Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 789
За съжаление в групата на дъщеря ми има проблемно дете. Проблемите се изразяват в държанието му, което меко казано е ужасно. Доколкото знам семейството му не е добро, 6 деца, безработна майка, социално жилище и т.н.
Въпросното дете е било в седмична ДГ, но след закриването й е преместено в групата на дъщеря ми. Проблеми имаше още миналата учебна година, но тогава не бяха кой знае какви. От тази обаче, само за няколко дни се насъбраха доста. На родителската среща нямаше нито майка, нито баща. Учителките вдигат рамене и казват, че са безсилни - нищо не можели да направят, защото щяло да бъде дискриминация. Могат единствено да го наказват да седи на пейката, но след 2 мин. той е станал и се смее с думите:"ти ли ще ми кажеш, ма"...
Разговаряхме с дикреторката, събрахме подписка от недоволните родители. В правилника за вътрешния ред пише, че деца, които системно нарушават дисциплината, се изключват, но учителката каза, че няма да го изключат.

Какво мога да направя, ако директорката откаже да направи нещо или каже, че и тя е безсилна? Към кого мога да се обърна?

# 1
 • София
 • Мнения: 209
От няколко години дори и в училище това понятие "изключване" не съществува, нарича се " преместване". То може да се премести в друга детска градина при желание от страна на родителите, т.е. ако сте настоятелни и ги попритиснете.Освен това с детето трябва да се занимае психолога на детската градина, който да осъществи и контакта с родителите.Учителите са безсилни в случая, ако липсва заинтересованост от страна на семейството. Вие като загрижени родители можете да сигнализирате и социалните работници в района, на чиято грижа би следвало да е това дете.

# 2
 • в здрача
 • Мнения: 2 201
Да не те плаша, но и директорката не може да направи кой знае какво. Имахме подобен случай на проблемно дете от още по-проблемно семейство в градината на каката. Учителките направиха всичко по силите си в опити да превъзпитат детето, но като за добър ден те посрещат в къщи с бой за най-малкото провинение ...Всички деца в групата бяха потърпевши ежедневно от боя и тормоза на въпросното дете. Ние търпяхме 2 години, на родителските срещи родителите му не се появяваха, дори сестра му, първолаче го водеше и прибираше от градината през втората година, защото на майката и писнало от постоянните оплаквания от поведението му. Не желаеше да го премести, директорката беше безсилна. Жалби, жалби и пак жалби, до директорката /не че тя не знаеше и не беше с нас, ама за проверките да ги има при себе си/, до инспектората по образование, до социалните, до общината. Накрая издействахме с въпросното дете да работи отделно психолог, който след 2 седмици работа с него препоръчал детето да се върне в градина, но не същата, а тя настояваше да е в същата, че другата и била неудобна. На отделна родителска среща я привикахме и този път дойде и когато всички и "скокнаха", че пред вратата ще застанат, ама няма да ги пуснат да влязат се съгласи с препоръката на психолозите. Нататък не знам какво е станало, защото предучилищна записах дъщеря ми да кара в училище /спокойно можех да го направя, тъй като вече бях по майчинство със сестра и/. По стечение на обстоятелствата и се преместихме така че не го срещаме дори и на улицата.   Дано при вас положението е по-добро поне от страна на поведение на детето, а и на заинтересованост на родителите.

# 3
 • Мнения: 698
По принцип ще ви е трудно, но не и невъзможно. Може да се опитате да действате и на по-високо ниво от директорката. Ние също имахме проблемно дете, още в първа група. Ужасно палаво и неконтролируемо. Учителки и родители бяхме вдигнали ръце. Накрая го преместиха в друга група, но вече не го виждам в градината, така че може би дори е в друга градина.

# 4
 • Мнения: 873
въпросното дете не е проблемно, а очевадно неглижирано от родители със съмнителен капацитет. може да подадеш сигнал до Отдел "закрила не детето" и от там да направят проверка-ще посетят градината, ще посетят и семейството на детето, ще направят някои предписания, ще търсят накой близък или роднина, който да помогне в отглеждането на детето; ако това не сработи, може да се сетигне до приемно семейство; ако няма такова-детето отива в Дом. след като е било на седмична ДГ, представи си колко се грижат родителите за това дете и какви са им уменията. такъв е сценария, а теб Законът за закрила на детето те задължава, ако ти е известно,че благополучието на няке дете е застрашено (физическо, психическо развитие, насилие, неглижиране, липса на безопасен дом, здравни грижи, храна, неумение за задоволяване на образователните потребности и каквото се сетиш), да подадеш сигнал. Ако сигналът е за насилие, се приема и ако е анонимен. При всички случаи трябва да посочиш името за детето и ,ако не знаеш адреса му, градината, в която сте-адресът ще си го вземат от директорката Peace

# 5
 • Мнения: 15 379
Не може.
Отписването става само по желание на родителите.

# 6
 • Мнения: 3 673
Този отговор получих от Ангеличин:
Господин Ангеличин,
Много искам да знам според законите на Република България законосъобразно ли е изключването на дете от детската градина и на какво законово основание такава точка съществува в правилниците на всички детски градини в София.

Моля Ви за конкретен отговор, а не за общи приказки.

Благодаря предварително за отделеното внимание.

Отговор:

Няма законово основание за изключване на дете от детска градина. Това става само с изричното съгласие на родителите.

# 7
 • Мнения: 8 813
   Не, не може.
   По отношение на проблемното дете, много е важно какви са учителките - в нашата група имаше две деца с поведение, което определено застрашаваше останалите, но учителката ни е много опитна, застана на тяхна страна, даже в конфронтация с родетелската среща, и действително докара нещата в норма. Едното  ни стана даже приятелче...

# 8
 • Мнения: 771
Няма как да стане. Няма такъв закон, а директорката може "да принуди родителите", но рискува много. Сложно е. Преди време в групата при моето дете приеха дете "без физически пролеми". За всички беше ясно, че то има.......психически. Ще го интегрираме - добре, обаче-когато децата учат, той върви, събаря, лелката го развежда.Когато спят-той вие, когато играят-той ги бие, щипе, хапе. Да не забравяме и, че децата в групата бяха 32. Един ден беше откъснал обецата от ухото на госпожата. Не след дълго едната от учителките напусна. Получи се и друго-по-лабилни деца започнаха да се държат като него. На събрание директорката вдигаше рамене....! Съпричастна съм, НО...! това е положението.

# 9
 • Мнения: 789
Не ме отчайвайте де...

Да, въпросното дете по принцип не е виновно - родителите са виновните. Последните пъти като вземах моето, него го вземаха една от каките му, която е около 3-ти клас и едно от братчетата му, което е примерно първи. В правилника на градината изрично пише родителите или упълномощени пълнолетни лица. Лятото го вземаха две от каките му, които бяха по-големи, примерно на 12-13. Това си е ярък показател за незаинтересованост. Учителката видяла веднъж майката и била говорила с нея - питала я е защо не е дошла на родителската среща, при положение че бащата се е подписал, че е уведомен. Оправданието: не й бил предал, че ще има среща.
Засега се успокоявам, че дъщеря ми по-рядко се оплаква. Питах учителката има ли развитие, да не би психолог да е започнал да работи с детето? Отговорът беше: надявай се.

А на място ли трябва да ида в отдела, за да подам сигнал? Много ми е далече, а с бебето ще ми е трудно. Надявам се да може по интернет. Или поне по телефона.

Общо взето се надявам да не стане нещо по-сериозно. Негодувам как така може да не може... Следващите ми мисли няма да ги напиша тук, за да не бъда обвинена в дискриминация. Която си е напълно заслужена, ама това си е друга тема.

# 10
 • Мнения: 8 813
   Учителките ви не са на место. Вече казах - нашите учителки и двете са с предпенсионен стаж и работили в програми на Юнеско. Всички - и родители, и деца само им козируваме. Две проблемни деца имаше в нашата група, докато бяхме с предишната учителка едното беше ухапало другото така, че му пуква вена...
   Откакто дойдоха опитните, и децата се държат в норма, и на другите родители не се позволява да претендират кое дете трябва да се изключва, и кое не.
   Говорете с директорката и настоявайте да поемат ангажимент към детето - те си имат начин да стъжнят живота на родителите, просто не им се занимава.
 Какво значи, ще дават детето на кака му пети клас? Отказват, пращат малката в къщи и да каже на родителите да го търсят в районното. Пращат им социалните със съмнения за неглижиране. Искат съдействие от инспектората.
 Директорката и учителките ви не желаят да се занимават, защото така им е по-лесно.

Последна редакция: вт, 15 ное 2011, 16:16 от Iris04

# 11
 • Мнения: 789
   .....
 Директорката и учителките ви не желаят да се занимават, защото така им е по-лесно.

Ужасно права си...

# 12
 • Мнения: 4 465
    Какво значи, ще дават детето на кака му пети клас? Отказват, пращат малката в къщи и да каже на родителите да го търсят в районното. Пращат им социалните със съмнения за неглижиране. Искат съдействие от инспектората.
 Директорката и учителките ви не желаят да се занимават, защото така им е по-лесно.

Децата не си избират родителите, но си мисля че в случая по-скоро персонала е за санкциониране, а не детето (което всички искат да отпишат). Какво означава да предадеш дете на дете? Да си пратя каката (7-ми клас) да прибира дребното тогава. Интересно ми е дали ще и го дадат дребосъка или някой ще ми звънне и ще ме направи на бъз и коприва. Със сигурност няма да се случи първото.

А за подаване на сигнали до Закрила на детето - не им се занимава. Във всички ДГ имат деца от подобни семейства, но сигнали не се подават, а обикновено се търси начин да се оттърват от детето. А реално детето има нужда от помощ, и то точно от тези хора.

# 13
 • Мнения: 8 813
   Хайде де? Какво значи, в групата има дете с проблемно поведение, и двете даскалици и директорката вдигат рамене, че нищо не могат да направят и насъскват родителите да пишат жалби и да смятат това за своя отговорност?
  Ние имахме такова дете - с лошо и опасно поведение, от което другите деца чат- пат пострадваха - първо директорката го сложи при най-опитната учителка, после ни свиха сармите на нас, родителите, на нарочната родителска среща, запознавайки ни с точните параметри на претенциите, които можем да имаме по отношение на чуждите деца, учителката гарантира че ще се спавят с детето, и така и стана.
   Въпросния юнак поседява честичко на пейката до коляното на учителката, но нещата са под контрол.
  Съгласете се, че директорката и учителките все пак имат повече лостове да потърсят съдействие на институциите и да принудят родителите към сътрудничество, отколкото родителите на другите деца.

    Авторката - жалбите ги пишете срещу директорката. Тя е длъжна да се справи с положението. Вие сте никои, та да пишете жалби срещу някое си дете. Това ще я накара да вземе реални мерки, а не да използва жалбите ви като предлог да се опитва да премести детето някъде и междувременно децата да се избиват.

Последна редакция: пн, 21 ное 2011, 11:42 от Iris04

# 14
 • Мнения: 15 379
Да си пратя каката (7-ми клас) да прибира дребното тогава.

Моя позната прави така.
Дъщеря й е 7-ми клас към днешна дата. Взема брат си от градина, който е на 4 години, от миналата година. Майката няма друг начин, защото няма как да стигне от работата си до градината до 19.00 часа.

Общи условия

Активация на акаунт