Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 септ. 2011, 11:49 ч.

И аз моля за помощ!!!

 • 1 299
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 54
Здравейте! Имам нужда от помощ! Имам дъщеря на 2г и 4мес., която почти не успях да кърмя от гърда, поради неадекватно лекуван мастит в края на първия й месец. Последва операция и доста тежък период на релактация, въпреки това до седмия месец успявах да изцеждам и да давам от шише. Сега се радваме и на втора дъщеря, която е на 3мес и половина. От самото начало- първия месец нещата вървяха добре, кърмех я на поискване и наддаде 1 100гр. През втория месец 800гр. Третия – 400гр. Продължавам да я кърмя на поискване. Суче 7-9 пъти в денонощие, като прави нощна пауза от 6 до 8часа. Тя е изключително спокойно, усмихнато и жизнено бебе. Но... от месец има огромен проблем с изхождането. В началото беше на 3-4 дни и не му отдадох такова значение, но последваха две седмици, в които на 5-6-ти  ден нямаше никакви признаци и последва клизма /по съвет на педиатъра ни/. Потърсих второ мнение и от една седмица е на лактулоза по 5 мл дневно, но ефект отново няма. Последва едно изхождане след третия прием, а сега вече 4 дни няма нищо. От два дни май се върнаха и коликите, защото плаче безпричинно вечер преди сън. Днес отново ще посетим педиатър, но моля и за вашия съвет. Възможно ли е да е недохранена? Какъв друг проблем може да има?

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 15:26 от Kremi G

# 1
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  Здравей,
честита втора дъщеричка и дълго и успешно кърмене.
  Първо има ли някаква променя в организацията и кърменето между предните месеци и сега? Споделяш за около 7-9 кърмения на денонощие, с една 6-8 часова пауза, тоест през деня имате кърмения на всеки 2 часа средно. Колко време продължава едното кърмене и от едната или от двете гърди суче малката, както и чуваш ли активно да преглъща.
  Споделяш, че малката е по-нервна напоследък и плаче по-често, както и намалени изхождания. Как са напишканите памперси и даваш ли и нещо друго освен кърма, вода, чайче и тн. Опитвала ли си да започнеш да я кърмиш по-често с неколкократна смяна на гърдите, в тези по-нервни перидои?
  Понякога първите месеци когато има излишък в производството на мляко, малко на брой кърмения и дори от едната гърда може да са напълно достатъчни, докато след първите 6-8 седмици, производството се определя вече единствено от стимулацията на гърдите и може да се наложи да се кърми дори по-често, като всеки път се предлагат и двете гърди. Тоест може да е нужна лека реорганизация на кърменето.
   Други причини, които могат до доведат до евентуално намаляване на кърмата са следните: възстановяване на цикъла, пиене на противозачатъчни или нова бременност. Възможно ли е някое от тези неща да ги има при вас?
   Като начало съвета ми е да се опиташ да кърмиш на всеки 2 часа през деня, включително и нощем с една пауза максимум от 4 часа да кажем, като всеки път предлагаш и двете гърди, може неколкократно да сменяш гърдите и да наблюдаваш дали ще има промяна в изхожднаията. Наакани, но и напишкани памперси, както и поведението на малката, дали ще стане по-спокойна и доволна. Хубаво е ако може и да помолиш педиатъра и да отидете да се премерите за да видиш как вървят нещата с наддаването като цяло.

# 2
 • Мнения: 54
Благодаря!
Няма промяна в начина ни на хранене. Вода и чай не давам. На всяко кърмене предлагам и двете гърди. В началото суче активно и когато започне да забавя темпото и нещата отиват към приключване давам другата и пак започва да суче активно около 2-3 минути и после започва да пуска, да се върти, често се смее, после пак търси и се сърди ако не й се даде. През последната седмица се опитах да прилагам и компресия на гърдата, но не виждам промяна.
Плачът в последните дни е само вечер и аз го отдавам на лактулозата, но може и да греша. През деня е спокойна.
Напишканите памперси са 5-7 за денонощие, урината е бледа.
 Не се кърмим на 2 часа- по скоро на 3  Confused Confused Confused Confused, но броя и кърменетто преди къпане, по време на игри, когато наближи време за сън /след по дълго бодърстване/ в общи линии се кърмим в 4:00, 8:00, 11:30, 14:00, 17:00, 20:00, 21:30. Но всеки ден си е сам за себе си.Кърменето като време е различно, но най- често е около 10-15 мин. от двете гърди, като тя сама започва да се дърпа и да нервничи, ако се опитама да настоявам.
Нямам цикъл, не пия противозачатъчни и не съм бременна.
Малката е завидно спокойна, понеже се роди 4030гр. дори с това малко качване последния месец си изглежда пухкава. При втория педиатър при когото ходим кантарът му отчете  500гр. за месец, но моите притеснения са не за малкото качване а за липсата на наакани памперси.

# 3
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  Само да попитам дали правилно съм разбрала. Проблемите с рядкото изхождане са от последните 2-3 седмици, днес отново сте се премерили при педиатър и наддаването е дори 500 грама за последният месец така ли? Имате достатъчно напишкани памперси, и е хубаво че урината е светла  Simple Smile
  Малката е спокойна и не показва признаци на дискомфорт? Коремчето спокойно ли е и към 4-5 ден и след изхождането количествата по-обилни ли са?
  Относно кърменето и наддаването, съветите ми бяха основно насочени към това да изключим недостатъчният прием на мляко и ниско наддаване, като причина за намалялото изхождане на първо време.
  Ако наддаването обаче последните седмици си е нормално предвид възрастта, то спокойно може да отхвърлим този проблем. Може да погледнеш и тази статия -  Гледайте бебето, не кантара
  Ако бебето не показва да изпитва дискомфорт 3-4 дни липса на изхождане не е причина за притеснение, но предвид и че след лактулозата няма изхождане наистина искам да сме сигурни, че причината не е в намалелият прием на мляко евентуално. Всъщност дори и да е така, малката е родена голяма и ако самата тя си определя това темпо и количество прието мляко, стига да има някакво наддаване и да покрива физическите норми за възраста си отново не е проблем. Разбира се хубаво е все пак да се опитаме евентуално да увеличим приема на мляко, както и да сме сигурни че не прави много големи паузи без изхождане и не изпитва дискомфорт.
   За изхождането може да погледнеш и тази статия, както и някои идеи там . - Бебето ми спря да се изхожда всеки ден, проблем ли е това? - http://xedra.wordpress.com/2009/11/27/poop/
   За кърменето е хубаво, че предлагаш всеки път и двете гърди, но може да опиташ след като е сукала от двете отново да я върнеш на първата и пак на втората.. Докато суче от едната слиза мляко в другата и потичането отново на нова порция мляко може да задържи за още малко интереса на малката.  Кърменето в по-нестандартин пози и изобщо смяната на позата също може да е от полза  Simple Smile
   

# 4
 • Мнения: 54
Мерихме я при друг педиатър, различен от държавната консултация от 24 август до 19 септември беше качила 460гря и предположихме, че за месец ще е около 500гря, което е горе долу добре.
Коремчето е спокойно и на шестия ден без изхождане. Детето е спокойно, но няма спонтанно изхождане, трябва да се предизвика. Клизмата ясно, че не е добър вариант, а лактулозата не действа... Количеството след изхождане е обилно, не е като за едно две нормални акания- повече е.
Предлагам и двете гърди по два или три пъти, кърмя в различни пози, защото преди няколко дни отказваше да яде в класическата люлка и кърмих легнала или кръстосана люлка.


След малко отиваме при втория педиатър и ще пиша отново.
Благодаря!

# 5
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  Креми как мина прегледа?

# 6
 • Мнения: 54
Бебе Дари не е наддала нито грам за една седмица. Хубавото е, че се разбрахме с педиатърката първоначално да опитаме да пия "Реглан" /от рода на церукала/ за 5 дни в съчетание с кърмене през 2-3 часа. Не зная след колко време да очаквам ефект, но в последните два дни имам усещане все едно кърмата ми е спряла. Преди чувствах като суче, поне в началото на кърменето, а сега все едно дърпа на празен ход и като я махна от гърдата е недоволна. Започвам да се чудя дали наистина не е възможно кърмата да спре изведнъж?!
При малката сменяме латкулозата с дуфалак- при нужда, защото на ехографа се видяха доста газове и плачът от последните вечери вероятно са били колики.
Чудя се дали да не добавя и Рициниус комунис към лечението, за да бъде кашата пълна!!!

Благодаря ти за подкрепата!!! Hug

# 7
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 085
  Креми,
радвам се че педиатърката ти е склонна да изчака и да се опитате първо с други мерки да подобрите нещата.
  Предвид липсата на наддаване последната седмица, проблема с изхождането е най-вероятно поради намалелият прием на кърма, което обяснява защо лактулозата не е действала, както и по-нервното състояние вечер.
  Реглана наистина се използва като лекарство за увеличаване на производството на мляко и би трябвало скоро да има ефект от него, паралелно с по-честото кърмене.
  Омекването на гърдите е напълно нормално трети месец, а това че малката все пак не е спаднала на тегло, показва че приема просто е леко занижен, но не нещо тревожно.
  Реално едно детенце на 3 месеца има нужда средно от около 750 мл за денонощие прием на мляко, за да наддава нормално. Ако тя приема около 650 мл да кажем това ще е достатъчно да си поддържа теглото, но да не наддава. Тоест в никакъв случай не може да говорим за липса или спиране на  кърмата след като бебенцето не отслабва, а просто е задържало теглото една седмица.
   В действителност и трябват само още едни 100 мл мляко допълниетлно за денонощие, които много лесно може да се осигурят с включването на още 1-2 кърмения. В случая определено е много важно и нужно да добавиш още едно нощно кърмене и да нямаш голяма пауза нощем. Това първо ще доведе до още едно кърмене или поне 50-60 мл допълнително прием, плюс още едно дневно и ето ти 100 мл допълнително, което е разликата между да не наддава и да си наддава нормално. Допълнително нощното кърмене ще стимулира производството като цяло и ще доведе до увеличаване на кърмата също и за  през деня.
   Хубаво е да се има предвид и че четвърти месец наддаването разко спада и средно 100 - 120 грама на седмица е напълно нормално да качват.
   Съвета ми е да опиташ това което и педиатъра ти е предложил, приема на реглан, по схемата която ти е изписал, както и често кърмене на 2-3 часа включително и нощем, стреми се да нямаш големи паузи и да имате поне 10-тина кърмения за денонощие всеки път и от двете гърди. След седмица отидете отново да ви премерят за да се види как се развиват нещата Simple Smile

   Включването на хомеопатия, ако ти е изписана от лекар, няма пробелм да се ползва паралелно с реглана.
   Предвид възрастта ви целта е да успеете да задържите кърменето и наддаването дори на долната граница още месец-месец и половина, което е напълно постижимо и възможно сигурна съм в това. При пет навършени месеца, ако все още има проблеми с наддаването, съветите на консултантите и като цяло практиката е бавното и постопенно включване на твърда храна с лъжичка, за допълване на приема на калории, като това не вреди на кърменето и не води до отбиване, отколкото въвеждането на адаптирано мляко, което е един вид захранване. Тъй като включването на АМ с шише, особено на възраст около пет месеца  може да доведе до проблеми и отказ от кърмене и не е необходимо. Дохранването с твърда храна с лъжичка след 4-5 месец и запазване на кърменето е предпочитаният вариант и избор.
    Ще се радвам да пишеш как се развиват нещата  Hug
  

# 8
 • Мнения: 54
Здравейте!
Пиша отново в темата, защото имам нужда от Вашите съвети.
До вчера 7месеца и половина /4 от които на "Реглан"/ се справихме повече от добре. Много пъти се опитвах да намаля или преустановя приема на лекарството, но резултатът беше обезкуражителен. Вече мога да кажа, че е Дари е почти захранена и въпреки това, 30-40мин преди пюрето или кашата давам кърма, също така си проси и от скука или просто така. Суче като истинско кърмаче с наслада 6-7 основни кърмения и n на брой междинни. От 2-3 нощи спря да си търси гушкане и сукане през два часа и наивно си помислих, че и на нашата улица най- накрая изгря Слънце и ще си поспивам нощем /ще ставам само 1-2пъти/.
Наложи ми се да спра приема на "Реглан"-а, заради вероятна лекарствена алергия, резултатът 24 часа по-късно: кърмата е критично малко, бебето е гладно, а майка му  #Cussing out Толкова ли е трудно просто да я кърмя... Освен това отказва да пие от шише. Слагам я на гърда през 2-3 часа, след това цедя на празен ход по 5мин на гърда, пия лактогонен чай, почивам си- мога ли да направя друго и да очаквам, че и без лекарства ще имам кърма?! Ще са достатъчни ли 2-3 дни за да се увеличи кърмата? Приемам всякакви идеи и ще бъда благодарна, ако някой успее наистина да ми помогне. Не съм готова да спра да кърмя.
И малко извън темата- голямата ни дъщеря е свикнала, че има ли нещо в помпата е за нея, защото бебето не пие от шише. Днес сутринта ме пита кой й е изпил млякото, аз обяснявам, че мама няма мляко и дори за Дари, а тя си вдигна блузката и ми вика "Вземи от моето"- нали си възпитавам кърмачка Grinning Grinning Grinning :

# 9
 • Мнения: 2 070
Привет!
През сериозни изпитания минаваш с твоето кърмене и с двете деца. Разбираемо, че не си готова да спреш да кърмиш, бебчето е малко и все още сте така зависими една от друга.  Hug
Скоро ще разбереш и дали мерките, които взимаш, ще имат ефект, не мога да кажа дали за 2-3 дни нещата ще се оправят, може да отнеме и повече време, всеки организъм е различен. . Би могла да опиташ да за4естиш кърменията на час и половина-два, ако Дари не се противи, да включиш още едно-две нощни, ако ти е по силите.
Успокоителното е, че детето  е захранено и може да увеличите поне приема на допълващи храни постепенно, поне да си спокойна, че се храни. Ако се наложи може да и даваш мляко или вода от чаша или с лъжи4ка или да ги добавяш към пюрета и каши.
Глеадам, 4е има и кой да те разсмива, дано каката прояви разбиране и по-натам  Grinning

А Дари  как реагира, когато предлагаш гърда?
Какво е мнението на лекаря ви за ситуацията?

Искаш ли да ми звъннеш, аз съм от плевенските консултанти - Деси - 0884 224 588 - до обяд или приве4ер след 18 ми е най-удобно.    bouquet

Стискам палци !  Hug

# 10
 • Мнения: 1 350
не знам какво е положението тези три дни, но ако мога да дам съвет, повече на гърдата да е детенцето, майката да се успокои, защото това е най-важното според мен, наистина да не се притеснява. Сигурно всяка майка е минала през период на минимум кърма, но щом имаш желание и няма медицински ограничения, съм сигурна, че ще се справиш.
И още нещо, ако няма проблем и педи разрешава, давай сирене, извара, кисело мляко, с което от тях е захранено, докато наваксаш с кърмата.
успех!

# 11
 • Мнения: 54
Да дам отчет за добре свършената работа!!!  Hug
Благодаря много за помощта на консултантите по кърмене, които се включиха в темата и специално на ДеЩоВиди и д-р Марияна Енева от НАПК!  bouquet 

Спрях "Реглан", което честно казано ми се струваше невъзможно и вече около седмица след това се кърмим успешно. Искам да дам кураж и съвет на други майки, за които кърменето е изпитание, при проблеми се свържете с консултант по кърмене, сигурно ще успеят да ви помогнат! Hug

Общи условия

Активация на акаунт