Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 септ. 2011, 19:46 ч.

Нашите любими торти ... глазури, покрития и фигурки за тях 116

  • 96 757
  • 739
  •   1
Отговори
  • Пловдив
  • Мнения: 3 316
Добре дошли в новата тортена тема, мили дами!     bouquet

Моля ви когато задавате въпроси, ги маркирайте в друг цвят, за да изпъкват!


Т О Р Т Е Н А   Б И Б Л И О Т Е К А
Основна информация за начинаещи и рецепти



А това са линковете към старите темички:

Глазури, марципан, покрития за торти, фондан, фигурки за торти, 2, 3

Моите любими торти!!!, 2, 3, 4

Нашите любими торти... глазури, покрития и фигурки за тях, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50-та юбилейна, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 84, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101 , 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115





Галерия Торти - Тук пускайте само снимки на вашите торти с линкове към тях и по възможност с описание на пълнежа на тортата!


Най-често задаваните въпроси и отговори към тях:

В: Задължително ли е да се сложи крем под захарното покритие и какъв?
О: Добре е да се сложи, защото иначе прозира, става неравно и има опастност да се свлече покритието! Най-добре е да се сложи маслен крем (слага се много тънък слой, който не се чувства при консумация), леко разреден кайсиев мармалад, който се оставя да позасъхне или шоколадов ганаш, но с повече шоколад за да държи добре!

В: С кои захарни покрития се работи най-лесно и какво да избера?
О: За начинаещи препоръчвам марципан Варна или млечния марципан, евентуално захарното покритие от бонбони marshmallows. Но и тук както при други рецепти важи - всяка от нас си избира тестото, според това как се и работи с него, какъв е вкуса му, какви са продуктите, които се използват. Затова препоръчвам, ако Сте начинаеща, опитайте различните видове покрития и намерете това, което е най-удачно за Вас и Вашето семейство!

В: Кои захарни покрития се втвърдяват бързо и кои по-бавно?
О: Най-бързо се втърдяват захарните покрития в които има желатин, затова са подходящи за по-сложни и големи фигурки, които трябва да изсъхнат по-бързо! По принцип важи, че ако правите фигурки или цветя за тортата, е добре да са правени поне ден-два по-рано за да са напълно сухи.

В: Колко дълго издържат захарните покрития?
О: Издържат доста дълго - в хладилник поне 2-3 месеца, защото са с много захар, която е един вид консервант!

В: Как се реже блат за торта, как се сиропира?
О:Винаги правя блатовете поне ден преди сглобяването на тортата. Иначе при рязане се ронят и късат. Трябва да са абсолютно изстинали. Същото важи и за кремове, а сиропирането на блатовете се прави също със студена течност. Освен това гледайте да не я сиропирате много - има опасност да се разтече.

Няколко съвета за рязането на блатовете:

Блата трябва да е студен.
Изберете най-дългият нож, който имате и добре го наострете.
Мислено си разделете блата така, че всеки слой да е около 1-1.5 см висок.
Сега ако сте десняци (ако сте леваци, действайте противоположно) сложете лявата си длан на блата и през цялото време притискайте с цялата длан блата. Не много силно, но не и леко. Сега с дясната ръка в която е ножа, започнете да режете най-горната част на блата но само около 2см навътре,, като с лявата ръка леко завъртате блата(като продължавате да притискате).Гледайте да държите ножа хоризонтално и да спазвате  мислено дебелината на слоя.. Когато блата ви е разрязан така по цялата дължина, започнете да режете вече по-дълбоко, като следвате вече направения разрез. Лявата ръка продължава да притиска. Ножа извършва движението на трион(като при рязане на хляб).

В:Как се използват прахообразните сладкарски бои?
О: Направете си първо цялата захарна маса и после разделяйте според това какво количество ще ви е нужно. Боичките разтворете в няколко капки вода - не много - само колкото да се разпуснат.

В: Как да намажем тората отстрани с крем без да омажем подложката с крем?
О: Ето няколко идеи:

по въпроса за чистата чиния: при мен вариантите са следните:
- приготвям тортата и я пренасям вече готова украсена върху декоративната чиния;
- под най-долния блат слагам парчета хартия за печене - при украсяването глазурата пада върху тях, после само ги издърпвам внимателно.
- не правя нищо и накрая със салфетка внимателно почиствам около тортата.

Първо зависи какъв крем правя - колкото е по-гъст крема, толкова по-малко поразии има.
Второ използвам  ето това чудо за нанасяне на крема по страните на тортата - много удобно се нанася и не цапа толкова.
И трето - една моя "рационализация" Wink - тъй като когато пека блата за тортата си изрязвам за дъното на формата колело от хартия за печене, запазвам си изрезката от квадрата от който съм разяла и при мазане и украса отстрани я слагам около тортата. Дори и да се изцапа, после просто маха и готово!

Наскоро четох въпрос, чийто отговор не видях - как правим тортите така, че чинията или подноса около тях остава чист? Аз не съм голям спец, но в началото слагам голямо парче хартия за печене върху чинията, после работя, като не се притеснявам от мацането, а накрая, след като тортата се втвърди и е напълно готова, внимателно изрявзам с ножичка хартията по края на тортата и хартията не се вижда, и подноса е чист. Е, накрая, при ваденето на парчетата е добре да се сетиш да пъхнеш лопатката над хартията  Laughing Онзиден правих един кекс с глазура за гостите на щерката, забравих да сложа хартия, и докато се опитвах да избърша чинията, се сетих да го споделя.

Полезни съвети! Справочник за подправки! Мерни едниници!


Линкове към най-често правените торти:

Торта Трюфел

Алказар

Наполеон 1

Наполеон 2

Торта Рафаело

Торта Татяна - Блатовете НЕ се сиропират!!!

Шоколадова торта с рула на ЛЕО

Торта Медовик

Торта Шварцвалд -  Тането


ПРИБЛИЗИТЕЛЕН БРОЙ ПАРЧЕТА В ЗАВИСИМОСТ ОТ РАЗМЕРА НА ТОРТАТА

Кръгли торти:

Ф30- 18-20п.
Ф28- 16-18п.
Ф26- 16п.
Ф24- 12-14п.
Ф22- 12п.
Ф20- 10-12п.
Ф18- 8-10п.


правоъгълна 30х40см - 24-32п. зависи от размера на парчето.


Ако искате да поздравите някой по случай празника, подарете му тема ТУК

# 1
  • Мнения: 1 461
Благодаря ви момичета за хубавите думи отправени към тортата ми  Hug разписвам се с една торта за един първокласник и отивам назад да ви чета  Hug

# 2
  • София, Бели Брези
  • Мнения: 3 861
Запис и от мен. По-късно ще приложа и торти Simple Smile))

# 3
  • София / "Овча купел" 1
  • Мнения: 283
И аз се записвам да следя темата с прекрасни торти!!!

Момичета, имате златни ръце!!!  bouquet

# 4
# 5
  • Лондон
  • Мнения: 0
FRESA, много хубава торта, браво! Харесва ми почерка, досущ като на ученик Simple Smile

То е ясно, че миналата тема съвсем я изпуснах, дано поне в тази съм по-редовна, макар че в момента ме чакат едни кашони за опаковане и куфари за стягане Simple Smile

Пускам си едни нещица от преди няколко седмици.

Сладка под формата на сватбена рокля, правих няколко такива за моминското парти на моя приятелка


Това пък са мъфините и тортата, които правих за нейната сватба. Стойката тя си я прави (при някакъв майстор стъклар), но не се е получила много добре, тъй като както виждате, етажите са прекалено високи. Искаше ми се да се съберат повече мъфини, но успех да подредя едва 20-24 от общо 80. Да не говорим пък колко беше нестабилна и как се клатеше, направо ми се беше свило сърцето, докато сервитьора тикаше количката и поставката се люлееше насам натам. Дори младоженеца трябваше да я хване здраво, докато режат тортата, за да не се срути.
И да продължа с оплакването. Не знам как и къде са съхранявали тортата, но тези две пеперудки, които виждате върху тортата, при самото й поднасяне бяха буквално залепнали като ваденки върху нея. Много бях разочарована, макар да бях предупредила да съхраняват тортата в хладилник. Но спирам да мрънкам. Каквото било - било.



А наскоро правих едни мъфини с тиквички от фондан. .



Ето и един бърз урок, наистина са елементарни за правене Simple Smile



# 6
  • Tucson, AZ
  • Мнения: 29
Запис и от мен да ви следя в новата тема Simple Smile
Мина, тортите ти са разкошни.Такива цветове и съчетания,а за перфектната работа да не говоря.Моите адмирации!
Ири, страхотни неща си ни показала.Сладките са невероятни!

# 7
  • Мнения: 143
Да се позапиша и аз- Мале момичета страшно начало на новата тема, торти коя от коя по-Хубави.
БРАВО НА ВСИЧКИ newsm20 newsm20 newsm20

# 8
  • Тракийка в Софийското равно поле....
  • Мнения: 438
Айде честита нова темичка!

Пепи, ще чакаме едно захарно човече в тази тема  Heart Eyes
Изпуснала съм РД на colova. Мила, зло да те забрави. Много радости, късмет, усмивки и сбъднати мечти.
Дарилка, много, много ме кефят тия влюбените пилета! Направо са страхотни! Как правите всичко толкова чисто и гладко беееее........?  Crossing Arms
miravarna, абсолютно съм влюбена в сватбената ти торта. Ракош!
NellyDi, страхотен линк. Вече няколко дни се ровя из него!
Дитсан, много ми харесва тази сладка масичка! Много...... И шаха много ме кефи, макар да не си го показала още тук  Flutter Фигурите ти са суперски.
Ванчето, много красива книжка! Животинките са ми любими!
МечоПух, удари ни в земята с тая резачка бе! Жестоко е станала и много, много истинска. Разкажи по-подробно!
mama niky  Shocked, много хубава торта и без корабите. Според мен е добре, че не си меланжирала, а си рисувала....... Много хубаво е станало.
Копривке, много си е хубава кошницата. Просто не мисли за Валериената. Тя не е за мислене!  Rolling Eyes
Албенка, сърцето е много, много нежно!
Галя3, кулата РА ли е? Супер е станала!
Мина, дай Боже всекиму такъв запис  Crazy Срам ме е, на кои години съм, пък ми се прииска и на мен торта с феи  Heart Eyes
Ири, страхотни произведения. Въпреки несгодите съм сигурна, че булката е била много, много щастлива!

# 9
  • Търговище
  • Мнения: 898
Хайде и аз тук,да не изтърва прекрасните ви творения... Peace

# 10
  • Габрово
  • Мнения: 2
Здравейте на всички!
Чета ви редовно и се възхищавам на творенията ви, но не съм писала защото нямах какво да покажа.
Всичко, което сте направили е толкова красиво!
iri.kupenska, разкошно е всичко, което си показала, но очите ми останаха в мъфините с тиквите. Тази идея ще се краде, да знаеш.  Wink
Mинa, много весели и слънчеви торти, особено тази с феите - много ми хареса!
FRESA, чудесна книга. На мен сътворяването на нещо подобно все още ми се струва мисия невъзможна.
_Пепи_, много стилни и красиви сватбени торти,
доня КОПРИВА, кошниците са нещо , което отдавна искам да опитам, но все още не съм събрала смелост. А твоята е чудесна!
Албена, експресно или не - все страхотни са ти тортите  Simple Smile
kukita83, това изглежда мнооооооого апетитно  Wink
galia3, много оригинална и свежа е тортата ти.
ditsan, направо се влюбих в твоята "измъчена" торта. Много е нежна и красива!
van444eto, както винаги си показала страхотна торта, ама то при теб всичко е перфектно.   bouquet
metchopooh, дънера... резачката.... невероятни са  Peace
mama niky, много интересна торта
Дарилка, чудесна е твоята сватбена торта. Идеята ще се краде, да знаеш!  Wink
miravarna, много стилна, много нежна и много красива е твоята бяла торта.
Със сигурност съм пропуснала много от вас, но да знаете, че се харесвам и се радвам на всичко, което виждам тук.

А сега да ви покажа аз какво сътворих днес. Това е първата ми торта, която ще ходи на сватба, макар и във второстепенна роля - за кумата. Има си кусури но като цяло май се получи.

# 11
  • Варна
  • Мнения: 73
запис

# 12
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
  • Мнения: 1 826
Запис  Peace

Mинa, както винаги страхотни торти и невероятно красиви цветове  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 30 сеп 2011, 08:23 от Katencetoo

# 13
  • Варна
  • Мнения: 1 243
Здравейте момичета,
Отдавна не съм писала, то и за цяло лято 2 торти имам направени  Embarassed
Но сега трябва  да правя торта книга. Ще разпечатам на вафлена плака в Илчовски корицата, но как да лепя после върху ММ?
Бях си запаметила уж няколко поста, които отговаряха на въпроса ми, но такава бъркотия е в компа ми, че търся от поне 3 часа и не намирам документа.
Може и на лични да ми пишете, да не отегчаваме останалите, че този въпрос много се дъвка преди време, а ма пусто като не помня  #Cussing out
Благодаря предварително   bouquet

# 14
  • София
  • Мнения: 2 646
Благодаря за темата!

Моите последни торти са това:







тези само съм декорирала:



Мина, феите са ми любими, много приятни детайли по тортата!

iri.kupenska, много стилни неща! И снимките са впечатляващи.


Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт