Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 4 302
Пускам темата, за да разбера повече за начина, по който стои циганския въпрос в страната, в която живеете.
След събитията в Катуница и коментарите  както тук, така и в онлайн медии се замислих по въпроса и какво би последвало ако действието се развиваше другаде. И щеше ли изобщо да се случи.
С две думи, как е решен въпроса с циганите при вас, интегрирани ли са или има сегрегация, децата им ходят ли на училище, в гета ли живеят. По какъв начин е осъществена или се осъществява интеграцията. Има ли други малцинства, еквивалентни на циганите в България като поведение и място в обществото?

Моля, с оглед на добрия тон, да се въздържаме от генетични обяснения, интересува ме социалната характеристика, а не расовата.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2011, 10:07 от Рокси

# 1
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 960
Тук даже трудно или въобще не ги разпознават (май, само тези, които живеят около супермаркети, където нашенците свирят...са по-напред в разпознаването.  Wink)

Наричат цигани едни такива бели холандци, които живеят в каравани / бунгала. Аз не мога да направя връзката с нашите, но....

(Малко извън темата, но в момента един майстор се занимава с ремонта на нашата голяма гордост в България. От т.нар. турски цигани е. Злато човек! И мие  страшно неприятно, че приятели и съседи все ми казват ' тоя циганин" с един такъв тон... Rolling Eyes)

# 2
 • Мнения: 3 371
с предварителната уговорка, че съм в особената холандия/т.е в 'моята' не живее никой, само аз/ Wink, цигани не съм видяла тук. дори идея нямам как изглеждат холандски цигани. newsm78, признавам, че ми е любопитно да ги видя само.

за мен тук релевантни на нашите цигани  са мароканците.
за да не коментирам аз и защото ми дойде до гуша да се оправдавам , че нямам сестра,  пускам това:

http://members.tripod.com/nie_monthly/nie10_02/islam.htm

за да съм честна, стига да нямам взаимоотношения с тях, изобщо не ми пречат.

и още нещо:

Ветото за Шенген е заради вътрешен проблем в Холандия

и още:

http://genadi2000.blog.bg/politika/2010/12/13/evreite-triabvalo- … razniat-ma.649780

http://www.orientbg.info/analizi/islam_niderl.html

# 3
 • Мнения: 4 356
тукашните ги различавам само по дрехите
http://politisktinkorrekt.info/wp-content/uploads/2010/07/zigenare1-86x150.jpg

иначе за 6 год тук не съм чела да създават проблеми
нито пък да има по-специално отношение към тях

до преди 50год обаче е имало масова кастрация
от което шведите още уж ги е срам
а колко е вярно не се знае

http://politisktinkorrekt.info/2010/07/31/ar-det-synd-om-zigenare/
пише, че едно 80% са без работа, общо били около 50 000
че много малко младежи завършват основно образование и че на повечето родителите им са неграмотни

следва и малко история - че повечето принадлежали към 8те фински семейства, дошли тук в края на 19 век и останали поради войните
другите били европоейски пришълци

иначе финансовите прогнози са, че натоварват бюджета с около 100 млн крони (10 млн евро) годишно и така още поне 20год


а сега един въпрос по повод случая, провокирал темата

при вас медиите имаха ли реакция някаква?


тук нищо до сега

# 4
 • Мнения: 4 302
http://politisktinkorrekt.info/2010/07/31/ar-det-synd-om-zigenare/
пише, че едно 80% са без работа, общо били около 50 000
че много малко младежи завършват основно образование и че на повечето родителите им са неграмотни
Правилно ли разбирам, че става въпрос за група от хора, при които образованието е основно и по ниско и има трайна 80% безработица? Цял живот ли така живеят на помощи?  Макар че 50 хиляди на фона на 9 млн Швеция не е чак толкова много.
а сега един въпрос по повод случая, провокирал темата
при вас медиите имаха ли реакция някаква?
Аз не съм прочела нищо, но не следя много старателно. Тези дни се занимават с някакъв мистериозен мъж ,к ойто ходи из Виена и стреля по хора с флоберка ( има няколко ранени).

# 5
 • Португалия
 • Мнения: 1 610
по моите скромни наблюдения-май всички холански цигани са се изнесли в Португалия  ooooh! -като имам предвид категория „циганин“,а не расова или генетична прослойка  Peace

тукашните са си гето-и в гета живеят,и в гета се раждат/вече с повече изключение на правилото,отколкото преди,но все пак.../ ,и много -много не учат....но за сметка на това работят  Crazy по пазарите  Mr. Green
има опити за сегрегация,но в големите градове-в малките си ги познават,а и все повече живеят не-катунно,а в къщи,сред останалите
имат и привилегии-редовно им престрояват гетата,че я нещо паднало,срутило се... Crazy

# 6
 • Мнения: 2 786
Тук не са толкова много, има два основни клана/рода, които все се стрелят, колят, трепят и изобщо са в конфликти с резултат ранени лица. В медиите се споменават или с такива епизоди, или с измами с детски, социални помощи и други държавни финансови помощи. Имаше и скандал с жени, представили чужди бебета за свои и по този начин регистрирали несъществуващи деца, които никой не е чул, видял или посрещнал в училище (с обяснението, че ги родили в домашни условия). От това, което съм прочела, нивото им на образованост е много ниско, голяма част са неграмотни, а от това, което съм чула от репортажи с тях, владеенето им на норвежки е на доста ниско ниво за хора, които са родени и израснали тук.
Изобщо, живеят си в техен свят, доброволно изолирали се от обществото (за да не изгубят културата си). И тук са типични женитбите между деца в етноса.
От възрастни хора тук съм чувала, че преди години (когато тези възрастни са били деца или поне доста млади), циганите са обикаляли с каравани от населено място в населено място, застоявали се по няколко дни и продължавали. Просели храна, стари дрехи и други дребни неща и не създавали проблеми, докато в един момент не започнали да изчезват кокошки, овце, реколта по същото време, когато поредния катун минавал през населеното място. В днешно време са уседнали, но въпреки това се самоизолират напълно доброволно.


Не съм чела в тукашните медии за Катуница.

# 7
 • Мнения: 5 720
В Италия са 200 000 официално, без да се броят нелегалните, които са много повече. Към половината от тях са малолетни, само 3 процента са над 65 години ( това го мернах в уикипедия, не съм разучавала в-са в детайли). От официалният брой 90 хиляди са италиаски цигани ( предимно на юг май са разположени) останалите са от хърватска , балканите и т.н.
Toва което знам е, че из цялата страна има номадски ( ромски) лагери, които биват официални и самовъзникнали ( катуни) и по телевизията съм виждала, че живят по подобен начин, както българските цигани. Ако говорят нещо е същото , както и в Бг - няма работа, няма да ям, много деца имам ..  

Виждала съм просяци роми, албански, румънски ( предполага, заради облеклото), чувала съм и за крадци ( наскоро дори имаше някакъв сигнал за минаващи роми, които влизат по къщи ...), но като цяло в моята зона няма цигани и не правят поразии  , предполагам на юг има проблем (те там не мога и да разбера кой е циганин, и кой не , джинса им е много подобен, та нищо чудно и да нямат проблем конкретно с ромите).

Италия има да се справя с идващите отСев. Африка, така че циганите май не са в момента приоритет

# 8
 • Мнения: 5 720
Забравих да кажа, че такова събитие не вярвам да може да се случи.
Просто цар Киро едва ли би оцелял толкова години освен, ако не се е покрил в миша дупка някъде из Сицилия. Но така палати, демонстрации, тормоз на хора ...
Големите босове на мафията имам чувството че тука живеят по-скоро в сиромашия и не бият на очи, току хванат някой в някое сициалианско село сред нищото, но чак такива неща.. не.

# 9
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 985
На английските цигани официално им казват travellers. На вид не се различават от другите бели англичани, но си живеят отделно в каравани и се местят от място на място. Още щом се установят някъде и се започват протести, най-вече, че са на общинска земя и след като се преместят оставят мястото като след бомбандировка. Местните се страхуват от кражби или криминални прояви, макар че криминалите са повече от другите, не от травелерсите. Има и постоянни караванни паркове, на купена от джипсите земя. Тези, които са с постоянно местоживеене си работят както и другите англичани, но как преживяват другите дето непрекъснато се местят трудно може да се отговори. Децата им си ходят на училище, болшинството, затова има и специална програма за привличане на децата на травеларс в училище.
Както писах по-горе тукашното общество хич не ги обича, смятат че са крадци, но не изразяват недоволството, единствено ако някой караван парк се появи покрай тяхното село.
Миналата година имаше една документална серия за циганските сватби, много интересно беше направена. Big Fat Gypsy Weddings се казва. А един от участниците в този филм преди десетина дни спечели биг брадър селебрети.
Миналата седмица пък топ новина беше случаят в Дейл фарм. Да не преразказвам тук е случая http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-essex-15057483
Та  една от статиите подробно разказваше за английските джипси. Но лично мен ме очуди, че известни джипси са Елвис Пресли, Чарли Чаплин, че и Руни даже. Това е статията http://www.travellerstimes.org.uk/downloads/lifestyle_history_an … 4052010111520.pdf
А за събитията в Катуница, мисля че има огромна разлика между нашите цигани и тукашните. Тукашните са много малко в сравнение с  останалото население, не правят такива поразии като българските, не исползват социалните фондове, но пък и те се опитват да живеят без да плащат различни такси.

# 10
 • Мнения: 2 563
Този сблъсък започна с класов проблем (хората срещу мутрата), но бързо прерасна в етнически. В тази връзка на мен ми е интересно дали е ОК откровено да изразявате расистки мнения в социалния си кръг. До каква степен расизмът е приет в ежедневното общуване? ОК ли е да споменете на работа или пред съседите "Негрите ми миришат" или "Не обичам цигани"?

Аз знам, че сред българските имигранти откритото изразяване на расистки мисли и чувства си е норма, но ме интересува как се приема такова нещо сред местните.

# 11
 • ENGLAND
 • Мнения: 2 985
На работата е изключено да изразиш каквото и да расистко мнение, дори и намек не можеш да направиш. Между съседи, само ако си много близък. Но пък в семейството или мнооооо близки приятели такива откровени разговори съм чувала  Sick
Мое лично мнение, всички бели англичани са расисти, но никога не го казват и показват, защото ги е страх да не ги обвинят в расизъм. Тая дума, наред с дискриминация най много се котират сред някои прислойки.

# 12
 • Мнения: 2 786
Защо намесваме темата за расизма тук?

# 13
 • Мнения: 4 302
Този сблъсък започна с класов проблем (хората срещу мутрата), но бързо прерасна в етнически. В тази връзка на мен ми е интересно дали е ОК откровено да изразявате расистки мнения в социалния си кръг. До каква степен расизмът е приет в ежедневното общуване? ОК ли е да споменете на работа или пред съседите "Негрите ми миришат" или "Не обичам цигани"?

Аз знам, че сред българските имигранти откритото изразяване на расистки мисли и чувства си е норма, но ме интересува как се приема такова нещо сред местните.
Maлко гузен негонен бяга, но държа да подчертая, че не искам темата да е расистка, етническа и т.н.
Аз смятам, че не съм расистка, респективно няма за какво да се извинявам или да си слагам филтър. Внимавам да не кажа нещо за Хитлер например, тъй като това е чувствителна тема тук ( Австрия) по разбираеми причини.
Случвало ми се е обаче да чуя расистко мнение от човек, от когото не съм очаквала- мой колега по повод евреите ( в такъв район живеем). Каза нещо от сорта 'не съм расист, ама много ги мразя тези евреи, и циганите и турците също'  Rolling Eyes
Винаги съм смятала, че подобни обобщения ( дори по широк кръг, включващ обиди на национално ниво ) са присъщи на хора с нулева обществена интелигентност да го наречем.
Местните не са измили зорите също, освен, че са негативно настроени към двете големи емигрантски групи ( турци и сърби), дават и трибуна на крайнодясна партия, която издаде комикс. Главният герой в него е лидерът им, който спира турската атака към Виена ( избощо едновремешното спиране на турската инвазия пред крепостта на Виена се експлоатира щедро, видяхме и в Норвегия).
Ето го комиксчето, на немски е, но все пак давам линк - http://www.hcstrache.at/2011/?id=80
Въпреки всичко, не знам дали тук е възможно да се случи нещо подобно като Катуница. Няма гета, градът е хомогенен почти. Има един площад, който е буквално като пренесен от ориента и през уикенда там има само забрадени жени и мъже с броеници, но горе долу  това е.

Още нещо се сетих да допиша. Не съм сигурна доколко началото е само 'човекът срешу мутрата' или има и някаква скрита история. Преди 2-3 години, покрай мой колега, който играе еърсофт, с изненада научих, че има никак не малък брой младежи, гравитиращи покрай Боян Расате, които с униформи ходят да играят, имат девизи, нашивки, сценарии за битки  Confused

Последна редакция: пн, 26 сеп 2011, 20:16 от Рокси

# 14
 • Мнения: 2 563
Спокойно, аз никого не обвинявам. Просто докато четях и се замислих как говорим за малцинствата и какво е възприето в държавата, в която сме.

Ако някога имам расистки мисли, по-скоро ме е срам от тях и не бих си отворила устата да споделям. Приятелите ми въобще не мислят в рамките на "ние-те" и не водим разговори, които окачествяват една или друга група.

Случвало ми се други имигранти да ми шепнат, че съседите били араби, тоест да се пазя и да очаквам всичко  ooooh! или някой да ми каже "не обичам негри," и обикновено ми падат в очите такива хора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт