Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 септ. 2011, 21:00 ч.

Пак за лошото съседче и как да го избегнем???

 • 794
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 27 524
Имам голям проблем със съседите. Бях пускала тема преди за насилието в семейството им и синът ми като свидетел. Сега обаче е по-сложно  Rolling Eyes Момчето е от турски произход, на 8г. Изключителен калпазанин. Избягвам определнията на лош, не е виновен той, но е проблемен за мен. Увлича сина ми в лошотии. Последните изцепки са, че момчето счупи двоен стъклопакет на балконска врата, а синът ми гледаше зад него. Полиция, разпити, стигнахме и до съдилища. Това е друга тема. Забранено му е на синът ми да играе, да говори и да комуникира с него. Обаче не знам как да стане. Криско е на 6г, с което не го оправдавам, но е навън например и идва другото момче, заговаря го, улисва го в игри. Граничим двор с двор. Сега непрекъснато дебна дали не си приказват двамата. И ми е мъчно, защото трябва да прибирам сина си, щом излезе другото момче. Пояснявам - тук сме 38 къщи, обаче обособени като в голям двор, извън улици, и децата играят сами навън. Много ми е криво да прибирам Криско при всяко излизане на другото момче. Знае, че не бива да играе с него, но казва- сега не правим бели, само си говорим или само караме колело.
Какъв е правилният подход в случая?

# 1
 • Мнения: 857
Родителите би трябвало да контролират средата, в която се "движи" детето им. Аз лично избягвам агресивни майки и деца, които все правят бели. Още е много малък моят син, но аз си спомням, че майка ми много тактично ни "насочваше" с кого да дружим, за което мога само да съм й благодарна.
"Бандитите" и хулиганите винаги привличат. По-скоро потърсете други приятелчета, с които детето да общува. Не виждам нищо неправилно в това да искаш определена среда за детето си.

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 372
Правилно постъпваш.Децата не бива да живеят в изолатор,нормално и полезно е да се срещат с хора различни от себе си,независимо добри или лоши.Но когато тези срещи с подобни хора прераснат в приятелство или по-лошо,станат среда за нашите деца,то тогава децата трябва да бъдат ограничени на всяка цена.А това,което ти преди разказваше,а и сега,далеч надминава границите на нормалното.Нека детето ти да си намери други,по-подходящи приятели,с които да се сближи.Така сам ще се откаже от срещите със съседчето.Най-вече нужно е да осъзнае,че не му е необходимо подобно приятелство,което го въвлича в нередни ситуации.Говори и с родителите.Кажи им,че не толерираш приятелството между децата.Сигурно няма да има ефект,предвид родителските им качества,но все пак опитай.Изложи доводите си и ги помоли да не приемат детето ти на гости у тях или в двора им.Малко грубо и грозно звучи,но пък е време и те да се замислят за възпитанието,което дават. Peace
Но най-вече мисля,че намирането на нови приятни приятели ще даде резултат.

# 3
 • Мнения: 9 006
А има ли и други деца в тези общо 38 къщи? Те с кого си дружат, как избягват твоето съседче?
Ситуацията е изключително неприятна /помня първата ти тема/ - както за теб, така и за детето ти. Някак трябва да му вмениш, че като излиза да играе, ако къщата на съседите ви е надясно, то той винаги, задължително и бързо да завива наляво и да хваща противоположната посока. Само дано не се окаже, че вие сте последната къща и пътят на сина ти към другите съседи е единствено пред портите на това момченце.

# 4
 • Мнения: 4 932
Изключително неприятна ситуация! Още повече пък и като се вземе предвид, че твоето дете (доколкото поне съм придобила мнение от публикациите ти) е твърде добронамерено и от този тип деца, които дори и след най-голямата простотия ще продължи да вярва (и да търси) в съществуващото зрънце доброта у другото дете...
Познавам такива деца (и големи хора) - добротата им в един момент се превръща в наивност и лесно стават "плячка" на злонамерени хора, защото търсейки и вярвайки в доброто, не се усещат как попадат в капаните и се превръщат в съучастници на това, което всъщност отричат с цялото си същество...

Няма лесен начин - аз на твое място бих пресекла този контакт на всяка цена. Други деца, други места за игра, часове за игра, различни от тези на другото дете... Дори ако трябва това да е свързано с известен дискомфорт за теб (като например да отидете заедно в по-далечна част на двора, или дори да излизате за игра извън вашия двор)...

# 5
 • загубено
 • Мнения: 3 699
Намаляваш контактите до минимум.
Обясняваш защо,ако трябва няколко пъти.
Внимателно му "запълваш" времето с други неща.
Ако трябва някоя извън класна занимавка.Спорт.Нещо
което му харесва да прави на детето.

# 6
 • София
 • Мнения: 2 200
Бе общо взето най-добре би било твоето дете самичко да се убеди, че не е добре да играе с това момче.

В този ред на мисли като казваш за счупения прозорец и цялата дандания, синът ти беше ли свидетел на последвалите разправии, на разговорите в семейството ви по темата?
Някак не му ли повлия тази случка?

Някакви книжки да четете с подобна тематика?
Сещам се за Ян Бибиян и Дяволчето Фют, Пинокио с лошите другари...

Иначе ще дебнеш и ще си прибираш детето, естествено.
И аз бих направила същото.

# 7
 • Мнения: 27 524
Беше свидетел, да. Но понеже само е гледал някакси не се чувства виновен. Полицята вкъщи говори с него, обясниха му, че това е лошо, той каза, че знае, но не е стреснат. Когато му се карам, че пак говори с момчето, той ми отговаря - ама сега е добричък, нищо лошо не прави. Как да му обясня, че утре няма да е така.
У тях в двора и къщата не ходи, категорично, това го знае. Като се заприказват тичам да се карам и да го прибирам, но това малко ме изнервя.
А тези 38 къщи още ги няма всичките, в период на строеж са в момента, има 20 построени, но са населени 5-6. Има и други дечица, с тях играе и всичко е ок.
Ето как са разпложени къщите, ние сме с номер 15. Децата играят и обикалят из цялото каре. Т.е. напред нямам видимост. Момчето идва от самата главна улица, влиза в комплекса и кара колело. Това добре, само да не бяха белите. Като се присламчи и към другите деца аз не мога да го изгоня. Говорих с него да не заговаря и да не играе с Криско. Говорих и с родителите му и бащата беше казал, че повече няма да го пуска да влиза тук. То това трая една седмица и сега пак е тук.
Е, ще ги следя и това е. Надявам се Криско като порасне още малко, сам да разбере и да го избягва. Отсега ме хваща страх в какъв млад пубертет ще се превърне другото момче и знам колко лесно децата се увличат в магарии и лоши навици.  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт