухнята как ги прави..

Каза ми "Брашно, вода и мая (суха)". ОСтавяла тестото цяла нощ и на сутринта правила мекиците..

Днес опитах и този вариант, но, отново не се получи!  Confused Тесното го месих в машината за хляб. Брашното го пресявам..всичко уж правя както трябва, но явно има нещо друго, което ми убягва!

Защо?! Не мога да разбера...Или аз нещо не правя както трябва, или момичето е поспестило това- онова от рецептата  Rolling Eyes

Затова- моля помогнете ми да разгадая тайната на прословутите и така мечтани мекици  Praynig  Hug

# 1
  • Мнения: 5 001
http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php?topic=307.105

Мекиците на Танита стават такива.....

# 2
  • Мнения: 5 624

Благодаря за бързото включване!
И аз тази сутрин ги направих точно така- само брашно, вода, мая и лъжичка сол, лъжичка захар! Същите съставки, в малко по-малко количество, но нищо не стана! Станаха тежки, сплъстени  Confused

Ето така ги направих:

3 чаени чаши брашно, една чаена чаша топла вода, по една чаенал. сол и захар, една супена лъжица суха мая.
Машината за тесто го забърка и оставихме тестото в машината цяла нощ, на сутринта беше набъбнало, извадих го и ги изпържих в повече мазнина...

Същото като Танита. НО не и резултата.

Решена съм всеки ден да правя мекици ако трябва, докато открия тайната  Crossing Arms

# 3
  • Мнения: 5 001
Да не ти е било гъсто тестото? Защото при мен още от първият път се получиха.... Rolling Eyes
А,да и се пържат в маслена баня....Повече е олиото.....

# 4
  • Мнения: 5 624

 ПОчвам да мисля, че точно това е проблема- тестото беше гъсто  Rolling Eyes Тоест пак си беше лепкаво, но със сигурност с 3 чаши брашно и само една вода, става по-гъсто от описаното.

Иначе другите съставки са същите- една с.л. мая и сол, и захар

Благодаря много, ще пробвам и ще докладвам  Flutter

# 5
  • Мнения: 5 001
Мдам.....И аз така си мисля,че ще да е станало при теб.....Сбити мекици стават,когато тестото е по-твърдо.....
Пиши като направиш пак какво е станало....Успех!

# 6
  • Мнения: 442
Тестото става въздушно, с много балончета въздух. Така ли стана и при теб? Да не си го премесила на сутринта?
Може би си сложила малко вода? Пробвай с оригиналните количества продукти. И нямаш нужда от машина за месене.

# 7
  • Мнения: 5 624
Тестото става въздушно, с много балончета въздух. Така ли стана и при теб? Да не си го премесила на сутринта?
Може би си сложила малко вода? Пробвай с оригиналните количества продукти. И нямаш нужда от машина за месене.

Беше увеличило обема си, но чак балончета въздух... сякаш нямаше. Сложихме продуктите в машината за хляб вечерта и сутринта извадихме тестото. Не сме го месили сутринта. Престоя цяла нощ.

В рецептите от горния сайт пише, че се оставя в хладилника цялата нощ. ака ли трябва?
Ние го оставихме в машината за хляб, тоест на топло  newsm78

# 8
  • DE
  • Мнения: 898
Правя и аз така мекици.
Точни пропорции нямам, брашно, вода, пакетче суха мая, сол и захар.
( преценяваш сама, за много рядко, лепкаво тесто)
Покривам с кърпа и поставям в леко затоплена фурна да втаса.
Докато се мотам насам-натам  за половин час тестото е готово втасало . Меко, шуплесто.
Никакви цели ноЩи в хладилника...

Както Мастрерчето е писала тестото трябва да е много меко.
В машината за хляб не става понеже тестото е доста лепкаво.
Аз бъркам с миксера с бъркалките за тесто.
Доста редичко и като оформям си топя пръстите в олио, иначе страхотно лепне.
Стават като купешките, 100%

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 00:25 от matze

# 9
  • Мнения: 66
Винаги когато правя мекици,освен мая
слагам и 2-3 с.л кисело мляко с 1ч.л сода
Стават много хубави.

# 10
  • Мнения: 5 001
Бубе,,,,Какво стана с опита? Получиха ли се мекиците?..... Rolling Eyes
Ако си спазила рецептата би трябвало да е станало!!!

# 11
  • Мнения: 5 624
Винаги когато правя мекици,освен мая
слагам и 2-3 с.л кисело мляко с 1ч.л сода
Стават много хубави.

Да и аз до сега така съм ги правила, но нямат нищо общо с това, което искам да постигна  Wink


Бубе,,,,Какво стана с опита? Получиха ли се мекиците?..... Rolling Eyes
Ако си спазила рецептата би трябвало да е станало!!!

Дааа  Flutter

вчера ги направих следобеда, когато си дойде сина ми от училище. Ето какво стана:

Моите невероятни мекици  Heart Eyes

Станаха толкова хубави, колкото и очаквах- хрупкави отвън, крехки и въздушни отвътре!

БЛАГОДАРЯ за помощта, момичета!  Hug

# 12
  • Мнения: 27 525
По коя рецепта последно?  Embarassed

Мъжът ми и синът ми обожават мекици (аз не, фен съм на бухтите), но досега не съм се отчела с хубави такива  Rolling Eyes

# 13
  • Мнения: 161
Сега и за да се обадя Simple Smile Гадни ти стават мекиците, щото ги правиш в хлебопекарна. Странно е, но тя стяга тестото и от глутена в брашното стават жилави. Пробвай на ръка, остави в тенджера, не мести тестото и с намаслени ръце дърпай направо от тенджерката и пържи.
Следах едно предаване на Мосю Жан Пепен и Оливия Чайлд, двамата направиха мекици в хлебопекарна и на ръка и познай, тези от хлебопекарната станаха като подметки.
Ще ми бъде интересно да направиш този експеримент и да докладваш  Flutter
Щото и аз не мога да ги правя, само свеки успява и нямам идея що е така  newsm78
Ще следя темата с интерес.

# 14
  • Мнения: 161
Сега и за да се обадя Simple Smile Гадни ти стават мекиците, щото ги правиш в хлебопекарна. Странно е, но тя стяга тестото и от глутена в брашното стават жилави. Пробвай на ръка, остави в тенджера, не мести тестото и с намаслени ръце дърпай направо от тенджерката и пържи.
Следах едно предаване на Мосю Жан Пепен и Оливия Чайлд, двамата направиха мекици в хлебопекарна и на ръка и познай, тези от хлебопекарната станаха като подметки.
Ще ми бъде интересно да направиш този експеримент и да докладваш  Flutter
Щото и аз не мога да ги правя, само свеки успява и нямам идея що е така  newsm78
Ще следя темата с интерес.
Ама съм забляна, не видях че вече си направила и на снимката изглеждат супер, ама кажи по коя рецепта ги направи ?

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт